UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


(Audio-foto) Ce mi-a spus Grigore Vieru în interviul pentru TVR1

23:59 Articole, 8,633 afişări

grigore-vieru-fotografiat-de-stela-popa.jpg Acest articol a fost preluat pe Romanian Global News.

“Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul” (Grigore Vieru).

O duminică neagră în istoria neamului nostru este data de 18 ianuarie, o zi în care a trecut la cele veșnice cel mai talentat și influent poet al Basarabiei, cel mai mare patriot-unionist și cel pe care dușmanii crezurilor sale l-au hulit până la ultimele sale zile….

stela-popa-si-grigore-vieru - Copy1În primăvara lui 2008, am realizat pentru emisiunea „Atunci şi Acum” (TVR 1) şi „Românii de lângă noi” (Radio România Internaţional) un interviu despre Podul de Flori de acum 18 ani. După ce am stat de vorbă cu mai multe personalități autohtone am scris și un text – Cine își mai amintește de Podul de Flori? (vezi aici). Primul intervievat a fost mult regretatul poet Grigore Vieru.

Maestrul ne-a invitat la el acasă și, deși era slăbit, ne-a primit cu multă dragoste și respect. Am fost fericită să îl cunosc personal și să stau de vorbă cu cel mai mare poet al Basarabiei. Mai multe nici nu pot să spun în aceste momente.

Las să vorbească coloana sonoră și imaginile realizate atunci, cu colegii de la Jurnal TV (Sergiu și Valeriu), alături de poet.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Vezi şi omagierea recentă a poetului la TVR 1, precum și intervenția lui Doru Dendiu (corepondentul TVR la Chișinău) .


28 raspunsuri

 1. lyly spune:

  ce bine ca ai reusit sa te filmezi cu poetul! eu am un reportaj in arhiva, dar nu vreau sa ma uit la el! vestea despre moartea sa m-a lasat fara glas!

 2. Oxana spune:

  Stiu, cindva, la miez de noapte/Sau la rasarit de soare/Stinge-mi-sa ochii mie/Tot de-asupra cartii Sale….” in acel moment fatal mergea la o manifestare dedicata lui Eminescu, iar versurile sale s-au dovedit a fi profetice…

 3. Ion spune:

  Stela, unul dintre cameramanul de la Jurnal, Valera este prieten bun cu mine il voi anunta ca a avut onoarea sa fie si el aici in poze. Iti multumesc pentru el.

 4. walahul spune:

  Ce poveste frumoasa!…Dumnezeu sa-l ierte pe maestru!…Si sa se adevereasca visele lui!

 5. Valia spune:

  Vedeti ce scrie Timpul de miine despre killerii morali ai lui Vieru. Este ceva…. Bravo Timpul! Jos cu cei care acum fac declaratii electorale fariseice dupa ce au hulit prin toata presa si televiziunile lor spurcate si debile pe poet!!!! Jos cu lichelele!!!! Rusine!!!

  Oare cum se simt acum Killerii mediatici ai lui Vieru si nu numai?

  http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=929&idRubric=9528&idArticle=21438

  http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=929&idRubric=9528&idArticle=21441

 6. micael spune:

  Maestre imi plec capul inainte spiritului care v-a insufletit pana-n neagra zi de astazi care pentru noi,cei ce ne-am hranit si am crescut si prin inspiratia plina de vlaga a poeziilor voastre pline de adevar si suferinta unui neam ce parca trece prin negura vremurilor si a veacurilor,fara sa stie cine este,cine a fost,dar care,nu se stie prin ce vointa ,mergem inainte impovarati cu multele noastre pacate in spate si doar cu speranta ca undeva,cumva,vom regasi spiritul cel adevarat a neamului acestuia,al neamului romanesc ce inainte de toate a trecut mai intai prin somitati ca dumneavoastra,incercandu-ne bunul Dumnezeu daca intr-adevar meritam o soarta mai buna,binecuvantata si dreapta.
  Si dumneavoastra sunteti unul dintre cei putini ce dati raspunsul afirmativ in fata Lui Hristos pentru noi toti !
  Maestre,ma rog pentru sufletul dumneavoastra,doar pentru ca asa este crestinesc si drept a face,dar noi cei pacatosi avem mai multe nevoie de rugaciunile voastre spre a ne calauzi pasii spre ceea ce dumneavoastra ati iubit atat de mult :Romanismul si fratii sa traiasca intr-o singura Tara Mare,ROMANIA MARE .

 7. micael spune:

  Fratilor,scrietii si voi pe blog-ul Presedintii Romane,lui Traian Basescu si cereti-i cati mai multi sa decreteze ziua funerarilor Marelui Poet Roman din Basarabia,Doliu National si in Patria Mama.
  Scrietii cati mai multi pentru eu deja i-am scris.

  http://www.basescu.r o/blog.php

 8. Andrei Savciuc spune:

  “[...]Bineinteles ca azi trebuiesc alte poduri…”
  Si este nevoie nu doar de “alte poduri” -indraznesc sa adaug- dar si de alti oameni. Caci nu atat de programe si proiecte duce lipsa natiunea, cat de oameni apti a faptui cu abnegatie (-asa cum spunea alt martir al romanismului).

 9. nina spune:

  Iarta-ne maestre pentru indiferenta si nepasarea cu care am asistat la atacurile pe care le primeai pentru ca erai cel mai mare Roman in viata. Ai dus pe umerii Tai plapinzi toata durerea Basarabiei. Ma intre daca am meritat noi toti martirajul Tau, iubite poete…

 10. coments spune:

  Stela,

  Parca daunazi vorbeam despre “markerii identitari”. Dupa mai mult de o suta de ani, in spatiul nostru a mai aparut, mai bine spus s-a mai consolidat un factor de coeziune identitara. Abia acum Vieru va incepe sa fie apreciat la justa sa valoare, chiar mult mai mult decat in perioda anilor 80-90. Pana vineri a fost un personaj incomod atat la Chisinau, cat si la Bucuresti. Vezi ce scria saptamana trecuta Moldova Suverana despre Vieru si altii, inclusiv despre al tau prieten Dan Dungaciu. Vezi ce va scrie maine acest cotidian. Ok, pentru Republica Moldova mai sunt doi factori de calibrul lui Vieru, dar din perspectiva opusa: Ion Druta si Eugen Doga, ultimul este un personaj dezechilibrat din punct de vedere identitar, insa i se iarta tocmai pentru ceea ce produce si nu pentru ceea ce sustine sau este obligat sa sustina (si din cauza banilor).

 11. antiprostin spune:

  coments a scris – Vezi ce scria saptamana trecuta Moldova Suverana despre Vieru…e pacat ca cineva apreciaza valoarea lui Vieru dupa publicatiile din Moldova s., sau crede ca ea poate fi stirbita de mazgalelile lui contiu and co …am fost volens-nolens martoru ocular al intalnirilor dintre contiu si vieru, chiar daca este bolnav rau de schizofrenie si nu-i poate tacea gura , acest contiu tacea malc in fatsa poetului…inainte de moarte piticania asta (c.)va intelege ca unici momente remarcabile din viata lui au fost acelea cand a servit un pahar cu vin la o masa cu dl. Vieru, dar haideti sa lasam pe contiu and co in vizuina lor si sa spunem doar atat-Dumnezeu sa -L odihneasca in pace…

 12. Stela Popa spune:

  Da, Antiprostin, ai perfecta dreptate.

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace pe Marele Poet!

 13. antiprostin spune:

  o remarca – pe contiu n am de ce sa-l scriu cu litera mare, dar pe dl Vieru intamplator am scris odata in text cu v mic, scuze

 14. Ionescu Latul spune:

  @micael: S-a luat decizia ca pe 20 ian sa fie Doliu National. Si in toate localitatile din Romania va fi arborat in berna drapelul.

 15. Valia spune:

  Unde scrie asa ca si in romania e doliu pe 20? Nu am vazut nicaieri scris asa ceva.

 16. Imperialistu' spune:

  Stela, cateva stiri.

  COMUNICAT DE PRESA
  (18 ianuarie 2009)

  REF: Mesajul de condoleanţe al preşedintelui României, Traian Băsescu, la încetarea din viaţă a lui Grigore Vieru

  „Am primit cu adâncă tristeţe vestea dispariţiei dintre noi a poetului basarabean Grigore Vieru.

  Voce a conştiinţei româneşti, Grigore Vieru va rămâne în memoria noastră prin dragostea sa pentru limba şi istoria românilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin idealurile pe care le-a slujit neobosit. Stingerea sa din viaţă reprezintă o mare pierdere pentru cultura română.

  Pe această cale, doresc să transmit sincere condoleanţe familiei sale!

  Dumnezeu să-l odihnească!”

  Departamentul de Comunicare Publică
  18 Ianuarie 2009

  COMUNICAT DE PRESĂ(19 ianuarie 2009)

  Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, 19 ianuarie a.c., decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, poetului Grigore Vieru.

  Preşedintele României l-a decorat post-mortem pe Grigore Vieru „în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieţi, prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii de aceeaşi limbă.”

  Departamentul de Comunicare Publică
  19 Ianuarie 2009

 17. Stela Popa » Blog Archive » Grigore Vieru: „Reunirea o vor face doi viitori preşedinţi: sărăcia, care se va abate peste Basarabia şi înflorirea economică a Ţării româneşti” spune:

  [...] În amintirea poetului şi la rugămintea vizitatorilor acestui blog public, pe lângă coloana sonoră, varianta scrisă a interviului pe care l-am realizat cu Marele Poet pe 6 mai 2008. Moment care imi [...]

 18. Vlad Durnea spune:

  Stela macar stii cine este antiprostin de ii dai perfecta dreptate? Credeam ca ai obiectivitate, dar vad ca asta e jurnalismul in moldova. cred ca te-ar putea manipula oricine

 19. Stela Popa spune:

  D-le “Vlad Durnea”, afla ca il cunosc pe adevaratul Vlad Durnea si, dupa acest mesaj, l-am contactat – asta ca sa vezi ca nu sunt chiar asa de usor de manipulat cum intentionai sa insinuezi, de fapt.
  Te rog foarte mult, pe viitor, sa nu mai semnezi cu acest nume si sa nu pretinzi a fi cel care nu esti. De altfel, il invit pe adevaratul Vlad Durnea sa iti dea replica aici. Cat despre comentariul tau no comment.

 20. antiprostin spune:

  pt pretinsul Vlad Durnea, care, se pare, este unul din alcoolisti inversunati care isi duceau traiul cu sticla in mana in barul si pe terasa uniunii scriitorilor pe str. 31 august,98 alaturi de contiu, brega,esinencu etc.
  Tii frica sa fii deconspirat si ca lumea va afla ca voi, mari patrioti(brega, esinencu s.a.), ati fost sobutilnicii lui contiu??? fii linistit…lista cu voi se gaseste la dispanserul narcologic dar nu prezinta interes pt nimeni…
  Totusi tin sa precizez-Poetul nu era camarad cu contiu, doar vizitindu-l des pe M. Cimpoi si coborand impreuna pe terasa uniunii era nevoit sa se afle, mai mult sau mai putin, in preajma lui acest contiu (omniprezent acolo)

 21. Vlad Durnea cel adevarat spune:

  Stimate anonim, inteleg ca persoana mea deranjeaza pe unii indivizi, insa am rugamintea sa nu folositi numele meu in scopuri meschine. Cu bine, Vlad Durnea.

 22. Stela Popa spune:

  Vlad, multumesc pentru interventie si avertizez persoana care semneaza cu numele tau ca voi fi nevoita sa o blochez pe viitor pe acest blog.

 23. Livia spune:

  Cred ca ti-au spus-o si altii ca te invidiem mult de tot, cu invidie alba ca ai avut marea sansa si onoare sa il vizitezi pe Poet si sa ii iai un interviu. Te admir ca ti-a ajuns curaj sa il abordezi, caci eu, alaturi de cei multi, prea multi poate, mereu ne-am lasat prada timiditatii si nu am indraznit sa ne apropiem de Poet si sa ii spunem ce nemarginit de mult inseamna El pentru noi.

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace…

  http://www.grigorevieru.md

 24. Carolincik spune:

  colega mea de clasa (Viorica, a XI-a B de la Dante Alighieri) a luat un intrviu de la maestrul Grigore Vieru.
  Desi prin telefon, :) , voi incerca sa-l public aici; era unul foarte emotionant si simplu, dar cu atata sens!!!
  incerc neaparat sa fac rost de el, si il scriu la comentarii :)
  ————————–Vieru n-a murit!!!————————————-

 25. Carolincik spune:

  sorry, am niste greseli… n-am sfirsit enuntul unde trebuia :/

 26. Stela Popa spune:

  Vezi ca ti-am dat un mail pe adresa indicata.

 27. Carolincik spune:

  <>

 28. Stela Popa » Blog Archive » Grigore Vieru: “Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul” spune:

  [...] difuzate in emisiunea „Atunci şi Acum” (TVR 1) şi „Românii de lângă noi” (Radio România [...]

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA