UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


/Foto-reportaj/ Nu faceţi grevă la bijuterii!

15:45 Interviuri, Prin lume..., 4,257 afişări

Un articol semnat de la Bucureşti pentru ziarul Timpul de la Chişinău şi un audio pentru MAI APROAPE DE EUROPA  de la Vocea Basarabiei.

Acesta este îndemnul Lorinei Bălteanu, scriitoare, psiholog şi, iată, mai nou – creatoare de bijuterii, îndemn făcut cu ocazia propriei expoziţii de bijuterii „L’ORINA – În numele trandafirului” inaugurată la Bucureşti.

Prezentarea a avut loc la Muzeul municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu, a durat trei zile şi nu a dus lipsă de vizitatori şi, mai ales, vizitatoare care au admirat ore bune inedita colecţie. O colecţie care a avut ca temă de inspiraţie celebrul roman al scriitorului italian Umberto Eco „Numele trandafirului”, dimpreună cu muzica portugheză.

Despre această pasiune originală, Lorina Bălteanu spune că „s-a întâmplat după naşterea fiicei”, fiinţa care i-a schimbat radical viaţa şi care a ajutat-o „să o umple de frumos”. Fiind cunoscută drept o fire non-conformistă, fapt pe care chiar ea însăşi îl recunoaşte, Lorina Bălteanu spune că această calitate – non-conformismul – se răsfrânge nemijlocit şi asupra operei sale. Nu exclude că în colecţia ei admiratoarele pot găsi totuşi şi o undă de romantism. Dar vede acest fir de melancolie îmbinat mai degrabă cu „un pic de glumă, de ironie, adică exact cât are nevoie o femeie de asta”. Şi pentru că întreaga ei îndeletnicire şi operă este dedicată sexului frumos, Lorina Bălteanu spune că prototipul de femeie care abordează stilul bijuteriilor sale trebuie să fie mai degrabă unul „complicat, diferit, divers şi plin de surprize”. Iar acesta este un motiv serios pentru care colecţia Lorinei Bălteanu este una îndrăzneaţă şi îşi permite să includă: ceasuri, nasturi, „ţinte, şi tot ce mai găsesc pe drum”, încheie artista zâmbind larg.

Cu Lorina Bălteanu nu te plictiseşti, la fel cum nu te saturi să-i tot admiri colecţia „Merlyn”, de exemplu, care include piese exclusive din nasturi, ceasuri şi lanţuri vechi, concepută ca un mic spectacol în jurul unui personaj sau al unui obiect. Colecţia „Legături primejdioase” este pentru femeile cu caracter. Include un melanj original de forme şi materiale, sticlă, lemn şi mătase. În colecţia cu frumoasa denumire de „Regina Maria” veţi găsi coliere neobişnuite din dantelă în tehnici frivolite.

„Cei care vor ajunge să vadă bijuteriile, se vor găsi în fața unor modele unice și reprezentative pentru simțul estetic de care a dat dovadă artista în crearea lor” e de părere Claudia Popa, Manager al Centrului Tradiţiei şi Creaţiei Populare al Municipiului Bucureşti.

Marea actriţă Stela Popescu, o admiratoare feroce a colecţiei şi, totodată, naşa de botez a fiicei Lorinei Bălteanu, spune că nu a mai văzut o asemenea expoziţie de bijuterii de autor. „Am văzut ceva pe la Paris, dar majoritatea se bazau pe valoarea metalului, pe când aici e cu totul altceva. Acest altceva este unic, plin de o cascadă de culori. Parcă ar fi o ploaie de struguri. Din obiecte vechi, foarte vechi, Lorina face un adevărat colier. Îl adună, îl stilizează, îl amestecă, aşa cum ştie ea, cu alte lucruri şi el devine o bijuterie splendidă”. Actriţa este de părere că fiecare femeie vrea şi trebuie să aibă „o bijuterie unicat”. „Una cum nu are altcineva şi nu din cele care umblă pe toate drumurile”, atrage atenţia Stela Popescu. Iar Lorina Bălteanu, anume asta oferă prin colecţia ei. Stela Popescu, basarabeană la origine, ştie poate cel mai bine acest lucru. Mai cu seamă că, din colecţia ei, cum este şi firesc, nu lipsesc bijuteriile marca Lorina Bălteanu. Am întrebat-o dacă îi amintesc aceste bijuterii de Basarabia, locul copilăriei sale. „În primul rând Lorina îmi aminteşte tot timpul de Basarabia, pentru că eu sunt basarabeancă până în adâncul sufletului”, mi s-a confesat actriţa.

Chiar dacă spune că a terminat ce avea de făcut la Chişinău şi a urmat drumul Parisului, Lorina Bălteanu revine des la Bucureşti. Astăzi, ea spune că „dragostea de ţară este o noţiune foarte importantă”, motiv pentru care nu uită să revină în România pentru a-i arăta fiicei sale de unde se trage şi a o ajuta să se integreze ca să fie… „de aici”.

Ascultaţi AICI şi un reportaj realizat pentru Radio România Internaţional şi Vocea Basarabiei.

Mai jos vă propun câteva fotografii pe care le-am realizat la deschiderea expoziţiei.


8 raspunsuri

 1. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  “Stela Popescu, basarabeană la origine, ştie poate cel mai bine acest lucru.

  „În primul rând Lorina îmi aminteşte tot timpul de Basarabia, pentru că eu sunt basarabeancă până în adâncul sufletului”

  “Lorina Bălteanu revine des la Bucureşti. Astăzi, ea spune că „dragostea de ţară este o noţiune foarte importantă”, motiv pentru care nu uită să revină în România pentru a-i arăta fiicei sale de unde se trage şi a o ajuta să se integreze ca să fie… „de aici”.”

  “nu uită să revină în România pentru a-i arăta fiicei sale de unde se trage şi a o ajuta să se integreze ca să fie… „de aici”

  Da draga Stela,ii arata fiicei sale ce inseamna sa fii “de aici”.
  ADICA ROMANCA.
  Adica exact ce incearca,FARA SUCCES,RUSIA SA NE FACA SA UITAM.
  CA SUNTEM CU TOTII ,ROMANI.

 2. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  “Maracuţa: „Moldova se va uni cu România în următorii 10-15 ani”

  Maracuţa a mai declarat că unirea dintre Moldova şi România este inevitabilă şi pentru realizarea acestui fapt ar fi necesari 10-15 ani şi a comparat unirea dintre cele două state cu reintegrarea celor două Germanii. ”

  Maracuta spune un adevar DOAR pe jumatate.
  Ce NU SPUNE Maracuta?
  ADEVARUL CARE FACE RUSIA SA TURBEZE DE URA Anti-Romaneasca:

  FAPTUL CA RE-UNIFICAREA Basarabiri cu Tara Mama
  ESTE IN PLINA DESFASURARE.

  De aceea si ameninta RUSIANEPUTINCIOASA, CU SPUME putiniene ,ca va KIRGHISTANIZA Basarabia si Tara Mama.
  In mod sigur politica IMPERIALISTA A RUSIEI CRIMINALE va duce la o ACCELERARE a RE-UNIFICARII COMPLETE(inclusiv ADMINISTRATIV-TERITORIALE)la DOAR 2-3 ani.

 3. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  GHEORGHE BOLDUR-LATESCU

  De ce sunt cu sufletul alături de Basarabia

  În istoria familiei Boldur, sunt numeroase firele care o leagă de Basarabia. În anul 1497, Vornicul Sima Boldur, din porunca lui Ştefan cel Mare, a repurtat la Lenţeşti, dincolo de Prut, o strălucită victorie asupra năvălitorilor care pustiau ţara de sus. În 1711, Lupu Costache Boldur, urmaş al lui Sima Boldur, l-a sfătuit, fără succes, pe Dimitrie Cantemir, să nu se alieze cu Petru cel Mare, fiindcă „unde pun piciorul muscalii, acolo rămân”. Văzând că Petru a intrat cu armata în Basarabia şi chiar în Moldova din dreapta Prutului şi ca „un bun aliat” a început să le jefuiască, Lupu Costache Boldur a dat un sprijin decisiv turcilor să câştige lupta de la Stănileşti. Ţarul rus a fost făcut prizonier, apoi răscumpărat cu aur românesc şi „s-a întors cu coada între picioare” dincolo de Nistru, luându-l cu el şi pe Cantemir, căruia, drept recunoştinţă , i-a necinstit fiica, făcându-i un copil nelegitim. Dacă Lupu Costache n-ar fi acţionat aşa cum a făcut-o, probabil că astăzi am fi vorbit cu toţii ruseşte…

  Mulţi ani după aceea, în 1919, când Basarabia răpită de ruşi la 1812 se realipise României, tatăl meu, tânăr sublocotenent de cavalerie, se afla lângă Bălţi, cu regimentul său trimis acolo pentru a face faţă bandelor bolşevice care terorizau populaţia dintre Prut şi Nistru. Luând parte la o acţiune împotriva acestor bande, sublocotenentul Ion Boldur-Lăţescu, urmaşul lui Sima şi Lupu Boldur, era ­să-şi piardă viaţa – fiind grav rănit. La Bălţi am locuit şi eu în copilărie, cu întreaga familie, în anii ­1935-1938, învăţând ­să-i cunosc şi să-i iubesc pe fraţii basarabeni. În acei ani, mergeam vara la Burnas, fermecătoare staţiune balneară de pe litoralul basarabean. Se mai aflau , în apropiere, alte două frumoase staţiuni balneare – Bugaz şi Budaki, toate trei întemeiate de colonişti germani chemaţi acolo de Caterina cea Mare pentru a aduce civilizaţia în zonă.

  În tragicul an 1940, colonelul Ion Boldur Lăţescu, aflat cu regimentul său la Lipnic, pe Nistru, unde se construiseră fortificaţii împotriva invaziei iminente a trupelor sovietice, a trăit, împreună cu toţi militarii români şi cu localnicii, umilinţa şi durerea retragerii în faţa ultimatumului dat de URSS ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov. Nemţii ne trădaseră, iar ruşii îşi începeau înaintarea în Europa, conform Testamentului lui Petru cel ­Mare. În anul următor, colonelul Boldur-Lăţescu în fruntea regimentului său, a participat la luptele pentru eliberarea Basarabiei, fiind din nou rănit lângă Nistru. Eu însumi am fost arestat, torturat şi condamnat de comunişti la doi ani de temniţă, când, în anul 1949, fiind student, am participat la o organizaţie de rezistenţă anticomunistă care lupta împotriva ocupării ţării şi bineînţeles a Basarabiei, de către cotropitorii sovietici. Iată de ce, ori de câte ori vine vorba de Basarabia şi de basarabeni, socotesc că am datoria să-mi spun părerea în această dureroasă problemă a românismului.

 4. Laurentiu spune:

  Ptr. Vanatorul de forumisi KGB.Explica-mi please ce inseamna ptr. tine sa fi roman.

 5. Adrian spune:

  Draga Stela, mi-a fost sters un comentariu, de pe acest blog in urma cu ceva timp. Nu am primit nicio explicatie. As vrea totusi un raspuns.

  Stela Popa: Adrian, nu apar doar comentariile care nu respecta regulamentul blogului. Desi, sunt foarte putine dintre acestea. Daca nu te incadrezi in categoria celor care incalca regulamentul si a fost o greseala, cer scuze.

 6. SORIN RO spune:

  Ptr. Laurentiu…….Ptr. Vanatorul de Forumisti(sau antibase)KGB(antibasisti,admiratori antena3,realitatea tv,si in general toti romani antibasisti) a fi roman inseamna “Unilateralismul sau personal”impotriva opiniile negative ale romanilor de la vest sau est de Prut despre salvatorul Basarabiei….Ca eventuala sa devenire de cetatean UE presupune si acceptarea altor opinii despre minciuna Basescu in ceea ce priveste Basarabia nu conteaza pentru acest “New Age Politrucus”.Considerandu-l pe Basescu un MINCINOS in privinta viitorului Basarabiei reprezinta pentru Vanatorul de forumisti KGB un pacat capital.La noi totusi…………au murit aproape 1000 de oameni pentru parodia noastra de democratie si calitatea de membri UE SI NATO.La voi ce calitati de luptatori pentru romanism si europenism(un exemplu de calitate ar fi dna Stela Popa.G,M.Ghimpu,G.Vieru,etc….)ar determina dreptul de a adera la UE?Sunt un adept fervent al reunirii Moldovei de peste Prut(a lui Stefan cel Mare si Sfant)cu Tara Mama Romania,dar cand vezi ca peste 50-60% din populatia Basarabiei uraste Romania(la propriu)ce sa cred despre Basarabia?despre luptatorii(sau forumistii???) pentru romanism din Basarabia?La cata foamete ne va da in Romania din iulie acest …mesaj moderat… pe nume Basescu,numai de Basarabia nu o sa ne mai pese .

 7. dracula spune:

  Bre vanatorule, tot nu reusesti sa te abtii? :D Pai subiectul asta era despre FRUMOS, despre ARTA. Vii din nou cu aceleasi texte? Mai ia si tu o pauza, mai trage o gura de aer in piept ca incepi sa devii obositor.

 8. Adrian spune:

  Mda…mesajul meu incalca punctul 3, litera f(f. Mesajele trebuie să se refere exclusiv la articolul la care sunt postate;). Dar la fiecare articol sunt mesaje ce nu se refera exclusiv la acesta. :( (:((:((

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA