UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


“Era periculos să fii corespondentul Radio România la Chişinău”

10:45 Interviuri, Mai aproape de Europa, 3,000 afişări

Acestea sunt primele idei din interviul pe care l-am realizat zilele acestea, de la Bucuresti, pentru “Mai aproape de Europa“, cu Marius Tita, redactor-sef la Radio Romania International si fost corespondent Radio Romania in capitala R. Moldova. Marius Tita s-a numarat printre primii corespondenti RRA la Chisinau. Se intampla in anul 1992. Pana atunci insa, actualul redactor-sef de la RRI “a nimerit” pe 26-27 august la Chisinau, la manifestarile din PMAN, atunci cand Alexandru Mosanu a dat citire Declaratiei de Independenta. Ne povesteste despre acest eveniment si ne explica de ce  multimea adunata la acel eveniment istoric era “o forta naturala”. Amintirile sale merita sa ramana in fonoteca…

Mai aflati din interviu si cum era in R. Moldova ”sa te simti vinovat pentru simplul fapt ca esti roman de peste Prut”. Cu toate acestea, ascultati de ce  a dorit, totusi, Marius Tita atat de mult sa fie corespondent Radio Romania la Chisinau.
Despre ceea ce s-a intamplat anul trecut in RM, pe 7 aprilie, jurnalistul spune ca a avut “o dimensiune internationala, europeana”. Totodata, jurnalistul de la RRI e de parere ca “din 1990, Romania si R. Moldova au avut toate caile pentru a merge impreuna, fara compromisuri, fara minciuni si ca nimic nu ne mai impiedica astazi sa spunem lucrurilor pe nume”.
Dupa ce a revenit in Romania, Marius Tita a lucrat si la Ministerul Invatamantului de la Bucuresti, ocupandu-se de romanii de peste hotare. El spune ca a optat mereu, cat a fost acolo, pentru “meritocratie”.  Adica, la studii in Romania sa vina cei mai buni si care cu adevarat meritau.
Mai ascultati si cum se faceau duplex-urile radio intre RRA si Radio Moldova pana in 2001,  la venirea comunistilor la putere in RM. Vorbim insa si despre recentul acord semnat intre cele doua posturi de radio. Marius Tita conchide la final de interviu: “Trebuia demult sa demontam gardul de sarma ghimpata de la frontiera, sa il taiem in bucati pe care sa le vindem apoi ca si suveniruri, dar nu sa ne mai impiedicam de acesta, asa cum inca o facem”.
Auditie placuta!


5 raspunsuri

 1. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Tara Mama,Presedintii Basescu si Ghimpu alaturi de copiii Basarabiei

  “167 de copii de la patru internate din R. Moldova se vor odihni timp de şapte zile într-o tabără de vară din judeţul Tulcea, România. Deplasarea copiilor a fost organizată de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu susţinerea Preşedintelui român Trăian Băsescu, în colaborare cu Departamentul pentru românii de pretutindeni din cadrul Guvernului României, anunţă Serviciul de presă al Preşedintelui.

  Copii sunt de la gimnaziile-internat nr. 2 din municipiul Chişinău, din satele Văscăuţi, raionul Floreşti, Căzăneşti, Teleneşti, precum şi de la Liceul-internat cu profil sportiv din capitală, au fost petrecuţi în seara zilei de 13 iunie de Preşedintele Mihai Ghimpu.
  Şeful statului a menţionat că odihna copiilor a fost organizată cu susţinerea autorităţilor române.

  „Totul a pornit de la vizita mea la Gimnaziul-internat din satul Văscăuţi, acum o lună, unde majoritatea copiilor au spus că cel mai frumos cadou pentru ei ar fi o vacanţă la mare. Şi acest lucru ne-a reuşit cu susţinerea Preşedintelui Traian Băsescu, altor factori din conducerea României”, a specificat Mihai Ghimpu.

  Pe tot parcursul odihnei, copiii, care pentru prima dată au posibilitatea de a se odihni pe litoralul mării, vor fi supravegheaţi de 11 educatori şi un medic.”

 2. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Vicepremierul Basarabiei,Victor Osipov:

  Problema identitară este una artificial creată de fostul regim sovietic, pentru a justifica controlul asupra teritoriului de până la Prut. E regretabil faptul că mai sunt în Republica Moldova politicieni care încearcă să speculeze această falsă contradicţie între termenii ‘moldovean’ şi ‘român’.

  Pentru mine, bunaoară, e clar că dacă spui moldovean, înseamnă că e român, ca şi cum dacă spui ardelean, înseamnă că e român.

  Cred că pentru societatea moldovenească, cu cât mai devreme va intelege, işi va recunoaşte şi fructifica apartenenţa la spaţiul cultural, lingvistic şi istoric românesc, cu atât mai repede vom scăpa de problemele artificiale din acest domeniu, pe care le speculează de obicei politicienii de extremă.”

 3. presedintele Sindicatului Liber European, Italia-prof.Bagiu Ovidiu Ilie spune:

  sustin ideea domnului Osipov, prietenul meu, care intelege ca eu ca ardelean sunt la fel de roman precum un moldovean!

 4. Cornel spune:

  Fa-ti un link de facebook, ca uit sa ma uit pe pagina ta, mai des. Placuta de-altfel!

  Stela Popa: Cornel, nu ai cautat bine…

 5. sorel szeged hungary spune:

  steluto draga ,dar cand vine trenul de la cluj?
  http://www.youtube.com/watch?v=Rka_osMsrU8

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA