UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


“100 DE ZILE” ajunge la Iaşi

00:05 Prin lume..., 2,940 afişări

A venit şi rândul Iaşi-ului. Sunt invitată astăzi, vineri, 21 mai, în unul dintre cele mai dragi mie oraşe din România. Sunt sigură că acolo, la fel ca şi în celelalte părţi ale României, unde am fost până acum cu 100 de ZILE, voi întâlni oameni buni şi interesaţi de subiectul Basarabia.

La început erau obositoare periplurile noastre prin ţară, alături de Tritonic, deşi mi-a făcut de fiecare dată plăcere, iar acum, recunosc,  vreau să ajung cât mai repede la lansarea romanului meu la Iaşi. Vreau să vorbesc cu tinerii care pe 7 aprilie au încercat să treacă în R. Moldova şi au fost împiedicaţi de autorităţile comuniste să meargă acasă. Vreau să citim împreună pasajul acesta din carte, care vorbeşte despre  eforturile lor de a se alătura revoltei din 7 aprilie,  şi să văd cum reacţionează şi cum se vor regăsi în el. Abia aştept să dezbatem pe marginea acelor momente istorice pentru destinul celor care trăiesc în stânga Prutului. Vreau să fac interviuri cu aceşti tineri şi să îi fac auziţi la Vocea Basarabiei, la Radio România Internaţional şi, desigur, şi aici, pe blog.

Aşadar, vă invit cu mare drag azi, vineri, 21 mai, la ora 15.30, la Sala Polivalentă din Iași, acolo unde alături de  susţinătorii proiectului – tinerii basarabeni de la ATRAG -, dar şi cei de la Asociaţa Tinerilor Basarabeni din Iaşi, să participaţi la lansarea cărții „100 DE ZILE”, apărută la Editura Tritonic şi care are în centrul naraţiunii marea schimbare din 7 aprilie 2009 de la Chişinău.

Evenimentul are loc în cadrul Târgului Internațional de Carte LIBREX care se va desfășura în perioada 19-23 mai la Iaşi.

Vă aştept cu drag!

PS: Mulţumesc pe această cale şi revistei VIP Magazin de la Chişinău care, în ultimul număr, a scris despre apariţia romanului şi despre lansarea acestuia la Chişinău.


6 raspunsuri

 1. COSTIN spune:

  În Rusia, numărul ziariştilor ucişi sau bătuţi din cauza dezvăluirilor privind corupţia autorităţilor este

  în creştere. Poliţia răspunde că fie s-au rănit căzând din cauza beţiei, fie au fost atacaţi de hoţi, fie fac trafic de droguri.

  Cazul ziaristului Mihail Beketov este celebru. A fost avertizat să se oprească cu dezvăluirile despre tranzacţiile dubioase cu terenuri, cămătărie, bani pe sub masă. Toate dovezile le publica în ziarul pe care îl înfiinţase în suburbia moscovită Khimki, ducând o adevărată campanie despre corupţia din rândul autorităţilor locale, adesea membri ai partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită. A fost ameninţat şi a cerut protecţia poliţiei. Şi-a descoperit câinele ucis, iar maşina i-a sărit în aer, dar nu a renunţat să scrie. În 2008, într-o seară de noiembrie, Beketov a fost atacat în grădina casei şi bătut cu sălbăticie de câţiva bărbaţi şi abandonat în zăpadă. A fost descoperit a doua zi de vecini şi transportat în comă la spital. Degetele îi erau zdrobite şi trei i-au fost amputate, atacatorii săi asigurându-se că nu va mai putea scrie alte articole. Şi-a pierdut şi un picior. În prezent se află în cărucior şi creierul îi este afectat după ce craniul i-a fost zdrobit şi îi lipseşte o bucată de mărimea unei portocale.

  Poliţia a promis o investigaţie serioasă, dar pe birourile ei nu se află nici un rezultat. Beketov este acuzat de primarul din Khimki de defăimare, neputând părăsi Rusia pentru a merge la un spital din Occident. Avocatul său, Stanislav Markelov, a fost ucis în centrul Moscovei în ianuarie, iar „afacerile” din Khimki constituie una dintre pistele posibile privind cauza uciderii lui. După distrugerea lui Beketov, în regiune violenţele s-au accentuat şi au escaladat spre contracte de asasinare.

 2. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Draga Stela ar trebui sa scrii si de bietii MUNCITORI ROMANI basarabeni care plecati la munca grea in RUSIA devin TINTE DE TIR pentru BEIZADELELE RUSILOR si sunt FIE IMPUSCATI ca niste ANIMALE, FIE OMORATI IN BATAIE(ca MARTIRUL VALERIU BOBOC la Chisinau), spre DISTRACTIA RUSILOR .
  Stela,TE ROG SCRIE despre aceste CRIME ALE RUSIEI!
  E DATORIA TA sa SPUI ADEVARUL!
  PANA LA CAPAT!

  CITITI si INGROZITI-VA!
  RUSII EXECUTA ROMANI basarabeni PENTRU A SE DISTRA!

  “Zeci de moldoveni ucisi la Moscova

  Numai in luna octombrie, cateva zeci de cetateni din Republica Moldova au murit in conditii suspecte in capitala Rusiei. Tinerii basarabeni, plecati la munca la Moscova, s-au intors acasa in sicriu, iar trupurile lor poarta urme clare de violenta. Sambata trecuta, satenii din localitatea Vasieni, din raionul Telenesti, au condus pe ultimul drum pe unul dintre tinerii morti la Moscova. “Pe al nostru, pe Alexei, de 29 de ani, l-au palit in tampla, l-au ucis in tren. Nici nu mi-am inchipuit ca sunt oameni asa de cainosi. Nu mai pot de durere. Mai am la Moscova un fecior si o fata. Le-am scris sa vina acasa. Dar… saracia ne mana in Rusia”, ne-au povestit Lidia si Alexei Ciobanu, parintii barbatului ucis. Un alt localnic ne-a povestit ca, “de ani in sir, moldovenii sunt trimisi morti acasa de la rusi, dar nu ia nimeni nici o masura. Multi de-ai nostri mor rapusi acolo. Mai an, cinci de-ai nostri care i-au cerut banii patronului rus au fost urcati intr-un vagon si arsi de vii acolo. Acum, baiatul meu merge de trei ani la Moscova, a venit acu’ acasa si mi-a povestit grozaviile de pe acolo. Mor moldovenii nostri ucisi pe capete. Le dau in cap, le iau banii si-i arunca in padurile din jurul Moscovei. In fiecare primavara, politistii lor aduna mortii nostri de acolo. Noi ce sa facem? Baiatului meu ii e si frica sa mai plece. Murim pentru 500-600 de dolari pe luna. Numai saptamana asta au fost trimisi morti acasa doi din Verejeni, doi din Izvoras, unul din Leuseni, unul din Vasieni si doi din Mandreiti, toti din acelasi raion, Telenesti.”

  UCIS DE ZIUA LUI DE NASTERE

  La 25 septembrie, chiar de ziua lui, tot la Moscova a fost ucis si Sergiu Novokosenov, de 25 de ani. “A fost gasit pe linia ferata. Avea multe gauri in cap si in spate, n-avea un picior si nici o mana. Fusese mutilat. Parintii lui, din Telenesti, l-au inmormantat nu demult, cand l-au trimis rusii in sicriu”, ne-a declarat Olga Gherman, primar al unuia dintre satele din raionul Telenesti. Un alt localnic din Verejeni, Ion Gorea, 43 de ani, a fost aruncat din tren dupa ce a fost jefuit. Alti doi tineri moldoveni au murit intr-un accident rutier ciudat. Cica trupurile lor ar fi stat cinci ore pe o sosea din Moscova. Doar familiile lor au incercat sa afle ce s-a intamplat. Surse autorizate ne-au declarat ca, tot in ultima luna, 17 basarabeni din Orhei ar fi fost trimisi acasa, in sicrie, de la Moscova. Primele informatii despre aceste cazuri ne-au fost furnizate de Victor Cotlau, membru al Uniunii Participantilor la Conflictul Militar (1991-1992) din Republica Moldova.

  MISTERE DE NEDEZLEGAT

  Curios lucru este ca actele medico-legale care insotesc mortii basarabeni “livrati” de Rusia consemneaza faptul ca moldovenii au murit in mod violent, insa nu si imprejurarile deceselor ori numele autorilor asasinatelor. Autoritatile din Republica Moldova n-au luat pana acum atitudine fata de aceasta situatie. Timid, joi, 27 octombrie, deputatul basarabean Gheorghe Susarenco, a avut o interpelare pe aceasta tema in Parlamentul Moldovei, solicitand Ministerului Afacerilor Interne o ancheta amanuntita.

  NUNTA IN CER

  Zeci de tineri plecati la munca in Rusia sunt “livrati” morti familiilor, fara explicatii, desi trupurile basarabenilor poarta urme clare de violenta, cum ar fi gauri in cap, maini sau picioare rupte, lovituri in tampla. Moldovenii sustin ca exista precedente, ca nu-i pentru prima data cand basarabenii se intorc intre patru scanduri de pe teritoriul Rusiei si jefuiti, si mutilati. Astfel, in ultimele zile, opt familii din raionul Telenesti si-au ingropat baietii “livrati” de Moscova intre patru scanduri. Miercuri, 26 octombrie, reporterii s-au deplasat in localitatea Leuseni, acolo unde intreaga suflare a satului astepta sosirea microbuzului de la Moscova cu sicriul lui Igor Negrescu (foto), 24 de ani, fost politist basarabean, plecat in urma cu trei luni in capitala Rusiei pentru a castiga ceva mai multi bani: 500-600 de dolari. Era paznic acolo, muncea “la negru”, iar vineri, pe 28, avea sa se intoarca acasa, asa cum atesta biletul pe care deja si-l cumparase. La 21 octombrie insa, Igor a murit. Parintilor li s-a spus ca ar fi baut prea multa cafea si a facut infarct. “Am vorbit saptamana trecuta cu el la telefon si l-am intrebat cand vine acasa. Avea ganduri de insuratoare. I-am promis ca o sa inchiriem un colt de gradina de la un vecin si o sa facem cort de nunta. Dar acum… cu banii astia il ingrop. Acum, o sora de-a mea mi-o spus ca a murit de inima. Dar eu nu cred. Nu cred, fiindca e plin raionul de morti tineri, toti ucisi la Moscova”, ne-a relatat, plangand, Galina Negrescu, mama lui Igor. Nici tatal acestuia, Victor, nu credea ca baiatul a murit de moarte buna: “Eu cred ca pana nu s-o ogoi Transnistria, asa au sa ne omoare copiii, unul cate unul”.

  sursa: hotnews.ro

 3. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Unirea noastra-i pentru totdeauna

  de ANDREI VARTIC

  Ei ne sperie anume cu trasnistrizarea în preajma aniversarii a 90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România. Degeaba. Fiindca ei au fost, sunt şi vor ramâne ocupanti şi calai. Iar Basarabia a fost, este şi va fi pamânt românesc. Şi chiar daca ne-au bagat pe gât un preşedinte comunist arogant, chiar daca majoritatea politicienilor de azi de la Bucureşti şi Chişinau şi-au pus la vedere coada între vine, ei nu pot scoate din istorie votul Sfatului Tarii prin care Basarabia „de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu muma sa, România”. Cum sa scoti de pe axa timpului acest magnific „pentru totdeauna”? Cum sa nu ne cerem drepturile de cetateni români consfintite prin Actul Unirii? Cum sa uite Basarabia de „muma sa, România”? Cum sa uite România de fiica sa, Basarabia?
  Ei urasc Actul Unirii. Daca ar putea ei ar şterge ziua de 27 martie din calendar. Ei au explodat Senatul României, au facut RASSM, RSSM şi RM, s-au înfratit cu Hitler la 23 august 1939, au format ilegal în România Mare una din cele mai mari organizatii teroriste din lume pe care au activat-o la 26 iunie 1940, ei ne-au distrus bisericile şi au ucis preoti şi calugari. Ei au ucis sute de mii de oameni nevinovati, inclusiv copii, doar ca sa le impuna basarabenilor alta istorie decât cea adevarata, alt destin decât cel creştin, românesc şi european. Dar cum sa lupti cu voia lui Dumnezeu, care a daruit poporului român creştinismul nativ, împamântenit de Apostolul Andrei?
  Pentru a lupta cu Actul Unirii ei au clocit şi dupa 1989 razboaie geopolitice şi epurari etnice, au distrus şi furat economia RM şi au provocat alungarea peste hotare a peste un milion de cetateni, au fondat posturi de radio şi TV, ziare şi reviste, fundatii şi ONG-uri antiromâneşti, au editat manuale de istorie falsificata, au distrus institutele academice de cercetare a istoriei şi culturii, au impus politicieni corupti în partidele de opozitie. Dar cum sa corupi inima mamei care plânge de dorul fiului alungat anume de ei la munci umilitoare peste hotare?
  Genocidul din anii 1940-1952 şi confiscarea prin teroare a averii cetatenilor, fortarea metisajului etnic sau batjocorirea Declaratiei de Independenta a RM – care a reconfirmat votul politicienilor de la 27 martie 1918 şi a condamnat pactul dintre Hitler şi Stalin -, sunt folosite de ei şi în primavara anului 2008 pentru a ascunde arhetipul reunirii poporului român votat la 27 martie 1918 anume în Basarabia. Visat dupa 1812, spiritualizat de concertele lui George Enescu, sfintit de Gurie Grosu, Actul Unirii este unul din fundamentele naturale ale Europe. Cum sa ni-l anihilam? Cum sa taiem creanga viitorului european de sub picioarele copiilor noştri?
  Ei încearca sa-i convinga „democratic” pe românii din Basarabia „sa îmbratişeze orice identitate etnica sau nationala”, numai nu pe cea româna. Ignoranta şi lichelismul ciocoimii autohtone face parte din acest razboi mincinos dus de ei împotriva Actului Unirii. Ruperea prin razboi a micii creaturi geopolitice RM în alte mici state înca din anul 1990 face parte anume din acest scenariu. Razboiul este arta lor. Unirea, însa, a fost, este şi va fi a noastra pentru totdeauna.

 4. COSTIN spune:

  Putin invită R. Moldova să adere la o uniune vamală comună cu Federația Rusă…CINE MAI FACE PARTE DIN ACEASTA UNIUNE “SOVIETICA” ? MARI DEMOCRATII CA RUSIA , BELARUS SI KAZAHSTAN . TITLUL EXACT AR FI FOST : RUSIA INVITA R.MOLDOVA SA INTRE IN GURA LUPULUI …ODATA INTRAT ,NICI SFINTUL DUH SAU SCARAOTCHI NU TE MAI SCAPA DE ACOLO . INCA PUTIN SI OBRAZNICUL LIDER RUS “INVITA” R.MOLDOVA , SA FACA PARTE DIN FEDERATIA RUSA … E SI UN SEMNAL MASCAT ADRESAT CONDUCERII R.MOLDOVA …” NU INTRATI IN UE ” !

 5. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Stela ce ne poti spune despre profesorul VASILE SOIMARU?
  Am vazut cateva imagini pe site-ul sau

  http://www.romaniidinjurulromaniei.ro/nggallery/page-22/album-9/gallery-27/

  si mi-au mers la suflet,mai ales cele cu copii cu DRAPELUL Tarii Mama si STEJARII…

  http://www.romaniidinjurulromaniei.ro/wp-content/gallery/imagini-de-la-inaugurarea-parcului-unirii-din-miroslavesti/3.jpg

  Mi-am amintit de “Stejarul din BORZESTI”…
  Doar ca acum Hanul Tatar este OCUPANTUL RUS.
  AFARA CU ARMATA RUSA DE OCUPATIE!
  Basarabia pamant ROMANESC,SFANT si STRAMOSESC!

  Petre Tutea:

  “Basarabia e pamant romanesc. E pamantul lui Stefan cel Mare. Imi pare rau, eu sunt mai savant ca Stefan cel Mare. Dar, pe langa el, eu sunt un maturator. Si n-am eu dreptul sa renunt la pamantul asta. Daca-mi scoateti ochii, se gaseste vreun roman sa ma duca la mancare, la culcare si sa-mi dea sa mananc. Si nici atunci nu recunosc ca Basarabia e ruseasca.”

  Mihai Eminescu:

  “Insuşi numele “Basarabia” ţipă sub condeiele ruseşti. Căci Basarabia nu insemnează decât ţara Basarabilor, precum Rusia inseamnă ţara ruşilor, România ţara românilor.”

  Gala Galaction, 2 iulie 1940 , despre ocuparea Basarabiei de către Armata Roşie, la 28 iunie 1940

  “Ce le trebuia acestor monştri – intinşi pe două continente – bietul nostru petic de pământ? Si cum poate fi justificat, in logica omenească, faptul odios al acestei tâlhării internaţionale?”

 6. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Costin iata ca UE NU ABANDONEAZA Basarabia!

  “UE a intrat deschis în luptă cu Rusia pentru … Moldova

  …………………………………………
  Adevărat sau nu acest scenariu, putem constata, totuşi, o activizare fără precedent a factorului extern în raport cu Republica Moldova. Acţiunile Rusiei şi Ucrainei au fost imediat taxate de Uniunea Europeană. Se creează impresia unei lupte adevărate, şi cu garda jos. Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia a anunţat în mod total surprinzător că deja ar accepta un referendum constituţional în Moldova. De ce? Pentru că ar amâna dizolvarea actualului Parlament şi ar permite democraţilor proeuropeni să beneficieze de rodul actualelor reforme. Organizarea unui referendum constituţional ar amâna cu cel puţin cu un an alegerile parlamentare anticipate. Anul 2011 ar presupune injecţii financiare importate din partea UE şi nu doar, iar efectele reformelor vor fi vizibile şi chiar palpabile pentru mulţi moldoveni. Succesul AIE ar duce la erodare comuniştilor şi va transforma PRCM într-un partid de duzină. Forţa naşte forţă.

  UE a răspuns Rusiei şi Ucrainei cu aceeaşi intensitate.

  Acum depinde de noi ce alegem şi de partea cui suntem.”

  Autor: Ion Terguţă
  Sursa: hotnews.md”

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA