UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


“Tema pentru acasă” a lui Nicolae Dabija

14:45 Articole, 26,631 afişări

De cum intrau pe poarta penitenciarelor, deținuții nu mai aveau nume, fiecăruia i se dădea în locul acestuia un număr, ca la vite. (…) Le era interzis să se adreseze unul altuia pe nume, urmând să spună doar numărul celui solicitate.

-M1-315, dă-mi târnăcopul acela!

-Ia-l, N2-810!

Cine încălca această lege era pedepsit cu zile de carceră”.

Nu mai erau oameni, ci niște numere… Simple numere… Nume și destine de oameni prefăcute în numere cu iz sovietic… Despre asta ne vorbește cartea “Tema pentru acasă” a lui Nicolae Dabija (Princeps Edit, Iași, 2009). O carte despre drama deportaților basarabeni și despre credința în Dumnezeu care i-a ajutat să o depășească. Tragedia acelor oameni nevinovați, umiliți de regimul comunist și a căror destine au fost făcute una cu pământul pentru simplul fapt că erau sau gândeau altfel. Așa s-a întâmplat și cu eroii lui Nicolae Dabija. El – Mihai Ulmu – profesor, și ea – Maria Răzeșu – elevă. Asta până la venirea sovieticilor în 1940. Până în clipa în care ostași sovietici, cu bonacii grei, au intrat, în timpul lecției de limba română, când vorbeau despre Eminescu, peste elevii care aruncaseră portretul “tatălui nostru” I. Stalin după catedră. Iar de aici a început totul.

Profesorul, împreună „cu acești țânci”, au ajuns să răspundă în fața tribunalului clasei muncitoare. “În numele Puterii Sovietice și al Guvernului URSS, ești arestat ca dușman al poporului” – atât i s-a mai spus profesorului Ulmu, cel care a avut “impertinența” să ia asupra sa vina de a arunca portretul “tatălui nostru” I. Stalin după catedră. Înainte de încheierea acelei lecții, de viață și de școală, profesorul lasă elevilor săi o temă pentru acasă: „…A fi om în viață e o artă sau un destin?” Răspunsul avea să îl afle după 13 ani de închisoare, chin, înjosire, calvar și pierderea celor dragi în Siberia de gheață, la Zarianca, în “Lagărul Morții”.

M1-315 a fost numărul lui Mihai Ulmu, numit de rând cu preoți, artiști, scriitori, filosofi, savani sau oameni de știință drept “criminal și borfaș” de mai marele închisorii – Kudreavțev. Un incult fioros, cum scrie Nicolae Dabija – “un lup uman” pentru care Lenin, cel care a acordat o șansă acestor „derbedei”, era cel mai omenos dintre oameni”.

Să stai în una dintre „cele mai umane pușcării din lume”, cum o considera sluga lui Stalin – Kudreavțev, nu era simplu… Nu mai lăsai târnăcopul, lopata și hârlețul din mână… Dar asta era nimic în comparație cu crimele și tratamentele inumane aplicate deporaților deținuți la Zarianca. Într-un fel, “fiecare cu meseria lui – voi cu mâna pe roabe și răngi, noi – cu mâna pe trăgaci!” – după cum amenința Kudreavțev, personaj reprezentativ pentru călăii sovietici ai acelui timp. Unul dintre cei care consideră că “Ușa raiului va fi deschisă cu vârful baionetei pentru clasa muncitoare și conducătorii ei, iar raiul va fi ca un colhoz mare”. Era călăul perfect. Pe asemenea figuri miza conducerea stalinistă din URSS, care susținea că nu avea nevoie de intelectuali pentru că sunt „o clasă care parazitează consumând bunurile produse de alții”…

Părea că Mihai Ulmu se împăcase cu soarta lui. “Învățase să țină roaba în așa fel, încât să-l ducă ea pe el”, să se trezească dimineața cu aceeași bătaie de toacă etc. etc. Totul până ce la Zarianca venise ea, Maria, fosta lui elevă și viitoarea lui soție. Cea care străbătuse mări și țări ca să ajungă la el pentru ca să-i întoarcă o datorie mai veche – o carte de poezii scrisă de M. Eminescu. Și să-i mai spună ceva – cât de mult îl iubește. Să îi mărturisească dragostea care a ajutat-o să treacă peste toate. Și tot ea l-a ajutat să evadeze… De aici și constatarea lui Constantin Noica, invocată de romancier: “1 plus 1 fac 2. Dar 2 nu mai este 1 plus 1”…

Au fost prinși. A urmat o a doua tentativă de evadare. Și au fost prinși din nou. Pentru nesupunere și evadare Mihai Ulmu a acumulat în total vreo două sute patruzeci și ceva de ani de închisoare… Dar iubirea, “acest sentiment meschin, care trebuie stârpit ca pe o piatră rară”, cum afirmau slugile lui Stalin, i-a ajutat pe Mihai și Maria să reziste. Amenințări precum: “În clipa în care l-am desființat pe Dumnezeu, noi am desființat și dragostea, această prejudecată burgheză”, nu i-a oprit, iar rostul dragostei lor a fost Mircea. Copilul care după doi ani i-a fost smuls Mariei de la piept și dus la orfelinat. A mușcat, a plâns, a țipat și a blestemat, dar… tot degeaba. Copilul a fost dus la Colonia Creșă Nr. 3, situată la o distanță de circa zece kilometri de Zarianka-6, locul unde se afla ea. Trei membri ai aceleiași familii, despărțiți toți trei… Părea că acesta trebuie să fie capătul acestui chin interminabil, dar nu… Victimile comunismului nu puteau scăpa atât de ușor.

La Zarianca nu puteai nici să mori când doreai tu, ci când doreau călăii lui Stalin. Așa s-a întâmplat și cu Maria. Plecată, pe ascuns, să-și salveze copilul răspus de tifos și pe moarte, ea este împușcată de un soldat. După asta, lumea lui Mihai Ulmu se prăbușește. Îi rămâne doar credința și speranța.

Relația lui Nicolae Dabija cu Dumnezeu este una puternică, iar asta se desprinde clar din paginile cărții. Autorul știe convingător cum să pună personajele sale să realizeze adevărate meditații pe marginea acestui subiect – credința în Cel de Sus. Aceste pagini sunt memorabile și unele care dau romanului „Tema pentru acasă” o semnificație spirituală unică. Exemplul preotului din închisoare are o conotație puternică și exemplară. La fel și momentul în care deținuții refuză să lucreze în ziua de Paști. Loviturile cu bocancii și cu patul armelor nu i-a împiedicat niciodată să „evadeze” însă în rugăciune. Aceasta a fost prima biruință a lor în fața temnicerilor. Dumnezeu era cu ei… Până la urmă, tot El le-a adus eliberarea mult așteptată de pe 5 martie 1953.

Revenirea acasă, la Poiana, a lui Mihai Ulmu, de mână cu băiatul său, găsit ca prin minune la orfelinat, este una care te faci să verși o lacrimă în finalul cărții. Reîntâlnirea profesorului cu foștii săi elevi, acum oameni în toată firea, și lecția cu tema pentru acasă, reluată după 13 ani, are o incredibilă încărcătură emoțională. Iar finalul cărții – “precum în cer așa și pre pământ” -, duce cu gândul la credința și stabilitatea unui popor prins între o permanentă presiune istorică și forța supremă a lui Dumnezeu care nu l-a uitat niciodată și i-a dat tărie să reziste…

Acum, după 70 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS, cartea lui Nicolae Dabija este un memento!

Dumnezeu să ne îndrume și să ne aibă în paza sa! Și să ne ajute să ne facem și noi „temele pentru acasă”, odată și odată!


25 raspunsuri

 1. Andrei spune:

  Acest roman ar fi bine sa fie baza unui scenariu si sa fie produs un film . Sa fie de lungmetraj si sa fie promovat peste tot in media. Sa fie aratat in toate cinematografele tarii. Sa avem si noi un Nikita Mihalkov al Moldovei. E de ajuns cite filme de propaganda sovietica si proslavire a Armatei Rosii au turnat cei din Rusia, iar compatriotii nostri inghit “kotleta”. Nu e de mirare ca crestem atitea admiratori ai armatei bolsevice de ocupatie, cind peste tot la TV si la Cinema numai Armata Rosie e proslavita.
  Sa fie turnat un film real ( sau citeva filme) despre destinul adevarat al basarabenilor in secolul trecut. Chiar nu se va gasi un oligarh-moldovean cu o demnitate nationala sa asigure finantarea unor filme despre adevar?

 2. presedintele Sindicatului Liber European, Italia-prof.Bagiu Ovidiu Ilie spune:

  S-A SCHIMBAT PAGINA LA CHISINAU ODATA CU DECRETUL GHIMPU!
  SI CA SA VEZI CUM UN RUS AMENINTA CU MOARTEA PE CHIRTOACA, CU O BOMBA IN PRIMARIE!ASTA NU FACE DECAT SA ARATE JUSTETEA DECRETULUI! UN MARTIR CA DORIN CHIRTOACA NU AR FACE DECAT SA CREASCA SIMPATIA OCCIDENTULUI FATA DE UNIONISTI, ADICA FATA DE CEI CE MOR PENTRU UN IDEAL IN VIATA!RUSII SI-AU FACUT GRESIT CALCULELE!

 3. COSTIN spune:

  Filat a plecat cu familia la Moscova

  Premierul Vlad Filat a zburat astazi dimineata impreuna cu familia la Moscova, Federatia Rusa.

  Seful Guvernului a folosit cursa Chisinau-Moscova pentru a ajunge in capitala Rusiei.

  Nu se stie scopul deplasarii sefului cabinetului de ministri la Moscova. Purtatorul sau de cuvant, Igor Volnitichi, a confirmat informatia, pentru StireaZilei.md, precizand ca “este o vizita privata”.

  Volnitchi a mai spus ca Vlad Filat va fi maine la serviciu. VORBA AIA … VENI, VIDI,VICI…ISI FACE OMUL SI CUMPARATURILE , DA RAPORTUL CUI TREBUIE , PRIMESTE INDICATIILE “LUMINOASE” SI MIINE DIMINEATA E “FRESH” LASERVICIU . IMPUSCA OMUL DOI IEPURI DINTR-O DATA …

 4. presedintele Sindicatului Liber European, Italia-prof.Bagiu Ovidiu Ilie spune:

  De ce sunt rusii inraiti pe noi????Iata intrebarea la care trebuie cineva sa raspunda exact!
  Va amintesc ca in 1990 declaratia de suveranitate a Republicii Moldova a fost cea care a zdruncinat din temelii statul unional rusesc si a dus la prabusirea sistemului sovietic ca sistem de stat!
  Este adevarat, cei din generatia lui ’90 au schimbat lumea si au distrus imperiul sovietic , au condamnat pactul Ribentropp-Molotov, au facut ca istoria sa fie alta!
  Ori incepand de ieri cu decretul lui Ghimpu nu este altceva decat confirmarea ca libertatea si adevarul sunt lucruri cu care poti schimba lumea!Lumea s-a schimbat si ea in ultimii 20 de ani , aceasta lume a ajuns de trei ani pe Prut, pentru ca voi sa spuneti clar si raspicat: SI EU SUNT ROMANIA, PENTRU SIMPLUL MOTIV CA AM FOST ROMANIA SI NU PUTEM FI ALCEVA DECAT “O POPULATIE” SUB INFLUENTA RUSILOR SAU ROMANI LIBERI!
  Bagiu

 5. toma spune:

  De ce sunt rusii inraiti pe noi????” – pentru ca sunt pervertiti de imperiul in care traiesc sau spera sa traiasca . asa au fost educati , parca francezii din Alger erau altfel ?

 6. Vasile spune:

  Da, nu le place rusilor cind “colonia” incepe sa murmure impotriva stapinirii.

 7. Stela Popa spune:

  Vanatorule, te rog sa nu mai postezi acelasi comentariu de sute de ori. In rest, esti binevenit aici.

 8. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  DRAGA Stela,ce sa fac,POATE CA SCRIU PREA MULT.
  Unii ma jigneau spunandu-mi ca postez “CEARSAFURI”.
  Asta e.
  CUM SIMT,ASA SCRIU.

  Stela Popa: Vanatorule, posteaza, dar, te rog, nu repeta mesajele, la acelasi articol, de cateva ori. Cand apar cate doua sau trei intra automat in spam…. Ganduri bune.

 9. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  Bine DRAGA Stela.
  Ma limitez sa RE-POSTEZ doar UN SINGUR raspuns.
  Din cele….”disparute”.
  Apropo,ai citit macar ce ti-am scris despre “ADEVARUL DE CATIFEA” si “ADEVARUL SPADA”?
  Nu le mai re-postez ca iar te superi….

  “Iata si ADEVARUL CARE DERANJEAZA COLOANA a-5-a a CALAILOR OCUPANTI RUSI:

  „Cine controlează trecutul, controlează viitorul.
  Iar cine controlează prezentul, controlează trecutul, deci şi viitorul”

  George Orwell, 1984

  P.S.:

  CHIAR ACUM,DUMA DE STAT IL ATACA DUR pe Presedintele PATRIOT,ROMANUL basarabean MIHAI GHIMPU!
  DUMA DE STAT A CALAILOR OCUPANTI RUSI ATACA CU URA DECRETUL prin care 29 Iunie a fost declarata “ZIUA OCUPATIEI RUSESTI” in Basarabia!
  DUMA DE STAT a CALAILOR OCUPANTI RUSI ATACA ADEVARUL ISTORIC!
  Iata CE NU AU VRUT CALAII OCUPANTI RUSI sa invatam la scoala!
  GATA CU MINCIUNA RUSEASCA!
  SUNTEM ALATURI DE TINE domnule Presedinte GHIMPU!
  TOTI ROMANII basarabeni VA SPRIJINA!
  SUNTEM MANDRI DE TINE ROMANE GHIMPU!

  RE-UNIFICAREA Romaniei cu Tara Mama ROMANIA ESTE IN PLINA DESFASURARE!
  CALAII RUSI OCUPANTI,puteti SA NE ATACATI Tara Mama ROMANIA,CU CATE VALURI DE INUNDATII VRETI!
  CALAI RUSI OCUPANTI,NU VETI PUTEA nici macar INCETINI RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Tara Mama ROMANIA!

  AFARA CALAI OCUPANTI RUSI!
  AFARA!
  ACUM!”

 10. Vanatorul de forumisti KGB spune:

  DRAGA Stela,ai citit macar ce ti-am scris despre “ADEVARUL DE CATIFEA” si “ADEVARUL SPADA”?
  Nu le mai re-postez ca iar te superi….
  Ca JURNALISTA CARE LUPTA PENTRU un ADEVAR ASCUNS de 70 de ani te prefer in varianta “Fiica lui D`Artagnan” decat in varianta “CUMINTE”,”POLITICALLY CORECT” ,”DEONTOLOGICA”.
  Stii prea bine ca aceste “pretiozitati” sunt de fapt EUFEMISME pentru TRADARE VICLEANA.

  Cum iti scriam:

  De cand PATRIOTISMUL este considerat SPAM?
  Nu cumva de cand TRADAREA este considerata PRAGMATISM?

  CURAJ DRAGA STELA!

 11. anonima2 spune:

  am citit romanul. Profa de la facultate care ni l-a recomandat a spus ca lucrarea respectiva are sanse la un Nobel. Cine stie?!! Speranta moare ultima!

 12. Ludy spune:

  Romanul l-am citit cu ochii mereu umezi…Oi fi eu,poate,prea sentimentala—asta sa fie motivul pentru cei,ce nu au reusit sa prinda firul…Un lucru e cert—ce am fost ca neam si natiune–au reusit rusii sa sfarame.Si nu doar pe noi.Unde a pus rusul ciubota–a curs ocean de sange cu lacrimi…
  Dar nu asta voiam initial sa spun.Romanul ar trebui introdus obligatoriu in programul de romana la clasele mari!!!Doar asa vor intelege copiii nostri despre ce vorbim,ca am impresia ca,totusi,nu inteleg…

 13. mina spune:

  of, draga Stela, in loc sa corectezi greseala pe care ti-am aratat-o destul de binevoitor, tu ai sters mesajul meu! Nu inteleg ce anume te-a speriat asa? Sa nu vada cineva ca ai facut o greseala? Chear daca ai sters mesajul, greseala tot a ramas, deci oricum toata lumea o vede.

  Stela Popa: Nu am sters nimic. Despre ce e vorba?

 14. mina spune:

  Imi cer scuze atunci! Eu pur si simplu am postat un mesaj in care am spus ca se scrie penitenciar, nu penEtenciar, si vad ca mesajul nu mai este, dar greseala a ramas.
  In rest, Stela, eu te sustin,faci un lucru bun, si iti doresc succes si mai departe!

  Stela Popa: Multumesc pentru remarca. Ganduri bune si tie.

 15. sal spune:

  am citit cartea si zic ca merita.

 16. Stela Popa » Blog Archive » Nicolae Dabija: “Am văzut perete cu şiroaie de sânge închegat, cu urme de gloanţe. Ca la Auschwitz” spune:

  [...] şi ce spune scriitorul despre ultimul său roman  – Tema pentru acasă. O carte care abordează inclusiv tematica deportărilor în [...]

 17. Parascovia spune:

  mi-a placut foarte mult romanul, o opera de valoare si ku greutate! de acord, acest roman ar trebui sa introdus in programa scolara, si ar trebui introduse opere cu acelasi aspect educativ si in orarul picilor pentru a-i invata de mici sa stea strimb si sa judece drept, pentru ca prea am fost impinziti si prea ne-au “uns” ochii acesti comunisti, acesti ocupatori care mai au obrazul inca sa mai deschida gura dupa ceea ce au facut cu poporul nostru!!!! este revoltator, pacat k “parintele stalin” nu mai traieste ca l-as fi impuscat personal;) inca odata deci respect pentru opera si pentru Dabija ca reusit sa ne puna pe ginduri si sa ne impresioneze prin uniunea armonioasa de teme pe care le-a abordat in roman, fara a neglija nici una din ele! Bravo!

 18. Eva spune:

  Citiţi cartea vă va plăcea.
  Citind cartea ve-ţi primi o adevărată lecţie de viaţă şi vă ve-ţi întreba Care este diferen’a dintre mine ;i un animal şi atunci ve-i răspunde la întrebarea simplă pusă de bravul nostru autor a fi om în viaţă e o artă sau un destin?!

 19. Stela Popa » Blog Archive » (AUDIO) Nicolae Dabija: „În 2010 limba și istoria română nu a fost ceva străin în RM” spune:

  [...] -în care a semnat un roman de succes – „Tema pentru acasă”. [...]

 20. BUNUL PASTOR: spune:

  “Caile mele sunt necunoscute pentru muritorii de rand…”

 21. Constiinta Nationala : spune:

  “Basarabia Martira-este Tema pentru Acasa… Doamne Ajuta…”

 22. Maria spune:

  unde il pot gasi pe internet acest roman…vreau foarte mult sa-l citesc..va rog daca ma puteti ajuta

 23. Adela spune:

  cum pot gasi romanuul p net? :(

 24. dusika spune:

  citesc si eu romanu l “tema pentru acasa” ,e super imi place foarte mult ,mai am citeva foi si finisez cartea ,,,e foarte interesant si cu mult sens,,,,,insa vreau sa intreb este undeva filmu,,,,dup acest roman a lui Dabija?

 25. Rogac Ana spune:

  … pentru prima oara am citit romanul cand toata lumea in jur il citea, intreaga Basarabia era in cautarea lui pentru a citi fila cu fila, cuvant cu cuvant toate trairile unei Iubiri Mari,a dragostei lui Mihai Ulmu si a iubitei lui Maria Razesu, si inreaga Romanie citea!!! Zilile trecute iar lam citit, iar am simtit emotii de nescris, este un roman al fiecarui oam care a trecut prin acele timpuri, este romanul despre viata sramosilor nostri, si nu a sramosilor indepartati, dar al buneilor si a multor parinti de ai nostri… acum recitind aceste file ale romanului am simtit ca dragoasea adevarata a existat in toate timpurile, de era pace, de era razboi, de era foamete, oamenii nu incetau sa iubeasca si au invatat sa lupte pentru Dragoste!!!
  Maria iubita lui Mihai este model de femeie puernica, care nici pentru o clipa nu a renuntat la Dragoastea ei mare, care a ajuns la capatul pamantului ca sa-i voarbeasca lui Mihai cat il iubeste!!!
  Iar Mircea fiul lor, nascut Om Liber, este rodul celei mai puternic sentimen omenesc – Iubirea!!!

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA