UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


(Foto)Peleşul – reşedinţă regală românească şi muzeu european

10:01 Prin lume..., 7,074 afişări

peles2.jpg Frumusețea monumentelor arhitecturale este adevărată bijuterie pe cartea de vizita turistică a fiecărei țari, indiferent că este la Nord sau la Sud, în Vest sau în Est. Dar nu e numai asta, căci istoria nu se reduce la turism. La fel e și în zona noastră. Fie că ești în R. Moldova sau în România, aceste monumente, rămase din trecut, ne amintesc de rădăcinile din care ne tragem, de istoria pe care o avem și, desigur, de obligațiile noastre față de acesta.

La fel este si cu cel mai impresionant castel din Romania – castelul Peleș. Am trecut zilele acestea prin Valea Prahovei si l-am vizitat, dupa care am decis sa postez si pe blog cateva fotografii. Albastrul cerului si albul imaculat al zapezii faceau ca Pelesul sa arate ca o adevarate bijuterie in ochii turistilor. Vedeti pozele de mai jos si va veti convinge de acest fapt.

stela popa pelesDespre istoria sa nu scriu decat cateva vorbe, caci oricine se poate informa, mai ales daca a fost sau vrea sa mearga acolo. Castelul Peles a fost resedinta regala. Initiativa constructiei a avut-o Carol I de Hohenzolleren – primul rege al Romaniei (1866 – 1914). Constructia este din lemn, piatra, caramida si marmura. Pelesul a fost construit in stilul renasterii germane, dupa planuri austriece si germane. Ulterior, a intervenit cu interventii în stil gotic un arhitect ceh. La indicaţiile lui s-a construit si Castelul Pelisor, situat in apropiere si ridicat intre1889 – 1903. Era destinat viitorului Rege Ferdinand şi Reginei Maria.

Totusi, Pelişorul are doar 70 de camere in comparatie cu Pelesul, care are 170. De altfel Castelul Peleş a fost primul castel electrificat în întregime din Europa. Tot aici  veti gasi una dintre cele mai importante şi mai valoroase colecţii de tablouri din Europa – contine proximativ 2.000 de piese.

De altfel, aceste date le puteti gasi usor in cartile de istorie, pe internet, sau le puteti afla de la ghidul castelului chiar atunci cand vizitati aceste frumoase locuri.

Eu las in continuare imaginile sa vorbeasca.


11 raspunsuri

 1. releu spune:

  Arhitectul nu era ceh, era neamt din ceea ce azi se cheama Cehia. Adica atunci era neamt din Austria.
  Cehia afost o tara multietnica pana 1938.
  Erau cca 5,5 mil cehi, 3,5 mil germani si cateva sute de mii de evrei. Evreii slabi numeric, dar fosrte puternici economic, germanofoni in proportie de 85%.
  Dupa 1938, zona e curata de evrei prin actiunea nazistilor.
  In 1945, in 2 luni dupa nai 1945, zona este curatat de germani prin actiunea cehilor cu acordul puterilor aliate.
  Kafka nu era ceh, era evreu germanofon din Cehia. Nu a scris nimic in ceha. Mendel, Mach, Porsche, Mahler sunt germani din Cehia, dar nu cehi.

 2. Fiodor spune:

  dragute poze! imi pare rau ca am trecut de vreo 20 de ori pe langa castelul asta si nu am avut posibilitatea sa-l vizitez…

 3. Stela Popa spune:

  Releu,vezi ce scrie wikipedia.Numele arhitectului era Karel Lima si era de origine ceh. El a construit castelul Peles, iar intre 1889-1903 a ridicat si Pelisorul.

 4. releu spune:

  Karl Liman il chema. Dupa 1945, cand a avut loc purificarea etnica din Cehia, cu acordul Aliatilor si sub supravegherea directa a URSS, tot ce era german a fost cehizat.

  http://www.rumaenien-info.at/de/sehenswuerdigkeiten/schloesser-palaeste/202

  Architekt: Johannes Schultz und Karl Liman (Österreich)

  sau asta de la
  http://www.rumaenien-info.at/de/reisefuehrer/Prahova-Tal/213
  Von 1899-1903 wurde nur ein paar Hundert Meter vom Schloss Peles entfernt das Schloss Pelisor als Sommerresidenz für das Thronfolgerpaar erbaut.
  Beide Schlösser wurden vom Wiener Architekt Karl Liman erbaut.
  Hier lebten der Thronfolger und später König Ferdinand und die Königin Maria samt Kinder.

  Citeste tot in Wikipedia la

  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Museum_of_Art_of_Romania

  asta

  1882-1906 – King Carol I remodels and enlarges the palace. Successively he hires French architect Paul Gottereau and German architect Karl Liman (also involved in the Peleş Castle project). By 1906 the palace becomes the winter residence of the Royal Court.

  Boehmischdeutsch e un popor, care nu mai exista, a fost mutat fortat in Germania si Austria in 1945. Boemisch se traduce cehesc, cateodata gresit in lb. romana, contextual trebuie sa se pastreze forma boem sua din Boemia.
  In engleza automat se traduce ceh, cehes c, in englez Boehmian e complet altceva…

  Nu e o gresala din superficialitate sau neatentie, este o gresala sustinuta si indusa de altii.

 5. socolenco spune:

  “In 1945, in 2 luni dupa nai 1945, zona este curatat de germani prin actiunea cehilor cu acordul puterilor aliate.”

  Si acum cehii nu sporta pe nemti, iar nemtii pe cehi chiar de vin multi nemti prin Cehia, poate chiar si lucreaza multi.

 6. Irina spune:

  Am vizitat si eu castelul Peles. Tare frumos, merita sa-l vezi.

 7. Webber spune:

  http://harta-romaniei.blogspot.com/ ptr cei care vor sa mearga undeva un excursie sau locuri de vizitat

 8. Oxana Greadcenco spune:

  am descoperit aceasta minunatie pe timp de vara, am ramas pur si simplu uimita si cu amintiri pentru toata viata de acolo, amintiri ce le-am imortalizat ca si tine in poze, foarte frumoase de altfel.

 9. Vladu Georghe spune:

  Cum putem comunica cu Maiestatea Sa Regele Mihai I de Hohenzollern in probleme ce privesc interesele casei regale?

 10. aurelia spune:

  ..foarte frumos.e bine ca inca sunt oameni care stiu sa aprecieze patrimoniul nostru…

 11. clement spune:

  Site-ul Wikipedia nu e in totalitate valabila informatia. sunt altele mult mai informate.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA