UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


(AUDIO) 10 PUNCTE IMPORTANTE despre redobândirea cetățeniei române

12:59 Articole, Interviuri, Mai aproape de Europa, 12,692 afişări

După ce am postat zilele trecute pe blog interviul “În 2008 -2010 au fost depuse 30.000 de juraminte pentru cetățenia română”, spiritele și discuțiile s-au încins. Aici, dar mai ales pe pagina mea de Facebook. Și nu este pentru prima oară când asist la asemenea discuții. Cert este că m-am convins încă odată că, până și unii pe care îi credeam ceva mai informați în toată această problematică (cea a redobândirii cetățeniei române), nu prea au habar de procedură. Și ca să nu vorbim în necunoștință de cauză, am pus mâna pe telefon și am contactat-o la București pe doamna Gabriela Neagu, de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Un om plin de bunăvoință și care știe ce spune.

După cum vă spuneam, acum două săptămâni mi-am recăpătat ceea ce mi-a fost furat înainte de a mă naște – dreptul de a fi român cu acte în regulă. Și pentru că s-a făcut dreptate și în cazul meu, am găsit de cuviință să contribui cum pot ca să fie îndreptățiți și alții. Iată de ce, pentru toți cei interesați, vin în ajutor cu ceea ce pot și știu mai bine să fac – să vă informez.

Prezint mai jos 10 puncte importante pe care le-am desprins din discutia pe care am avut-o, pentru  emisiunea MAI APROAPE DE EUROPA, cu doamna Gabriela Neagu:

1. La  Autoritatea Națională pentru Cetățenie, din 2002 până ieri, au fost înregistrate 127 888 de dosare depuse. Este foarte realist ca până la sfârșitul lunii noiembrie dosarele din perioada 2002-2008 să fie definitivate. ”Suntem în fază finală cu aproape toate restanțele. Este un angajament pe care l-am luat față de noi, dar și față de petenți”, spune interlocutoarea mea.

2. În perioada 2008-2010 au fost depuse 30.000 de jurăminte pentru cetățenia română.

3.Termenul de 5 luni, invocat pentru redobândire, curge de la momentul în care se constată că dosarul este complet”.

4. Nu contează dacă depuneți dosarele în România sau în R. Moldova

Termenele decurg la fel. Dosarele capătă automat un număr, deoarece se lucrează în format electronic. Și în baza acelui număr este rezolvat, fără niciun fel de sicriminare.

5. Referitor la taxe. Nu se achită  nicio taxă!

”Din punctul de vedere al  Autorității Națională pentru Cetățenie, NU SE ACHITĂ NICIO TAXĂ. De altfel, legea privind cetățenia română  stipulează clar, în articolul 34, aliniat 2, că sunt derogați de la orice plată cei care solicită redobândirea cetățeniei române”, atrage atenția Gabriela Neagu. Și continuă: ”Insistăm ca cei care vor să depună dosarul să nu apeleze la intermediari și îi rugăm să apeleze cu încredere la  Autoritatea Națională pentru Cetățenie, inclusiv la birourile teritoriale din apropierea granițelor RM”.

6. Birourile teritoriale

Sunt: la Suceava, Iași, Galați, Cluj Napoca și Timișoara. Vezi AICI adresele. Funcționează de luni până vineri între orele 9.00 și 17.00. Așadar, nu faceți coadă la Chișinău sau la București. Nu uitați că în RM mai puteți merge la Bălți și Cahul.

7. Cererea pentru redobândirea cetățeniei poate fi depusă şi prin mandatar, cu procură specială

Un mare pas înainte este și faptul că cererea poate fi depusă şi prin mandatar cu procură specială şi autentică, în cazuri temeinic justificate. Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa in străinătate pot depune această solicitare la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale Romăniei, cererile lor urmănd să fie înaintate, de îndată, Comisiei pentru cetăţenie. ”Astfel de cereri nu sunt, deocamdată foarte multe, ne spune Gabriela Neagu, dar sunt, totuși. Ele parcurg același traseu și au același regim. Important este ca persoana din partea căreia vine cererea să facă dovada imposibilității deplasării la un birou teritorial, la sediul central, la consulat sau la ambasadă”.

8. Pentru cei care au depus jurământul

Deîndată ce au intrat în posesia certificatului galben, emis de  Autoritatea Națională pentru Cetățenie, se adresează instituțiilor abilitate pentru transcrierea și pentru obținerea documentelor de stare civilă: certificat de naștere, buletin de identitate, pașaport. Adică toate documentele pe care le presupune intrarea în legalitate din punctul de vedere al stării civile.

9. Pentru cei care nu se pot prezenta la depunerea jurământului

Dacă ați fost programat la o anumită dată, dar nu vă puteți deplasa, din anumite motive, să depuneți jurământul, trebuie să anunțați personalul de la  Autoritatea Națională pentru Cetățenie și veți fi programat în perioada imediat următoare pentru a duce procedura la bun sfârșit. Nu există pericolul retragerii dreptului obținut. Potrivit Gabrielei Neagu, ”până acum nu a existat nicio situație de încetare a efectelor ordinului de acordare sau de redobândire a cetățeniei române”. Și încă ceva: dacă vă aflați în străinătate, puteți depune jurământul și la una dintre misiunile diplomatice ale României.

10. 2 zile din lună pentru depunerea jurământului. În 3 serii

Din luna septembrie, Autoritatea Națională pentru Cetățenie anunță 2 zile din lună pentru depunerea jurământului. În fiecare din cele două zile există 3 serii care se prezintă în aceeași zi, numai că la ore diferite: la 07.30, la 11.30 și la ora 15.00.

Succes și nu uitați: Informați-vă!


51 raspunsuri

 1. TERA-NOVA. spune:

  De indata ce o persoana cere nationalitatea romana trebue sa i se trimita si INFORMATIILE DE MAI SUS.

  Transmiteti va rog.

 2. Sergiu spune:

  Mersi mult Stela pentru aceasta !
  E laudabil faptul ca o faci din inima pentru cineva. Altruism curat.

  In acelasi timp, in timpul citirii mi se tot zbatea un gand.
  WTF !!!. De ce naiba daca totul e computerizat, si numarul de ordine se obtine automat la momentul depunerii si procesarile se fac pe baza acestui numar, de ce nu se publica undeva pe un site, sa vada si bietii oameni progresul???
  Inafara de niste liste prapadite de pe just.ro, pe care nici nu stii cum sa le citesti – nu exista nici o posibilitate de a afla ceva.
  Da poate notificarea despre careva acte lipsa mi-a fost trimisa, dar s-a pierdut. Stau ca prostu si astept nu stiu ce din cauza unei situatii stupide?
  A mai fost un numar de telefon la care demult se mai putea ceva afla – dar s-a mantuit si acela – nu ridica nimeni.
  Din aceasta cauza multa lume isi face viza, pleaca la Bucuresti, sta 2 zile in rand la Registratura, intra si afla ca …..din cauza ca cele 5 luni inca nu au expirat complet, functionarul nici nu cauta dosarul. Veniti pe urma..Urmatorul.

  E o nimica toata de a afisa pe Internet careva informatie tehnica referitor la stadiul procesarii actuale. Si nervozitatea se va termina.

  Nu stiu Stela de ce scriu astea, poate in adancul sufletului sper sa transmiti asta la urmatoarea discutie cu doamna. Dar intre timp….ma duc sa hranesc un intermediar care cica poate afla ceva informatie despre stadiul dosarului

  Cu stima
  Sergiu

  Stela Popa: Eu incerc sa ajut cum pot pe cei interesati de aceasta problema. Cine are ochi – sa citeasca, cine vrea – sa ia aminte si sa stie cum sa procedeze ca sa nu spuna ca nu a avut de unde se informa, iar cine e cu altfel de intentii – asta e… Si inca ceva: nu stati si asteptati! Bateti si vi se va deschide!

 3. toma spune:

  e un adevarat calvar cu actele acestea si cu depunerea lor . birocratia romanesca ucide si ultimele zvicniri patriotice din maldafeni . am o cunostinta .care asteapta de un an jumate confirmarea cetateniei pe care trebuia sa o aiba in 5 luni ! iar tot felul de puslamale unele romanofobe , de mult timp se primbla prin Evropa cu pasport romanesc:(

  Stela Popa: Ba nu e! Am adunat actele de la arhiva in cateva zile. am facut cazierele in alte cateva. Pratic intr-o luna le-am avut adunate pe toate. Am mers intr-o zi la Petofi Sandor si in cateva ore am depus dosarul. Alturi de mine au trecut alte cateva zeci de persoane. Nu va mai plangeti atat si nu vorbiti despre amici si etc. etc. daca nu ati fost acolo!

 4. moldoveanul spune:

  la sigur ne vor fi de folos şi aceste 10 puncte. problema ţine în special de faptul că este foarte dificil de obţinut certificatele de naştere, moarte, căsătorie, divorţ….este extrem de greu. deşi românii sunt la curent cu aceasta, îţi returnează dosarul pentru orice punct în plus pe acte.

  Stela Popa: Nu stiu cat de greu este in Chisinau daca vrei sa obtii aceste acte, dar eu personal, in raion, le-am facut in cateva zile. Deci, se poate! Si nu uitati: legea e lege, iar actele trebuie sa corespunda. Oricum, cei de la arhiva stiu deja cum trebuie sa fie actele, pentru ca nu sunteti primii care cer documente pentru aceasta procedura.

 5. Mikael spune:

  Am scris incă la 1 septembrie :
  Mikael spune:
  September 1 2010 la 14:53
  …ar eu am primit încă în mai 2010 de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie un răspuns :”…vă comunicăm că cererile dumneavoastră de redobândire a cetăţeniei române(dosarele nr.10714/RD/2009 şi 10719/RD/2009) au fost analizate de către Comisia pentru cetăţenie, în şedinţa 10.02.2010, fiind avizat pozitiv.
  După îndeplinirea tuturor formalităţilor prevăzute de lege şi emiterea ordinului de către ministrul justiţiei veţi fi convocat în vederea depunerii jurământului de credinţă faţă de România.”
  Pe 10 septembrie se împlinesc 7 (şapte !!!!!!!) luni de la avizul Comisiei, în noiembrie – 2 ani (!!!!) de la depunerea dosarului, în ianuarie 2011 – 8 ani (!!!!!!!) de la cererea privind programarea la consulat …
  De cât timp mai e nevoie să fie îndeplinite toate “FORMALITĂŢILE” ???????

  Şi iată a mai trecut aproape o lună – rezultatul ZERO !!!
  Repet, nu de la momentul când s-a constatat că dosarul este complet, ci de la momentul când Comisia pentru cetăţenie, în şedinţa sa din 10.02.2010, a avizat pozitiv.
  De aceea am mari dubii în ceea ce se petrece în această comisie.
  Vă rugăm mult – NU NE MINŢIŢI.

  Stela Popa: Dvs. scrieti: ”În ianuarie 2011 – 8 ani (!!!!!!!) de la cererea privind programarea la consulat >…” Pai, domnule, in 2015 vor fi 12 ani, iar in 2020 – 17 ani etc. etc. Ce vreti sa spuneti cu asta?

 6. maria spune:

  Vreau sa va comunic ca am expediat 7 scrisori (2 in 2009 si 5 in 2010) si numai la 1 am primit raspuns care este similar cu cel de mai sus si mi se comunica ca dosarul meu va fi examinat pe 09.02.2010, scrisoarea fiind datata cu 08.02.2010. Dupa acest raspuns am mai expediat vreo 4 scrisori, toate recomandate, la care, din cite cunsoc, ar fi trebuit sa primesc un raspuns, dar pe care nu l-am primit.
  Am incercat sa intelg ca institutia a fost reorganizata, ca s-au facut angajari noi etc., ca in final sa cred ca de fapt ne duc de nas.
  Cam ce ar trebui sa mai fac daca in ianuarie 2011 voi avea avea 7 ani de cind am depus cererea de a mi se permite prezentarea actelor necesare pentru obtinerea cetateniei romane, am depus actele in decembrie 2008, la consulatul de la Chisinau, au trecut de atunci 22 de luni.
  Despre care 5 luni se vorbeste?

 7. Maxim spune:

  as avea si eu o intrebare referitor la punctul 3: de catre cine se constata ca dosarul este complet? ori cind depui dosarul nu e posibil sa til primeasca daca nu e complet, deci nu-mi e clar, termenul asta de 5 luni incepe odata cu depunerea dosarului sau mai intii tre sa stea vrun an pe vreun raft apoi cineva constata ca dosarul e complet si asa mai departe .. va rog sa imi raspundeti daca stiti.. va multumesc

  Stela Popa: Cand il depuneti va spune pe loc daca e complet sau nu. Da, e posibil sa fie respins, daca nu sunt toate actele necesare. Da, termentul de 5 luni incepe de la data in care se constata ca dosarul contine toate documentele si e complet. Ascultati interviul.

 8. toma spune:

  sisi spune:
  September 24 2010 la 15:10
  chiar imi pare räu cä credeti tot ce se scrie, hai sä fim seriosi dragä Stela, stim noi cum se dobindeste cetätenia….” – poate ne spui si noua ?

  Stela Popa: Da, va spun: cu pachetul corect de acte mergeti si depuneti dosarul.

 9. octavian spune:

  punctul 5 cu taxele nu este corect.
  am achitat la depunerea dosarului vreo 150 de euro. bani achitati oficial la consulat. plus dupa ce dai juramintul te mai costa vreo 200-300 euro obtinerea buletinului si pasaportului (taxe oficiale).
  in total iese vreo 400-500 de euro. in acest caz e valabila zicala ceea “frate frate da…”

  la petitiile depuse catre aceasta vajnica autoritate raspunsurile mi-au venit peste 3 luni de la trimitere.

  acu am mai depus una online

  oare tot va dura 3 luni pina aflu un raspuns?

  p.s. recomand celor de la autoritatea nationala pentru cetatenie sa faca un program online care poate oferi petentilor posibilitatea de a urmari stadiul procesarii dosarului. nu e mai simplu asa decat sa raspunda la mii de petermediariloritii?

  Stela Popa: Cui ati achitat la depunerea dosarului? Imposibil! Nu am scos 1 leu din buzunar!Nu induceti va rog in eroare cititorii. In plus, aici vorbim de Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si nu de alte institutii…

 10. In God we Trust spune:

  Si eu daca am depus trimis scrisoare la Ambasada Romaniei inca in 2006 si nu am primit raspuns/invitatie, ce sa fac?
  Sa merg si sa depun dosarul de unul singur sau cum?
  Am fost la consulat si mi-am spus sa iau hartiile si sa merg la Romania.Ar putea cineva sa ma informese exact ce si cum, ca cati oameni atate pareri si sfaturi…

  Stela Popa: Da, va spun. Luati dosarul cu acte si mergeti la unul dintre birourile teritoriale din Ro. Iasi, Suceava, etc. vedeti in text. Eu asa am facut. Si, sfatul meu: Mai informati-va. Eu raspund atat cat cunosc din propria experienta.

 11. SavinRO spune:

  Bravo Stela Popa
  imi place atitudinea ta vizavi de Ro.

 12. sergiu spune:

  La mine e identica istoria cu a lui Mikael, numai ca eu am depus dosarul in octombrie 2002 ca mai apoi la 7 petitii trimise pe adresa M.J. sa primesc 2 raspunsuri cu solicitarea lor de a reinnoi dosarul cu caziere si declaratii noi, adica ”dute bai prostule si mai cheltue ceva bani”???? ca altfel nu pot comenta.
  8ani decind astept,si tot mi se spune -asteptati- ca pina la sfirsitul anului sigur veti primi,ultimii 3 ani cu astfel de promisiuni m-au hranit.Asa ca draga Stela chir as vrea sa mai”cred” in Gabriela Neagu,M.J. Doamna Eucarie si alte 10 puncte inportante despre redobindirea cetateniei,dar… pina la moment nu am nici un motiv.
  IMI PARE FOARTE RAU DE ATIRNAREA AUTORITATILOR ROMANE.

 13. geo spune:

  pt octavian.de ceai impresia ca numai basarabenii platesc,eu sunt nascut in romania si sotia e basarabeanca,am inceput sa adunam actele pt.redobandirea cetateniri si ne-aluat durerea de cap cati bani trebuiesc pt legalizarea copiilor inclusiv de pe cartea mea de identitate.
  noi locuim in strainatate si legalizam orice la ambasada.

 14. geo spune:

  doamna stela multumim pt informatie.va rog sa-mi raspundeti la o intrebare;sotia a gasit in arhiva militara la pitesti numele bunicului de pe mama ca a facut stagiul militar in regatul romaniei,asta nu-i o dovada ca au fost romani?de ce nu ajuta asta cumva?e casatorita cu roman,nici aici nu sunt diferentieri la lege,de ce?

 15. Violeta spune:

  O informatie utila pentru cei care mai asteapta redobindirea cetateniei romane sau care doresc sa depuna dosarul pentru a redobindi ceea ce au pierdut bunicii sau parintii.
  Dar, te rog sa continui acest subiect, mai ales ca ai redobindit cetatenia deja. Va urma o alta perioada incerta si ea, cea de transcriere a certificatului de nastrere! Care poate dura la nesfirsit (in cazul meu de ex: juramint depus in octombrie 2009, cerere de transcriere a certificatului moldovenesc (copia certificatului trimis in octombrie 2009, si ORIGINALUL in februarie 2010!!!)).
  Desi am sunat de zeci de ori la Sector 1 Bucuresti, am si reusit sa vorbesc de citeva ori cu diversi functionari de acolo, lucrurile nu se misca de loc, ultimul raspuns de acum 2 luni era ca cererea mea se afla la semnarea (de catre primar). De atunci am abandonat ideea de ai stresa, sa vad cit va dura…Din interes ;)

  Stela Popa: Va voi impartasi si din aceasta experienta. La timpul potrivit.

 16. geo spune:

  pt toti vizitatorii dumneavoastra;daca aveti bunici din basarabia si nu stiti in ce armata au luptat sau unde au murit adresati-va arhivei militare de la pitesti.

 17. Alexandr spune:

  Intrebarea pentru D-na Stela Popa
  D-stra spuneti ca daca depui in R Moldova apoi “dosarele capătă automat un număr, deoarece se lucrează în format electronic”
  dar de ce numarul nu se comunica de indata la ambasada ?
  De ce in Romania ai numar dar daca depui in Moldova nu ai numarul dosarului de indata. Si trebuie de aflat cu greu numarul peste o luna si doua
  Multumesc

 18. Observator spune:

  Buna initiativa de a discuta despre acest proces.
  Cred ca raman totusi niste semne importate de itnrebare fata de afirmatiile doamnei de la Agentie.

  1. Numarul de cetatenii acordate intre 2002-2010 e aproape sigur sub 50000. Raman deci 75000 de dosare de evaluat. Ca sa poate fi terminate in 2 luni, ar inseamna o viteza de peste 1000 dosare pe zi. Avand 10 de persoane care sa evalueze, ar insemna ca fiecare aproba 100 de dosare pe zi. Vi se pare plauzibil? Lucrand 8 ore, asta inseamna cam un dosar la 5 minute (in continuu). Cu toata bunavointa agentiei, pare plauzibil?

  2. Numarul dosarelor depuse poate ca e ~125000, dar numarul cererilor de programare e probabil mult mai mare. S-ar putea sa fie alte sute de mii de cereri de programare. Acestea cand vor fi evaluate? Mie mi se pare ca cineva care a depus cerere de programare acum multi ani, si n-a apucat sa depuna dosarul ar trebui sa obtina alta programare noua. Ma indoiesc ca are cineva evidenta tuturor scrisorilor de programare din trecut.

 19. Mikael spune:

  Stela Popa: Dvs. scrieti: ”În ianuarie 2011 – 8 ani (!!!!!!!) de la cererea privind programarea la consulat >…” Pai, domnule, in 2015 vor fi 12 ani, iar in 2020 – 17 ani etc. etc. Ce vreti sa spuneti cu asta?

  Sincer să fiu, chiar NU AM INŢELES Stela, ce ai vrut să spui cu această întrebare. Cu aşa “succese” nici în 2050 nu voi mai redobîndi cetăţănia română.
  Eu doar nu am spus cum practic în 2002 România a închis uşa pentru moldoveni odată cu aderarea sa la NATO, eu fiind la Bucureşti pentru a depune dosarul, şi nevoit să mă intorc la Chişinău cu nimic. Mai apoi au inceput să primească scrisori de programare numai la Chişinău cu o sumedenie de sprăvci, una mai caraghioasă ca alta. A fost şi una de genul : Certificat de la Primărie precum că localitatea dată făcea parte în perioada anilor 1918-1940 din statul român. Fiind la putere comuniştii au dat indicaţii la primării de a nu elibera aşa certificate sub nicio formă. Nu zic de sumedeniile adresări la M.S. la Bucureşti, la agenţie, majoritatea fiind fără vre-un răspuns. Iar ultimele informaţii cât de cât despre starea dosarului au fost primite datorită senatorului român Viorel Badea ce işi are un birou şi la Chişinău. De altfel vai de capul nostru.
  Mai zic odată, partea oficială de la Bucureşti DIFERĂ ENORM de partea reală la această Agenţie. Se zice frumos, se face urit.

  Şi încă : Stela Popa: Cui ati achitat la depunerea dosarului? Imposibil! Nu am scos 1 leu din buzunar!Nu induceti va rog in eroare cititorii. In plus, aici vorbim de Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si nu de alte institutii…
  Stela, dacă nu cunoşti situaţia cu adevărat, te rog nu du cititorii în eroare. La Chişinău, la momentul depunerii dosarului în consulat (dar bănuiesc că şi la Bucureşti tot), se plătea câte 45 euro pentru fiecare dosar pentru publicare în Monitorul Oficial a Hotăririi Guvernului Român privind oferirea cetăţeniei la momentul potrivit. Odată cu anularea necesităţii de a fi publicată această Hotărîre, se pare că nu se mai colectează această sumă. Banii evident că nu-i va returna nimeni.

 20. elena spune:

  Sunt abolut in aceeasi situatie, am expediat cererea pentru posibilitatea de reinnoire a cetateniei in 2005, invitatia de a depunde dosarul a venit in 2008, cind si am depus dosarul (evident cu achitarea taxelor pentru cazier si cei 45 de euro la depunerea dosarului),mi sa spus sa urmaresc cum va fi avizat dosarul in monitorul oficial al Romaniei.pentru ca ulterior sa aflu ca totusi era nevoie de expediat o scrisoare pentru a afla numarul dosarului. si de atunci au trecut iarasi luni bune si la fel nici un rezultat si nici o dumerire ce pas trebuie sa fac mai departe.

 21. valeriu spune:

  @pt Observator…pare plauzibil cele expuse de doamna de la autoritate.recent ANC a demarat un concurs pt ocuparea unor posturi in cadru autoritatii .undeva vreo 30 de persoane..deci e posibil sa se tina de promisiuni si sa solutioneze in scurt timp si dosarele restante

 22. valerii spune:

  eu am preoblema mare am aviz pozitiv din luna februarie 2010 an fost la ei de nenumarate ori am scris scrisori dar nimic ba imi spuneau ca se muta dintro parte in alta ba peste o luna ba eca mine poimine dar nimic pina in prezent dar altii care au dat dupa mine dosarele si au aviz pozitiv mult mai tirziu decit mine au primit deja juramintul undei dreptatea smeceri sunt si ei cui sai dau bani ca sa mi deesi mie ordinul cela odata mam saturat sa imblu pe drumuri ca un cine de raspuns la tel. nu vreau sami spuna este ordinul sau nu dar spun toat deauna veniti parca ar costa 1 leu

 23. Sergiu spune:

  Da, Stela..recunosc ca m-ai dezamagit si pe mine. Nu ma asteptam la asa atitudine din partea ta.
  De ce de fapt ii invinuiesti pe cei ce-ti scriu? Ca nu s-au informat?
  1. In 2006 ca si alte mii de moldoveni am trimis cerere de programare pentru depunerea dosarului. In Romania nu puteam depune. Numai in Chisinau la consulat. Nici pana azi nu mi-a venit raspuns. Da au trecut 4 ani! Dar fireste – e o aberatie. Fiindca istoria cunoaste un caz cand cineva a tras o fuga pana la Petrofi Sandor, si a depus imediat. Atat.Nu va mai plangeti!
  2. Pentru a perfecta careva act civil (in acest an) in Chisinau e nevoie de programare prealabila pe internet sau telefon – Programarea se face pe 2 luni inainte din cauza numarului mare de solicitanti. Evident ca se gresesc litere la fiecare al treilea si mai sunt si alte probleme. In raion nu e mai repede, cel putin acum – testat pe pielea proprie.
  Dar fireste – inca o aberatie. Cineva le-a facut rapid.Fara detalii – dar asa a fost.
  3. Dupa ce am depus la Suceava – mi s-a spus : Stai si asteapta scrisoarea.Atat. 5 luni au trecut. Nu a venit. Vreau sa-mi spuna cineva ca dosarul e in ordine, ca scrisoarea nu s-a pierdut, asa cum posta odata mi-a pierdut toate actele mele. Dar nu am la cine sa ma informez. Evident – inca o prostie mare.Exista momentul magic al determinarii “daca dosarul este complet”. Da cand e acest moment? La depunere cand doamna verifica, sau cand intra in comisie? E o intrebare clara. Si cum raspundeti voi la ea?
  La mine 5 luni au expirat deja. Ce sa fac? Sa ma INFORMEZ?

  La urma urmei, Stela. Putei sa nu iai atitudine macar, decat sa invinuiesti oamenii ca mint ca au platit bani la depunere.Puteai normal sa le lamuresti ca plata era perceputa pentru servicii consulare ale ambasadei Romaniei, si nu de Autoritatea pentru Cetatenii.
  Deci cine nu este informat, Stela? Noim care ne intalnim cu greutati si le reclamam, sau tu – careia i-a cazut cetatenia din pod, si nu ai incercat vreodata sa grabesti procesul, sau banal sa afli stadiul dosarului.
  Da cum ramane cu acei care au depus in 2002? Sa nu minta si sa nu se planga si ei?
  Mi te inchipuiam altfel, Stela.
  Probabil traim intr-o perioada de deceptii in politicieni si oameni publici.

  Sergiu

  Stela Popa: Sanatate. Si Dumnezeu sa te ajute sa iti recapeti dreptul de a fi roman… Si nu uita: graba strica treaba. Iar tu pari grabit. O vad dupa cum judeci oamenii. Succes!

 24. Valeriu spune:

  Bai, Serioja ce aberezi tu aici? Eu sunt student in Romania si am luat cetatenia in exact 5 luni si 3 zile. Esti pus cumva de cineva aici sa tulburi apele? Nu mai veni cu acuze si baliverne kgb iste. Si eu sunt exemplu ca am luat repede cetatenia si la fel si colegii mei de camera. Ce naiba? Chiar ati impanzit dracu toate forumurile? Va victimizati ca prostii. Va suparati pe astia ca nu s ce naiba va da mai greu cetatenia da de ce nu va suparati pe rusi ca va inunda in rahat pana in gat in RM. Cretinilor.

 25. SergiuG spune:

  Salut Stela!. Ai msi n-ai dreptate. Da, am depus actele in doua ore la Chisinau la 4 februarie. Acu e sfarsit de septembrie. Cum zic “moldovenii” ни звуку ни духу!Bombardez cu mail-uri cetatenie.ro dar fara rost. Probabil il considera spam.La Bucuresti trebuie sa te prezinti marti seara sa te inscrii intr-o lista ca mai apoi miercuri la 4 dimineata sa prinzi iar rand. Unde-s cele 5 luni? Eu nu insinuez nimic si nu am pretentii catre tine. Imi vars amarul.

  Stela Popa: Inteleg. Nu trebuie sa mergi sa te inscrii seara. Mergi dimineata la 7. Eu asa am facut si pe la ora 13.00-14.00 am intrat si am depus dosarul. Vezi ca repet a mia oara, 5 luni incep de la momentul in care se constata ca toate atele sunt ok. Sunt sigura ca pana la sfarsitul anului vei avea un raspuns. Succes.

 26. nina spune:

  Eu am depus cerere pentru cetatenie in 2004 si astept sami vina scrisoare sa depundosarul.Am fost de nenumarate ori sa intreb si mia spus sa astept.Spunemi te rog acum pot sa mai scriu odata cerere sau am auzit ca pot sa ma duc la Iasi sa depun dosarul cu documente.dar nu stiu exact ce documente imi trebuie. poti sami spui? Multumesc mult. Astept raspuns.

  Stela Popa: Mergeti la birourile teritoriale. Vedeti lista actelor necesare pe just.ro

 27. Valy spune:

  Apropo la intrebarea de mai sus, m-ar interesa sintagma “birourile teritoriale” asta se are in vedere punctele Iasi, Suceava etc sau la Chisinau, fiindca la mine este aceeasi situatie, in 2006 am depus cererea la Consulatul de la Chisinau pe atunci str. Vlaicu Parcalab, am transmis 2 scrisori aici in RM si 1 scris in Romania sa aflu ceva despre soarta dosarului meu dar…..din pacate liniste mortala. Ma intereseaza acum daca plec si depun dosarul in punctele din Romania va fi corect??? Merci anticipat

  Stela Popa: Da si mai informati-va de pe just.ro

 28. Dinu spune:

  multzumesc enorm Stela pt aceste articole/interviuri referitoare la Cetatenia Romana!

  Te rog,insa , daca vei avea posibilitate sa ridici intrebarea referitoare la stadiul dosarului, sau la modalitatile de aflare a acestuia…deoarece este aproape imposibil de aflat pe caile care au fost comunicate pina acum(e-mail,telefon,scrisoare), pe toate le-am folosit de nenumarate ori insa fara nici un succes!

  Merci anticipat!! succese!

 29. Dinu spune:

  apropo…. am depus dosarul la Chisinau, la inceputul anului 2009, si nu m-i s-a comunicat nr. lui, de atunci incerc sa aflu, dar fara succes…. eu nu ma grabesc nicaieri ,,,,insa ar fi normal ka cei de la Directia Cetatenie sa-si indeplineasca obligatiunile de serviciu si sa raspunda la interpelarile cetatenilor!
  cineva mi-a cerut o suma de bani k sa vada stadiul dosarului,insa am considerat inutil sa dau bani pt ceva simplu si firesc,,,,

  Daca cunoaste cineva vreo modalitate sigura de a afla acest nr. am sa fiu recunoscator!

 30. Aurica spune:

  Am depus dosarul la Londra , octombrie 2008.Ieri am primit la email ordenul de la ANC, me-a durat 5 luni si 7 zile sa aflu numarul dosarului dupa nenumarate email-uri si scrisori recomandate. Nu a fost usor, am fost si eu plina de nervi dar s-a rezolvat. Oameni buni trimiteti email pe site-il oficial al presedintelui Romaniei, eu cel putin numai la aceste email-uri am primit raspun. Si rasfoiti site-ul Cetatenie Romana.info. pe site este foarta multa informatie despre redobindirea cetateniei Romane si mai sunt foarte multi binevoitori care o sa va raspunda la unele intrebari – GRATIS. Acum si la consulatele de la Chisinau, Balti si Cahul se depun dosare fara INVITATIE sau PROGRAMARE, intrati pe site-urle consulatelor si cititi daca nu ma credeti pe mine. Succese mari in continuare la toata lumea!

 31. igrek spune:

  Salutare la toti. Cum se face oameni buni ca unele firme cum ar fi cei de pe http://www.documente.md au posibilitate sa afle stadiul dosarului in baza unei taxe achitate in prealabil, dar noi cetatanii simpli stam si asteptam cu anii vre-o stire despre mersul procedurii de redobindire a cetatanie romane??? Si se trimbiteaza peste tot locul ca nu se achita nici o taxa.

 32. Stela Popa » Blog Archive » Cet spune:

  [...] Neagu, de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie de la București, de la care aflăm 10 puncte importante despre procedura de redobândire a cetățeniei române de către basarabeni. Despre aceste toate vă propun să ascultați în audio de mai [...]

 33. nicolae spune:

  geo spune:
  September 24 2010 la 17:56
  pt toti vizitatorii dumneavoastra;daca aveti bunici din basarabia si nu stiti in ce armata au luptat sau unde au murit adresati-va arhivei militare de la pitesti.
  geo, la arhiva deindata intreaba in care unitate a luptat cutare pentru ca sa obtii copie dupa acte din arhiva, personal am experienta in familie. mai jos afisez raspunsul de la arhiva MApN
  *
  raspuns cerere‏

  3/11/2010

  Add to contacts
  To _______@msn.com
  From: sia@forter.ro
  Sent: Thursday, March 11, 2010 9:36:17 AM
  To: _______@msn.com

  D.______________
  Urmare la cererea dumneavoastra adresata Ministerului Apararii Nationale si inregistrata la nr. P___/2010, va comunicam:
  Pe baza datelor furnizate, a fost demarata cercetarea arhivistica, insa nu au fost identificate consemnari cu privire la situatia militara a
  numitului _______ Nicolae. Pentru continuarea cercetarilor este necesar sa ne comunicati denumirea unitatilor militare cu care a fost pe front. De asemenea, este necesar sa trimiteti documente care sa ateste gradul dumneavoastra de rudenie cu sus-numitul (traduse in limba romana si legalizate) si din care sa rezulte data acestuia de nastere si prenumele parintilor.
  Va adresam rugamintea ca documentele sa le remiteti pe adresa unitatii noastre: Arhivele Militare Romane, bulevardul Drumul Taberei nr. 9-11, sector 6, Bucuresti, cod 61416, precizand si domiciliul dumneavoastra.
  SEFUL ARHIVELOR

 34. nicolae spune:

  Dupa o asteptare de circa 6,5 ani am depus si eu juramantul in aprilie trecut. Imi pare rau pentru cei multi care raman in asteptare. Procesul e lent, chiar daca se vor solutiona 30-100 mii cereri in an, oricum pentru 1 mln de solicitanti va fi nevoie de 10-30 ani. Iar Unirea, in conditiile actuale, se va produce doar prin dobandirea cetateniei romane de basarabenii cu acest drept. Si aici vreau sa-i corectez pe unii: nu ni-a fost furata cetatenia romana, deoarece conform art. 15, al.2, din Declaratia Universala a Drepturilor Omului “Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de cetatenia sa sau de dreptul de a-si schimba cetatenia.”, accentuez – arbitrar, deoarece acest drept se acorda si se retrage individual. Parintii si bunicii nostri nu au schimbat-o (nimeni nu a depus cereri in acest sens sau de renuntare) ci in mod automat ei au fost incetateniti de urss, In consecinta, potrivit dreptului international dar si legislatiei romane (art.34 din Legea nr.21/1991 prevede ca „sunt şi rămân cetăţeni români persoanele care au dobândit şi au păstrat această cetăţenie potrivit legislaţiei anterioare”. Constituţia României la art. 5, alin. 2, prevede expres că „cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere”), noi ne-am nascut cetateni romani (potrivit art. 5, lit. b, din Legea nr. 21/1991, “sunt cetăţeni români cei care s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română”). In cazul nostru redobandirea trebuie transformata in recunoastere, dar asta nu se face pt. a tine sub control numarul acordarilor, iar procesul de redobandire este limitat in timp (de ce juramantul se depune doar intr-o zi sau doua in luna si nu mai multe). Si actiunile de constatare a cetateniei romane sunt respinse de instanta pe un temei inventat la CSM si anume “constatarea calităţii de cetăţean român nefiind de competenţa generală a instanţelor judecătoreşti”. Prin admiterea acestei excepţii de instanţă se îngrădeşte dreptul la justiţie, în baza art. 111 Cod procedură civilă, în vederea constatării existenţei unui drept cum este dreptul la cetăţenie, în acest mod nerespectându-se dreptul persoanei la judecarea în mod echitabil şi într-un termen rezonabil a cauzei sale de către o instanţă independentă şi imparţială, consacrat în Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, art. 6, alin.1. Conform Constituţiei României, art. 21, alin. (1), „orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime”, la alin. (2) fiind prevăzut că „nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept”, cu atât mai puţin o apreciere din cadrul unei comisii din CSM.

 35. nelly spune:

  Vreau sa multumesc Stelei Popa pentru toata straduinta ei de a ne ajuta,de a ne informa si sa-i urez succes in tot ce face.
  Rog mult de tot,sa ma ajute cineva,daca s-a intimplat caz similar,cind nu mai ai parinti,au decedat,dar nu se gasesc certificatele de casatorie a parintilor,cum facem? E o intrebare la care nu pot gasi raspuns de multi ani.Sa nu fie oare si pentru noi posibilitatea de a fi iarasi romani,ca buneii si parintii?
  Multumesc anticipat pentru ajutor,in caz ca va vani.

 36. lerka.27 spune:

  Cum pot sami aflu nr.dosarului meu.Eu am depus la chisinau,dar nu miau dat nici un nr.

 37. EDUARD spune:

  Nu stiu cind a depus Popa dosarul dar accesati linkul http://chisinau.mae.ro/index.php?lang=ro&id=113663 si veti vedea ca totusi exista o taxa ( drept nu 150 de euro dar totusi exista ). Tot nu stiiam de taxa caci mi-au trimis acasa de la consulat dupa bani.

 38. mariana spune:

  eu am primit o scrisoare prin care imi comunica ca trebuie sa depun juramintul,nu stiu ce acte trebuie sa pregatesc si daca e posibil sa depun juramintul la consulat in Italia pentru ca la moment aici ma aflu.multumesc mult.

 39. olga spune:

  am si eu o intrebare,sunt din chisinau si am depus pachetul de documente in martie anului 2010,domnisoara primind dosarul a spus ca e unul puternic si peste 6 luni sa astept un rezultat,bine stiu ca e imposibil, sunt deja aproximativ 10 luni de la data depunerii si as vrea sa aflu,aproximativ cind pot astepta si eu o scrisoare cu o invitatie la juramint ,sau sa astept cei citiva ani despre care vorbesc mult.
  va multumesc anticipat!

  Stela Popa: Cam asa dureaza…

 40. raluca poduţ spune:

  va rog sa-mi scrieti adresa de Mail a AUTORITATII PENTRU CETATENIE din Bucuresti,doresc sa aflu stadiul procesarii dosarului meu pentru renuntarea la cetatenie. Va multumesc.

 41. maria.cd spune:

  pentri mikael…………….mikael eu kred ka esti prea nervos din kauza acestei redobindiri….eu te sfatui sa te ei in mini..si sa astepti…………ku rabdarea treci si marea…………eu tot am depus actele in iulie 2010…..si nu am akitat nici un leut………asa ka tu nu duce lumea in eroareeeeeeeeeeeeee……………..kit despre stella…BRAVO FATA…………NOTA 10…………

 42. Victor spune:

  Sunt in Italia,am depus actele la Consulatul Rominiei din Milano in septembrie 2009,nu mi-au dat numarul dosarului.Pina acum nu stiu nimic de dosarul meu,nenumarate ori am scris,nu mi s-a raspuns,sun pe numerele de telefoane ce sunt afisate,dar mereu inchise.Va rog,daca cineva a trecut prin asta,sau stie ce trebuie de facut in asa cazuri,ajutati-ma.Multumesc

 43. timofei spune:

  au depus si eu actele pentru redobindirea cetateniei romane doa la Barcelona , cind le-am depus la ambasada nu mi sa dad nici un numar de dosar , nimic , caci ei au zis caei nu pot sa- mi dea nimic , ce sa fac , unde sa ma adresez , la ANC nu pot ca nu am numar de dosar…..

 44. Victoria spune:

  salut la toti!eu am o problema dar tot odata si o intrebare,in cazul in care mi-a venit ordinul mijloc de septembrie 2011 si nu sunt in tara sa pot depune juramintul,
  Intrebarea:care este termenul maxim de depunerea juramintului dupa primirea ordinului?
  va multumesc mult!astept raspuns

 45. Stela Popa spune:

  nu exista termen.

 46. Tatiana spune:

  Salut. Va rog mult sa-mi raspundeti la o asa intrebare, Ma aflu in Portugalia de cinci ani. Scrisoarea de a merge sa depun juramintul a fost de sora mea in luna ianuarie 2011. Dar din pacate ei nu ma-u anuntat ca am primit aceasta scrisoare. A trecut deja un an, ce sanse mai am pentru a depune juramintul? astept aceasta cetatenie din anul 2002 de cind am depus actele. multumesc anticipat.

 47. Maria spune:

  Daca o persoana se afla nelegal pe teritoriu unui stat european, are dreptul de a depune juramintul la ambasada Romaniei? in Italia de exemplu.

 48. Olga spune:

  1. Vis-a-vis de taxe: am depus astăzi, 5 iunie 2012, dosarul la Secţia Consulară la Chişinău, am achitat taxa de 60 euro prin casierie, cu chitanţă.
  2. Obţinerea actelor de la oficiile de stare civilă din Moldova este un calvar, cu condiţia că nu doreşti să le dai mită la funcţionarele de acolo şi nu îţi permiţi să achiţi suprataxele pentru urgenţă. Personal am mers în raion, m-au programat la 27 septembrie 2011 pentru 8 noiembrie 2011 (adică peste 42 zile calendaristice), când am comandat actele, mi-au spus să vin pe 10 decembrie (adică încă peste o lună şi mai bine). Unul din cele 5 acte comandate nu a fost gata nici peste o lună, nici peste două (atât e de mare distanţa de la Chişinău la Străşeni) şi aşa am trepădat de vreo 5 ori. Şi dacă eu, o persoană cu studii superioare, având experienţa vieţii, care ştie să explice clar de ce are nevoie, ştie să vorbească şi să-şi impună punctul de vedere, nu poate învinge acest sistem birocratic, ce să mai vorbim de oamenii simpli, de la ţară, fără multă carte şi sărmani ca vai de ei sau de persoanele tinere, pe care tipesele de la oficii nu prea le iau în serios.
  3. De procedura de transcriere a prenumelor din actele de stare civilă eliberate în perioada sovietică nici nu mai pomenesc, că mi se face rău. Dacă titularul (unul din părinţi, de ex.,)a decedat, eşti nevoit să-ţi schimbi toate actele personale (certificatul de naştere, buletinul de identitate) şi să înscrii forma rusească a prenumelor – Vasilii, Nicolai, Gheorghii etc., ca să nu părem cumva, vezi Doamne, prea români.
  4. Doamne-ajută tuturor!

 49. Stavila Angela spune:

  Ajutati-ma va rog!?..Pasul 1 ,Am depus dosarul redobandirii cetateniei romanesti la ambasada Romaniei din Atena fiindka locuiesc in capitala Greciei de multi ani incoace.Pasul 2 ,Am trimis cererea prin skrisoare la ministerul din Bcuresti indeplinind model de pe internet,cu 2 ani in urma dar rs cu numarul dosarului nu l-am primit inca nici pana in ziua de azi.Dela ambasasda mi-l cer ca sa putem continua procesul de redobandire a cetateniei.Sant foarte confuza fiindca a trecut deja mult timp si nimeni nu ma poate indruma ce si cum trebuie sa fac pentru intregirea procesului si finalizarea lui.Apropo,pe monitorul de stat sant din anul 2010 cu numarul 11013-2010.Vad ca ajutati prin sfaturi fixe multa lume si am hotarat sa skriu si eu.Indrumati-ma va rog frumos si pe mine ,ajutati-ma va rog frumos spunandu-mi care este urmatorul pas sau cum pot face ca sa-mi iau raspunsul prin scrisoare cu numarul dosarului personal din Bucuresti.Va multumesc anticipat.

 50. EnMar spune:

  Buna ziua. Eu am depus dosarul in martie 2011 si dupa mai bine de 2 ani si jumatate am primit de la ANC o scrisoare in care ma informeaza ca dosarul meu este complet. Acuma trebuie sa mai astept inca 5 luni? Intreb pentru ca am studiat in Romania de peste 10 ani si acum trebuie sa imi fac viza de scurta sedere pentru a intra in Romania. Cum e posibil ca persoanele care nu au intrat niciodata in Romania au primit foarte rapid cetatenia (sub un an) si noi, care ne-am construit o viata aici, trebuie sa ne intoarcem in Moldova sa umblam dupa o tona de acte pentru a putea intra in Romania?!?!

 51. andrimar spune:

  buna ziua. AM SI EU O PROBLEMA AM DEPUS IN 2011 DUPA 1AN, SI 5 LUNI, PRIN INTERMEDIAR AM AFLAT STAREA DOSARULUI LA CARE MI SA SPUS CA 18.04.2013 AM TRECUT TOATE COMISIILE SI CA IN SCURT TIMP TREBU SA APAR IN ORDIN SI CA DUREAZA TOATA ASTA DE LA 1 LUNA LA 3….DAR AU TRECUT MAI MULT DE JUMATE DE AN CUM CREDETI CARE POATE FI PROBLEMA.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA