UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


/AUDIO/ Nicolae Dabija: „La Podul de Flori Unirea a fost aproape”

14:55 Articole, Mai aproape de Europa, 3,222 afişări

Pe 6 mai 2010, se împlinesc exact 20 de ani de la primul Pod de Flori. Ce s-a ales între timp de idealurile proclamate atunci la Prut, care mai este semnificaţia Podului de Flori şi cine îşi mai aminteşte de el aflaţi chiar de la protagoniştii acelui eveniment de necrezut pentru acele vremuri într-un reportaj pe care l-am realizat pentru Radio România Internaţional din declaraţiile acestora adunate de-a lungul anilor. Este vorba de reprezentanţi ai unei generaţii care a fost implicată activ în evenimentele din 6 mai 1990: Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Ion Ungureanu, Mircea Druc, dar şi regretatul poet Grigore Vieru.

După 20 de ani de la primul Pod de Flori, mult regretatul Grigore Vieru nu se mai află printre noi. A lăsat însă în urma sa impresiile şi amintirile unice legate de unul dintre cele mai frumoase momente comune ale românilor de o parte şi de alta a Prutului. Şi anume – 6 mai 1990. Ascultaţi în reportaj ce spunea Marele Poet în 2008 despre semnificaţia primului PDF.

Şi scriitorul Nicolae Dabija a fost prezent la Podul de Flori. El spune că 6 mai 1990 a fost data la care s-au regăsit fraţi şi familii întregi despărţiţi de vitregiile istoriei.

După primul Pod de Flori de la 6 mai a urmat un al doilea, în vara urmatorului an. Fostul ministru al culturii şi cultelor din RM, Ion Ungureanu, a participat la eveniment şi spune că “ideea Podurilor de Flori a fost un vis împlinit, dar prea repede destrămat”.

Mircea Druc a fost şi el prezent la reîntâlnirea fraţilor de pe ambele maluri ale Prutului. Fostul prim-ministru al RSSM spune că la Podul de Flori a vrut să vadă în primul rând reacţia ofiţerilor de la graniţa sovietică faţă de reunirea românilor pe apa Prutului.

Ion Hadârcă, fondatorul şi primul preşedinte al Frontului Popular–Creştin din Moldova vedea în Podul de Flori în primul rand un mesaj – invitaţie a basarabenilor către românii din dreapta Prutului.

„La Podul de Flori Unirea era foarte aproape”, afirmă scriitorul Nicolae Dabija. Fondatorul şi preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova crede ca ceea ce a stopat Podurile de Flori ulterioare, dintre cele doua maluri ale Prutului, au fost în primul rând „cei foarte pragmatici de la Chişinău şi Bucureşti”.

La Chişinău pragmatismul a fost accentuat şi mai mult de-a lungul celor 20 de ani. Iar cel care a pus accentele a fost în primul rând Partidul Comuniştilor în frunte cu liderul său  - fostul preşedinte al RM, Vladimir Voronin – dar şi fost ministru al afacerilor interne al RSSM în perioada Podurilor de Flori din anii ’90. Ion Ungureanu spune că “Voronin a văzut atunci  mulţimea fremătând” şi a înţeles că “nu te joci cu un popor care s-a trezit”.

«Mai are astăzi rost să vorbim despre Podul de Flori?» i-am întrebat pe Ion Hadârcă şi Nicolae Dabija. Ce mi-au răspuns, aflaţi în reportajul inserat în text.

Concluzia acestui reportaj aparţine marelui şi regretatului poet Grigore Vieru care îmi declara într-un interviu, pe 6 mai 2008,  pentru TVR că „par caraghioşi cei care ironizează astăzi Podul de Flori”.


45 raspunsuri

 1. SOS Basarabia spune:

  Ce amintiri! Vrem din nou Podul de Flori, barierele UE sa cada intre noi ,haideti sa o facem anul viitor Podul de Flori, sa dam un impuls istoriei !

 2. CS spune:

  Intr-adevar atunci a fost o bresa in sistemul sovietic pe care nu am stiut sa o exploatam. Nu am conducatorii potriviti. Am fost prostiti, am fost inculti si am fost lipsiti de curaj. Dar acum nu mai suntem aceeasi din trecut si vom renaste marea familie romaneasca.

 3. TANK spune:

  PODUL CU FLORI. Ce este mai nobil, mai frumùos si UNIC in lume :::::: UN POD CU FLORI. Reunirea familiilor dupe decenii de tiranie, crime, deportari,umoilinte, cu buchete de flori in mana. Ce inventie extraordinara acest pod de flori. Cine l-a inventat ???? Gasiti-limediat !!!! Merita PREMIUL NOBEL.
  Podul de flori este mai actual ca oricand. Sa facem UNIREA si sa aratam lumii intregi 20 de poduri de flori.

 4. TANK spune:

  PODUL CU FLORI. Ce este mai nobil, mai frumùos si UNIC in lume :::::: UN POD CU FLORI. Reunirea familiilor dupe decenii de tiranie, crime, deportari,umoilinte, cu buchete de flori pe poduri si in maini. Ce inventie extraordinara acest pod de flori. Cine l-a inventat ???? Gasiti-limediat !!!! Merita PREMIUL NOBEL.
  Podul de flori este mai actual ca oricand. Sa facem UNIREA si sa vada lumea intreaga, nu unul, ci 20 de poduri de flori.

 5. TANK spune:

  PODUL CU FLORI. Ce este mai nobil, mai frumùos si UNIC in lume :::::: UN POD CU FLORI. Reunirea familiilor dupe decenii de tiranie, crime, deportari,umoilinte, cu buchete de flori pe poduri si in maini. Ce inventie extraordinara acest pod de flori. Cine l-a inventat ???? Gasiti-limediat !!!! Merita PREMIUL NOBEL. La reunirea celor 2 COREI precum si la unirea altor tari, toti vor face poduri si poduri de flori, ca si noi.
  Podul de flori este mai actual ca oricand. Sa facem UNIREA si sa vada lumea intreaga, nu unul, ci 20 de poduri de flori.

 6. TANK spune:

  PODUL CU FLORI. Ce este mai nobil, mai frumùos si UNIC in lume :::::: UN POD CU FLORI. Reunirea familiilor dupe decenii de tiranie, crime, deportari,umoilinte, cu buchete de flori pe poduri si in maini. Ce inventie extraordinara acest pod de flori. Cine l-a inventat ???? Gasiti-limediat !!!! Merita PREMIUL NOBEL. La reunirea celor 2 COREI precum si la unirea altor tari, toti vor face poduri si poduri de flori, ca si noi.
  Podul de flori este mai actual ca oricand. Sa facem UNIREA si sa vada lumea intreaga, nu unul, ci 20 de poduri de flori.

 7. cristi spune:

  haideti fratilor ca eu stau pe langa vaslui…haideti acasa ca nie dor

 8. Lancaster spune:

  Cred că ar trebui să vedem partea bună a lucrurilor: între 1990 şi 1999, România a trecut prin dificultăţi economice deosebite, iar basarabenii ar fi fost dezamăgiţi de rezultatul reunificării. În plus, şansele ca România să rămână în zona gri, la fel ca Ucraina astăzi, ar fi fost mult mai mari. Acum e altceva, toată lumea s-a maturizat, aşteptările sunt mai realiste, iar reunificarea se poate realiza în cunoştinţă de cauză, fără aşteptări fanteziste.

 9. SOS Basarabia spune:

  Da hai sa facem un adevarat pod de flori anul viitor , o hora sa incingem !

 10. Victoria West spune:

  Stela, al doilea pod de flori a avut loc nu in vara aceluiasi an, ci un an mai tarziu — in vara lui 1991.

 11. SORIN RO spune:

  Fratilor imi pare rau sa o spun dar Unirea cu Basarabia se amana cu vreo 20-30 de ani…..asta e….Pana nu dispare camarila de mafioti Basescu&comp.si Romania nu se pune pe picioare financiar,Unirea va fi un vis”la trecut”.Azi se pune problema sa ne impuna FMI la 20%venituri+25%TVA.Iese cu revolta masiva la romani daca nu pleaca banda de mafioti Basescu%comp.Boc este doar un papagal care caraie la urechile corbului de la Cotroceni.Asa ca Unirea sau sustinerea Basarabiei pentru integrare in UE se amana pana la pastele caiilor.Deja benzina s-a facut 4.6lei la pompa,se aude ca se va face 6lei.Noroc ca putem pleca free in UE sa muncim,ca in Romanica nexam locuri de munca.Abia am venit din Suedia,dar trebuie sa ma intorc imediat ca acasa este “PARJOL”Bafta fratilor de peste Prut in sperantele lor”totusi desarte”de a se vedea in UE.

 12. Batranul spune:

  PT:SORIN RO

  Moshule,iti iei cumva salariul de la F.S.B ???

 13. ROMANIA MARE VIITOARE spune:

  Salutare ! Domnul Tudor Darie, directorul Unimedia.md, va putea si el oare participa la acest viitor pod de flori? Caci blogul lui a disparut azi de pe acest Portal, dupa citarea lui la Procuratura la 3 Mai de ziua Presei / la cererea KGB/. Ce se intampla cu el ?

 14. Victoria West spune:

  Imi pare rau sa o spun, dar sunt nevoita sa fiu de acord cu SORIN RO care a comentat mai sus. Cu tot regretul, trebuie sa fim realisti in privinta reunirii Basarabiei cu Romania — nu se va intampla atat de curand. Nici Romania, nici Basarabia nu se afla acum “in the greatest place” ca unirea sa fie posibila. Deocamdata nu ne aflam in mediul politic prielnic pentru unire. Si mi-e teama ca daca unirea se va infaptui in viitor, nu intr-un viitor apropiat. Daca a existat vreodata un moment bun pentru unire la inceputul anilor ’90, acesta a fost ratat din cauza unor meschinarii politice. Si de asemenea, trebuie sa fim realisti in privinta aderarii Moldovei la UE — nici aceasta nu va avea loc in curand, din acelasi motiv, deocamdata nu s-a creat un mediu politic si economic prielnic pentru aderare.

  Podul de flori de acum 20 de ani s-a cam surpat prin 2000-2001, cand s-a reintrodus pasaportul pentru a circula de pe o parte pe alta a Prutului, spre deosebire de anii ’90 cand se putea circula doar cu buletinul. Iar mai tarziu cetatenilor moldoveni li s-a impus viza pentru a calatori in Romania. Deci, adio pod de flori… Dar sa stiti ca nu este anormal ca intre doua state sa se circule cu pasaportul, in loc de buletin. Problema cu viza intre Romania si Moldova este aia spinoasa.
  O situatie similara (desi nici pe departe in acelasi context polictic si istoric) s-a intamplat intre SUA si Canada. Pana la un moment dat cetatenii ambelor state puteau circula pe o parte si alta a Niagarei doar cu buletinul (sau permisul de conducere). De ceva timp nu mai e asa (cred ca de anul trecut) — din ratiuni de secutitate a granitelor s-a decis reintroducerea pasaportului. Dar americanii nu au nevoie de viza ca sa vina in Canada, si nici viceversa.

  Stela, iti inteleg idealurile. Ca un roman adevarat, iti doresti cel mai mult sa apuci ziua in care se va infaptui unirea Basarabiei cu Romania. Este subiectul despre care scrii cel mai mult pe blog. Dar trebuie sa fim realisti — nu se va intampla atat de curand.

 15. europa 1 spune:

  Nustiu ce unire se amana cu 20-30 de ani dar REUNIREA va fi mai rapid. Feodalismul (f-comunist) separa iar capitalismul uneste si Reuneste natiile. Nu este logica in separarea natiei pentru orice stat capitalist.

 16. ADEVAR spune:

  Nu stiu daca ma adresez unui “” DOMN “” sau unui “” TOVARICI “” citind pseudonimul SORIN RO. Comentatorul nostru nu sufla nicio vorba de admiratia sa ( asa rezulta din mesajul lansat ) pentru ILIESCU, GIOANA, PONTA pesedisti imbracati totdeauna in rosul comunist, dar si de admiratia sa pentru stalin, trotki si alti corifei pe care ii are ca idoli. Sunt sigur ca nu este roman nici din Moldova si nici din alta tara. GARANTEZ.

 17. Tot io spune:

  Sorin cred ca esti indus in eroare de media :) ) Basescu e singurul presedinte dupa `89 care si-a aratat interesul catre RM. Apoi toti spun ca o ducem mult prea greu; tu ai vazut cum sunt bulgarii? spre exemplu litoralul bulgaresc e plin de romani… stii de ce? pt ca bulgarii abia au bani sa traiasca dp o zi p alta. Apoi ungurii … abia au ce manca pentru ca pana si cei care inca mai au loc de munca (somajul la ei e mult mai mare iar tva la ei s-a majorat cu 5% deja) mai primesc maxim jumatate din cat primeau. Ei bine … litoralul BG plin de romani (deci inca mai sunt romani care se pot duce in vacante) TVA inca mai este 19% (nu mai credeti orice gogoasa de la tv nu va creste decat maxim cu 2% daca vor tine cu dintii de bugetari altfel nu se va majora), iar salariile au scazut cu 10-20%.
  Ce sa mai spun de Grecia care avea o putere economica mult mai mare decat noi si uite ce pateste. Asa ca crede-ma ca se putea muuult mai rau.

 18. Tot io spune:

  Apoi eu cred in puterea exemplului, si iti dau exemplul meu:
  Pana sa ajunga Basescu si vreo 2 ani cu el … tatal meu a muncit numai in alte tari, eu am 21 d ani iar el are 11 ani petrecuti in afara, si spun sincer ca ia in tara aceiasi bani care ii lua in Germania unde a lucrat 2 ani. Bineinteles ca acum i-a scazut salariul cu 5% insa inca are salariul mai mare decat daca ar pleca iara. Deci inca ne merge bine comparativ cu alte tari. Vad in jur oameni care se plang de locuri de munca, insa noi romanii am devenit foarte lenesi la noi in tara(pentru ca in alte tari suntem cei mai harnici) si multi dintre cei care se plang de locurile de munca nu accepta orice loc de munca ci au pretentii. Din pacate firea noastra duce la ceea ce traim si nu conducerea.

 19. Tot io spune:

  Si ca tot am plecat pe drumul asta: un prieten de-al tatalui meu a participat la primul pod de flori el fiind dintr-un sat de langa “granita” si mi-a povestit multe de-acolo inclusiv sentimentele traite atunci, si pot spune sincer ca prea putini mai sunt cei care inca au acele sentimente. Eu sincer spun ca unirea este unul din visurile mele si sper sa fiu si eu atunci cand va deveni realitate, pentru ca sigur se va intampla, doar ca in zilele astea pentru a reusi ceva trebuie sa fii agresiv … iar podul de flori nu cred ca este destul de agresiv… din pacate

 20. Tot io spune:

  Si ca sa fiu putin rautacios … multi sunt zmei pe internet, sau mai bine spus “toti” sunt zmei pe net, dar nu stiu cati dintre cei care scriu pe aici chiar s-ar implica. Si stii de ce? Pentru ca in ziua de azi toti se gandesc doar la bani … si nu le mai pasa de nimic, asa cum a spus unul din canteretii mei preferati “romanul din 2010 (2009 spunea el) calca pe cadavre, chiar si pe cadavrele fratilor pentru a ajunge sus pe o scara imaginara, care duce catre nimicul suprem”
  Si cred ca multi suntem de acord cu el.

 21. ADEVAR spune:

  Nu stiu daca ma adresez unui “” DOMN “” sau unui “” TOVARICI “” citind mesajul sub pseudonimul SORIN RO. Comentatorul nostru nu sufla nicio vorba de admiratia sa ( asa rezulta din mesajul lansat ) pentru ILIESCU, GIOANA, PONTA pesedisti, lupi imbracati in piei rosii de oaie. Presupun din ton si afirmatii admiratia sa pentru stalin, trotki si alti corifei pe care ii are ca idoli. Sunt sigur ca nu este roman nici din Moldova si nici din alta tara. GARANTEZ.

 22. empyrion spune:

  Nu se gandesc toti doar la bani draga Tot Io.
  In 2009, la 7 aprilie si zilele urmatoare, eu am fost in Bucuresti la TNB protestand in sprijinul tinerilor din Basarabia. Am strans vreo 70-80 de semantrui de sprijin din scoala mea, Liceul Teoretic Ion Barbu, si le-am inmanat speakerilor, apoi am vorbit si eu la microfon in fata a mii de oameni. La scoala am adus in timpul orelor de dirigentie si in afara constant subiectul Basarabia. Cred ca lumea m-a se gandea la vreo zona din Africa (sincer, multi nu auzisera de Basarabia!) dar s-au obisnuit. In familie aduc intotdeuna in discutie subiecte de romanism, si intre prieteni la fel. Initial cei ce ma cunosc ma considera probabil dus cu pluta din cauza asta. Aici, in Statele Unite, unde traiesc, gasesc momente pentru a aduce in discutie cauza romanismului. La facultate, la cursuri, scriu eseuri despre Romania si Basarabia, si asa afla si americanii de aici ca suntem un singur popor.

  Eu imi fac partea mea, atat cat pot, la scara la care ma aflu (individual). Sunt sigur ca sunt multi care fac asa. De noi depinde Unirea. Noi o vom face, dar Unirea nu se face cu noi stand degeaba si comentand ocazional. Unirea se face iesind in strada si cerandu-ne drepturile. Drepturi pierdute de bunicul meu nascut in Chisinau, care a trebuit sa se retraga de acasa cand noi am pierdut Basarabia.

  Traiasca Romania Dodoloatza!

 23. SORIN RO spune:

  Pentru cei care ma banuiesc ca sunt de la FSB(vezi pseudonimul Batranul)sau simpatizant PCRM(sunt cetatean roman din Dobrogea,asa ca nu am cardasie cu mafiotul antiroman Voronin),PSD(Iliescu,Ponta,Geoana),sau PNL(Crin antonescu,Orban,Tariceanu)…etc..etc…. sau orice alta supozitie ar emite alti forumisti,imi mentin afirmatia ca Unirea cu Basarabia se va produce la Pastele Caiilor.Si apropo sunt nationalist roman ca orientare politica.
  Basescu&comp. s-a folosit de basarabeni doar pentru ex-alegerile din noiembrie-decembrie 2009.O simpla verificare a IP-ului meu certifica ca sunt din Dobrogea Romania.Se vede ca mafiotul Voronin va bagat in sperieti cu scenarita.Sper din suflet ca Basarabia sa revina la Romania cat mai curand,si maine daca s-ar putea.

 24. SORIN RO spune:

  Apropo pentru cel cu pseudonimul pueril”ADEVAR”sunt de pe Marte,am “amerizat”de curand de pe Marte pe Terra.Am adus de acolo flamura “violeta” deoarece rosul acolo nu se poarta din cauza fierbintelii…”comunisto-pesediste”….Si “Gioana” se scrie Geoana care de altfel este un mafiot la fel de mare ca si Zeus(Basescu)

 25. Tot io spune:

  empyrion si cum ti se par 80 de semnaturi dintr-un intreg liceu ? pt ca eu consider ca sunt putine, apoi ca ai vorbit in fata a “mii” de oameni…unde? tot in liceu? pentru ca daca era in timpul orelor asta e explicatia prezentei asa mari (80 semnaturi si mii de oameni faceti calculele), apoi tu ai spus ca multi nici nu auzisera de Basarabia … dovada dezinteresului fata de noi insine, mie nu mi-a spus nimeni nimic de RM, dupa primele lectii de istorie am inceput sa ma interesez singur de RM (sa ii spunem “republica” moldova, basarabia fiind o denumire data de altii). Asa ca dupa cum am mai spus suntem lenesi in tara noastra, daca eram plecati imd le invatam si istoria si tot, insa istoria noastra prea putini se obosesc sa o invete.
  Asa ca dupa cum spuneam

 26. Tot io spune:

  Si ca tot ai spus ca aduci in discutie romanismul peste tot unde te duci, eu nu doar il aduc in discutie…prietenii mei deja cunosc ca sunt un patriot infocat, multi dintre ei incepand sa imi impartaseasca sentimentele vazand cat suflet pun oricand e vorba de tara noastra; si aici nu ma refer doar la RM ci la toate teritoriile romanesti care acum sunt parte din alte tari. Si pot spune cu mana pe inima ca cel mai mare succes in … sa spunem “convertirea” celor din jurul meu catre interesul pentru patriotism este fratele meu mai mic (are 14 ani) si oricand vede cate ceva sau ii povestesc cate ceva observ in ochii lui lacrimi ale dorintei de a schimba ceva si neputintei. De altfel multi dintre prietenii mei au inceput sa imi impartaseasca sentimentele… deduceti voi ce vreti de aici

 27. Tot io spune:

  Ah ca era sa uit … Sorin nu a spus nimeni ca de la toate cele mentionate de tine, din cate imi dau seama esti nationalist pesimist, pentru ca vad ca iti pasa dar nu crezi ca se va intampla nimic bine. Si e ok pentru ca sunt destui in genul asta. Insa ca de obicei noi trebuie sa luam raul mai mic, iar eu consider ca raul mai mic este cel care este deja presedinte. Pentru ca singura alternativa era Geoana care sa fim sinceri nu ar fi facut altceva decat sa calce pe urmele lui Iliescu si adica subordonarea noastra Rusiei… si atunci sa vezi ce “aproape” era Unirea …

 28. Momarlanu spune:

  Generatia de acum 20 de ani a facut Podul de flori. Atat s-a putut atunci. Generatia noastra are datoria sa faca la randul ei ceva. Trebuie sa ne apropiem unii de altii, romani din Romania si romani din Basarabia, milimetru cu milimetru, prin actiuni concrete, pas cu pas. Cine nu crede in reintregire sa stea deoparte. Cine crede sa puna osul.
  http://www.poduldeflori.ro

 29. SORIN RO spune:

  Puerilitatea gadirii si a opiniilor exprimate nu tine loc de “foame”…..pentru cel cu pseudonimul “io”.Patriotismul nu lipseste romanilor din Tara Mama ci basarabenilor(in proportie de 70%)….din pacate.Dorinta de unire va trebui exprimata ferm de basarabeni nu de catre cei din Tara Mama.Este un fapt,nu o constatare.

 30. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Acum DE MAXIMA IMPORTANTA NU E ANIVERSAREA PODULUI DE FLORI din 1990 ci OMAGIEREA CALAILOR RUSI ,pe 9 MAI.
  Cam asta se afla in spatele SLUGARNICIEI de a trimite TRUPE ROMANE Basarabene sa defileze in fata CALAILOR RUSI la Moscova:
  “Inalta cinstire ARMATEI RUSE DE OCUPATIE!
  Cinste celor care NE-AU VIOLAT,TORTURAT si DEPORTAT BUNEII CA SCLAVI in SIBERIA,in GULAGURI!
  Traiasca si infloreasca GLORIOSUL POPOR RUS,FRATE SI PRIETEN care i-a ELIBERAT PE ROMANI de…ROMANI!
  Traiasca si infloreasca GLORIOSUL POPOR RUS,FRATE SI PRIETEN care ne-a ELIBERAT PE NOI ROMANII de…LIMBA ROMANA si ne-a daruit LIMBA RUSA,iubirea vietilor nostre de sclavi!

  CINSTE SOLDATILOR ARMATEI RUSE DE OCUPATIE care NE-AU UCIS PARINTII in TRANSNISTRIA!
  CINSTE SOLDATILOR ARMATEI RUSE DE OCUPATIE care NE-AU IMPUSCAT si MUTILAT TATII,ne-au VIOLAT MAMELE si ne-au lasat ORFANI!
  Slavita sa fie amintirea TATUKULUI NOSTRU STALIN!
  TRAIASCA DE-A PURUREA OCUPATIA RUSA!
  TRAIASCA idolul nostru IGOR SMIRNOV!
  Traiasca TATUKA PUTIN!
  Mai VREM GARDURI GHIMPATE!
  Mai vrem OCUPATIE,FOAMETE ORGANIZATA si JAF!
  VREM SA FIM SLUGILE RUSIEI!
  TRAIASCA TANKURILE RUSESTI din TOATE ORASELE REPUBLICII RUSESTI MOLDOVENESTI!
  TRAIASCA LIMBA NOSTRA STRAMOSEASCA,LIMBA RUSA!
  TRAIASCA ARMATA RUSA DE OCUPATIE!”

 31. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  @”ROT OI”:
  “Si pot spune cu mana pe inima ca cel mai mare succes in … sa spunem “convertirea” celor din jurul meu catre interesul pentru patriotism este fratele meu mai mic (are 14 ani) si oricand vede cate ceva sau ii povestesc cate ceva observ in ochii lui lacrimi ale dorintei de a schimba ceva si neputintei.”

  FRATE ROMANE ,ai scris atat de frumos incat ma doare sufletul cand te citesc!
  Daca AR GANDI CAT MAI MULTI ASEMENI TIE!
  SUNT MANDRU DE TINE!

 32. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  ERATA:
  >>>>>>>>>>>@”TOT IO”"

  “Si pot spune cu mana pe inima ca cel mai mare succes in … sa spunem “convertirea” celor din jurul meu catre interesul pentru patriotism este fratele meu mai mic (are 14 ani) si oricand vede cate ceva sau ii povestesc cate ceva observ in ochii lui lacrimi ale dorintei de a schimba ceva si neputintei.”

  “TOT IO”,FRATE ROMANE ,ai scris atat de frumos incat ma doare sufletul cand te citesc!
  Daca AR GANDI CAT MAI MULTI ASEMENI TIE!
  SUNT MANDRU DE TINE!

 33. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  SORIN e FOATE ACTIV.
  Si cum se zbate el sa ne com\nvinga ca Marineru` Basescu e RAUL INTRUCHIPAT.
  Iar RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Tara Mama se …AMANA cu vreo 2-30 de ani.
  AI NU MA-NNEBUNI !
  NEA NICU???
  Pentru cine nu se prinde de poanta era o reclama la cola la litru prin anii `90….
  http://www.youtube.com/watch?v=mPCj2O5IJnw&feature=PlayList&p=D422F6F9A5237EC0&playnext_from=PL&playnext=1&index=73
  Sa-l UP-DATAM pe TAVARISCI SORIN.

  MAREA RE-UNIFICARE a Basarabiei A FOST INITIATA de TRAIAN BASESCU dupa 7 APRILIE 2009.
  Acum MAREA RE-UNIFICARE ESTE IN PLINA DESFASURARE:

  -DEMOLAREA TOTALA a GARDULUI GHIMPAT RIDICAT DE RUSIA PE PRUT,intre inimile fratilor ROMANI
  -intierea proiectarii si constructiei de PODURI REALE(nu doar iluzorii,de flori)
  -INAUGURAREA PODULUI GRIGORE VIERU de la RADAUTI-LIPCANI
  -initierea deschiderii a 10 NOI PUNCTE DE TRECERE a Prutului
  -INTERCONECTARI de retele de INALTA tensiune 110.000 V si 400.000 V
  -INTERCONECTARI de retele de GAZE
  -sprijinirea trecerii Basarabiei de la CAILE FERATE LATE,de tip RUSESC la cele de tip EUROPEAN
  -ECHIVALAREA DIPLOMELOR DE STUDII,ceea ce va usura angajarea tinerilor ROMANI basarabeni in Tara Mama
  -NOUA lege a CETATENIEI pentru ROMANII basarabeni initiata de Basescu IMEDIAT dupa 7 Aprilie 2009
  -1.500.000 de PERMISE DE MIC TRAFIC
  -DUBLAREA numarului de BURSE pentru FRATII ROMANI
  -acordarea unui ajutor NERAMBURSABIL de 100.000.000 de euro,desi Tara Mama e intr-o GRAVA CRIZA ECONOMICA
  -PRESIUNI la UE pentru acceptarea CRESTERII NUMARULUII DE NOI CETATENII la 10.000 PE LUNA
  -PRESIUNI in AMERICA ce au dus la SPRIJINUL AMERICAN pentru GUVERNAREA GHIMPU-FILAT,acordarea a 256.000.ooo de dolari Basarabiei
  -PRESIUNI la Bruxelles ce au dus la SPRIJINUL DONATORILOR EUROPENI pentru GUVERNAREA GHIMPU-FILAT,acordarea unui imprumut de 2.000.000.000 de euro(2 MILIARDE) Basarabiei
  -transferul AQUI-ului COMUNITAR(LEGISLATIA UE) DEJA TRADUS IN ROMANA(noua ne-a luat ANI DE ZILE sa o facem),catre administratia de la Chisinau
  -Bilete TAROM INJUMATATITE ca pret pe ruta Bucuresti- CHisinau+aparitia de linii romanesti low-cost
  -SEMNAREA PACTULUI STRATEGIC cu Basarabia,intarirea RELATIILOR MILITARE intre ministerele APARARII,initierea consultarilor pentru o viitoare ADERARE LA NATO a Basarabiei
  -Initierea de catre PDL a legii prin care se va acorda ANUAL,pe 7 Aprilie,de catre PARLAMENTUL ROMANIEI,PREMIUL VALERIU BOBOC in memoria celui care a fost MASACRAT DE GORILELE KAGHEBISTE ale lui VOronin.

 34. good-max spune:

  Nu va faceti griji, deoarece unirea nu va avea loc niciodata!!!

 35. SORIN RO spune:

  Vanatorul de forumisti KGB zis si”Maimuta Activista Basesciana”platita sa de-a straifuri in popou dnului prezident Zeux(Base).Pe Ghimpu il consider un presedinte roman adevarat cu coloana vertebrala,ceea nu se poate spune si despre Basexu(vezi promisiunile facute romanilor in 2009 si infirmate de realitatile economico-politice actuale).Ma refer doar la romanii din Tara Mama si nu la romanii basarabeni.Si mai “Vanatorule de forumisti KGB”cine nu il inghite pe mafiotul Base este automat KGB-ist,comunist,antiroman,etc….Curata democratie propagi mai Vanatorule.Dar daca nu traiesti in Romania atunci se subintelege atitudinea ta.Esti out de realitatile din Romania europeana.Si dorinta ta de a te vedea cetatean UE dand limbi oricarui ti-ar promite acest drept(al romanilor din Tara Mama)este de inteles.Dar ia exemplu de la presedintele vostru Ghimpu,de coloana vertebrala,poate………… intelegi ceva din asta.

 36. SORIN RO spune:

  Pentru “Vanatorul Basescian de forumisti KGB,PSD,COMUNISTI SI ALTE ASEMENEA SPECIMENE”.Si asculta ce spune si guvernatorul M.Isarescu in acest moment de situatia noastra a romanilor cu salariile si pensiile si cu privire la “MINCIUNILE”guvernarii mafiote Traian Boc si Emil Basescu(analogia de nume este intentionata…de realitatea existenta)

 37. ADEVAR spune:

  Domnule Sorin, Voi nuanta impresia mea despre DVS, ca urmare a celor cateva explicatii pe care le-ati dat. Dar votre acharnement cu Dl Basescu, imi pare mie si la multi altii cu totul ilogic si disproportionat fata de activitatea personajului atat in raport cu Romania cat si fata de MOLDOVA. Citndu-va instinctiv va asociez cu voronin si tezele sala preferate despre Romanii fascisti precum si cu alte baliverne voroniene. Care alt partid din Romania sau Moldova a condamnat crimele comunismului ?????Domnul Basescu singur a facut-o, a ses risques et perils.

 38. ADEVAR spune:

  Nu sunt de acord cu anumite afirmatii ale Domnului Dabija care se extazia ieri cand vorbea de solutiile lituaniene fata de Rusia, la caderea comunismului. Lituanienii au periat pe rusi pentru a avea facilitati pentru independenta
  Este treaba lor,sensibilitatea lor,etc. Basarabenii, dece trebue sa-i considere Domnul Dabija inferiori ( vechea boala incurabila a Romanilor de a se considera inferiori fata de altii, eternul mit al inferioritatii ) altor tari ????? Nu exista tara in lume care sa spuna despre cetatenii unei altei tari ca sunt superiori concetatenilor sai. Moldovenii au ales calea ruperii totale cu Rusia. Foarte bine, DEMNITATE. Nu inseamna ca daca lingi ciubotele ocupantului de eri vei avea avantaje notabile.
  Ca lucrurile au mers cum merg si astazi, cauzele sunt cu totul altele si nu lipsa unei pozitii servile fata de RUSIA.

 39. Tot io spune:

  Sincer nu inteleg de ce ataci direct in Basescu … ok am inteles ca nu iti place, stai calm, nici noua nu ne place… mai spun odata … la conducere nu sunt decat persoane “rele” asa ca nu putem decat alege raul cel mai mic … observ ca dupa mintea ta nu se poate rau mai mare decat actualul presedinte… TREZESTETE
  Sau poate o sa ne iluminezi tu si o sa ne spui cine ar trebui sa fie in locul lui … Geoana? (iti amintesc ca Geoana a facut vizite pe la moscova inainte de alegeri pentru a primi bani pentru campanie in schimbul a Dumnezeu stie ce) sau poate Antonescu? (care altceva decat mijto-uri ca la coltul blocului nu a fost in stare sa spuna in toata campania, nu a avut nici un plan nimic doar a lovit in toti cu vorbe ca la coltul blocului intre “tovarashi”) sau cine stie poate VADIM ? (sincer din cum vorbesti te asemui lui :) ))

  “LUMINEAZA-NE” Maestre
  (sau poate o sa realizezi ca legat de podul de flori nu ai spus nimic chiar daca despre asta este vorba aici)

 40. SORIN RO spune:

  Gata ma retrag din discutiile cu forumisti activisti PD-L,ii port respect mult domnisoarei/doamnnei Stela Popa pentru a continuua niste discutii inutile cu politrucii basescieni.Podurile de flori au apus demult si intr-adevar nemernicul de Iliescu&comp. sta la baza ratarii reunificarii in anii ’90.Dar din acea comp. facea parte si Basexu in functia de ministru al transporturilor si era la fel de fals vocal ca si in zilele noastre.Succes politrucilor basescieni in activitatea lor de adulare a lui Bazeux.Si apropo in nov-dec 2009 a fost votat de…doar 27% din numarul total de votanti din Romania(18 milioane).Este o realitate constatata……

 41. Nusume spune:

  Ma dispera oamenii pusi care o ard cu pareri negativiste menite sa descurajeze oamenii de a intreprinde orice actiune civica – ati deschis voi ochii mai bine decat ceilalti si va credeti mari in gandire – aprinzand focuri cu nume politice din prezent – sunteti de fapt niste kknari fara vreun sens, spamati fara rost in postul ce isi doreste sa aduca un strop de lumina in sufletele celor care inca au sange in p***, isi pastreaza atitudinea si mai fac cate ceva pentru a nu neglija lupta celor dinainte.

 42. Jonny spune:

  Multe flori sint dar putine rod in lume o sa-aduca…

 43. COSTIN spune:

  sub orice critica aceasta ejaculare dementa stalinista a tovarasului dodon … penibil ! “Vreau să amintesc că Moldova a intrat în război odată cu Uniunea Sovietică, la 22 iunie 1941. Prima lovitură am primit-o din partea României, susţinută de cel de-al Treilea Reich. ” acest circar bolsevic minte cu nerusinarea si obraznicia criminalului ramas neprins … moldova a intrat in razboi , o stie orice om intreg la minte , odata cu ultimatumul dat de uniunea sovietica romaniei in 1940 . un act barbar ,salbatic si injust …un act care poarta un singur nume … si in trecut si astazi… A-G-R-E-S-I-U-N-E !!! sa nu amestecam merele cu perele si portocalele cu bananele . odata agresata mirsav in 1940 , romania era total indreptatita sa raspunda la agresiunea comisa de hraparetul vecin imperialist- uniunea sovietica ….”Mărturie sunt evenimentele tragice de la începutul anilor 90, campania dementă împotriva Găgăuziei, conflictul armat de pe Nistru, dezmăţul violent şi vandalismul din 7 aprilie anul trecut, xenofobia oficializată a guvernării actuale “. acest dodon -shoshon e nebun cu adevarat ! efectele cedarilor din anii 90 , se vad si acum … gagauzia cere practic independenta si doreste sa inghita si alte teritorii vecine … transnistria si-a intarit cu ajutorul moscovei independenta fata de chisinau … xenofobie ? cind limba rusa sufoca practic limba oficiala a statului ? cind tricolorul e etichetat ca fascist si ars de derbedei rusofoni ? cind la balti se striga ca orasul e rusesc ?…”Fasciştii români” ? de care fascisti ne vorbeste dodon , ca in romania interbelica nu au existat nicioadata asemenea organizatii fasciste . miscarea legionara a fost o miscare nationalista ortodoxa ,cu tente extremiste , dar nu fascista …iar maresalul antonescu , “fascistul” , a scos-o in afara legii , trimitind pe unii in puscarii , iar pe altii in prima linie a frontului …”Noi deci, conform spuselor lui Ghimpu, am fi „perdanţii” acelui război, am fi „fasciştii învinşi”. exagerari demente din partea acestui tovaras stalinist …ghimpu se referea la faptul ca o nedreptate comisa cu forta de uniunea sovietica impotriva neamului nostru , a ramas in vigoare , sub masca sforaitoare a luptei anti-fasciste ….urmatoarea fraza a idiotului , e de-a dreptul a unui nebun …”Totodată, prin acest gest, liberalii şi-au demonstrat simpatia mascată faţă de nazism”…o declaratie iresponsabila si extrem de grava , care poate aduce prejudicii tarii in lume . mizerabil ! …“Şaptezeci de ani în urmă Germania fascistă se întinsese deasupra Europei şi în 1939 acest rău s-a lăsat peste continent”… asa este , nimeni nu neaga acest lucru . numai ca incepind cu 1939 si uniunea sovietica a inceput sa se intinda peste continent …teritorii vaste apartinind poloniei,romaniei,fiinlandei , cit si tarile baltice in intregime , au fost inghitite de imperialismul cu “sediul” la moscova …dupa razboi a fost inghitit jumatate de continent …”De asemenea, ca politicieni, ca persoane active civic, trebuie să facem tot posibilul să identificăm şi să serbăm acele evenimente care unesc popoare şi ţări, care ne amintesc de frăţia de odinioară, care pun temeliile unor noi prietenii de perspectivă, care contribuie la alinierea statelor pe calea progresului comun”… frazeologie tipic comunista sforaitoare . “prietenii de perspectiva” rusi , tin astazi sub ocupatie militara 1/3 din teritoriul recunoscut international al r.moldova ! …”Şi atât timp cât vor exista adevăratele valori şi vor trăi oameni care să lupte pentru promovarea acestor valori”… adica sa intelegem ca ultimatumurile brutale ,invaziile salbatice si barbare comise de uniunea sovietica dupa data de 1 septembrie 1939 , ziua inceputului celui de-al doilea razboi mondial , contra poloniei,romaniei,fiinlandei,tarilor baltice , reprezinta ” adevarate valori ” ? …”sărbătoarea aceasta va dăinui nestingerită în măreţia sa” … o fi mareata aceasta zi , de 9 mai , dar katynul cum e …? tot maret ?

 44. rizoaicad.arges spune:

  Imi pare rau ca am sa dezamagesc foarte multi oameni, dar viata trebuie traita in luciditate si nu in “betie”, chiar daca betia se datoreaza unor iluzii ! Cred ca a sosit momentul sa se iasa din logica confruntarilor si a scoaterii ochilor adversarilor reali sau imaginari, si toti oamenii rationali sa caute solutia viabila si de maxima stabilitate pentru Rep. Moldova! Eu cred ca indivizii luminati, atat din Romanaia cat si din Rep. Moldova, ar trebui sa se intalneasca intr-un “conclav”, de felul celui in care este ales Papa, si pana nu ajung la concluzia ca cele doua tari trebuie sa-si stabileasca fiecare viitorul propriu, fara a fi legat de al celeilalte, sa nu paraseasca locatia (chestia aceea cu fumul, dupa care anunta ca au Papa)! Documentul de pornire sa fie Axioma urmatoare, pe care niciun om, cu mintea intreaga si animat de buna credinta, nu-l va putea contesta: “NICODATA nu va fi posibila Unirea Durabila a Rep. Moldova cu Romania, IMPOTRIVA VOINTEI RUSIEI !” O hotarare istorica in acest sens este necesara, pentru ca atat Rep. Moldova cat si Romania, sa nu-si mai iroseasca in van resursele materiale, de inteligenta, etc., alergand dupa “fata morgana” unei uniri imposibile! In acest context s-ar produce o benefica “resetare” a relatiilor Romaniei si Rep. Moldova, atat inte ele, cat si ale fiecareia cu Rusia! Disparitia “contenciosului” Rep. Moldova, dintre Romania si Rusia, ar crea conditiile ca Romania sa aiba cu Rusia relatii mai bune decat are aceasta cu oricare dintre vecinii nostri! Cred ca a sosit timpul RATIUNII, care cere sa se renunte la himera unirii imposibile! Un subiect de reflectie pentru toti cei indignati de ideea de mai sus, si care nu accepta exemplul Austria-Germania, pentru un viitor Rep. Moldova-Romania, este urmatoarea intrebare: Ce preocupari ati fi avut acum daca in 1918 Rusia nu ar fi fost atat de slaba, si Basarabia nu ar fi cerut unirea cu Romania??? D. Rizoaica.

 45. empyrion spune:

  Pentru rizoaica din Arges: Mai consulta o data istoria romanilor. Nu aia invatata de la si prin Ivan Ilievici, fost presedinte al Romaniei.

  Ce legatura are Rusia cu Unirea?

  Ce legatura a avut cand ne-am unit in 1859, impotriva vointei Rusiei si Turciei, si Marii Britanii si Austro-Ungariei?

  Ce legatura ai tu cu romanitatea sa ne dai sfaturi?

  Ratiunea spune asa -> Suntem independenti si vom gandi asa cum ne este noua bine, nu asa cum vrea Rusia sa ne fie bine. Tot asa pot spune si eu, pe buna dreptate, ca dumneata sa-ti vezi de Rusia si problemele ei (Cecenia, Tatarstan, Ingusetia, Iacutia, Osetia de Nord, Daghestan, etc…) pentru ca mult rau a fost facut si acolo…

  @Sorin RO si Tot io: M-au bucurat mesajele voastre. Unirea se poate face numai prin noi insine si eforturile noastre. Mai e un lucru insa: Sa nu ne certam intre noi si cu altii pe marginea unor oameni, respectiv Basescu. Unii dintre noi il urasc, altii nu, dar cauza Unirii este una care depaseste oricare om si este peste persoane individuale. Aici ar trebui sa fim toti uniti in cuget.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA