UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


“Sex & Perestroika” la Bucureşti

16:30 Articole, 4,401 afişări

coperta-Constantin-Cheianu-Sex-Perestroika-346x530Preluat pe Romanian Global News.

“Ce chestie super faina asta, sa vii in piata ca un ins oarecare si sa pleci de acolo erou-erou!”

Editura Cartier va invita la lansarea cartii lui Constantin Cheianu, Sex & Perestoika, Colectia Rotonda, Joi, 8 octombrie 2009, incepind cu ora 17.00, la Libraria Mihai Eminescu, Bd. Regina Elisabeta, nr. 16, Bucuresti.

Invitati:

Mihaela Michailov – critic de arta performativa, teoretician; Dan Dungaciu – sociolog; Vasile Ernu – scriitor; Mitos Micleusanu – artist & scriitor.

„Dupa ce visasem sa ne primeasca neconditionat in imbratisarea lor, sa ne ofere intelegere si alinare, am dat peste Prut de o fiinta mai hartuita si mai nemingaiata decat noi. Care astepta de la Europa exact ce cautam noi la ea, adica intelegere, sustinere si alinare. De unde era sa ni le dea noua, daca ei ii lipseau atat de mult?! Si asa alergam unii dupa altii cu limba scoasa, noi dupa iubirea Romaniei, Romania dupa farmecele Europei” (Sex & Perestroika)

„De ce a esuat Moldova in apropierea ei fata de Romania, «tara-sora»? Cum s-a ajuns, in tara cea mai cuminte si mai saraca din Europa, la incendierea Parlamentului si a Presedintiei? De ce Republica Moldova este singura tara est-europeana si republica ex-sovietica guvernata timp de opt ani de un partid cu titulatura de «comunist»? Am incercat sa raspund la aceste dar si multe alte intrebari ca scriitor si jurnalist, nicidecum ca istoric ori politolog, de aici inevitabila marja de subiectivitate. Lucrul pe care l-am urmarit cu obstinatie a fost sa  privesc la anul 1989, unul din «personajele» principale ale acestei carti, dind la o parte interpretarile si aprecierile incetatenite, care s-au transformat, in timp, in adevarate blocaje mentale. Am ales sa vorbesc dintr-o perspectiva personalizata pentru ca este modul de a ma autostimula cel mai eficace si pentru ca am avut scopul egoist de a-mi intelege mai bine propria evolutie.” Constantin Cheianu

Constantin Cheianu, Sex & Perestroika, Colectia Rotonda, 2009, 192 p.

cheianuConstantin CHEIANU, s-a nascut în 1959. A studiat filologia la Universitatea de Stat din Chisinau. Dintre piesele sale reprezentate, mentionam: Noi (regia: Mihai Fusu, Teatrul „Luceafarul“, 1995), Plasatoarele (regia: Sandu Cozub, Teatrul „Eugene Ionesco“, 1998), Achitarea lui Salieri (regia: Mihai Lungeanu, Radio Romania Cultural, 1998), Luministul (regia: Mihai Tarna, Teatrul „Vasile Alecsandri“ din Balti, 1999 si Radio Romania Cultural, 2000). A dramatizat romanele Un veac de singuratate dupa Marquez si Anna Karenina dupa Tolstoi pentru spectacolele realizate de Alexandru Vasilache la Teatrul National „Mihai Eminescu“ din Chisinau si la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botosani. A obtinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1998) pentru volumul Luministul, Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1999) pentru volumul Totul despre mine!, precum si Marele Premiu la Festivalul de Dramaturgie Nationala organizat  de Teatrul „Satiricus” (2008) pentru piesa Luna la Monkberry. Piesa Volodea, Volodea… a avut premiera absoluta pe 17 ianuarie 2009, sub titlul Made in Est, la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi (regia Claudiu Goga), iar la sfarsitul aceleiasi luni, a fost montata cu titlul Made in Moldova la Teatrul „Satiricus” din Chisinau (regia Sandu Grecu). In container a fost publicata de Editura Cartier in 2007 si a fost montata in regia autorului la Teatrul „Alexei Mateevici” din Chisinau. A fost prezentata, de asemenea, ca spectacol-lectura, in cadrul Festivalului „Szene: Moldau” organizat la Dresda in primavara lui 2008.  Este inclusa in antologia Dramaturgi basarabeni de azi, editata in 2008 de Fundatia Culturala „Camil Petrescu”, cu sprijinul AFCN si UNITER.


5 raspunsuri

 1. Voronin spune:

  Mare stuter ii Cheianu numai …mesaj moderat… scrie

 2. talex spune:

  Ma bucura aceasta lansare, apreciez stilul critic al D. Constantin Cheianu, am citit cu pofta articolele sale din Timpul, sunt curios daca aceasta carte va putea fi gasita si la librariile din alte orase cum ar fi Galati sau Iasi? Stii ceva, Stela, de cum va fi distribuita cartea? Am incercat sa o gasesc in Chisinau acum vreo 3 saptamani, dar n-am reusit!
  Am citit doar un fragment, publicat in Contrafort, e jurnal, marturie, confesiune, un amalgam de stiluri pentru a ne intelege trecutul si poate pentru a raspunde si la intrebarea: cine suntem noi? Inevitabil am asezat-o alaturi de Nascut in Urss a lui Vasile Ernu!

  Stela Popa: La Cartier in centru, pe Stefan cel Mare, sigur este. Vezi http://www.cartier.md

 3. Napocel spune:

  Cu rușine recunosc dar nu l-am citit. Am să caut materiale, cărți.

 4. talex spune:

  Salutare, Stela! Pana la urma am facut rost de carte, ieri mi-am dat juramatul de credinta fata de Romania :) , am gasit-o in Bucuresti, la libraria unde a si fost lansata…

  Cateva lucruri m-au surprins:
  - motto-ul ales “visez la o lume in care oamenii ar fi gata sa moara pentru o virgula”…

  - tirajul editiei — 240 exemplare (doar atat) chiar daca toate ar fi cumparate si CITITE, e prea putin…

  Acum constat ca autorul nu s-a sfiit deloc sa bage sexul in text, din titlu banuiam ca o fi ceva metaforic…

  si tot legat de carti… si Timpul nostru va scoate din 30 octombrie ziar + carte, exact ce fac Jurnalul si Adevarul..

  Numai bine!

 5. Alecu spune:

  buna carte. totul se repeta, ciclic. la cei din ex-RSSM. suntem un popor pasnic si dependent. “de pensii si leafa la invatatori”, iar “militia noastra” cu bastoane sau fara continua sa ne apere de legea care ar trebui sa ne apere:)
  buna carte, mersi:)

  Stela Popa: “LA cei din ex-RSSM”. Calchiere!!!

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA