UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


“Ultimii eretici ai Imperiului” la Chişinău

00:05 Articole, 3,430 afişări

vasile-ernu-lansare Marţi, 17 Noiembrie, ora 18.00
Librăria din Centru
(apasă pe imagine şi măreşte)
(Bdul. Ştefan cel Mare nr. 126)

Ultimii eretici ai Imperiului spune – cu ironie, cinism si mult umor – povestea a doi eroi din doua lumi diferite: un batrin terorist care a incercat sa-l asasineze pe Stalin, devenit disident, ce a scandalizat mai multe regimuri politice, si un tinar scriitor specialist in tehnici de fraudare a bancilor. Doi eroi din doua generatii diferite, care isi impartasesc idei, tehnici de lupta si subzistenta, secrete de decodare a diverselor limbaje, precum si forme de rezistenta si virusare a unor mecanisme de control si represiune. Doi eroi noncomformisti recomanda cititorilor cele mai ingenioase forme de „aparare civila”, indiferent daca acestia se afla in Gulag sau pe Wall Street. Ce fel de arme, ce fel de substante si ce fel de „vraji” trebuie sa folosesti in societati cu un nivel ridicat de poluare ideologica?

Cartea lui Ernu este o insiruire de probleme si intrebari incomode. De ce cind fumezi o marijuana la Bucuresti apar fluctuatii la bursa de pe Wall Street? De ce cind o banca apare dispare o biserica? De ce nu poti intra in „Imparatia cerului” cu credite? De ce Gulag-ul a devenit glamour? De ce terorismul este cea mai eficienta forma de comunicare iar furtul cea mai profitabila munca? De ce politrucii noii orinduiri sint managerii si advertiserii? De ce Dracula e cea mai buna carte despre Romania si de ce ar fi bine sa nu renuntam la vampirism? De ce comunismul a fost invins de speculanti si nu de disidenti?

Iar ghicitoarea lui Ernu este urmatoarea: Ghici cine tinteste mai bine: a. fascistul cind vede un evreu; b. comunistul cind vede un dusman al poporului; c. ori un wasp cind vede un negru sau un indian?

Vasile Ernu (apasă pe imagine şi măreşte) este nascut in URSS in 1971. Absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit, precum si in cadrul editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera si HotNews, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator cultural.

A debutat cu volumul Nascut in URSS (Polirom, 2006; editia a II-a, 2007), care a aparut in anul 2007 si la Editura Ad Marginem din Rusia. Cartea este in curs de aparitie la Editura Akal din Spania, Editura Hacca din Italia, Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria si la Editura L’Harmattan din Ungaria.

Cartea a fost nominalizata la Premiul de debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. In 2009 publica la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului.

Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Editura Cartier 2008.

„Vasile Ernu e tare prin relaxarea si forta cu care uneste si simetrizează Literatura si Mesajul.” (Mihai Iovanel)

„Cel mai spectaculos debut al ultimilor ani este, de departe, cel al lui Vasile Ernu.” (Bianca Burta-Cernat)

„Vasile Ernu isi permite luxul «iresponsabilităţii», lux extrem de costisitor intr-o cultura de provincie. Isi permite formularea unei intrebari cu argumentatie simpla care sa nelinisteasca profund. Zguduirea adevarului „de la sine inteles” intr-un ritm nonsalant, aproape prietenos – aceasta e finalitatea, fara dorinta emfatica de rezolvare a aporiei. Ernu imprumuta aroganta imperiului uresesist pierdut in istoria sa personala si o foloseste exact in sensul contrar pe care-l pusesera la cale propagandistii razboiului rece.” (Costi Rogozanu)

„Daca ar fi sa cautam precursori pe sol romanesc, primul nume care imi vine in minte este cel al lui Radu Cosasu din Supravietuiri. Acelasi talent lucid si ludic de a face din «rahatul» propagandistic bici estetic, acelasi comic versatil, acid si tandru care excita pe intreg parcursul cartii apetitul de lectura.” (Paul Cernat)

„L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie gasit cu orice pret si citit, citit, citit: Must Read! Scrie fara utopism si ideologii si mai ales fara ura. Scrie pur si simplu bine, cu o frumoasa limba simpla, ironica şi lirica.” (Gherman Sadulaev)

„Vasile Ernu se desparte de comunism rizind minzeste, iar nu in stilul sforaitor bine cunoscut pe malurile Dimbovitei. Sa nu-l acuzam prea tare ca se uita cu mare atentie si cu o anume emotie inapoi.” (Daniel Cristea-Enache)

Volumul va mai fi lansat după cum urmează:
Iaşi
Joi, 12 Noiembrie, ora 19.00
Libraria Avant-Garde
str. Lapusneanu nr. 16
Invitati: Liviu Antonesei, Danut Manastrireanu, Dan Petrescu
Timişoara
Joi, 19 Noiembrie, ora 18.00
Cartea de nisip
str. 9 Mai, nr. 3
Invitati: Radu Pavel Gheo, Dan Ungureanu, Daniel Vigh
i
Cluj
Vineri, 20 Noiembrie, ora 18.00
Cafenea Insomnia
Str. Universitatii nr. 2
Invitati: Aurel Codoban, Alex Goldis, Mihnea Maruta12 raspunsuri

 1. v.ernu spune:

  Ultima “erezie” la Chisinau sau de ce Ernu a ales sa se dueleze cu Tkaciuk si nu cu un “patriot”?

  Am ajuns la Chisinau… vreme frunoasa, cafea buna, redescoperirea vechilor prieteni… pe unii nu i-am vazut de peste 10 ani…
  Insa o fobie (obsesie) bintuie prin lumea cultural-politica din Basarabia care se cheama “Mark …Tkaciuk”, supranumit “cardinalul cenusiu”, cel care are o minte “diabolica” si a controlat politica ultimilor 8 ani etc..
  Toata lumera ma intreaba ” ce fel de patriot sint de/l aduc pe Tkaciuk la lansare”.
  Pentru cei care stiu zona si povestea o sa va spun un lucru care poate o sa va socheze sau cel putin o sa va mire: “Mark Tkaciuk” nu exista. El este o inventie. El este un erou din cartea mea… si cine are azi timp si nervi o sa auda povestea (un focus-pocus): cum apar si dispar “tkaciucii” si mai ales cum functioneaza “proectia tkaciuk” in mintea intelectualului “patriot” basarabean…
  aici ne putem vedea azi….
  “patriotii slabi de inima” sint rugati sa ramina acasa… iar “baiatul rau Tkacuiuk” ar trebui de 2 ori sa se gindeasca daca sa ridice manusa or ba…

  Libraria din Centru
  (Bdul. Stefan cel Mare nr. 126)
  Invitati: Vladimir Besleaga, Oleg Panfil, Oleg Serebrian, Mark Tkaciuk

 2. Napocel spune:

  “Cluj
  Vineri, 20 Noiembrie, ora 18.00
  Cafenea Insomnia
  Str. Universitatii nr. 2
  Invitati: Aurel Codoban, Alex Goldis, Mihnea Maruta”

  Cool!

 3. Napocel spune:

  “patriotii slabi de inima”

  He, he, he; tare de tot.

 4. svab spune:

  Ernu a fost folosit din plin de propaganda comunista condusa de romanofobul Tcaciuk, impotriva Romaniei si a tot ce este romanesc. Ernu a luat legatura de ani buni la Chisinau cu cercuri sovine promoskovite , iar cartile sale si provovarea sunt platite de Lukoilul rusesc.

 5. v.ernu spune:

  svab
  ma subestimezi…. am luat bani si de la unguri si de la evrei si de la americani…. si masina mea e rosie…
  v.ernu

 6. Radu spune:

  “si masina mea e rosie…”
  What colour is your underwear? That’s what matter.

 7. popic spune:

  http://www.contrafort.md/vasilegarnet/?p=564
  dsciyie pe tema

 8. talex spune:

  ceva interesant http://www.contrafort.md/vasilegarnet/?p=564#comments

 9. dumitru spune:

  ard de nerăbdare să țin cel puțin această carte în mîină, dar una sunt sigur – că și o voi citi! ;)

 10. PARERE spune:

  NU TREBUIE SA FIM “CARCOTASI” . NU VREAU SA-I IAU APARAREA NEAPARAT,DAR SIGUR NU RUSII PLATESC EDITURILE SALE !
  {RUSII,NU DUC RAZBOAIE CU CARTI:) CI CU TANCUL DIRECT}

  OMUL ESTE SCRIITOR, SI SCRIE !

  ACEASTA E PAREREA MEA : IN DEMOCRATIE AI DREPTUL LA OPINIE !:)

 11. Radu spune:

  No prophet is accepted in his own country.
  Daca te vor citi americanii atunci te vor sti in Basarabia.
  Te vor citi in SUA va afla lumea de Moldova.
  De altfel nici nu are sens, si nu-i mai trebuiesti nimanui.

 12. pt PARERE spune:

  “{RUSII,NU DUC RAZBOAIE CU CARTI:) CI CU TANCUL DIRECT}” – gresesti amarnic. Daca ai cunoaste istoria, ai sti si cat au investit bolsevicii in propaganda, in perioada interbelica, si cum s-au razbunat pe scriitorii (rusi sau minoritari) care nu au vrut sa se supuna politicilor culturale sovietizante (sau sovietizatoare)… Asta dincolo de banii pompati acum – intr-o perioada de criza economica acuta!- in presa, in procesul editorial, in sectorul ONG sau in cel al “showbiz”-ului din Occident, dar si in Romania, pentru sustinerea intereselor strategice rusesti.

  Altfel, ceea ce compune Ernu nu e altceva decat Proletcultism, adica tot o forma de propaganda ruseasca (asta daca stii ceva istorie a culturii). Si daca procedeaza astfel “din proprie initiativa”, cu atat mai rau pentru el.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA