UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


(AUDIO) „Un secol cu Neagu Djuvara”: 750 km, pe jos, prin Basarabia

14:37 Interviuri, Mai aproape de Europa, 3,771 afişări

Mai întâi am citit cartea. Evident, nu am rezistat tentației și am mers să iau un interviu autorului. Și iată ce am aflat.

 S-au întâlnit „La masa Adevărului”, au discutat ore în șir, de mai multe ori, despre trecutul, prezentul și viitorul românilor. După dezbateri intense, ziaristul George Rădulescu de la Adevărul din București spune că s-a gândit să adune într-un volum toate discuțiile cu Profesorul pentru că ar fi de interes atât pentru cei tineri, cât și pentru cei vârstnici. De aici și titlul cărții – „Un secol cu Neagu Djuvara”. Titlu vândut în 27 000 de exemplare!

„Stând de vorbă cu Neagu Djuvara pur și simplu ai impresia de regresie temporală. Felul de a nara al Profesorului îți creasă impresia că participi direct la desfășurarea unor evenimente istorice” mărturisește invitatul emisiunii „Mai Aproape de Europa”.

„Să trăim și să respirăm atmosfera epocii de dinainte de Unire”

„Neagu Djuvara e acel om pe care România l-a pierdut definitiv pentru simplul motiv că nimeni nu se preocupă să dea o formație morală și intelectuală în prezent în școli. Chestiune fundamentală pentru viitorul României”. De această părere este autorul cărții  – George Rădulescu când vine vorba despre perioada interbelică. Despre epoca de altă dată, intervievatul meu spune că „rămâne ca una pe care o putem idealiza în tot trecutul tumultos al României”. Și Andrei Pleșu, cel care semnează prefața lucrării, spune că vede în Neagu Djuvara „modelul unei lumi ireversibile, dispărute, lumea României interbelice”.

Și pe drept cuvânt. Stând de vorbă cu Marele Boier, care provine dintr-o familie de 130 de capete încoronate, cea a Grădiștenilor (n.n. – din partea mamei), George Rădulescu mărturisește: „Un simplu gest al lui Neagu Djuvara ne arată semința sa aristocratică”. Dar nu numai. Experiența sa de viață, de 94 de ani, își spune și ea cuvântul. Neagu Djuvara a luptat în al doilea război mondial în regimentul 6 „Mihai Viteazul” , a parcurs 750 de km pe jos prin Basarabia și a fost rănit. Djuvara a avut mare noroc deoarece 90% din regimentul său a fost distrus în bătăliile de la Odesa. Are povestiri inedite de pe front. De altfel, la Cotul Donului, și-a pierdut și singurul văr primar pe care l-a avut. Ascultați povestea chiar de la domnia sa  la finalul coloanei audio de mai sus.

„E trist că românii nu vorbesc despre eroii lor”

De aceasă părere este ziaristul George Rădulescu vorbind despre trecutul românilor cu referire la cartea pe care o semnează. „Păcat că transportăm într-un registru minor aceste amintiri istorice”, spune autorul și realizatorul proiectului „La masa Adevărului”. Și continuă: „Trebuie arătat faptul că românii au avut o mentalitate defensivă și și-au apărat Țara cu dăruire de fiecare dată când au trebuit să își conserve teritoriile pe care le-au avut. Nu trebuie să ne fie jenă să vorbim despre toate acestea, deoarece nu suntem o națiune de lași cu aspirații imperiale”.

Și pentru că prea puțini s-au preocupat în ultimii ani de descoperirea trecutului și indicarea unor surse de autenticitate, George Rădulescu nu ezită să o facă în „Un secol cu Neagu Djuvara”. El explică: „Trebuie să stabilim după aceste două decenii bulversante cine suntem, ce vrem și încotro mergem, cum ne definim în raport cu celelalte popoare”.

Neagu Djuvara: „Ne trebuie două generații pentru a scăpa de păianjeni

„Suntem deștepți și ne vom lua locul în Europa unită” spune Neagu Djuvara în discuțiile cu George Rădulescu inserate în cartea citată mai sus. Autorul cărții afirmă însă în cadrul emisiunii „Mai Aproape de Europa” că „românii încă nu și-au ocupat acest loc, ba mai mult, România și-a pierdut și rolul de lider regional”.  Pierderea acestui rol nu se datorează cumva „greșelii fatale făcute de România în iunie 1940?” l-am întrebat eu pe G. Rădulescu. Neagu Djuvara, de exemplu, spune că toate problemeleRomâniei au început anume odată cu cedarea Basarabiei și că tot atunci „ne-am pus rău cu toată Europa și nu am fost sufiecient de abili din acest punct de vedere”. Revenind în prezent, George Rădulescu explică: „În ultimii ani, după 2002 și 2007, când a avut loc integrarea în NATO și, respectiv, în UE, România nu mai are un proiect. Deci, problema este lipsa de proiect în prezent și nu vechile greșeli. Iar lucrurile nu vor ma continua mult așa și românii se vor trezi”.

„Europa se sinucide”

Este ideea exprimată în carte din care desprindem scepticismul lui Neagu Djuvara față de Europa. Reputatul istoric spune: „Circulând cu metroul parizian poți vedea Europa de mâine”. Iar ideea este că în viitorul apropiat Europa va trebui să facă față unui aflux teribil de imigranți, iată de ce George Rădulescu spune că „trebuie să fim conștienți că ne putem pierde identitatea și trebuie să ne implicăm într-un proiect de menținere a  identității”. Iar în acest proiect, „anomalia RM”, cum numește Neagu Djuvara Basarabia, trebuie și ea rezolvată.

Profesorul spune despre basarabeni: „Din păcate ei, cei de dincolo (n.n. – din RM), sunt prostiți de atâția ani de despărțire de România”. Iar George Rădulescu adaugă la rândul său că vede RM ca o graniță estică a UE și nu crede că „acest spațiu este condamnat să rămână într-un post-stalinism neproductiv care să îl mențină în blocaj”. Nici Neagu Djuvaranu nu acceptă termenul de „tampon” în cazul RM. Cntinuând ideea George Rădulescu adaugă: „Mai devreme sau mai târziu țările din zonă vor face parte dint-o structură europeană unde nu își va mai urmări fiecare interesul propriu, meschin”.

Cum e să stai față în față cu un om care l-a cunoscut pe Emil Cioran, care după 45 de ani de stat în afara României a revenit în țară imediat după revoluție și care 23 de ani a locuit în Niger etc. etc. aflați din audio inserat în text din discuția purtată cu autorul George Rădulescu.


13 raspunsuri

 1. moldoveanul spune:

  sunt complet de acord cu Neagu Djuvara, în special cu faptul că o dată cu integrarea ţării în UE românii şi cred că mai dgrabă şi moldovenii îşi pot pierde identitatea.

  Stela Popa: Da, este sceptic, dar crede în proiect. Ascultă audio până la capăt.

 2. Eusebiu spune:

  chiar atat respect aveti pentru Neagu.Trebuia scris cu [n]mare

  Stela Popa: Eram in procesul de redactare al textului cand ai vazut. Nu stiam ca e afisat deja pe blog. Oricum, multumesc.

 3. G.Olteanu spune:

  Daca am avea macar un om, care sa fie pe jumatatea lui Neagu Djuvara, in clasa politica a Romaniei…lucrurile ar sta altfel pe plan intern/extern. Intotdeauna am fost convins ca un singur om poate schimba multe, daca nu totul. Trebuie doar sa ajunga unde trebuie, si norodul se va trezi din somn. Multumesc pentru articol, Stela! Unirea cu Basarabia este doar o chestiune de timp,dupa parerea mea umila. Sangele apa nu se face, intr-o perioada asa scurta. Neagu Djuvara = o stea a romanismului

 4. anna ciorba spune:

  Neagu Djuvara,e un om de mare valoare,o personalitate.sunt studenta la facultatea de istorie a universitatii Bucuresti si pot spune ca astazi se incearca tot mai mult o integrare a istoriei nationale in istoria europeana si nu numai.Nu se mai vorbeste astazi despre eroi,a vorbi despre trecut e o rusine,mai ales sa idealizezi trecutul.Cert e ca acelasi lucru il sustine si domnul Lucian Boia in “istorie si mit in constiinta romaneasca”.Cred ca a vorbi despre trecutul tau istoric nu constituie o piedica in dezvoltarea actuala a Romaniei,cat despre Basarabia,domnilor,se sutine si e asa,ca Basarabia s-a unit cu Patria-Mama cu baioneta,asa ori altfel,fiind din Basarabia,sunt dominata melancolie si de o dorinta puternica-Cand e va face Unirea?Cine stie?Doamna Popa va felicit pentru ot ce faceti.
  cu mult drag,
  Anna

 5. Raritza spune:

  Numai Romania Mare ne va salva de dezmatul de la Rasarit !

 6. Virgil Pruteanu, b-dul Nicolae Balcescu, Iasi, Romania spune:

  Pentru Anna Ciorba! Stimata doamna, daca basarabenii sunt convinsi ca unirea din 1918 s-a facut cu baioneta, atunci nu are rost sa se mai vorbeasca de unire. Pentru ca acum, toata suflarea romaneasca dintre Prut si Tisa este convinsa ca unirea o pot face numai basarabenii. Ceea ce cred eu si foarte multi romani ca nu se va intampla in acest mileniu. Romanii nu mai indraznesc si nici nu vor mai indrazni vreodata sa puna problema unirii pentru ca iarasi se va spune ca s-a facut cu baioneta. Mai mult, din cauza Basarabiei, Romania a pierdut Bucovina de nord si tinutul Herta. Daca Basescu mai face ceva valuri pe acest subiect, va garantez ca asta e doar din motive electorale si de popularitate. Cauta si el satisfactie in strainatatea apropiata pentru ca in tara este urât si hulit. In consecinta, cam tot romanul este impotriva unirii cu o populatie care este, in cel mai fericit caz, neromanesca in spirit si simtiri. Urez tot binele din lume amalgamului de populatii polietnice din RM si v-am ruga sa abandonati orice discutie care priveste pe romani si Romania. Vecinii trebuie sa se respecte si nu sa se urasca. Toate cele bune!

 7. dmariuss spune:

  Stimate domnule Virgil Pruteanu, vă rog nu mai generalizați când vorbiți despre părerile românilor din România, mi-e greu să cred că ne cunoașteți pe toți 22 de milioane (sau măcar o parte semnificativă). Unirea s-a realizat în 1918 în primul rând pentru că a fost dorită de românii dintre Prut și Nistru, iar cei din Vechiul Regat au venit în întâmpinarea acestei năzuințe.

  Știu că sunt foarte mulți tineri ca și mine (din România) care doresc reîntregirea și suntem conștienți de costurile foarte mari pe care le implică. Cu toate acestea, cred că reîntregirea se va realiza mult mai repede decât spuneți dvs, cu condiția ca românii de acolo să „vină în întâmpinarea noastră în UE” de această dată.

  Sunt ferm convins că sunt politicieni la București care acționează în sprijinul integrării Rep. Moldova din convingere și nu(doar) din calcul electoral iar strategia asta ar trebui asumată de întreaga clasă politică. Următorul obiectiv național al României trebuie să fie facilitarea integrării Rep. Moldova în UE!
  Sper să nu-mi luați în nume de rău, dar, cu tot „amalgamul de populații” pe care îl indicați, noi, de aici cu cei de dincolo de Prut, suntem mult mai mult decât vecini! Vecini suntem cu ungurii, bulgarii, sârbii, nu și români cu români (nu ar fi logic, nu?)

 8. Napocel spune:

  Virgil Pruteanu

  Românii vor-ndrăzni și-n continuare să pună problema unirii. Românul nu este împotriva unirii, populația este majoritar românească.
  De ce ai rugămintea de a se abandona orice discuții ce privesc pe români și România???? :lol:

 9. Virgil Pruteanu, b-dul Nicolae Balcescu, Iasi, Romania spune:

  dmariuss si napocel, voi ati vizitat vreodata Basarabia? Daca nu, faceti-o cat mai repede si lecuiti-va odata de “dragostea” voastra pentru populatiile polietnice rusificate dintre Prut si Nistru. Domnilor, intelegeti ca astia nu mai sunt moldoveni (deci romani), ci impostori. Ei au nevoie sa se lege de o istorie, o identitate, de o cultura, de o civilizatie straveche, pentru ca ei nu le au. Si atunci isi insusesc in mod fraudulos o parte a identitatii si civilizatiei romanesti, murdarind si tarand in noroi denumiri sacre romanesti, elemente ale istoriei si civilizatiei romanesti din Moldova romaneasca adevarata. Eu nu am vazut nicaieri in Europa atata ura si nu am auzit niciodata atatea cuvinte de ocara la adresa Romaniei si a poporului roman ca in Basarabia. Si rusii ne respecta si se comporta civilizat cu noi. In magazinele basarabene nu esti servit daca nu vorbesti ruseste, te dau jos din “transport” daca vorbesti romaneste etc, etc. Vizitati fratilor acest pamant neromanesc / nemoldovenesc si supuneti-va constient pentru cateva zile bataii de joc a basarabenilor. Si va asigur ca va veti lecui pentru totdeauna de republica polietnica de la est de Prut. Eu urez numai bine atat romanilor, cat si populatiilor rusofone si rusofile din Basarabia!

 10. Menumorut spune:

  Ascultati romanilor de fratele Virgil Pruteanu,stie el ce stie ,s-a lecuit de fratia cu amalgamul asta de populatii rusificate.Basarabia e pierduta din 1812 si nu din 194o.

 11. lapusneanu spune:

  Moldovenii dintre Prut si Nistru seamana cu corsicanii.
  Daca moldovenii sunt romani de limba rusa; corsicanii sunt italieni de limba franceza.Si unii si ceilalti vorbesc ostentativ limba ocupantului, despre fratii lor din tara-mama spun ca sunt “tigani si fascisti” ; amandoua teritoriile sunt niste bantustane rurale, cu sate uitate de lume si parasite. Corsica si Moldova de Est – 2 regiuni de unde toata lumea fuge si nimeni nu vine sa le ia locul

 12. elena spune:

  Este foarte dureros sa auzi, asa gen de comentarii de la fratii din Romania. Recumosc ca Basarabia este plina de rusi si de mancurti, dar exista o mare parte dintre romanii- basarabeni, care sufera si lupta cu adevarat pentru ientitatea sa nationala. Este usor sa te dai cu parerea dintr-o tara, unde nu ti s-a furat nicodata istoria, limba, traditia. Bunicii mei au luptat si au servit Tara cu mandrie. Si nu va voi permite sa ne insultati, pentru ca fara voia noastra am fost rusificati si indobitociti. Dragi romani de peste Prut, nu uitati ca in venele noastre curge tot sange de roman, si nimeni niciodata nu ne va putea lua acest drept, indiferent in ce parte a Prutului ne-am nascut

 13. Anonim spune:

  Virgil Pruteanu si Lapusneanu elucubreaza. Numeroase comentarii la articolele publicate aici infirma categoric asertiunile domniilor lor.

  Daca intr-adevar la Universitatea din Bucuresti se spune astazi ca unirea teritoriului dintre Prut si Nistru s-a facut cu baioneta, este un flagrat neadevar si o gafa pe care numai ‘corectitudinea politica’ o putea impune. Asa ceva nu s-a sustinut decit in perioada cominternista, si in nici un caz dupa 1964. Cu baioneta s-au facut doar dezunirile. Domnii universitari nu amintesc astazi despre acesta tinerilor studenti? Cei anteriori lui 1989 o faceau.

  Logistica Armatei Romane se intindea dincolo de Prut inca din timpul razboiului, intrucit adincimea teritoriului national neocupat era cam de 100 km iar aprovizionarea de la aliatii occidentali, atit cit era, se facea prin Rusia. La Odessa existau depozite apartinind Marinei Militare Romane, ale carei nave se retrasesera acolo sau in sanctuarul conferit de Delta.

  Debandada trupelor ruse bolsevizate a obligat fortele romane sa riposteze, cum s-a intimplat la Iasi si Galati, sa-i dezarmeze pe turbulenti si sa-i escorteze peste Prut. Puteau fi lasate acele bunuri care apartineau Statului Roman la cheremul unor ametiti de vodca si de promisiunile desarte ale unui scelerat ca Lenin?

  Trecerea unui contingent sporit de forte romane peste Prut s-a facut la cererea organelor puterii constiuite acolo, respectiv Republica Democratica Moldoveneasca, care dispunea ea insasi de o forta armata care nu s-a opus celei ale Romaniei. De ce ar fi fost sovietele bolsevicilor, in mare majoritate alogeni, mai legitime decit Sfatul Tarii al Republicii Democratice Moldovenesti?

  Daca pe doamna Anna Ciorba, fiind de dincolo de Prut o doare sufletul pentru dezunirea de azi, pe mine unul ma doare din perspectiva timpului. Cei de pe ambele parti ale Prutului care au facut unirea din martie 1918 nu au vazut o piedica in faptul ca se unesc doua saracii, asa cum gloseaza azi pe taste ‘realistii’ desi situatia este incomparabil mai buna, iar anterior lui 1989, se credea ca este suficient ca Imperiul Rus sa se destrame pentru ca unirea sa vina de la sine.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA