UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


“Abecedarul lui Creangă” despre România și Moldova (Răsfoieşte-l)

19:55 Articole, 21,367 afişări

coperta-abecedar.jpg Am păşit cu bine în noul an, iar pe 31 decembrie fiecare am scris despre tot şi toate, planuri pentru noul an, bilanţul celui trecut etc. etc., mai puţin însă despre trecerea la cele veşnice a unuia dintre cele mai mari personalităţi româneşti ale secolului trecut – Ion Creangă, decedat la 31 decembrie 1889. În acest context, am decis să prezint astăzi (mai bine mai târziu decât niciodată) poate cea mai mare operă a sa – Abecedarul lui Creangă (Metoda noua de scriere si cetire pentru usul clasei I primara).

Toţi am auzit de această carte încă din primii ani de şcoală, mai puţini însă am avut ocazia să îl vedem cum arată și ce conține. Ei bine, în sfârşit l-am văzut şi eu. Abecedarul povestitorului din Humuleşti, pe care l-am răsfoit, a fost reeditat la 22 mai 1990 din iniţiativa Asociaţiei oamenilor de Ştiinţă, Artă şi Cultură din România “Atheneum”.

Înainte de a trece la “răsfoitul” Abecedarului, găsesc de cuviinţă să trec în revisă câteva detalii semnificative cu referire la această carte istorică.

Fac trimitere întâi de toate la vorbele celebre ale lui G. Călinescu: “Creangă se uni cu cinci institutori, (C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, V. Răceanu, N. Climescu, A. Simionescu), spre a compune un abecedar ca lumea. Până atunci, copiii învăţaseră să citească cum da Dumnezeu şi după cum era şi dascălul, cărţi fiind puţine şi proaste”. Aşadar, noul Abecedar a fost ca o nouă cucerire şi a demonstrat că scrisul poate fi învăţat o dată cu cititul, prin introducerea treptată a vocalelor şi consoanelor. Și nu oricum.

Abecedarul lui Creangă: “Țara mea se numește România; ea se compune din două țări mari: una se cheamă Muntenia și cealaltă Moldova”

Spiritul patriotic și identitatea românească nu lipsesc din mesajul acestei cărți. La pagina 47 am găsit textul Patria mea (vezi fotografia de mai sus pe care apasă și mărește) în care Creangă a găsit de cuviință să explice micilor cititori ce este România și limba română. Și scrie așa:“Țara mea se numește România; ea se compune din două țări mari: una se cheamă Muntenia și cealaltă Moldova”. Deși unii dintre moldoveniștii de la noi (R. Moldova) au vrut să-l facă pe Ion Creangă “moldovean” (în sens etnic – adică diferit de român), iată că humuleșteanul explică indirect enormitățile inventate de aceștia. Iată ce scrie în Abecedar:Eu sunt de națiune română, pentru că și părinții mei sunt români; eu am una țară română mare și frumoasă, care este patria mea”. Ce păcat că în primii ani de școală nu am avut și noi parte de asemenea Abecedar… Concluzia lui Creangă este una pentru toți: “Românii sunt datori a se iubi și a se ajuta unul pe altul la toate nevoile lor”.

Mai adaug că în timpul apariţiei sale cartea a adunat, după cum spun specialiştii “tot ce a fost mai bun în pedagogia avansată a timpului” şi a fost o mare experienţă a lui Creangă şi a colegilor săi, alături de învăţătorii care i-au susţinut. Manualul s-a vândut atât de repede, încât imediat a mai fost scoasă o ediţie, iar în anul morţii lui Ion Creangă, 1889, Metoda noua de scriere si cetire pentru usul clasei I primara apărea în a XXI-a ediţie, scria Constantin Parascan, în Învăţământul primar, nr. 4, din 2003.

În cele ce urmează, vă propun să vedeţi şi să admiraţi şi voi câteva pagini semnificative ale acestei minunate cărţi care, aşa cum apare din scrierile acelor timpuri, “avea menirea să-i deprindă pe copii cu grafia latină, după ce Creangă însuşi buchisise literele slavone ale ceaslovului de grai românesc”.

n.n. Apasă pe toate imaginile din articol şi măreşte pentru vizualizare.23 raspunsuri

 1. Webber spune:

  Ha-ha-ha..o copie tov Stati nu poate primi si la fel toti statalistii si romanofobii? Dumnezeu sa-l odihneasca pe marele Ion Creanga..care sincer…si pe mine ma fascinat cind eram copil…

 2. Vali spune:

  Webber, ce bine spus! Tre sa citeasc neaparat si guvernantii asta!

 3. viat spune:

  trebuie de trimis o copie a abecederaului lui Stepaniuc si Stati ca sa inceapa a invata….
  iar in al doilea rand trebuie raspandit prin scoli si licee sa vada bine elevii cu ochii lor adevarul, si apoi si operele lui Cantemir care sunt interpretate cum vrei de catre Stepaniuc de asemenea trebuie impartite scolilor, ca si Cantemir spunea raspicat “Ca vorba ne e romaneasca”

 4. sergiu spune:

  gresit. pe cel garbov doar mormantul il indreapta. Trebuie sa avem grija de tanara generatie, caci bosorogii ceea de Stati si Stepaniuk si-au mancat malaiul

 5. Ala Starcu spune:

  Bravo Stela. Sa ai in continuare inspiratia de a ne aduce asemenea pierle ale neamului romanesc.

 6. alecu spune:

  Stela,
  ai fost inspirata cu acest post, asa cum bine a scris Ala. Foarte buna idea sa publici asta si in opinia mea acest articol trebuie de pus in ziarele din Chisinau sa fie difuzat mai mult. Sa se umfle ficatul lui Stepaniuc % Stati!
  Sa fii inspirata si in continuare!

 7. Creion rosu spune:

  “Pierle”:) ….bravo Ala, da-i mai departe in “limba romana, tocmai la acest post…

 8. releu spune:

  Pierle ia-o ca un regionalism…

 9. Creion rosu spune:

  Mda, la fel ca: influiente, minciunos, si tot asa….regionalismul e una, e cel vorbit, iar limba literara alta, cea scrisa. Ori scriem corect, ori ne cautam scuze cu regionalismele. Asa, ii dati apa la moara (argumente) lui Stati…

 10. releu spune:

  Depinde de ce afirmi si context: Ideal sa vorbim literar, unii mai au scapari, dar sunt convinsi si afirma ca vorbesc romaneste; Stati vorbeste foarte corect literar, dar afirma ca vorbeste moldoveneste…

 11. coments spune:

  releu si tu dai cu capul in gropi, in limba romana, conform DEX-ului, nu este cuvantul “pierle”, ci “perle”. Despre regionalisme problema voastra, ca oricum trebuie sa mai palavragiti despre ceva. Stati face bani, tu faci ceva? Cate carti ai scris pana acum? Ce ai facut astfel ca sa fii citat sau criticat de public? Daca nimic, atunci nu te mai “vaicara” de soarta unora care isi aleg in asa mod traseul.

 12. Arthur spune:

  Pt.,
  coments

  Stati face bani pe seama unora ca tine care nu-s în stare să reacționeze la prostiile pe care le scrie… E obligatoriu ca și releu să scrie tâmpeniile lui Stati bufonul jalnic al Molotoviei? Dacă te dai așa rotund… tu ce cărți ai scris?

 13. Arthur spune:

  Grafia latină când a fost introdusă-n Molotovia? La învățământ mă refer.

 14. releu spune:

  Mai Comments,

  Ala Starcu a fost bine intentionata in afirmatia ei, a folosit pierle. Poate nu e bine educata… Pentru asta sa o denigram ?
  Ia-l pe Creanga, Sadoveanu, Slavici si vezi ca scrierile lor sunt pline de regionalisme , dar toti romani.
  Eu sunt roman din Romania, si nu nma deranjeaza ca in unele parti ale Romaniei (de pe ambele maluti ale Prutului)unii oameni vorbesc in graiul local, ar fi si pacat daca s-ar pierde. Important este ceea ce simt ei si cum actioneaza.
  Atitudunile astea inchizitoriale ca aceasta a ta fac numai rau, innacresc inima romanilor din Basarabia, care lupta ptr romanism, fiecare in felul sau si dau apa la moara romanofobilor, fie ca sunt romanofoni sau rusofoni.
  Spui numai rautati si tampenii: limbaj agresiv, ca face Stati bani si eu nu ? Ce te doare pe tine daca fac eu bani sau nu….
  Esti un purist (fii atent ca am folosit un regionalism, afectat de rotacism).

 15. coments spune:

  Arthure si Releule, romanismul. moldovenismul, slavismul si europenismul din Republica Moldova insemana numai bani si propaganda si nimic mai mult. A, ca sunt exceptii de oameni devotati virtutii etnice romanesti este altceva. Insa, in mare parte oriunde nu ai merge miza este cati bani poti sa faci din aceasta afacere, inclusiv si pe propaganda – ceea ce numim patriotism sau devotament fata de tara, comunitate, uniune, federatie, regiune s.a.m.d. Da,este adevarat, unii fac bani pe ceea ce propaga prin lucrarile lor, apoi dupa aceasta altii se arunca cu capul in fantana, asa ca fanaticii. Macar ati citit ceva scris de Stati, astfel ca sa-l puteti critica? Macar stiti din ce bani si de ce institutii sunt platite lucrarile lui Stati?

 16. releu spune:

  Pai pe Stati nu l-am citit SI nici nu intentionez, dar cred ca stiu ce propaga, din recenzii sau luari de pozitie ale altora, in care am increderea: moldovenismul cu orice pret. Poti nuanta, probabil ca sigur cunosti mai bine.
  De unde are bani Stati: de la comunisti si alte forte pro-ruse.
  Din nou poti nuanta.
  Chiar te rog, cunosc lucruile din presa doar.

  Nu inteleg cam unde vrei sa bati cu banii.
  Totul se face cu bani. Partea negativa este ca unii pentru bani accepta sa combata oficial contra propriilor pareri.
  Si fiecare parte pune la bataie ceva bani ca isi promoveze interesele.
  Noi suntem convinsi a afirma romanismul in RM este si moral si corect stiintific. La romanism aderi cu inima si cu o minima pregatire intelectuala si fara sa urmaresti avantaje materiale.
  La moldovenism cei needucati adera cu inima, cei educati din calcul meschin politic, pentru avantaje materiale evidente si consistente.
  Poate ca Stati chiar crede cu inima si vrea sa si demonstreze stiintific. Dar daca vrei sa demonstrezi ca un adevar stiintific nu este adevarat, atunci ajungi la aberatii, jsonicii chiar si nu in ultimul la ridicol.

 17. Craciun spune:

  Suntem prea bulversati de lumea in care traim si uitam sa mai gandim la inaintasi!! Multumim Stela ,toti ne aducem aminte cu duiosie de marele povestitor Ion Creanga !!!

 18. alecu spune:

  Mai Coments,
  da tu cine esti, mai tata mai, de le stii chiar pe toate? I-auzi: “numai bani si propaganda si nimic mai mult”. Pentru tine, asa o fi, dar nu pentru toti!
  Ia spune tu la popor, ca nu e asa luminat ca si tine, cine da bani pentru Stati?

 19. coments spune:

  Alecu, daca te intereseaza, atunci investigheaza. Eu stiu ca am fost interesat sa stiu despre finantatorii lui Stati dar si de catre comenzile pe care le trebuia sa le presteze. Dar de ce sa spun ceea ce stiu? Ce castig din aceasta? Pentru mine a fost important sa aflu, precum si sa ii citesc cateva din scrieri astfel ca sa nu cad in capacanele intinse de grupurile nationaliste, adica prostit, sau de persoanele care critica fara sa citeasca macar ceva din ceea ce critica. Nu sunt adeptul lui Stati, din potriva am convingeri opuse fata de cele promovate de Stati asupra istoriografiei si crearii identitatii romanesti, inculsiv a celei dintre Prut si Nistru. Apropo, tipul scrie destul de confingator, trecand peste falsitati, uneori chiar mult mai convingator decat istoricii si lingvistii care sunt omagiati de duzina de ziare si reviste din Moldova, finanate din fondurile publice din Romania.

 20. viat spune:

  interesant, Stepaniuc si Stati, care sunt ambii istorici, isi dau seama ca vor intra in istorie ca cei mai mare tradatori ai istoriei naţionale?

 21. releu spune:

  viat spune:
  January 13 2009 la 17:24

  interesant, Stepaniuc si Stati, care sunt ambii istorici, isi dau seama ca vor intra in istorie ca cei mai mare tradatori ai istoriei naţionale?

  Ai carei istorii nationale ?

 22. Mijloc de Aur spune:

  Traim pe pamint cu denumirea de Moldova.
  Iar graiul ne e romanesc.
  Asa a afirmat si marele scriitor ION CREANGA.
  (Multumim Lui p-u opera-i frumoasa si inteleapta)

  Parerea mea ca aderare tarii noastre la UE este un lucru destul de necesar, insa nu ca un popor dezmembrat care nici nu e demn ca traieste pe acest pamint.

  Cei care socot ca nu traiesc pe acest pamint, nu-i tine nimic aici, nu sunt demni de viata lor petrecuta aici, n-au nimic altceva de facut decit sa-si caute locul potrivit p-u ei. Pentru mine asta-i Patria si STIU ca vom trai mai bine cind vom demni ca suntem moldoveni (cetateni ai RM) si vorbim limba romana.

  PS. Acest pamint e Patria si p-u moldoveni, si p-u rusi, si p-u ucraineni, si p-u bulgari, si p-u gagauzi si multe alte natiuni. Prin aceasta si ne este bogata Tara. Sa nu ne pierdem Patri si sa nu pierdem pe Noi, in lupta cu oamenii care n-o respecta. Sa respectam Noi Patria, atunci o s-o respecte si altii…

 23. Petru spune:

  Domnişoară Stela Popa,felicitări pentru acest frumos articol şi pentru că promovaţi ideea de românitate în Basarabia. Comuniunea sufletească dintre românii de pretutindeni e mai puternică decât graniţele politice care-i despart. Alături de Eminescu, Caragiale, Rebreanu, Bacovia, Blaga, Vasile Voiculescu, Mircea Eliade, Nichita Stănescu şi alţii, Creangă face parte din galeria marilor scriitori români şi universali, a personalităţilor cu care poporul nostru se va putea întotdeauna mândri.
  Atâta timp cât tineri ca dumneavoastră păstrează vie flacăra românismului, nimic nu este pierdut.

  Petru Dincă, lingvist

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA