UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Detalii importante despre cetăţenia română!

15:46 Articole,

pasaport-romanDacă vreţi să iniţiaţi procedura de redobândire a cetăţeniei române trebuie să aveţi grijă de unde şi cum vă informaţi. Spun aceasta după ce am ascultat astăzi povestea unei colege de la Chişinău care, împreună cu soţul, mi-au povestit despre cum necunoaşterea i-a costat un drum la Bucureşti. Am găsit de cuviinţă să vă atrag atenţia asupra a ceea ce trebuie să ştiţi înainte de a purcede la drum.

În presa autohtonă, îmi povesteşte Maria (să-i spunem aşa, deoarece nu a vrut să îi dezvălui identitatea), peste tot este afişată următoarea informaţie: “Cetăţăţenii din Republica Moldova pot obţine cetăţenia română mai repede dacă îşi depun actele la Ministerul Justiţiei de la Bucureşti, nu la Consulatul de la Chişinău”. Atenţie – nu este specificat care categorie de cetăţeni!

Informaţia este corectă, dar detalii care lipsesc sunt extrem de importante! Atât de importante încât, dacă nu sunt menţionate, cetăţenii pot fi uşor induşi în eroare. Explic prin prisma cazului auzit azi de la colega mea.

Cum a văzut informaţia în presă: zis şi făcut. Buna mea prietenă şi-a luat soţul şi “hai la Bucureşti, că aşa spune presa”. Numai că, repet, nu tot ce spune presa este complet sau suficient pentru o informare corectă.

1. În primul rând: actele pentru cetăţenie nu se primesc la Ministerul Justiţiei, care se află în Bucureşti pe strada Apolodor nr. 17, sector 5, ci la Direcţia Cetăţenie de pe str. Petofi Sandor, nr. 47, sector 1, Bucureşti.

Este adevărat că direcţia în cauză este parte a Ministerului Justiţiei de la Bucureşti, dar, după cum vedeţi, nu se află la aceeaşi adresă cu ministerul în cauză. Este un compartiment prin care se asigură secretariatul Comisiei pentru Cetăţenie, precum şi cadrul instituţional şi tehnic în vederea aplicării prevederilor legale în materie de cetăţenie.

Mai multe informaţii găsiţi pe siteul Ministerului Justiţiei de la Bucureşti.

2. În al doilea rând, trebuie să mai ştiţi că dacă mergeţi să depuneţi actele  la Direcţia Cetăţenie, trebuie să aveţi neapărat permis de şedere în România, altfel nu puteţi depune actele pentru cetăţenie decât la ambasada României din ţara de domiciliu!

3. Pe de altă parte, ceea ce nu cunosc mulţi dintre cetăţenii moldoveni, care au totuşi permis de şedere în România, este că pot depune actele pentru cetăţenie până la împlinirea unui termen de 4 ani de la momentul obţinerii dreptului de şedere, respectiv al domiciliului în România.

Aceasta este necunoaşterea multora care  invocă Art. 10 indice 1 din Legea nr. 21/1991, conform căruia, până la Ordonanţa de Urgenţă, era necesară şi “dovada reşedinţei sau a domiciliului în România de cel puţin 4 ani eliberată de Oficiul Român pentru Imigrări din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative”.

4. Şi mai ţineţi minte: Nu este necesară apostilarea pentru documentele din Rep. Moldova şi cele din Ucraina.

Iată câteva informaţii simple la prima vedere, dar care, de foarte multe ori, fie din neatenţie fie din ignoranţă, nu sunt aduse detaliat  la cunoştinţa publicului, care, la rândul lui, indus în eroare, porneşte aiurea pe drumuri. Cazul colegei mele este unul elocvent. Aveţi grijă să nu procedaţi la fel.

Întâi de toate informaţi-vă! Şi,  cel mai bine, verificaţi informaţia din mai multe surse.

Succes!


186 raspunsuri

 1. Andrean spune:

  Mersi mult,

  pentru informare.
  Asta numesc eu jurnalism și atitudine civică.

  Aș dori să menționez că punctul 2 este valabil și pentru moldovenii sau persoanele interesate aflate pe teritoriul Italiei.
  Pentru a depune actele la Ambasada României de la Roma ori Consulatul General la Torino sau Milano, aveți nevoie de actul ce confirmă reședința în Republica Italiană.

  Acesta îl puteți primi de la comună (primaria) orasului in care locuiti pe teritoriul Republicii Italiene, dacă nu îl aveți.

  Va sugerez mai întîi de toate să vă informați chiar la Ambasadă sau la Consulatele Generale, coordonatele le gasiți la link-urile urmatoare:

  1. Ambasada Romaniei în Italia
  http://roma.mae.ro/index.php?lang=ro&id=6195

  2. Consulatul General al României la Torino
  http://www.consulatulromaniei.it/ro/

  3. Consulatul General al României la Milano
  http://www.consulatmilano.com/index.php?lang=ro

  Baftă tuturor și mersi mult pentru postare.

 2. Eduard spune:

  Care sunt actele necesare de prezentat la ambasada romanie din tara de domiciliu???

  Stela Popa: Eduard, vezi pe coloana dreapta a blogului, cu galben “totul despre cetatenie”. Apasa acolo si gasesti toata informatia. Daca mai ai intrebari, scrie.

 3. ion spune:

  Altfel spus….nimic nu s-a schimbat. Cum am asteptat, asa si vom astepta inca 8 ani.
  Succes.

 4. Constantin spune:

  Stela este binevenit articolul dar corecteazama daca gresesc : Uite VECHIUL Articol 10 indece 1 si indice 2(le-am luat de pe o petitie ca pe just.ro nu am gasit legea :

  Apel pentru recunoasterea drepturilor cetatenesti ale basarabenilor – http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=325

  “*** Art. 10 indice 2 – (1) Persoanele prevazute la art.10©ˆ care au domiciliul sau resedinta in Romania pot depune la Ministerul Justitiei o cerere de redobandire a cetateniei romane dupa implinirea unui termen de 4 ani de la momentul obtinerii dreptului de sedere, respectiv al stabilirii domiciliului in Romania.
  Art. 10©ˆ – (1) Fostii cetateni romani care inainte de data de 22 decembrie 1989 au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul II pot redobandi ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art.8 alin (1) lit. b), c), e) si f).”

  SI acum uite NOUL Articol 10 indece 1 si indice 2 luat din Ordonanţa de urgenţă nr 36/ 15 aprilie 2009 de pe :

  http://www.just.rohttp://www.just.ro/Portals/0/Right_Panel/Totul%20despre%20cetatenie/Ordonanta%2036%20din2009.PDF

  Si in acest pdf o sa vedeti ca sa modificat nu doar “grad de rudenie 3″ ci si Articolul 10 alineat 2 se modifica si dispare TERMENUL DE 4 ANI – zice asa “pot depune cererea ,dupa obtinerea dreptului de sedere,potrivit legii.”

  Deci fostul Art 10 alineat 2 nu mai este valabil si anume “pot depune la Ministerul Justitiei o cerere de redobandire a cetateniei romane dupa implinirea unui termen de 4 ani de la momentul obtinerii dreptului de sedere” nu mai este valabil !

  Ce este “”pot depune cererea ,dupa obtinerea dreptului de sedere,potrivit legii.” FARA 4 ani !

  Iar legat de dreptul de a depune aici in Bucuresti numai pentru cei cu permis de sedere un avocat imi zice ca este ilegal prevederea si ca defapt toti ca cetateni ai R.M suntem egali si astfel avem aceleasi drepturi ! Spre sa modfici si bucata aia de text sa scoata limitarea asta !

  Numai bine !

  Stela Popa: Constantin, din cate se pare, nici pe siteul ministerului nu au scos chestia asta cu 4 ANI. Asa cum mi-a spus azi prietena mea, despre care vorbesc in articol, treaba asta cu 4 ani nu mai e valabila (asa i s-a comunicat de la Directia Cetatenie, unde a fost). Repet- important e sa ai permis de sedere si, astfel, poti depune la Bucuresti. Sper si eu sa nu mai fie pe viitor nici macar asemenea restrictii. Numai bine si tie.

 5. Giocondo spune:

  Mulţumesc, Stăla!

 6. Babacu spune:

  Multumesc mult Stela pentru informatie, chiar e o problema care ma preocupa in prezent si am multe intrebari neclare… Una ai lamurit-o, cu apostilarea, dar poate stii de unde si cum se poate obtine cazierul romanesc? Trebuie de mers la Bucuresti? Si inca o intrebare – copiile de pe documente sunt legalizate la consulat ori trebuie legalizate din timp la notar?

  Stela Popa: Cazierul romanesc, cel mai bine este sa il faci in Romania, desi se elibereaza si la Consulatul din Chisinau (dureaza cam o luna sa il elibereze). Totusi, lain Romania, e mai rapid. In 3 zile, daca soliciti urgent, se elibereaza.

  Faci procura pe cineva care are permis de sedere in Bucuresti, de exemplu (sau oricare alta localitate din Romania) apoi faci o copie la pasaportul tau. Sa nu uiti ca persoana pe care o imputernicesti sa se ocupe de asta trebuie sa faca si ea o copie la permisul sau de sedere din Romania. Ii spui sa mai cumpere si timbru fiscal (nu altfel). Cu toate aceste acte, persoana delegata de tine, merge la Trezoreria sectorului de unde are permisul de sedere si achita taxa pentru permis (10 roni la urgenta si 5 roni in regim normal), apoi merge la sectorul de politie din sectorul sau (unde are permisul de sedere) si depune actele. Atat.

  Cat despre copii, din cate cunosc eu, lumea legalizeaza si la notar si la consulat. Totusi, nu stiu sigur cum e mai bine. Mai verifica.

  Sper sa iti fie de folos informatia, deoarece foarte putina lume cunoaste aceste detalii.

 7. Alecu spune:

  Bravo Stela, buna treaba!
  Felicitari pentru aceasta postare.

 8. Petru Clej spune:

  Cititi articolul “Cine se teme de cetăţenia europeană pentru basarabeni?”, de Dan DUNGACIU în revista ACUM

  http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9615

 9. anelia spune:

  cazierul romanesc se obtine la fel la bucuresti.nu poti obtie cazerul romanesc daca nu ai domiciliu in romania.deaceea este necesar sa scrii o dovada la notar pe numele persoanei de incredere care iti va extrage cazierul. un cazier romanesc costa 5 lei.e; se elibereaza timp de 5 zile.ma bucur daca aceasta informatie va este de folos.anelia

 10. mentiune spune:

  cazierul judiciar se poate obtine de la orice post municipal de politie din romania. presupun ca e mai aproape iasiul decat bucurestiul. :) .

 11. Babacu spune:

  Multumesc pentru informatie, Anelia… dar n-am inteles totusi… Deci daca eu, cu domiciliul in R.Moldova, ma adresez la Bucuresti pentru cazier, nu-l pot obtine, dar prin persoana de incredere, cu procura de la notar, pot?! Nu e birocratie asta?

  Stela Popa: Asta e legea! Vezi ca am raspuns detaliat mai sus!

 12. Babacu spune:

  Mai exista o problema: actele de stare civila ale buneilor si parintilor sunt in rusa sau in moldoveneste cu kirilita, trebuiesc traduse la notar ori se cere dublicate de la Oficiile starii civile in romana? La inceput parea simplu, dar vad ca apar tot mai multe probleme… mai sunt si greseli in acte, nu stiu ce sa fac…

  Stela Popa: Mergi la Arhiva Nationala din Chisinau (sau la raionala, daca esti din republica) in Moldova si soliciti duplicate la aceste acte. Duplicatele sunt in romana. Apoi mergi si le intaresti la notar. Daca sunt greseli, acolo, la Arhiva, ceri sa iti specifice si sa explice, pe loc, pe un act aparte (extras imi pare ca se numeste) greseala in cauza. Sa nu ignori acest aspect. Repet- rezolvi totul pe loc!

 13. Stela Popa spune:

  Multumesc tuturor pentru mesaje!

  Celor care au pus intrebari, am raspuns mai sus,la fiecare in parte, in masura in care cunosc si eu!

  Succes!

 14. Grigoriev Sergiu spune:

  OK….ms mult… sper să reușesc să dobîndesc cetățenia română

 15. GURU spune:

  BUNA,

  ZILELE ASTEA IN PRESA SE ZVONEA CA PESTE 2000 DE SCRISORI RECOMANDATE DEJA AU FOST EXPEDIATE……… PENTRU REDOBINDIREA CETATENIEI ROMANE.

  DIN CITE EU INTELEG – ERAU SCRISORI, CU AVIZ ADRESATE CONSULATULUI ROMANIEI IN RM?

  ACESTE SCRISORI CONTIN INTREG PACHETUL DE ACTE NECESARE? SAU DOAR ESTE O CERERE CONFORM CAREEA PESROANELE VOR FI INVITATE SA DEPUNA DOSARUL PENTRU REDOBINDIRE?

  MERI ANTICIPAT, DACA MA LAMURESTE CINEVA?

 16. Stela Popa spune:

  Erau, asa cum spui tu “DOAR O CERERE CONFORM CAREEA PESROANELE VOR FI INVITATE SA DEPUNA DOSARUL PENTRU REDOBINDIRE”

 17. GURU spune:

  SI DACA MERG PERSONAL LA Direcţia Cetăţenie de pe str. Petofi Sandor, nr. 47, sector 1, Bucureşti – ATUNCI POT DEPUNDE DIRECT DOSARUL SI E MAI REPEDE?

 18. Stela Popa spune:

  Da, dar numai in cazul in care ai permis de sedere in Romania.

 19. Stela Popa spune:

  Altfel, trebuie sa mergi la ambasada României din ţara de domiciliu! Dac[ esti din RM, mergi, deci, in RM.

 20. GURU spune:

  MERCI MULT!

 21. Cati spune:

  Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine, eu cu sotul si copii nostri traim in Bucuresti, iar mama si surorile mele nu au cetatenie romana. Ei ar vrea sa depuna si ei ptr redobandirea cetateniei, dar apare o intrebare cum sa le fac permisul de sedere si ptr cate persoane pot face acest permis?
  Va multumesc.

  Stela Popa: Va pot ajuta in masura in care cunosc. Din cate stiu, in legislatie, cu referire la permisul de sedere, exista punctul 4d, care include acordarea permisului de sedere si din “alte motive”. Ati putea sa cereti permis pentru mama dvs. motivand ca va ajuta cu copii. Pentru ea aveti nevoie de altfel de permis de sedere decat angajat student, sau voluntar / e vorba de acel 4d de care vorbesc mai sus. Pentru detalii, mergeti la Ministerul de Interne, pe Euforiei, unde se depun permisele si intrebati. Sper sa va fie de folos informatia.

 22. eight spune:

  Am si eu o intrebare! Eu am deja absolut toate actele necesare pentru redobandirea cetateniei si am si permis de sedere asa ca pot depune usor documentele la Bucuresti dar ma intereseaza daca am nevoie de vre-un act de la oficiul pentru straini sau e de ajuns de prezentat doar copia si originalul permisului de sedere?

  Stela Popa: Nu sunt sigura, dar cred ca e nevoie sa fie intarit la notar. Intrebati la un notar / stie la sigur. In plus, poate ne raspunde cineva din forumisti cum e corect! Sa vedem.

 23. Cititorul spune:

  Bine la toti! Ce fac acei care au depus deja cererile in 2006? Asteapta s-au intreprind ceva pentru urgentare ???
  Lamuriti-ma va rog.

  Stela Popa: Unde sunteti in RM? Sau in Romania?

 24. Cati spune:

  merci mult

 25. Cititorul spune:

  Sunt in RM.

  Stela Popa: Da, trebuie sa astepti, dar te poti interesa la ambasada de soarta cererii tale.

 26. Cititorul spune:

  Multumesc, succese tuturor.

 27. oxana spune:

  salut stela. vreau si eu sa multumesc pentru existenta acestui blog, care ne lamureste mai bine ceea ce priveste procedura de redobindire a cetateniei.
  am si eu o intrebare: e vorba de cumnatul meu. pe data de 14 mai 2009 a iesit in sfirsit si in partea I, dupa ce a fost publicat in 2006 in partea a III a monitorului oficial roman. pe site-ul just.ro, ministerul publica lista celor care tre’ sa depuie pentru juramint. PE CE BAZA ESTE INTOCMITA LISTA?
  sora-mea incearca sa sune la minister, dar fara folos: e mereu ocupat. vrea sa stie cum tre’ sa depuie cerere pentru a depune juramint, si unde? intreb asta pentru ca lui victor (cumnatul meu) i s-a spus la consulatul Romaniei la Chisinau ca tre’ sa depuie juramintul la Bucuresti, pentru ca in 2003, cind a depus actele a cerut domiciliul in Romania. la moment el nu mai are posibilitate sa aiba resedinta in Romania. in acesti ani, planurile s-au schimbat, cum s-ar zice…
  dat fiind faptul ca depunerea juramintului se depune in termen de 3 luni de la publicarea numelui in Monitorul Oficial al Romaniei, vream sa stim totusi, cit mai repede, cum putem depune juramintul…?
  va multumesc

  PS: imi poti raspunde si prin mail-ul lasat

 28. mariana,leova spune:

  salutare tuturor!am si eu o intrebare;am depus dosarul cu acte p/u redobindirea cet.romane in 2003,totodata si a fiului minor,am aparut in partea a 3 a monitorul numai eu,fiul nu,de atunci nici o alta aparitie,ce se-ntimpla,cum pot afla la ce stadie se afla dosarul meu si a fiului,intre timp au itervenit schimbari in familie.va multumesc.

  Stela Popa: Insistati!Asta spun tuturor. Mergeti si va interesati de soarta dosarelor depuse. Este foarte important!

 29. mariana,leova spune:

  am depus la consulatul din r.moldova cu viza de resedinta in moldova

 30. vlad christian spune:

  Felicitari Stela Popa !
  Un site care incearca sa fie util fara sa inflameze lucrurile, tu chiar aloci timp sa raspunzi la intrebari, unele “banale” … Respect !

  Observatii personale, din procesul de a obtine redobandirea cetateniei pentru prietena mea moldoveanca:
  - Se dau si se vor da la greu cetatenii pentru cei care vin in Romania si muncesc sau fac studii. Pentru cei care se ocupa activ si arata interes, bat la usa insistent, depun memorii. Se dau si se vor da FARA SPAGA, pe bune. DIn 2008 incoace e ca la casa de bilete din gara, la bietii oameni de la directia Cetatenie …
  - O alta parte buna din ordonanta noua e ca va mari componenta comisiei si personalul directiei Cetatenie, sa treaca mai multe cereri. Fara gluma, departamentul ala chiar lucreaza din greu pentru ca e subdimensionat, sint munti de dosare acolo si nu prea se sta “la cafele”.
  - Pentru cei din Moldova care doar fac cerere la consulat, in continuare va ramine greu. Sint cererile de programare care evita legea si astfel nu au termen limita de raspuns. A fost lasat intentionat nelegiferat procesul, e un obstacol.
  - Chiar si daca ai depus dosarul la Chisinau va merge greeeeeu, mai ales daca doresti sa ramai in Moldova. Exemplu, mama prietenei, desi a reusit depunerea efectiva a dosarului anul trecut, abia acum prin martie se pare ca a ajuns amaritul de dosar la Bucuresti, si inca va mai dura mult si bine. Mai sint sanse daca esti foarte insistent cu telefoane si memorii, la fel ca mai sus.
  - faceti-va dosarul beton, nu depuneti acte aiurea, ca va semnati intarzieri de ani de zile cu mina voastra.

  In rest, oameni buni, uniti-va si dati-i la o parte pe cei care i-ati ajutat sa vina si sa stea la putere. Si atunci acest proces de redobandire va deveni inutil, vom fi toti impreuna.

 31. mircos spune:

  SUNTETI BRAVO!VA RESPECT MULT!

 32. Ana spune:

  Nu mai cred in nimic.Copiii mei sunt de opt ani cu permis de şedere în bucureşti.Au făcut şi liceu şi facultate şi nici de cum nu mai primesc cetăţănia.Au scris şi memorium de urgentare ,că nu se puteau angaja,şi fără tolc.Nu ştiu cum se eliberază,că cei ce au depus actele în urmă cu mult au primit.Cred că tot aşa va fi.Romănii ne lasă în voia soartei ,parcă noi am fi fost vinoveţi cu ceva .

  Stela Popa: Ana, mai insistati! Mergeti si la Directia Cetatenie in audienta!!!

 33. olesea spune:

  buna,as dori sa adresez si eu o intrebare! este posibil sa intocmim o procura pe o persoana care are viza de resedinta in Rominia pentru a depune actele necesare de redobindire a cetateniei Romine? di motiv ca eu nu am viza de resedinta in Rominia si la moment sunt in R.M. Dat fiind faptului ca din cite am inteles nici ambasada Rominiei nu exista in Moldova. va multumesc anticipat!

  Stela Popa: Olesea, draga mea, exista Ambasada Romaniei in RM, la fel ca si Consulatul! Nu exista ambasador, asta e altceva! In cazul tau, actele, din cate cunosc eu, trebuie sa le depui doar la Chisinau. Mai intereseaza-te.

 34. VAL_Greece spune:

  unde pot citi ca nu e nevoie de apostila ??
  la ambasada Romaniei in Grecia scrie ca trebuie si Apostila:

  “ATENTIE :
  Toate documentele mentionate mai sus, cu exceptia cazierului judiciar din Romania si Grecia, trebuiesc supralegalizate prin Apostila de la Haga.”

  Stela Popa: Vedeti in partea dreapta a blogului butonul galben cu “totul despre cetatenie”

 35. Fiodor spune:

  Ana, imi pare ca ai dreptate!
  sunt si in aceeasi situatie, eu mi-am finisat studiile acum un an in urma in urma.M-am saturat de atatea drumuri facute la Bucuresti…:(
  Sper macar ca anul acesta se vor misca lucrurile cat de cat spre bine!!

 36. CN spune:

  Buna ziua Stela.
  Multumesc pentru initiativa blogului.
  Am si eu cateva intrebari.
  1. Cetatenii moldoveni cu domiciliul in RM, depun cerea/actele la consulatul Rom. in Republica Moldova (Str. Vlaicu Parcalab nr.39)?
  2. Care este procedura?
  a. se depune cerereaa de cetatenie apoi mai vii in alta zi (dupa ce iti trimit ei acasa o instiinatre) si depui dosarul cu toate actele;
  b. Depui cererea si tot dosarul inaceeasi zi?
  3. Care este lista EXACTA de acte cu care trebuie sa se prezinte la consolat pentru redobandirea cetatenii? (scuze dar vehiculeaza o gramada de variante si incep sa fiu un pic cam derutata).

  Iti multuesc anticipat pentru raspunsuri
  CN

  Stela Popa: Va rog sa nu va suparati, dar nu cunosc exact procedura intreaga si nu vreau sa va induc in eroare. Raspund in masura posibilitatilor. Ma gandesc sa invit pe blog, pe viitor, un avocat initiat in aceste chestiuni, care sa va raspunda tuturor la toate intrebarile.

 37. Corneliu spune:

  Stela spune te rog, referitor la scrisorile astea recomandate, sunt ele acele cereri de redobindire sau altceva? La aceasta scrisoare recomandata trebuie anexate si actele (dosarul) sau nu? Eu nu inteleg ce tre sa fac prima sa trimit aceasta scrisoare recomandata de la posta sau sa scriu cererea la Consulatul de la Chisinau si apoi sa incep a stringe actele necesare pentru dosar? Merci.

  Stela Popa: Corneliu, fa asa. Mergi la posta cu doua plicuri. Unul sa aiba timbru pe el. Scrii cererea, o bagi in plic alaturi de celalat plic cu timbru si o trimiti la ambasada. Dupa care astepti sa iti vina raspunsul (dureaza, sa stii) ca sa mergi sa depui actele. Intre timp pregateste sa faci de la arhiva actele bunicilor, parintilor. Cam atat. Succes

 38. Bilici V spune:

  As vrea sa aflu un mic detaliu daca se poate? Din 2006 in Bucuresti am apartament (fara viza de resedinta in Buc.) .Pot eu obtine viza? S-au la moment am dreptul sa depun actele (in Bucuresti) p-u redobindirea cetateniei? .La consulatul din Chisinau am depus cerere,si asteptam invitatiea. Multumesc.

  Stela Popa: Da, cred ca viza o puteti obtine, dar la Bucuresti, asa cum spuneam si mai sus, actele pentru cetatenie nu le puteti depune daca nu aveti permis de sedere.

 39. vlad christian spune:

  daca mi se permite sa fac asta, lamurire suplimentara pentru oameni despre depunerea la chisinau:

  Oricine nu are permis de sedere in Romania trebuie sa depuna la ambasada/consulatul din tara de resedinta sau domiciliu. Cine este deja cu permis legal prin Rusia, Anglia, Franta etc. poate depune la ambasada din acea tara. Altfel la Chisinau la consulat.

  Aici intervine problema, in 2 faze:
  1. Pentru a limita totusi numarul acestor cereri, Consulatul Chisinau, invocand motive tehnice, a bagat o regula: trimiti o cerere de programare recomandata prin posta, care inauntru are un plic auto adresat si timbrat, in care consulatul te anunta ca esti programat la data X sa depui dosarul cu actele. Dar acest proces nefiind dublat de o lege, ei pot intarzia oricit, chiar si ani de zile !

  2. Undeva in 2006 a fost o birfa lansata aparent de rusi, cum ca odata cu intrarea Romaniei in UE in ianuarie 2007, nu se mai dau cetatenii. Atunci lumea disperata s-a dus in 2006 si a depus aparent sute de mii de cereri de programare. Sacii cu cererile astea zac efectiv legati in consulat, ar trebui o armata de oameni sa ii prelucreze chiar si daca s-ar vrea asta. Despre astea vorbea dl. Basescu: cereri de programare, nu dosare de cetatenie.

  Legal trebuie sa le ia in ordinea depunerii. Dar fiind atit de multe, presupun ca le iau si ei la noroc, mai desfac cite un sac si zic Doamne Ajuta :)

  Deci cine se inghesuie sa depuna azi cerere de programare, parerea mea e ca isi face iluzii. Sansele cred ca sint ZERO.
  Mai bine mutati-va in Romania la studii sau munca, obtineti una bucata permis pe un an (uite de exemplu va inscrieti la o facultate sau un master, si gasiti pe cineva sa va ia cu chirie sau comodat), si a doua zi dupa obtinerea permisului depuneti actele in Bucuresti. Asta e marea facilitate a Ordonantei lui Basescu !

 40. nicola28 spune:

  sint cetatean al Republicii Moldova pot depune actele necesare pentru redobindirea cetateniei Romane in Italia TORINO. Mama are cetatenie Romina ca exemplu PASAPORT ROMAN EXPIRAT BULETIN DE IDENTITATA ROMAN CARTE DE IDENTITATA ROMAN etc. Dar eu sint ca clandestin in Italia ori e mai bine de intors in tara de a depune toate actele necesare.si inca ceva mama este cu numele de familie Focsa EU sint cu nume de familie Ciubaciuc tata deceda mama recasatoritaEU AM ACTE DE PATERNITATE SI TOATE ACTELE NECESARE A BUNEILOR ETC.

 41. Claudiu spune:

  Buna ziua.
  As avea si eu o intrebare…Sotia mea (cetatean moldovean), a depus acetele pentru redobandirea cetateniei la Ambasada Romana din Chisinau, in urma cu un an.
  Eu sunt cetatean roman, suntem casatoriti de 1 an si cateva luni, iar sotia mea locuieste evident in Romania, in prezent, si are permis de sedere (carte de rezidenta).
  Intrebarea este…ce ne sfatuiti sa facem…Sa mai asteptam raspunsul la cererea de acum un an, sau…sa incercam sa depunem actele acum, aici, la Bucuresti ? Este permis acest lucru ?

 42. Claudiu spune:

  Erata: intrebarea din final era “sa mai asteptam raspunsul la dosarul depus acum un an, sau sa incercam sa depundem actele acum, aici, la Bucuresti?”.
  Multumesc anticipat.

 43. vlad christian spune:

  Claudiu, nu ai voie sa depui dosarul de 2 ori, e o declaratie c anu l-ai depus in alta parte. Daca chiar ai pus actele, atunci ele totusi vor fi rezolvate. Mergi luni-miercuri la 8 dimineata la Cetatenie linga Arcul de Triumf, si cere informatii despre dosarul ei, apoi depune memorii de urgentare. Vezi si tu pe http://cetatenie.curaj.net

 44. Claudiu spune:

  Multe multumiri pentru ajutor. Banuiesc ca locul mentionat este sediul de pe Petofi Sandor.
  Multam, Claudiu

 45. Cristina spune:

  Stela,
  stii cumva daca e nevoie de programare prealabila pentru ca sa mergi in audienta la Directia Cetatenie? Am vazut pe http://www.just.ro programul de lucru, dar nu e clar daca poti sa mergi in audienta fara programare.
  Poate cineva sa-mi raspunda la aceasta intrebare?
  Multumesc

 46. Veaceslav spune:

  Pot sa stiu si eu unde scrie ca pot depune actele de depunere a cetatenie fara sa am 4 ani stati aici, in Bucuresti??, sunt student si am permis de sedere pentru 3 ani, acum mai am inca un an valabil, pot depune acum pentru cetatenie(sunt din RM).

 47. Carolina spune:

  Am si eu o intrebare…
  Sora mea are cetatenie romina,se poate de scris cerere pentru reintregirea familiei?Daca da sau nu, atunci care este procedura de obtinere a cetateniei?
  Mersi!

 48. nicola28 spune:

  sint cetatean al Republicii Moldova pot depune actele necesare pentru redobindirea cetateniei Romane in Italia TORINO. Mama are cetatenie Romina ca exemplu PASAPORT ROMAN EXPIRAT BULETIN DE IDENTITATA ROMAN CARTE DE IDENTITATA ROMAN etc. Dar eu sint ca clandestin in Italia ori e mai bine de intors in tara de a depune toate actele necesare.si inca ceva mama este cu numele de familie exsemplu Focsa (EU sint cu nume de familie exsemplu Ciubaciuc) tata deceda mama recasatorita EU AM ACTE DE PATERNITATE SI TOATE ACTELE NECESARE A BUNEILOR ETC.Asteptam un raspuns pozitiv negativ mergem inainte. MERCY MULT STELUTO!

 49. Vera spune:

  Hristos a Inviat. Am si eu o intrebare. Sunt cetateana a Republicii Moldova, studenta in Romania. Permisul meu de sedere e valabil 3 ani, am deja un an si jumatate stati in Romania. Pot sa depun cerere pentru cetatenie pe baza acestiu fapt, sau trebuie sa astept 4 ani? Bunicii mei s-au nascut in Transnistria, iar parintii sunt nascuti pe teritoriul Republicii Moldova in 1958, respectiv 1959. Ma poate ajuta cu ceva acest fapt? ce pot face?

 50. nicola28 spune:

  sint cetatean al Republicii Moldova pot depune actele necesare pentru redobindirea cetateniei Romane in Italia TORINO. Mama are cetatenie Romina ca exemplu PASAPORT ROMAN EXPIRAT BULETIN DE IDENTITATA ROMAN CARTE DE IDENTITATA ROMAN etc. Dar eu sint ca clandestin in Italia ori e mai bine de intors in tara de a depune toate actele necesare.si inca ceva mama este cu numele de familie exsemplu Focsa (EU sint cu nume de familie exsemplu Ciubaciuc) tata deceda mama recasatorita EU AM ACTE DE PATERNITATE SI TOATE ACTELE NECESARE A BUNEILOR ETC.Asteptam un raspuns pozitiv negativ mergem inainte. MERCY MULT

  Stela Popa: Nico, poti sa faci procuta pe cineva care sa depuna actele pentru tine, nu e neaparat sa revii tu in republica.

 51. Anonim spune:

  Incerc si eu sa adresez o intrebare. De ce este nevoie pentru a obtine un permis de sedere in Romania? De exemplu, daca eu obtin un contract de chirie la un prieten sau oricare alte documente legate de un loc de trai, este suficient? Sau mai este nevoie de ceva?

  Multumesc anticipat si, inca o data, multumim pt acest blog.

  Stela Popa: Este foarte bine ca ai de la cine obtine dovada ca ai unde locui. Dar, nu este suficient. Pe langa aceasta trebuie sa mai ai dovada ca mai faci ceva in Romania. Fie ca esti student, lucrezi, esti voluntar, sau cum spuneam mai sus, te incadrezi la acel punct 4d care vorbeste “si despre alte activitati”. Deci, trebuie sa mai desfasori si o activitatea pe care sa o dovedesti prin actele necesare si apoi sa aplici. Repet, numai locul de trai nu este suficient. Succes.

 52. Liliana spune:

  Stela Buna ziua si “Sarut Mîina pentru acst blog!!!
  Am dubla cetatenie: RO si RM. Tatal meu la fel. Amindoi am obtinut cetatenia RO in 1998, la Timisoara unde mi-am facut eu studiile.
  Sora mea, care e cetateanca a RM vrea sa-si depuna dosarul pntru a obtine cetatenia RO. O poate ajuta cu ceva faptul, ca eu, sora ei, si tatal nostru avem cetatenie RO???
  Daca da, atunci cum exact acest fapt o poate ajuta?
  Merci mult anticipat.
  Liliana

  Stela Popa: Lili, mersi si eu pentru vizita pe acest blog. Cati ani are sora ta?

 53. gheorghe spune:

  salut! va rog frumos sa-mi spune-ti daca pot scrie o procura e o persoana de a depune cererea in locul meu pentru a primi cetatenie Romina,ca dovada am buneii mei ca sut Romini.La moment sunt in strainatate si ma aflu ilegal. p.s ce fel de documente trebuie sa prezint pentru a dovedi ca buneii mei sunt Romini si nu Rusi. va multumesc anticipat.

  Stela Popa: 1.Trimiti o scrisoare cu cererea de redobandire a cetateniei, pe care o descarci de pe siteul ambasadei Romaniei la Chisinau. Sa nu uiti in scrisoare sa mai pui un plic cu timbru ca sa iti poata fi trimis raspunsul la adresa pe care o indici pe ea. 2. Astepti raspunsul. Asta dureaza sa stii. 3. Apoi, peste ceva timp.Faci procura pe cineva care sa se ocupe de procedura la arhiva cand va face actele, la notar si la depunerea actelor la ambasada. 3.Despre ce acte ai nevoie? Vezi in dreapta sus pe blogul meu un buton galben cu “totul despre cetatenie”. Intra acolo si afli. Succes.

 54. Stelian spune:

  Buna seara! As vrea sa aflu cind voi primi raspuns, cind m-i se va acorda cet. Romana, am scris cererea in anul 2006, mi-a venit numai o foita rosie care confirma ca cererea a fost primita si mai mult nimic. M-am nascut si locuiesc la o distanta de 1 km hotar cu Romania nu inteleg care e broblema??? Am aflat ca niste pers. care au depus cereri in 2007 deja au primit cet. Romana, este oare vre-o diferenta intre noi??? Va rog frumos scrieti-mi pe e-mail.

  Stela Popa: Stelian, nu esti singurul. Nu ai decat fie sa te interesezi la ambasada direct despre soarta cererii tale, fie sa astepti. Din pacate asta e.

 55. Cristela spune:

  Mersi mult!!!!

 56. w3s spune:

  Poti sa depui la Bucuresti daca ai certificatul ala de la politie ca ai 4 ani si fara permis de sedere.

 57. ana spune:

  salut Stela,iata asa o intrebare:mama mea are permis de sedere in Romania de acum un an,ea poate sa mearga sa depuna actele pentru pasaport si unde?mersi mult!

  Stela Popa: Da. La Directia Cetatenie.

 58. nelly spune:

  Va rog sa-mi spuneti,daca adeverinta de casatorie a parintilor nu s-a gasit in arhiva,dar ni s-a eliberat un certificat precum ca lipsesc,ce se poate face?
  Multumesc anticipat.

  Stela Popa: Draga Nelly, imi pare rau, dar chiar nu stiu. Intreaba la Ambasada sau la Directia Cetatenie de la Bucuresti.

 59. nelly spune:

  Draga Stela,oricum multumesc mult,chiar daca nu ma puteti ajuta,ati gasit timp pentru a-mi raspunde.Va doresc izbinda in tot ce faceti pentru acest popor descurajat,dezinformat,dar care mai are speranta.

 60. Ana spune:

  Daca sotul este cetatean roman si sotia are doar permis de sedere cu ce acte trebuie sa se prezinte la Directia Cetatenie(scrieti si adresa va rog) pentru a obtine cetatenia , si care ar putea fi termenul de obtinere a cetateniei, poate sa inputerniceasca o careva persoana pentru asta sau este necesar sa mearga singura la Bucuresti?

 61. vlad christian spune:

  Pentru multi care pun intrebari dinainte si de dupa acest mesaj.
  Ceea ce face Stela Popa este absolut extraordinar. E o picatura intr-un ocean, dar multe astfel de picaturi vor forma un suvoi ce va schimba situatia actuala.
  Ce face ea ?
  Se lupta exact cu inertia, cu lenea de a gandi. Sint oameni care cer, pretind sa le fie bine, dar asteapta sa le pice, sa “se faca pentru ei, de catre cei de la putere”. Acesti oameni din pacate sint majoritatea, si au avut un rol important in instalarea comunistilor, prin pasivitatea lor lenoasa.
  Stela Popa e activa. Daca te uiti pe pozele ei vezi ca are uneori o viata bunisoara, ar putea sa stea si sa huzureasca (intr-o masura), si sa nu ii pese de chestiile astea. Dar ea se expune, scrie, raspunde, investeste atentie si timp.

  Ana, si altii: un fir de atentie de ati avea, un pic de timp, a mia parte din cel al Stelei Popa investit in acest blog, si ati gasi foarte usor raspunsuri exacte pe site-ul ministerului justitiei, sau in lege:
  http://www.just.ro/Sections/PrimaPagina_MeniuDreapta/TotuldespreCet%C4%83%C5%A3enie/12decembrie2007/tabid/556/Default.aspx
  sau
  http://www.just.ro/Portals/0/Right_Panel/Totul%20despre%20cetatenie/legea%20cetateniei%20la%20zi%2005.05.2009.doc

  Unii se vor simti jigniti … aia ii merita pe comunisti, si … cam atit :)
  Dealtfel linkul la ministerul justitiei este in partea dreapta sus a acestei pagini.

 62. Minea Iurii spune:

  Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pentru cetatenie contractul de chirie pe ce perioada trebuie sa fie? Ajunge un an, sau trebuie o perioada mai lunga?

  Multumesc,
  Cu stima,
  Minea Iurii

  Stela Popa: Contractul va trebuie pentu permis de sedere, iar permisul de sedere va trebuie pentru cetatenie. Deci, permisul de sedere este pentru un an.

 63. alina spune:

  buna ziua eu sunt cetatianca al republici Moldova locuesc temporar in Austria si intrebarea este pot sa depun actele la consulatul romin pentru a optine cetatanie romina

 64. vlad christian spune:

  1. Numai daca unul din parintii sau buneii tai are acte ca s-a nascut in Romania mare, intre cele 2 razboaie.

  2. Daca ai acte de domiciliu sau resedinta in austria, in termen, da. Daca comenteaza cei de la consulat, urli nitel la ei cu tupeu si le dai cu legea in cap, tiparita de pe linkul de mai sus.

  Art.12, alin.2 : Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire sau de acordare întemeiată pe dispoziţiile art. 10 alin. 1 şi art. 10^1, însoţită de actele care dovedesc indeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, la misiunile diplomatice ori oficiile consulare competente ale României

  Daca nu ai acte de austria, doar la Chisinau.

 65. Natalia spune:

  Buna ziua! V-as ruga foarte frumos sa-mi raspundeti la asa o intrebare: Atunci in 2006 cind a fost valul de cereri pentru solicitarea de cetatenie romana,am depus si eu impreuna cu toata familia mea si la citva timp am primit inapoi doar foitele celea rosii. Aceasta inseamna ca cererile noastre au fost inregistrate? Intrebare: ce ar trebui acum sa intreprind eu acum ,sa aflu ce s-a intimplat cu cererile celea de atunci sau sa depunem altele noi?
  Va multumesc anticipat

 66. Anisoara spune:

  Pt Grecia nu este nevoie Apostila de la Haga. Doar la cazierul juridik din Grecia e nevoie. Am depus si eu actele asa ca e 100% sigur.

 67. vlad christian spune:

  Natalia, te rog citeste mai sus, si gindeste un pic:
  Tu ai depus Cerere de Programare pentru a depune Cererea de cetatenie,
  Tu NU ai depus inca cerere de cetatenie.
  Foaia rosie spune doar ca Posta a livrat recomandata la destinatar.

  Daca tu ai pus in plic altceva decit cerere de programare, va fi ignorata.
  Oricum vei fi invitata doar daca unul din stramosii tai pina la gradul 3 era cetatean roman cind au venit rusii in 1944.

  Nu ti s-a aprobat nimic, nu s-a inregistrat nimic, nu ai depus conform legii nimic.
  Imi pare rau, asteapta.
  Nu se stie cit, poate ai noroc, dar cel mai probabil ani multi de zile.

 68. Minea Iurii spune:

  Multumesc foarte mult pentru raspuns.

 69. Stela Popa » Blog Archive » Lista completă a actelor necesare pentru redobândirea cetăţeniei române spune:

  [...] Articol la aceeaşi temă: Detalii importante despre cetăţenia română! 25 răspunsuri [...]

 70. tina spune:

  eu am scris o cerere in 2006 pentru cetatenia romina,peste 2 saptamini am primit ca raspuns o foaie rosie care am complectat-o impreuna cu cererea si atit,ce trebuie sa fac?????????este valabila cererea pe care am scris-o?sau ar fi mai bine sa scriu din nou cerere?

 71. bojonca spune:

  Avind adeverinta nr:0991 cu redobindirea Romane coform art.35 alin. 2 din Ledea nr.21/1991a cetataniei romane republicata cu modificarea si completarea ulterioara la data de 26.06.2000 Spuneti va rog pot sa depun actele date la ambasada Romaniei de la Chisinau pentru transcrierea certificatului de nastere si casatorie in registru de stare civila romanesc?

 72. OLESEA spune:

  S- a eliminat necesitatea şederii timp de 4 ani cu permis de şedere în România pentru a putea depune dosarul la Bucureşti: acum e suficient doar să existe un permis de şedere – anulat de Legea Nr. 171 din 8 mai 2009!

 73. OLESEA spune:

  Intr-un cuvint este nevoie sa ai 4 ani neaparat de sedere in Romania,chiar daca ai permis de sedere, uitati-va atent la Legea Nr.171 din 8 mai 2009 si care este publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 321 din 14 mai 2009 – veti vedea ca nu s-a schimbat nimic spre bine!

 74. mona spune:

  Am cateva intrebari cu privire la dobandirea cetateniei romane. Fratele meu e cetatean roman s-a casatorit cu o cetateanca din Rep.Moldova.As dori sa stiu cum procedeaza cumnata mea pt.a primi cetatenia romana? Cumnata mea are 2 copii din alta casatorie, unul minor si altul major.Copilul major primeste cetatenie romana daca mama va primi cetatenie romana? Daca nu cum trebuie sa procedeze penru a primi cetatenie romana copilul minor? Vreau sa stiu ce pasi trebuie sa urmeze cel major? Multumesc anticipat. Rog raspuns.

 75. IOAN spune:

  sunt cetatean al rp MOLDOVA CU PERMIS DE SEDERE IN ROMANIA CU 4ANI IMPLINITI DE SEDERE LEGALA SI CU CAZIER ROMANESC DAR CEL DIN RM ESTE MAI VECHI .POT SA FAC UN DRUM DE BUCURESTI ??? AM NEVOIE DE ASIGURARE DE SANATATE ?MULTUMESC FOARTE MULT

  Stela Popa: Da, ai nevoie de cazier din RM. Poti face procura pe cineva si ti-l face la Chisinau. Cat despre asigurare de sanatate, da ai nevoie. O faci in Bucuresti. Întreabă detalii la sectia de la Ministerul Justitiei unde se elibereaza permisele de sedere.

 76. Gheorghe spune:

  Buna spunetim va rog sotia a nascut la Bucurest 22mai acma ai la prietenii nostri am facut certificatul de nastere. Acuma se ocupa cu contractu de spatiu.Pe urma daca o sa aiba sedere in tara o sa poata sa depue doumentele pentru cetatene.

  Stela Popa: Sigur!

 77. vica spune:

  Am si eu o intrebare…
  La moment sint in Irlanda.
  1.Am primit certificatul romanesc in urma cu citeva luni,in cit timp imi pot face pasaportul?
  2.Am un copilas aici si as vrea sa ma duc acasa adica la Md,sa-mi fac pasaportul rom.dar nu stiu de ce am nevoie pentru copil ca sa ajung si mai departe ce trebuie sa fac ca sa ma intorc.De ce am nevoie pt copil.
  Daca cineva poate sa ma ajute as fi foarte recunoscatoare…Mersi mult…

 78. vica spune:

  P.S copilasul are certificat irlandez si eu precum sa subinteles dint ilegala.

 79. Gheorghe spune:

  Buna Stela si va multumesc de raspuns.Spunetim va rog daca sotia o sa aiba spatiu nu i se recomanda sedere ca a nascut acolo la Bucurest.Daca nu spunetim ce trebue pentru asta.

  Stela Popa. Nu va suparati, dar nu inteleg intrebarea. Mai explicit, va rog.

 80. vica spune:

  Am si eu o intrebare…
  La moment sint in Irlanda.
  1.Am primit certificatul romanesc in urma cu citeva luni,in cit timp imi pot face pasaportul?
  2.Am un copilas aici si as vrea sa ma duc acasa adica la Md,sa-mi fac pasaportul rom.dar nu stiu de ce am nevoie pentru copil ca sa ajung si mai departe ce trebuie sa fac ca sa ma intorc.De ce am nevoie pt copil.
  Daca cineva poate sa ma ajute as fi foarte recunoscatoare…Mersi mult…

  Stela Popa La intrebarea 1 Vica, nu cred ca exista un termen fix. La intrebarea 2, din pacate, nu cunosc raspunsul. Cel mai bine este sa mergi la un Consulat sau la o Ambasada a Romaniei unde te afli si sa intrebi.

 81. Gheorghe spune:

  Stela sotia daca are contract de spatiu si a nascut in Bucurest dupa lege iar putia sai dei sedere in tara.

  Stela Popa: Cred ca da, dar ar trebui sa mergi la MAI din Romania la sectia permise de sedere sa intrebi.

 82. Gheorghe spune:

  Nu pot sam dai vreun telef.de la sactia permis de sedere.

  Stela Popa: Nu stiu, din pacate.

 83. valentin spune:

  Salut
  eu am aparut cu 3 ani in urma in M.O. al Rominiei in partea a 3 shi asa shi stau. Ce pot face ca sa merg mai departe?
  Multumesc

 84. vica spune:

  Chdear nimeni nu-mi poate da si mie un raspuns la intrebare?:(

  Stela Popa La intrebarea 1 Vica, nu cred ca exista un termen fix. La intrebarea 2, din pacate, nu cunosc raspunsul. Cel mai bine este sa mergi la un Consulat sau la o Ambasada a Romaniei unde te afli si sa intrebi.

 85. Gheorghe spune:

  Stela merg acasa cu copilul nu se da sedere in tara sunt niste legi nebunatice cand raspundet la intrebar ganditeva ce spunet mai ales an asa sitruatie. Cand o sa avet copil si o sa avet probleme sa va amintit de mine ca vam cerut ajutor.

 86. raspuns p/u Gheorghe spune:

  Gheorghe, NU ai de ce sa fii suparat,Stela ti-a raspuns “cred ca da”

 87. nicon spune:

  Am depus dosarul in RM 2003, aparut MO3 in 2006, am scris mai multe scrisori/mailuri, n-am primit raspuns.
  Intrebare:
  -Audienta la Directia Cetatenie in Bucuresti(sau la consulatul din Chisinau) ar fi o solutie de a afla stadiul solutionarii dosarului, sau de a redobindi cetatenia r.
  Multumesc anticipat!

 88. Vadim spune:

  Salut…. am nevoie de putin ajutor….
  Am dat deja toate documentele la ambasada si mi sa spus ca raspunsul va fi publicat in monitorul oficial roman … poti sa-mi explici unde gasec eu aceasta informatie si ce introduc eu pentru a gasi anume raspunsul meu .ms

 89. Alexandru spune:

  Am depus dosarul in luna aprilie 2009 la Ambasada Romaniei din Chisinau in baza de invitatie, la cererea depusa pentru redobindirea cet. romine. As putea cumva sa aflu care este soarta dosarului, poate exista un careva site, unde as putea sa aflu ceva informatie. Cunosc numarul dosarului. Mersi frumos

 90. adria spune:

  Fiica mea are pasaport cu viza de resedinta in IASI.Sa casatorit.Sotul ei a primit canet de rezident pe un an de zile.Acum sa nascut fiica pe data de 26.10.09.Trebuie sa transccrie certificatul de nastere:de care acte au nevoie,
  pasaport p/u minori: ce acte?
  P/u sotul ei sa redobindeasca cetatenia ce acte?
  Va multumesc,aticipat

  Stela Popa: Draga doamna, nu va pot d un raspuns, deoarece nu sunt avocat si nu cunosc aceste probleme. Va recomand insa http://www.just.ro si acolo gasiti toata lista actelor necesare. Cu bine.

 91. inga spune:

  unde ma pot adresa daca mi s-a luat carta de rezidenta pt membrii de familie pe care am obtinuto in 2008.

 92. Andrei spune:

  Totusi asi vra sa aflu,cum e de procedat am trimis in 2006 scrisoare cu cerere aici in RM,cum e posibil de a depune dosarul,mai sunt cai de a depune dosarul pentru cetatenii RM,si e necesar invitatia de la consulat pentru depunerea dosarului sau se poate depune si fara el

 93. alexandru spune:

  Buna ziua ! am o intrebare la dvs. referitor la cetatenie. Deci am depus actele in 2004,am aparut in monitorul oficial partea a III in 2006,dar cu o litera gresita in numele de familie.I 2009 am depus scrisoare de urgentare.Am trimis o scrisoare pentru corectare dar nu am primit nici un raspuns.Ce sa fac?Ce se prevede cu cetatenii care au depus acte in anul 2004?

  Stela Popa: Alexandru, imi pare rau, dar nu cunosc toate procedurile. Apelati la un avocat sau mergeti la Consulat, daca sunteti in RM, sau, respectiv, la Directia Cetatenie, daca sunteti la Bucuresti.

 94. alexandru spune:

  mersi mult Stela………… dar a fost cineva in asa situatie va rog sa-mi spuneti…. astept rs

 95. MIHAIL spune:

  Buna ziua!STELA V-as ruga foarte frumos sa-mi raspundeti la asa o intrebare: Atunci in 2006 cind a fost valul de cereri pentru solicitarea de cetatenie romana,am depus si eu impreuna cu toata familia mea si la citva timp am primit inapoi doar foitele celea rosii. Aceasta inseamna ca cererile noastre au fost inregistrate? Intrebare: ce ar trebui acum sa FAC,DE UNDE POT sa aflu ce s-a intimplat cu cererile celea de atunci sau sa depunem altele noi?
  Va multumesc anticipat.

 96. Iurie spune:

  Buna,
  Pot eu depune dosarul la ambasada Romaniei din Irlanda si daca pot ei sa-mi dea cazierul romanesc? caci invitatia am primit-o in august ca sa ma prezint dupa 8 noiembrie la consulat in Chisinau cu dosarul. Am sunat mai inainte la ambasada Romaniei din Irlanda si mi-au spus ca nu e posibil insa nu-mi vine a crede caci am un var in SUA si adica el poate depune in strainatate dar eu nu , e cam absurd, nu? si am mai citit ceva mai sus si ati mentionat de Grecia deci ceea ce spun ori eu ceva nu inteleg ori si aici umbla cu fofirlica :) ah da si am nevoie de apostilare sau nu? multumesc anticipat.

 97. Mihai spune:

  Bună ziua!Vă rog să-mi dați un ajutor și mie.Străbuneii mei au fost Romîni,oare pot depune și eu actele la Ambasada Romîniei din Chișinău pentru a primi cetățenie Romînă.Sau invers,e neapărat ca buneii să fie romini sau foștii romîni.

 98. bosneaga-leu inga spune:

  salut Stele vreau sa te intreb cum sa procedez in cazul dat sunt cetateana romana am copil minor in virsta de 1 an si trei luni si are certificat de nastere roman dar exista problema de ai face pasaport deoarece nu figureaza ca cetatean romin in baza evidentei de date la Ministerul Justitiei Directia Cetatenie str.Petofi Sandor nr.47 sector 1 Bucuresti certificatul ia fost transcris la Primaria sectorului 1 Bucuresti probabil nu au fost transmise datele copilului deaceea mi-au comunicat de la Ambasada Romaniei de la Chisinau ca trebuie sa merg personal la ei ca sa clarific aceasta problema dar care ar fi o alta solutie? Multumesc anticipat

 99. marisa spune:

  Salut. Sunt casatorita cu cetatzian Rom.am ptimit refuz la permisul de sedere.ce tre sa fac d-na Sela.?

 100. Nata spune:

  Buna. Imi spune si mie cineva care este procedura de mai departe. Sotul meu a primit aviz pozitiv de la Min.Just.Rom., precum ca poate depune juramintul. De care acte este nevoie si care ar fi modalitatea? Multumesc anticipat.

 101. nadika spune:

  am o întrebare. Eu sunt cet al RM vreau cet ROM dar mă aflu în Italia şi am viza de reşedinţă şi paşaportul de Sangiurno,locuiesc de 7 ani. Cum pot să fac cet Rom aflîndu-mă în Italia .

 102. denis spune:

  Buna.Sunt nou,abia incepami aduna actele p/u pasaport si am o problema:familia mea nu coincide cu a parintilor,cind miam facut prima data buletin miam scris familia mai romineste,ce sa fac mai departe,no sa am probleme,daca da carei calea de a le hotari?Multi ma sfatuie sa-mi prefac toate actele.Va multumesc anticipat.

 103. ana spune:

  Am aceeasi problema ca si mesajul precedent:familia mea nu coincide cu familia parintilor,doar prin litera e si i la sfirsit.Am permis “sogiorno” in Italia,cu familia gresita cu o litera.Actele pentru cetatenie romina e cazul sa le depun in Italia.Ajutati-ma va rog cum procedez cu aceasta litera gresita.

 104. nina lebedi spune:

  Nu mai stiu ce sa cred! am depus dosarul in 2004 ,la 23 decembrie 2009 comisia trebuia sa ia decizie de atunci nu am nici o veste,cine ma poate ajuta , consulta ,va rog mult!

 105. Olga spune:

  Am o intrebare, deacuma un an de zile am pasaport Romin si vreau sai fac si copiilor si sotului ce acte trebuie sa depun, si inca o intrebare pot pe baza mea sa-i fac sotului si pasaport Romin. Va multumesc.

  Stela Popa: Din cate cunosc eu, atat sotia, cat si copilul pot obtine pasaportul in acest mod. Despre restul intrati pe siteul Ambasadei Romaniei la Chisinau si aflati detalii acolo.

 106. janeet_alin spune:

  buna am si eu o intrebare fratele meu e din romania iar nevasta lui din moldova(chisinau)si sau casatorit acum de curand si vor sa plece amandoi in cipru dar nu poate pt ca ea nu poate sasi faca buletinul. ce trebuie sa faca?

 107. janeet_alin spune:

  buna am si eu o intrebare fretele meu sa insurat cu o moldoveanca acum de curand si vor sa plece in cipru dar ea nu poate sa plece pt ca nu poate sasi faca buletin aici in romania. ce trebuie sa faca si unde sa se adreseze?

  Stela Popa: Cunosc un caz similar. Sotia avea cetatenie, iar sotul nu. Apoi el a primit un fel de permis de sedere si cu acesta poate calatori peste tot pana isi face pasaportul. Oricum trebuie sa va interesati pe la autoritatile competente.

 108. janeet_alin spune:

  astept si eu un raspuns urgent va rog

 109. ION spune:

  buna!!!!!!!!!as dori sa aflu daca se pote de urgentat dosarul pri intermediului unui advocat si care este realitatea?????????????????

 110. marci spune:

  sotul e romin si e in grecia, eu sant moldoveanca am carte de rezidenta pentru romania pot sa plec peste hotare in grecia la sot cu aceasta carte sau mai e nevoie de vreun act?

 111. mariana spune:

  cine stie ce acte sunt necesare pentru a depune juramintul pentru cetatenia romina, si daca e posibil de depus la Ambasada in Italia.multumesc anticipat

 112. olesea spune:

  buna ….mersi mult pentru informatiile care le afisati pe aceasta pagina….dar am si eu o intrebare si daca puteti sa ma ajutati….sunt in Irlanda si am viza de sedere in tara pe un an de zile,am depus aici documentele in iulie 2010 pentru redobindirea cetateniei romine …si miau dat numai un cec cit am achitat si atit …au spus ca ei nu dau nici un numar al dosarului nimik…cum pot sa aflu in ce stadiu este cererea mea?si juramintul il pot depune aici in caz daca ramin ilegal dupa un an de zile?mersi

  Stela Popa: Da, juramantul il poti depunde acolo. Restul afli de la Directia pentru Cetatenie de la Bucuresti. Printr-o scrisoare.

 113. marian spune:

  în 2003 am fost reţinut în Romania, posibil dosar penal, după care de unul singur am venit acasă şi mi s-a spus că am interdicţie 13 ani. după legile de acolo 5 ani cea mai mare interdicţie, sau 15 ani pentru criminalii de război. În 2010 mi-am deschis viza pt.Romania, iar la frontieră mi s-a spus că nu pot intra în Romania, deoarece am careva probleme,dar care nu le cunosc. La cine pot afla d ce nu mi s-a permis intrarea în Romania

 114. Ina spune:

  Salut, Stela! As putea sa stiu si eu un raspuns la asa o intrebare: Daca eu obtin pasaportul roman, si dupa asta ma casatoresc, pe baza pasaportului meu, pot sa i fac si sotului cetatenie romana? E posibil asa ceva? Care e procedura si ce acte sunt necesare? Va multumesc

  Stela Popa: Da. Si sotului si copiilor.

 115. Ina spune:

  multumesc mult

 116. Ina spune:

  dar de ce acte avem nevoie pentru sot? care este procedura? pentru ca la mine va fi cetatenie romana cu viza de resedinta in Republica Moldova. Multumesc mult de tot!!!!

  Stela Popa: Nu stiu. Tot ce va impartasesc pe siteu este din experienta mea. Mergeti s intrebati la Consulat sau la oricare alt punct deschis in Romania. Cititi si pe cetatenie.ro sau pe siteul Ministerului Justitiei din Romania. Acolo sigur gasiti raspunsul. Doamne ajuta.

 117. Ina spune:

  multumesc

 118. olesea spune:

  Stela, buna ziua am o intrebare , care este adresa noua a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din Bucuresti ,deoarece am inteles ca este schimbata.multumesc anticipat

 119. IVAN spune:

  EU AM DEPUS LA PASAPORT ROMAN SI A TRECUT UN AN.UNDE SE POATE DE AFLAT CIND SE VA RIDICA DOSARU?

 120. IVAN spune:

  doamna stela mai am o intrebare daca pot sa dau la urgentare

  Stela Popa: Chiar nu stiu. Poate aflati de aici: http://chisinau.mae.ro/

 121. ceban olesea spune:

  doamna Stela am o intrebare,am depus actele pe data de 23 martie 2010 impreuna cu fratele meu si inca o persoana cu numele Coverneac Larisa actele au fost depuse la Ambasada Romana in RM.fratelui ia venit rezultat cu depunerea juramintului,dar mie si persoanei Coverneac Larisa inca nu.Ma puteti ajuta unde sa aflu si cind potem avea si noi rezultate.va multumesc anticipat

 122. rodica spune:

  salutare .doamna stela imi puteti spune pina cind ,luna sau an se vor putea depune actele pentru red. cet. rom. merci anticipat

  Stela Popa: Nu exista un termen limita.

 123. veronika spune:

  Buna seara!! ma scuzati ca va deranjez dar am si eu asa o intrebare:sunt din RM,vreau sa dpun actele pentru redobindirea cetateniei Romane,dar vreau sa depun la Bucuresti(ca am auzit ca asa e mai rapid,astia din chisinau se misca cam greu”).Daca un cetatean Roman imi face invitatie in Bucuresti,..sau un contract de chirie,..atunci pot sa merg in Bucuresti sa depun actele fara nici o problema? Daca da,…am nevoie de vreo programare la Bucuresti sau merg direct la Directia Cetateniei si depun actele?? si inca ceva….Cazieru Juridic din Romania,il pot lua personal,sau trebu sa fac procura la o alta persoana??..va multumesc din suflet

  1. Stiu ca trebuie sa aveti permis de sedere ca sa depuneti la Bucuresti… Dar de ce va complicati? Mergeti la birourile teritoriale de la Suceava. Iasi, Galati si depuneti. Luati viza si mergeti acolo si depuneti dosarul. Aceste centre sunt deschise special pentru cetatenii din RM.

  2. Cazierul poate sa vi-l faca cineva cu procura sau dvs. personal.

 124. veronika spune:

  va multumesc mult pentru timpul acordat.dar va mai deranjez cu o intrebare:sunt in proces de divort,sm un copil de 3 ani,vreau sai fac si copilului cetatenie Romana.de ce acte am nevoie? va multumesc anticipat

  Stela Popa: Imi pare rau, dar nu stiu. Tot ce va povestesc aici si sfaturile pe care vi le dau sunt din experienta mea.

 125. Mariana spune:

  Buna seara ! As vrea sa stiu daca persoanele din Transnistria au dreptul sa depuna dosarul pentru redobindirea cetateniei romane si daca au sanse de a o obtine?

 126. gaby spune:

  prietena mea e din republica moldova eu sunt roman vreau sa macasatoresc cu ea in cipru la 19 ani a venit in cipru unde ne-am indragostit dar a durat putin pt ca a primit reliz 1luna dar eu am trimiso corect inainte de sa incheia acesta deoarece nu i-am gasit alta munca iar acum nu mai pot aduce inapoi aici ca cica ar avea interdictie posibil? pe pasaportul ei nu este nici o stampila rosie care sa scrie stop list5ani un avocat de aici zice ca da eu ca nu daca m-ati inteles va rog un raspuns din toata inima .

  Stela Popa: Nu stiu ce sa va raspund. Apelati la organele abilitate.

 127. Mariana spune:

  Am auzit un zvon, precum ca daca Romania intra in spatiul Shenghen, se va stopa primirea actelor de redobandire a cet. Romane, poate sa-mi spuna cineva ceva concret referitor la asta? Multumesc anticipat!

  Stela Popa: Nu ascultati zvonurile.

 128. olga cojocaru@hotmail.it spune:

  salve! eu vreu sa va intreb de ce nus toate numerele la ordine adica unde vinn cetatenie romina familiea si numarul la dosar si anu sint saltate numerele la ordine

 129. Nadea spune:

  Salut Stela ,pot si eu sa te intreb pe tine si lumea poate cunosc,daca am aparut in M.O.inca in februarie 2011,iat a deja un an dar scrisoarea cu nvitatia pentru juramant inca nu a venit,am trimis scrisoare recomandata cu aviz la Bucurestide mai mult de 2 luni si tot nici un raspuns…la consulat imi spun ca fara scrisoare nu ma pot adresa. ms f muuult;)

 130. Nadea spune:

  ce sa fac in acest caz?

 131. Cristian999 spune:

  buna ziua …am si eu o intrebare ,de curand am facut cununia civila ..sotia mea este non european …cand ne am casatorit ea a luat numele meu …intrebare este daca trebuie sa isi schimbe neaparat toate actele pe noul nume de familie ca sa nu se maduca in tara ei ….pentru permisul de sedere ..reintregirea familie, va multumesc

 132. Maria spune:

  Buna ziua,ma aflu in Italia,am o intrebare daca as putea echivala diploma de asistenta medicala eliberate de institutiile de invatamant din Moldova la consulat al României din Italia

 133. andrei spune:

  buna seara am si eu o intrebare daca puteti sami raspundeti varog eu ma aflu in irlanda as vrea sa stiu daca se poate depune actele pentru pasaportul romin la ambasada rominii in irlanda multumesc mult

 134. ecaterina spune:

  buna ziua ,spunetim va rog ,daca dosarul pentru redobandirea ceteteniei romane este la moment suspendat ,eu asi putea sa mai depun a doua oara

  Stela Popa: Raspunsul il gasiti numai apeland la organele abilitate.

 135. aliona spune:

  buna seara!spuneti-mi va rog frumos cum sa procedez ma gasesc in monitorul oficial adica nume si prenume…dar nu stiu exact ca sunt eu,ca doar mai sunt persoane cu asa nume si prenume!!1

 136. CRISTINA spune:

  am o prietena care parintii ei nu au fost casatoriti,insa in acertificatul de nastere tatal ei figureaza…..cum se face in asa caz?se face test de paternitate?

 137. Sergiu spune:

  Bunà ziua mà numesc Serghei am o problemà eu in anul 2011 17 Septembrie, mia venit scrisoarea de la Rominia pentru depunerea juràmintului fata de rominia in termen de 3 luni, si mam programat si dupà programare trebuea sa depun juràmintul in credintà fatà de rominia, si am fàcut acident rutier si am fost internat in spital si nu am depus juràmintul si am fost LA Ministerul de Justitie la Rominia si am depus cerere pentru a mà reprograma la juràmint, si mia venit o altà scrisoare in anul 2012 13 Noenbrie cà au inceput sà relueze documentele mele, si am fost la Consulatul din Cahul cu scrisoare ceia care mia venit in 2012 pe 13 Noienbrie, si miau spus sà astept din nou o altà scrisoare cu prelungirea juràmintului, adicà cum prima scrisoare care iti vine pentru a depune juràmint fatà de rominia ? si cit mai trebue sà astept sàmi trimità scrisoarea pentru reprogramare, deja a trecut un An, care e termenul si cit trebue sà mai astept ? dupà ce mia venit RASPUNS de la cerere pe 13 Noiembrie 2012, care am depuso in 2012 11 Februarie pentru reprogramare__ và mutumesc.

 138. Mariana spune:

  -Bunà ziua la toti eu mà numesc Mariana cetàteancà a Republicii Moldova
  -Eu am depus Dosarul pentru a redobindi cetàtenia Rominà
  -In 13 Decembrie 2011 la Rominia la Iasi
  -Si deja a trecut un an si o lunà de la depunere pentru pentru redobindirea
  -Cetàteniei Romine
  -Eu mam uita pe Ordine [ Autoritatea Na?ionala pentru Ceta?enie ]
  -Mam càutat in ORDINE si in [ Cautare prin lista de ordine cu dosarele aprobate de catre ANC ]
  -Si nu mam gàsit nici in una din 2 càutàri
  -Intrebarea mea constà,
  -Incà cit trebue sà mai astept pinà imi vine cà mau aprobat Dosarul ?
  -Si sà trec la etapa a 2 depunerea juràmintului ?
  -Và multumesc frumos si RASPUNDETIMI cine stie la intrebarea mea.

 139. teo spune:

  pot sa depun dosarul pentru redobindirea cetateniei romana prin intermediul unei procuri??????? astept un raspuns

  Stela Popa: Probabil. Mai intrebati si la Consulat.

 140. teo spune:

  mersi o seara buna

 141. elena spune:

  Buna ziua as vrea si eu sa intreb din ce ani treb sa fie buneii,

 142. Sergiu spune:

  salut, am si eu o intrebare cit pot sa stau in europa cu pasaport roman dar viza in R.M. ?

 143. Bogdan spune:

  Saru’mana,v-as ruga daca sunteti amabila sa ne dati mie si iubitei mele sfatul sau indrumarile dvs pt a ne rezolva problemele…deci ea este din RM si impreuna cu mama ei au venit in rom in urma cu 10 ani,mama ei casatorindu.se aici cu un roman,prietena mea si.a terminat studiile aici in tara insa a ramas cu permis de sedere ultimu de 4 ani dar si acesta urmeaza sa.i expire la jumatatea anului,CE PUTEM SA FACEM? Cum ar putea sa obtina daca nu cetatenie macar drept de sedere permanent si toate drepturile legale:munca,sanatate etc? MULTUMESC MULT!

  Stela Popa: Buna ziua. Din cate cunosc eu, permisul de sedere trebuie prelungit obligatoriu, daca vrea sa mai ramana in Romania. Sa munceasca, sa fie parte a unui proiect, adica sa aiba o dovada sau un contract, sa faca ceva pentru a obtine aprobarea pentru permis. Altfel, daca depaseste termenul risca sa fie expulzata. Or, asta se depisteaza usor la vama si apar un sir de probleme. Mergeti la Directia Cetatenie, daca sunteti in Bucuresti si aflati detalii sau sunati la Ambasada Romaniei de la Chisinau pentru mai multe informatii. O solutie ar fi sa va casatoriti cu domnisoara :) . In acest caz va trebui sa vina la Chisinau si sa obtina viza pentru reintregirea familiei. Sfatul meu este sa nu depasiti termenul de sedere in Romania si domnisoara sa depuna actele pentru cetatenie. Succes.

 144. Bogdan spune:

  Imi puteti raspunde va rog?…la ce usi sa batem? Multumesc

 145. Costel spune:

  Buna ziua!

  Cunosc pe cineva care are doi copii de 18 si 13 ani care inca nu au certificat de nastere. A fost in cateva procese, nerezolvanduse nimic. Mai mult de atat la cel de 18 ani i sa pierdut si constatarea nasteri. Cum se poate rezolv acest lucru? Pentru ca copii acestia pur si simplu nu exista nicaieri, sunt ca si cum nu s-au nascut, dar ei totusi sunt in viata.

  Va rog sa ma ajutati cu cat mai multe informati posibile!

  Va Multumesc!

  Stela Popa: Apelati la consulat.

 146. ion spune:

  buna ziua am primit cetataniea romana cum sa fac certificat de nastere romanesc ca sam buletin romanesc va multumim

 147. ion spune:

  buna ziua am primit cetatanie romana si vreau Sam FAC certificat romanesc ca Sam fac buletinu romanesc UNDE pot sa fac ca Dori Sal fac cat mai Repede se poate face

 148. Yaroslav spune:

  Salut Stela si salutari la toti! As vrea sa aflu cum sa rezolv problema in privinta cetataniei.am toate actele facute in afara de certificatul de nastere a tatalui meu (mitrika). Parintii mei sunt in divort inca de cand eram copil.De tatal meu nu stiu nimic .e cetatean a Moldovei , insa e nascut in Russia (a.n.1932).este vre-o solutie pentru a hotari problema?Mersi mult!

  Stela Popa: Mergeti pe linia mamei.

 149. Yaroslav spune:

  …Mersi Stela.Eu am si incercat pe linia mamei si pe linia mamei merg , insa mi-au zis ca este nevoie si de mitrica.oricum iti sunt recunascator de raspuns.

 150. katy spune:

  salut am si eu o intreb daca ma casatoresc cu un moldovean ce recent a primit cetatenie rom eu pot avea ceva doc de insotire care pot circula in europa sau nu

  Stela Popa: Aflati detalii la Consulatul Romaniei de la Chisinau sau alte institutii abilitate.

 151. Ina spune:

  Salut Stela ,imi cer scuze ,dar vreau sa stiu daca am inteles bine…fiind clandestin in Italia poate cineva din Moldova prin procura de la mine sa-mi depuna actele pu redobandirea cetateniei romane?

 152. silvia spune:

  Stela salut. Daca noi am redobindit cetatenia (repatrierea pe atunci) in 1997, iar certificatul l-am pierdut, care sint actiunile mele pentru a avea copia la certificat?

 153. loredana spune:

  BUNA VA ROG FRUMOS CINE MA POATE AJUTA SI PE MINE CU UN RASOUNS LA INTREBAREA ACEASTA. EU AM PASAPORTUL EXPIRAT SI BULETINUL SI VREAU SA MERG AU ASTA IN TARA IN AUGURS AS PUTE SA TREC ? AM SA PRIMES O AMENDA ? ASA AM AUZIT RASPUNDETI-MI VA ROG URGENT MULTUMESC!

 154. Andrei spune:

  Salut D-na Stela… am nevoe de o mica informatie, juramintul Ro.. e obigatoriu de a fi apostilat sau destul sa fie numai tradus pentru (Italia)..? MS..!

 155. axana spune:

  buna ziua duamna stela as avea o intrebare la dv. eu ma aflu in italia dar vreau sami fac pasaport romin. imi puteti spune varog daca pot sai fac o cerere surorii mele pentru a depune ia pentru mine documentele. multumesc.

 156. Natalia spune:

  Salutare,numele meu este Natalia am 23 de ani sunt din R.Moldova la moment locuesc in Egipt, sunt casatorita cu cetatean egiptean.As dori sa primesc cetatenie Romana,pot sa depun actele pentru pasaport roman la abasada Romana in egipt sau e neaparat in Moldova.
  Voi fi nespus de recunoscatoare sa primesc raspuns,mersi anticipat.

 157. Anisoara Cebanu spune:

  Buna.As vrea sa clarific un amanunt si imi este foarte urgent pina pe 18 septembrie ca trebuie sa depua sotul meu dosarul.Cum poti sa obtii mai repede actele romanesti cu domiciuliu la Moldova sau Romania cind depui dosarul la consulatul din Chisinau?

 158. Valentin spune:

  Buna ziua ash putea sa aflu e posibil sa depun la cetatenue romana daca nu am visa de resedinta in rm dar am toate actele necesare!!??

 159. ion spune:

  buna,spune-ti va rog,daca eu am pasaport romin,pt sa ii fac si la sotie,si care este procedura,mersi

 160. khalid spune:

  buna
  am terminat medicina in 1992 cum pot sa iau cetatine romaneasca si cite doreaza
  ????

 161. Ina spune:

  Buna ziua!am obtinut cetatenia romana si am deja buletinul romanesc ,acuma vreau sa ma casatoresc cu sotul meu in R.M dar vroiam sa stiu pot sa plec peste hotare cu buletinul romanesc fiind casatorita deja in Moldova?

 162. Alina spune:

  sunt cetateana din republica moldova si am redobindit cetatenia romana cum pot sa stiu cit timp am voie sa stau in Romania doar cu cetatenia romana?

 163. vlad spune:

  Cei 4 ani… eu cred ca va gresiti mult… dupa 4 ani de resedinta toata lumea are dreptul la cetatenie, din orice tara , si de orice origine, dar cei de origine romana cer direct, din Romania sau din orice tara din lume.

 164. Alexandra spune:

  Buna ziua!Am ssi eu o intrebare si vreau sa ma ajutati va rog daca stiti?Stia mea este din republica mldva si am un copil iar eu sint roman sotia a redobindit cetatenia as vrea sa stiu cit timp poate sa stea in romania doar cu certificatul de cetatenie fiindca nu are nici pasaport si nici buletin romanesc?

 165. sergiu spune:

  buna stela ,am o intrebare terog spune daca este posibil sa depuna cererea pentru juramin in locul meu, la moment ma aflu peste hotare si nu pot sa ma prezint in RM in acest timp daca da atunci ce trebue sa fac si unde sa ma adresez.multumesc anticipat

  Stela Popa: Numai persoana care primeste cetatenia poate depune juramantul. Logic! Adresati-va la Ambasada Romaniei din statul unde va aflati.

 166. Viteok spune:

  Eu am aparut pe monitorul oficial dar acolo scrie numarul dosarului si anul cind am depus , dar eu cind am depus documentele la ambasada in chisinau me-a dat o foita unde scrie numarul de ordine si data si anul mai mult nimic, de unde pot sa aflu ca sunt eu acela dar nu mai este unul identic ca mine cu acelasi nume si familie?

 167. ceban tatiana spune:

  buna seara!!!!am si eu o intrebare Stela,va rog sa ma ajutati! am o fetita nascuta in Irlanda in 2008..in anul 2009 sotul a inceput a perfecta actele pu cetatenie romana si am constatat ca purtam o famile gresita(ca deobicei la noi la moldoveni)am transcris toate actele pe cale administrativa) dupa familia corecta,inclusiv si certificatul de nastere a fetitei moldovenesc dupa familia corecta,certificatul irlandez raminind cu familia gresita(pu ca el la noi la Moldova nu se transcrie-logic),avind toate actele deja transcrise corect cu toate avizele traduse,apostilate am mers la irlanda pu a rectifica si certificatul de nastere irlandez(nu am facut nimic,deoarece ei nu schimba numele de famile),niau cerut sa aducem o confirmare de la organele moldovenesti(ca o lamurire de ce la noi sa schimbat familia),astfel nu ma puteam intoarce la Moldova dupa aceasta confirmare si m-am adresat la Ambasada Romaniei la Dublin ca sa ma ajute ei la fel mare ajutor nu miau dat,caci ei u elibereaza asa ceva,dar niau lamurit ca nu o sa putem sa schimbam familia fetitei acolo doar ca putem sa primim de la autoritatile irlandeze un certiifcat precum ca si din certificatul irlandez si cel modovenesc e una si aceeasi persoana,dar m-au indreptat la Bucuresti sa schimb familia fetitei pe cale administrativa…peste 2 luni mam intors in Moldova am imputernicit prin procura o persoana pu a schimba familia fetitei la Bucuresti….am asteptat aproape 7 luni,ca la sfirsit sa ma anunte ca nu e posibil asta,din cauza ca nu avem certificatul de nastere irlandez dupa familia corecta…ori eu nu inteleg ceva ori ….Daca doamna consul de la ambasada mia spus clar ca pe cale administativa se schimba familia,dece ei nu o pot face? Va rog frumos sa ma lamuriti!!!

  Stela Popa: Stimata doamna, ma depaseste problema. Va rog sa va adresati organelor abilitate. Apreciez perseverenta dvs. si dorinta de a schimba numele in cel corect. Succes.

 168. Carolina spune:

  Buna !
  as vrea sa stiu in caz ca eu am cetatenie romana iar viitorul meu sot nu are , in cit timp dobandeste cetatenia romana ?

 169. Dumitru spune:

  mulțumesc pentru informații, dar problema mea oricum rămâne sub semnul întrebării:
  Studiez în România(deci am permis de ședere, DAR TEMPORAR) și după depunerea jurământului, acum urmează să-mi transcriu certificatul de naștere, am căutat peste tot, dar am găsit am găsit că se face gratis la Direcţia Publică de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1(fiind gratis) unica problema este că acolo e rândul de 2 ani înainte și vreau să fac ca majoritatea moldovenilor adică contraplată, dar în București, deci unde mă adresez???

 170. Ruslan spune:

  Dmn.Stela cum se numeshte acest program de redobindirea cetateniei romine.
  Ma aflu in UK shi meau pus intrebarea cum am obtinuto.sunt moldovean de origine.

 171. emilia spune:

  buna. spunemi te rog daca mia expirat pasaportul rominesc pot sal fac la consulatul rominiei din italia daca resedinta e in RM?multumesc

 172. felicia spune:

  Buna seara,as dori sa imi spuna cineva ce acte imi trebuie ptr certificatul d naster pentru copilul meu nascut in Italia,pentru pasaportul lui.Specific:tatal celui mic este cetatean senegalez cu rezidenta in Italia.As dori sa stiu dac tatal copilului are dreptul la ceatenia romana.Suntem d 8 ani impreuna,nu suntem casatoriti inca.Daca are dreptul la cetatenia romana c acte imi trebuie?Va multumesc.

 173. Ana spune:

  Buna ziua! Cum pot Sa mai primesc certificat de nastere român, daca Cind mi-a venit scrisoarea Nu am fost in Tara Si Nu am fost informata? Cu resedinta din Republica Moldova.
  Va multumesc!

 174. Grisha spune:

  am trimes scrisoare la anc sa vad la ce etapa se afla dosarul si am primit doar o foae rosie cum sa procedez mai departe ce trebuie sa fac ce e foaea asta ?

 175. Marina spune:

  Buna ziua,mai incerc si aici sa ma adresez,poate cineva cu experienta imi va raspunde.Am primit scrisoare precum ca am fost acceptata p-ru redobindirea cet.Rom.Pot depune juramintul la ambasada Rom.la Chisinau cu certificatul meu de nastere tradus si legalizat(fiind nascuta in Ungaria)??? Am incercat sa-l apostilez (certificatul de nastere) la Chisinau cu scopul sa depun juramintu in Italia dar la Ministerul Justitiei la Chisinau nu au autorizatie sa apostileze asa tip de document(motivind precum ca certificatul e strain.)As vrea mult sa stiu daca e posibila programarea juramintului si juramintul in sine fara probleme din cauza “CERTIFICATULUI DE NASTERE FAMOS” ???Si daca da in cit timp reusesc sa obtin certificatul de nastere rominesc? Va rog mult sa-mi raspundeti prima posibil.Multumesc anticipat.

 176. oxana spune:

  Buna ziua,am asa o intrebare daca sotul issi face cetacenie romina , si vrem sa plecam in italia acolo putem sa facem reintregirea familiei??????/avem un copil de 8 luni lui ii face automat dac unul din parinte are cetatenie?va rog mult ajutatima, multumesc.

 177. Maryna spune:

  Salut,ma numesc Maryna,eu am stat 9 ani legali an Romania si an momentul de fata am peris de sedere temporara ca fiind membru familie CET roman,si doresk sa depun la cetetenie romana ca sa obtin pasaport,de ce acte am nevoie?Eu avand cetatenie ucraineana.

 178. Ecaterina spune:

  daca sotul meu are pasatort si buletin roman, eu pot sa il obtin dupa sot automat, care este procedura?
  si inca o intrebare daca de curind dorim sa calatorim cum facem?

 179. cristina spune:

  Buna.Care este termenul limita de ridicare a buletinului de identitate romanesc?

 180. Doina spune:

  Am o intrebare poate cunoaste cineva raspuns. Am pasaport romin cu o familie. Dar copilul de 6 luni are alta familie si vrem sa plecam la moldova. Pot sa il pun la mine in pasaport? Nu voi avea probleme la trecere vama. Am certificat de casatorie cu aceeasi familie ca si copilul. Locuiesc in turcia si mai am 1 an jumate pina voi obtine pasaport turc.

 181. Vlad spune:

  Buna,daca tata are deja cetatenia romana,cum sa procedeze mama pentru a o redobandi si ea!

 182. Albert spune:

  Spuneti va rog daca mama are deja cetatenie romana dar eu nu am, pot sa o redobindesc daca am dosar penal pentru o greseala?ms anticipat

 183. Natalia spune:

  Buna ziua.Rog ajutor din tot sufletul.Am asa o intrebare…In anul 2011 eu am redobindit cetateniea romana.Pe baza actelor mele a redobindit cetateniea romana si fiica mea minora.Atunci la moment eam perfectat fiicii mele certificatul de nastere roman.Acum fiica are deja 22 de ani.Si acum cand ea a plecat la Bucuresti sa faca pasaportul roman,a primit refuz(deja de doua ori).Ei i se cere si sertificatul de cetatenie….dar de unde ea sal ea,daca atunci la moment era minora si legea permitea perfectarea certificatului de nastere romanesc,fara certificat de cetatenie(adica,in baza certificatului de cetatenie a parintilor)Acuma fiica are deja un cod numeric,care nu se anuleaza usor…dar nu putem merge mai departe.Lamuritima va rog…ce se poate de facut in situatiea data ? Sint disperata de tot.Nu se poate asa….CETATEAN ROMIN PE JUMATATE((

 184. Tatiana spune:

  Buna ziua.avem si noi o problema care nu reusim sai găsim solutia si nu primim nici un răspuns cum poate fi rezolvata.Sotul aia primit actele romaneste in baza actelor mamei sale care a redobindit cetatenia in anii 1996.acum dupa 5ani sa adresat la consulatul din Trieste Italia pentru a fi reînnoit pasaportul românesc.a innminat actele ca de obicei si primeste refuz cu motivul precum ca mama sa in urma cu 10ani nu a depus cerere pt copilul sau minor ca sasi redobindeasca si el cetatenia.Am inteles problema dan nu pot sa inteleg cum miau facut actele de nastere de căsătorie buletinul romanesc,pașaportul fără sami spuna de la bun început de aceasta problema.Acum daca îmi dau refuz la pasaport îmi provoacă probleme enorme deoarece ontreaga mea familie are actele in baza mea.Cum a fost eliberat primul pasaport de către consulatul din Milano saca exista aceasta problema? Va rog frumos ajutatima sa găsesc soluria si sa îmi pot perfecta actele pentru ca mai stiu unde si la cine pot apela.daca am nevoie de ceva acte adaugatoare ma prezint personal si inminez toate cele necesare,important e sa stiu ce acte îmi mai trebuiesc.Va multumes mult.

 185. Tatiana spune:

  Buna Natalia iată aceeasi problema cu cetatenia o avem si noi.asa cum am scris mai sus…sotul a primit in baza mamei sale cetatenia,ani in urma nu ia fost eliberat actul de cetatenie si acum avind deja un pasaport romanesc care acum expira si cine a mers sal reinoiasca a primit refuz dublu si nimeni nu zice nimik.peste hotare are o viata si o familie formata si doar di cauza unei probleme de acest tip ii poate provoca altele.e imposibil ca dupa toate actele in regula si un pasaport deja avut acum sai refuze sai fie reiinoit.Nu e infractor sau altceva.Nu e normal una ca asta.

 186. Ehab horany spune:

  Buna seara,am o intrebare,eu sunt din israel si vreu sa ma căsătoresc cu o fata din moldova .ea a dat la pasaport roman .intrebarea mea este daca isi schimba familea ea va primi pasaportul,sau îl anulează si trebue să dea din nou?

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.
Add to Technorati Favorites

Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA