UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


/AUDIO/ Mircea Druc: „Eu am votat independenţa faţă de Imperiul Sovietic”

15:56 Articole, Mai aproape de Europa, 2,720 afişări

La începutul săptămânii viitoare, mai exact luni, pe 26 aprilie, RM va restabili originalul Declaraţiei de Independenţă,  votat la 27 august 1991. Act care a ars în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 de la Chişinău, în urma incendierii sediului Parlamentului. Cel puţin acestea sunt concluziile făcute în dosarul de urmărire penală, efectuat de catre Procuratura Generală.

Pe 8 aprilie, Guvernul RM a adoptat o hotărâre prin care deputaţii urmează să se întrunească într-o şedinţă specială pentru a semna din nou textul Declaraţiei de Independenţă. Textul actului urmează să fie supus semnării repetate de către membrii primului parlament, care l-au votat şi l-au semnat. În cazul deputaţilor decedaţi, sau care nu au putut veni la şedinţă, pe noul act va fi aplicată semnătura scanată a acestora. Printre semnatari va fi şi invitatul emisiunii MAI APROAPE DE EUROPA. Este vorba de fostul prim ministru al RSSM – dl. Mircea Druc.

În cadrul emisiunii ascultati ce crede Mircea Druc despre semnarea Declaraţiei de Independenţă a R. Moldova, despre independenţa R. Moldova, dar şi despre ultimele evoluţii de pe scena politică din R. Moldova. Prin telefon, de la Chişinău, am aflat şi părerea scriitorului Nicolae Dabija, precum şi pe cea a analistului politic, Vlad Lupan. De la Bucureşti a vorbit şi ziaristul Viorel Patrichi, un bun cunoscător al subiectului şi autorul cărţii – “Mircea Druc, sau, Lupta cu Ultimul Imperiu”.

Emisiunea poate fi ascultată şi pe Vocea Basarabiei.net Vezi AICI

Iată câteva dintre cele mai importante idei exxprimate de către Mircea Druc în cadrul emisiunii:

“Şi în 1991 mi-am exprimat rezerva. Am spus-o şi atunci: “Semnez această independenţă cu o singură condiţie: ca această independenţă să fie doar faţă de Imperiul Sovietic, dar nu nu faţă de România”".

“Dacă Mircea Druc ar fi fost prim-ministru pe 27 august 1991, nu ar fi fost semnată această Declaraţie de Independenţă. Venea la convocarea Guvernului, în frunte cu Mircea Druc, cel puţin 1 milion de oameni la Chişinău – Marea Adunare Naţională – care ar fi aşteptat votul acelui Parlament (n.n – votul pentru Unire), care a votat independenţa. Şi atunci ar fi fost un punct principal: “Noi, parlamentul, votăm astăzi următorul lucru:  reconfirmarea votului Parlamentului Sfatului Ţării din 1918. Doi, recunoaştem ieşirea din componenţa Uiunii Sovietice şi respingem ultimatumul din 1940. Atât.”

“Nu au vrut să voteze Unirea, ca în 1918, pentru că au avut o altă motivaţie. Timp de 50 de ani, Imperiul sovietic a reuşit să-şi consolideze o nomenclatură sovietică, rusofilă, care nu avea acest ideal naţional al reîntregirii. Era mult mai pragmatică, mai conjuncturistă, mult mai ancorată în interese strict personale, nu avea viziunea istorică şi nu se gândea la Unire.”

“Unicul lucru care mă încorseta atunci era că dacă noi decretăm Unirea, prin repetarea şi susţinerea votului de la 1918, Nistrul trebuia închis”.

“SUA şi Europa ar fi acceptat Unirea Basarabiei cu România pentru că în perioada aceea le venea mai uşor să accepte numai cazul Basarabiei. Europa şi SUA erau pregătite după Puci să recunoască numai independenţa Ţărilor Baltice. “

“Vreau ca preşedintele R. Moldova să fie ales prin vot general. Şi, doi, toate partidele înscrise în registru să aibă dreptul să participe. Asta mă interesează.”

“Doresc foarte mult să fie (n.n. – la alegerile anticipate) şi un candidat unionist”.

“Conjunctura legată de Alianţa pentru Integrare Europeană a fost folosită binişor.”

“În anii 1990 ne-a folosit pe noi conjunctura şi nu noi am fost cei care am folosit-o. Am avut posibilitatea să ne ţinem de căruţa balticilor, dar nu am făcut-o”.

“Integrarea RM în UE ar fi şi prin Unirea cu România. Ar fi şi aceasta aceasta o cale. Indiferent pe ce uşă intri: prin cea din faţă, sau pe cea din dos.”

“Politicieni, dacă vreţi voturi, duceţi-vă şi bateţi în poarta ţăranilor care vreţi să vă voteze. Campania electorală se câştigă din casă în casă, din om în om, cu promisiuni cât de cât realiste, dar nu prin răfuiala prin intermediul zarelor şi televiziunilor de la Chişinău.”

“De ce am pierdut firava noastră democraţie în 1990? Fiindcă noi nu am făcut nimic pentru ţărani. Lumea a văzut că noi ne comportăm ca şi cei care au fost până la noi. Acum, dacă cei care au venit după Voronin, se vor comporta ca şi comuniştii lui Voronin, nu îi va vota nimeni”.

“Dacă eram prim-ministru, nu ajungeam la paradă. Şi, în general, nu ajungeam la nicio pradă. De mult s-a terminat al doilea război mondial, care a început în 1939. Nu a fost numai război pentru apărarea Patriei. A fost şi război pentru apărarea Patriei, dar şi al doilea război mondial, început, de altfel, şi de Rusia. Nu avem noi ce face paradă. Noi am luptat fără de voia noastră şi pe un front, şi pe altul.Tatăl meu a luptat în armata sovietică, unchii mei au luptat în armata română, deci, s-a terminat. Nu mai avem ce face paradă cu speculaţiile astea. Nu mai avem pentru ce face paradă de acest gen. Gata. S-a terminat”.

“Trebuie să facem ceea ce face şi Europa, dacă vrem Europa. Dacă ai declarat că te vrei integrat, atunci trebuie să faci ceea ce fac şi cei acolo unde vrei să fii. Nu declari că vrei în Europa, dar, totodată, faci nu mai ştiu ce… Eu nici ruşilor nu le-aş mai fi recomandat să facă atâta paradă… Ce vor să mai câştige cu asta? Da au învins Germania. Gata. (…) E logoree, speculaţie şi parole, parole, parole, la infinit. Şi, uite, acum, iar încep discuţiile. Nu participă, nu participă şi gata. Să spună că nu au bani, nu au soldaţi, n-au curaj…”

“Eu dacă eram prim-ministru, nici nu discutam despre problema participării. Şi nu pentru că e la Moscova. În general, nu văd nevoia de a face paradă pentru terminarea celui de-al doilea război mondial. Mai ales acum când suntem în plină desfăşurare al celui de-al treilea război mondial – războiul economic. Acesta este mai crâncen, mai periculos, ba chiar mai necruţător! Noi acum suntem în plin război economic şi ecologic. Hai să mai facem şi paradă că i-am bătut pe turci la Podul Înalt…”


8 raspunsuri

 1. Stalinus spune:

  D-le Druc prezenta dv in piata alaturi de tinerii care vor protesta impotriga slugarniciei fata de Moscova este ESENTIALA.

  Din pacate Basarabia are nevoie inca odata de dv si colegii dv (Ungureanu, Mosanu etc)..

 2. Stan spune:

  Stalinus,
  ai venit cu o propunere de nota 10 cu felicitari!!

 3. Adrian spune:

  Domnul Mircea DCruc este un roman adevarat, un luptator.
  Respect!!

 4. Radu spune:

  Nu functioneaza link-urile cu inregistrarea emisiunii (de fapt nu exista link-uri).

 5. Szasz Sebes Paul spune:

  Roman adevarst ca si Ghimpu

 6. Stan Cosmin spune:

  Foarte corect ceea ce spune Dl. Druc, lucrurile sunt simple:
  Se vrea sa nu Unirea????
  Restul sunt alintari si scuze neconstructive.
  Oricum dl. Druc este mai european cu mult fata de politicienii de pe ambele maluri ale Prutului. Poate vad si ambii presedinti, felicitari Stela pentru interviu. Se demonstraza ca cei doi presedinti chiar au un punct comun de discutie la urmatoarea intalnire bilaterala.

 7. pirani spune:

  Pentru domnul Mircea Druc !!! ( ìn cuida rìsurilor rusofone)—Izvenite dom. Mircea cem stareti lutshe s chestiu za MOLDOVU umireti…

 8. Viorel spune:

  Felicitari Pt. emisiune, felicitari pt. curaj si barbatia interlucutorilor chiar si d-nei Stela. Aceste lucruri trebuiau spuse zi de zi ca romanii de pe ambele maluri ale prutului sa le materializeze in fapt. Sunt un roman/moldovean(Moldova din Romania) sustinator si votant a d-lui Mircea Druc pt. presedintia Romaniei din anul 1992 si regret faptul ca moldovenii din Romania care erau la curent cu miscarea pro Romaneasca din anii 1987-89 din Basarabia( se receptiona pe TV in Romania “Mesagerul”, buletinul de stiri) nu au votat la fel ca mine si au preferat un presedinte cu orientare pro rusa care a facut tot posibilul sa nu indeplineasca dezideratul Romanesc, adica UNIREA! Cunosc familia d-lui Mircea Druc am fost in Pocimbauti-Riscani in casa, in ospetie la verii d-lui, ROMANI gospodari care nu au profitat de functia de atunci a dansului, ii salut si ii astept in Romania cu tot cu teritoriu dintre Prut si Nistru, cu drepturi egale de ROMAN. As propune o solutie privind TRANSNISTRIA – un schimb cu UKRAINA pt. Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei si astfel toata lumea e multumita, adica Romania si Ukraina care cred ca nu le-a conveni sa aiba o insula ruseasca intre ele. Oricum razboiul din Transnistria sau cel putin la partea de logistica Ukraina a lucrat din plin pt. ca Romania sa piarda din carti acest “atu” al schimbului.
  Romani citez din interviul d-lui Mircea Druc “Romani iubiti-va si Uniti-va”. Cu stima Viorel

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA