UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Dezonorată

01:09 Articole, 5,919 afişări

S-a vorbi astăzi atât de mult şi multe despre femei… Totuşi, 8 martie nu trebuie să fie o singură dată pe an.  Scriu după impresiile pe marginea unei cărţi şi poveşti de viaţă cutremurătoare pe care o recomand spre lecturare.

O poveste care a făcut înconjurul lumii

14 bărbaţi din tribul Mastoi contra unei femei dintr-o castă inferioară… Un viol ca răsplată la o faptă inexistentă… Un destin pe muchie de cuţit  şi… o luptă continuă…

S-a întâmplat în Pakistan. Avea 28 de ani. Nu ştia să scrie şi să citească, dar cunoştea pe dinafară Coranul. Şi atât. Avusese o căsătorie forţată, după care un divorţ. Lumea ei se reducea la satul în care locuia. Dar totul s-a schimbat când un alt trib din vecini i-a acuzat fratele, adolescent, mai întâi că ar fi furat tulpini de zahăr, apoi că ar fi întreţinut raporturi sexuale cu Salma, o femeie din tribul lor, „presupusă virgină”. Acuzele nu s-au oprit, iar odată cu ele au început şi nenorocirile. După ce a fost învinuit de furt, minorul a fost bătut, răpit şi, pentru a-l umili şi mai mul, sodomizat.

Doreau şi batjocorirea ei. „Pentru a-şi potoli setea de răzbunare faţă de tot satul”, mai mulţi bărbaţi din tribul Mastoi au tăbărât pe ea şi au violat-o. Drept „răsplată” pentru „păcatul fratelui ei mai mic”. „Ei ştiu că o femeie umilită prin siluire nu are alternativă decât sinuciderea. În felul acesta nu mai au nevoie de arme. Violul ucide. Violul este arma cea de pe urmă. Violul serveşte pentru a umili pentru totdeauna celălalt clan”. Sunt rânduri tragice care apar în lucrarea Dezonorată semnată de Mukhtar Mai (Editura Allfa, 2009; prima ediție în limba franceză în 2006). Femeia din Pakistan despre care scriu. O carte care te marchează definitiv şi pe care o parcurgi cu sufletul la gură, dar şi cu revolta sfredelindu-ţi mintea şi sufletul.

Salvare? De unde? Aproape de nicăieri.  Sfatul tribal, care acţionează în afara oricărei legislaţii oficiale şi are atribuţia de a deveni ca mediator între două părţi nu a ajutat-o. Mai mult, nici poliţia nu prea s-a grăbit. Corpuţia e şi acolo ca la ea acasă. Oamenii legii au cerut pentru eliberarea fratelui lui Mukhtar douăsprezece mii de rupii, salariul unui muncitor pe trei sau patru luni. Nu putea să îi plătească, așa că nu-i mai rămânea decât moartea. Aşa cum făcuseră şi alte femei trecute prin drame similare.

„Vreau să beau acid şi să mor pentru a stinge definitiv pârjolul ruşinii care apasă asupra mea şi a familiei mele”

„Aici femeia nu contează mai mult decât o capră. (…) Aşa este puterea feudală. Începe cu pământul, se termină cu violul” – sunt câteva din trăirile nevinovatei Mukhtar, de după viol. Nu s-a lăsat. A considerat că venise vremea când o femeie modestă, de condiţia ei, trebuia să încerce să ridice capul mai sus decât îi era permis. Mânia a fost cea care a scos-o din coma letargică în care se afla. Mai ales  că nu ştia să scrie şi să citească, ceea ce a fost un mare dezavantaj. Alţii întocmeau declaraţiile ei în dosar şi tot alţii semnau pentru ea. De unde şi o serie  de confuzii şi neadevăruri, chiar. Ba mai mult, la judecată, deşi mai bine de jumătate de bărbaţii din sat văzuseră întreaga grozăvie – violul, nimeni nu a pledat în favoarea ei. Şi, culmea, violul chiar a fost contestat de expertiza medico-legală, inclusiv în baza „mărturiilor” ei din dosar. „Mărturii” întocmite de poliţia locală… Drept urmare, instanţa din Lahore a dat verdictul cu totul contrar primei decizii: cinci dintre condamnaţi au fost achitaţi.  Unul singur dintre ei urma să rămână închis pe viaţă…

„Femeia este o marfă, un obiect de schimb, de la naştere până la căsătorie”

Chiar dacă a crescut cu ideea că „femeia este o marfă, un obiect de schimb, de la naştere până la căsătorie” şi chiar dacă nimeni nu i-a spus vreodată că şi în Pakistan există o Constituţie  – „o armă de mare preţ, singura pe care o am” – Mukhtar a spart barierele. Nu a acceptat ideea ca de mici fetele să fie învăţate că nu au voie să stea de vorbă cu băieţii sau să rămână analfabete. Iată de ce Mukhtar Bibi (pre numele ei adevărat) nu a acceptat bani pentru sine, ci a înfiinţat o şcoală în satul său. Instituţie care a început să funcţioneze din 2002.

Cazul ei a intrat în atenţia celor de la Amnesty Internaţional. Prin lupta pe care a purtat-o ani de zile a devenit un simbol al tuturor femeilor maltratate  şi violate din ţinuturile ei. Pentru prima dată, durerea unei femei a devenit emblematică. Ea reprezintă emblema unei poveşti pe care mii de reprezentante ale sexului slab o trăiesc  în acea realitate.

La fiecare oră o femeie este bătută, brutalizată sau arsă cu acid

Potrivit unor rapoarte întocmite de unele asociaţii, în Pakistan (n.n. – la data apariţiei cărţii) numai într-o singură lună (iunie) au fost violate mai mult de douăzeci de femei de către cincizeci şi trei de bărbaţi. Două dintre ele muriseră. Mai aflăm că multe dintre femei sunt căsătorite împotriva voinţei lor, violate, iar bărbaţii se folosesc de ele ca de nişte obiecte de schimb. Aceleaşi rapoarte arată că în Pakistan în fiecare oră o femeie este bătută, brutalizată,  arsă cu acid sau moare în explozia „accidentală” a unei butelii cu gaz… Nu mai este o noutate că uneori este destul ca doi bărbaţi să se ia la ceartă, după care unul dintre ei să se răzbune pe soţia celuilalt. „Întotdeauna fiind vorba de onoare, lor le este îngăduit orice. Să taie nasul soţiei, să dea foc unei surori ca să ardă de vie, să violeze nevasta vecinului. Instinctul lor de răzbunare e de nestăvilit”, scrie autoarea în Dezonorată. Ea mai adaugă că nu este o feministă militantă şi nu se victimizează, ci doar vrea să explice lumii cum funcţionează societatea din Pendjab „o provincie unde spălarea onoarei este, din nefericire, un fapt curent”. Mukhtar Mai consideră că trebuie să vorbească deoarece „vorbirea este eliberatoare şi este ca o rufă murdară pe care o speli”.

Refuz şi punct

„Refuzul unui proiect de lege care să interzică crimele comise în numele onoarei din această ţară arată că de acum încolo încă multă vreme va trebui să ieşim în stradă sperând să obţinem o justiţie socială”, conchide Mukhtar Mai în Dezonorată.  Dincolo de asta, Mukhtar a rămas o luptătoare şi nu a renunţat niciodată, iar ideea din finalul cărţii sale lasă mult loc pentru gândire: „Dacă femeia este cinstea bărbatului, de ce este siluită sau şi, mai grav, ucisă?”

Vă îndemn să lecturaţi şi să reflectaţi.


31 raspunsuri

 1. toma necredinciosul spune:

  iar Allah incuvinteaza :( ((((((((((

 2. toma necredinciosul spune:

  trebuie sa existe un echilibru intre drepturile si obligatiile ambelor sexe .

 3. xyz spune:

  Ziua de 8 martie este de fapt ziua internationala de lupta pentru drepturile femeii si nu ziua in care barbatii din fostele tari comuniste daruiesc femeilor, din obligatie, cadouri inutile dupa care se imbata pana cad in sant. Este ridicol sa-i tot auzi pe barbatii din Basarabia ( si nu numai de acolo, daca este sa fim sinceri pana la capat ) utilizand o formula calchiata dupa limba rusa si total incorecta din punctul de vedere al limbii romane “va felicit cu 8 martie”, cand, de fapt, ei se gandesc in sinele lor la aceasta sarbatoare pagana din millocul postului Pastelui ca la o ceremonie de “schimbare a sangelui” de la popoarele barbare sau ca la un “sex party” national. Se tot vorbeste despre agalitatea femeii cu barbatul dar nici in Uniunea Europeana femeile nu primesc un salariu egal cu al barbatilor pentru munci egale. Si daca este sa fim corecti, de acest lucru sunt vinovate si femeile care accepta aceasta stare de lucruri si in plus mamele isi educa fii in acelasi spirit, iar religia, oricare ar fi ea, conserva cu cerbicie aceasta inegalitate intre sexe, impinsa uneori pana la oprimarea femeii si reducerea ei la un simplu animal vorbitor. In Europa, pana aproape de zilele noastre, femeile nu aveau drept de vot si nu puteau fi succesoarele unei mosteniri si li se impunea, pe durata intregii lor vieti, tutela unui barbat. Si exemplele pot continua… la nesfarsit. Deci ziua de 8 martie trebuie sa fie numai si numai o zi de lupta pentru emanciparea reala a femeii si de lupta pentru apararea drepturilior ei.

 4. VecheaGarda spune:

  Eu cred ca problema este ceva mai complexa in sensul ca aceasta egalitate dintre sexe trebuie privita si prin intermediul capacitatilor si inclinatiilor generice ale indivizilor pe critiriul de gen. Activitatea predilecta a barbatilor este sa construiasca o casa si sa are pamantul, a femeii este sa faca copii si sa prepare mancare.Am dat acest exemplu simplist ca sa fie mai clar la ce ma refer. Eu unul n-am nimic impotriva sa inversam rolurile in activitati insa nu este normal si nici in consonanta cu aptitudinile genurilor. Eu as merge mai departe de aceasta egalitate si as spune fiecare sa-si vada de treaba lui si sa si-o indeplinesca cu drag si raspundere.Cand toata se ocupa de toate lucrurile nu e bine.

 5. VecheaGarda spune:

  Corectie: Cand TOATA LUMEA se ocupa de toate lucrurile nu e bine.

 6. releu spune:

  @xyz,

  Sa fim mai nuantati, un mic text ce am la indemana:

  Româncele s-au bucurat în decursul istoriei de mai multe drepturi decât femeile din alte părţi.

  În evul mediu românesc femeile aveau dreptul să deţină pământ – un drept suprem în orice societate agricolă şi care nu se regăsea în alte ţări care astăzi trec drept modele. Au existat şi femei care au condus efectiv în ţările române medievale – doamna Chiajna, doamna Ruxandra sunt numele unor femei care au domnit, au asigurat regenţe vreme de mulţi ani. Şi nu sunt singurele. Puţini ştiu că nevestele domnitorilor din principate aveau un buget propriu – cămara doamnei -, din care înzestrau mănăstiri, biserici şi fete sărace, că aveau o pecete proprie şi ştiau să scrie.

  Dincolo de orice ar spune gendere studies, femeile din România medievală aveau drepturi consfinţite prin lege: ele erau singurele proprietare ale zestrei primite şi, în cazul de desfacere a căsătoriei, şi-o păstrau; se puteau ocupa de negustorie şi de multe ori erau mai bogate decât soţii lor.
  …………………………………………………
  Geroge Damian, 8-III-2011, Timpul.md

 7. Vitalie spune:

  Stela, terog sa nu foslosesti cuvintul “barbat” la dobitocii care violeaza. Nici animalele nu procedeaza in asa fel.

 8. Moldava spune:

  din aceeasi categorie, penru lectura : “Nojoud. Divortata la 10 ani”.

 9. xyz spune:

  @releu

  Daca tot am pornit pe panta discutiilor despre exceptii, femeile din Imperiul Bizantin aveau chiar drepturi mai mari. Ele se ocupau de de bunul mers al economiei, erau conducatori de mari manufacturi, se ocupau cu comertul de marfuri de lux si administrau averea familiei. Barbatii activau in cadrul bisericii in politica si in armata. Acelasi lucru se intampla si cazul vichingilor, unde datorita faptului ca barbatii erau mai tot timpul plecati pe mare, femeile faceau tot, politie, justitie, invatamant, administratie, sanatate, aconomie. Si astazi, in societatea tarilor scandinave femeile sunt mult mai implicate in politica, societatea civila, armata, economie, etc. Mai nou, in Scandinavia si in nordul Europei, femeile au inceput sa se implice si in viata bisericii protestante, femeile putand fi hirotonite preoti si inalti ierarhi ai bisericii.
  Exemplul dat de dumneavoastra privitor la drepturile femeii in societatea medievala romaneasca se refera doar la femeile din inalta societate. In lumea satului femeia nu avea si nu are nici un drept, existand traditia ca femeia este prin nastere proasta si nu are nevoie de instructie ( vedeti ce scrie mai sus VecheaGarda ).
  Sa va spun care este traditia in societatea tiganeasca. Femeia nu are voie sa treaca prin fata unui barbat, nu are voie sa mearga la scoala si poate fi maritata minora fiind, barbatul fiind obligat sa-si cumpere nevasta.
  S-a vorbit mult despre situatia dezastruoasa a femeilor musulmane dar se uita ca situatia este oarecum identica si in societatea mozaica evreiasca, unde si astazi poligamia este acceptata tacit, iar societatea este una exclusiv patriarhala, singura exceptie fiind faptul ca femeile au acces la toate gradele de instructie. Un exemplu elocvent este dat de comunitatile de hasidimi.
  Per total, peste tot in lume, femeile sunt, in general, considerate ca fiind fiinte umane de categoria a doua, mitul protectiei fiind in realitate inlocuit cu dominatia femeii de catre barbat, emanciparea find mai degraba o concesie facuta femeii.
  Singurul domeniu in care segregarea rasiala si cea sexuala nu are ce cauta este creatia artitica. Lumea artistilor este o societate inchisa in care ori ai ceva de spus ori nu existi, indiferent de rasa sau de sex.
  Grav este ca, de dragul neimplicarii lumii civilzate in viata “lumii a treia” fie datorita saraciei lucii care domneste acolo fie datorita motivatiilor de natura economica ( cel mai adesea petrolul) s-a inventat notiunea de “diferenta culturala” in umbra careia fundamentalismul musulman face ravagii si mai nou se extinde ingrijorator de mult in dauana statelor laice.

 10. Valentin spune:

  La originea sărbătorii de 8 martie (ziua femeii sau ziua mamei) sunt sărbătorile păgâne la greci si romani, consemnând trecerea de la iarna la vara, adică intrarea intr-o perioadă de prosperitate și renaștere a naturii.
  La Romani sărbătoarea i-a naștere in strânsă legătură cu riturile de celebrare a divinităților ce reprezentau fertilitatea, mai ales cele dedicate zilei ”Mama cea Mare”, mama înțeleasă ca divinitate feminină venerată pentru că este considerată purtătoare de viață și fertilitate.
  Grecii antici celebrau o sărbătoare în onoarea zeiței Rea, mama tuturor zeilor, dedicată din această cauză tuturor mamelor.
  De-a lungul secolelor această sărbătoare a pierdut conotația religioasă pentru a asuma o conotație civilă și a fost asociată cu diverse forme de celebrare, inclusiv solemnă și anuală.
  A fost propusa de Clara Zetkin la conferința Internaționalei socialiste de la Copenhaga in 1911, ca zi a luptei femeii contra autorității bărbatului ca formă a emancipării proletare, însă n-a fost aprobată. Mai apoi în 1921 a fost sărbătorită prima dată în URSS, ca ziua femeii muncitoare.
  A fost proclamată ca zi internațională a femeii în 1977 de ONU, după ce în anii precedenți au fost organizate manifestări de mișcările feministe la care au participat prostituate, lesbiene, curve și alte genuri de femei degradate care sub masca revendicării drepturilor pentru femei scandau lozinci tip: ”Legalizarea prostituției”, ”Legalizarea avortului”, ”Libertate homosexuală”, ”Căsătoria=prostituție legalizată” etc. Unii propun a numi această zi – ziua internațională a prostituatelor și curvelor.
  În concluzie se sărbătorește o zi de sorginte comunista, cu mai multe amestecuri de obiceiuri, păgânism, socialism, comunism, substraturi de evenimente cu caracter socialist, legate de emanciparea femeii, lupta acesteia pentru egalitatea ei cu bărbatul, având drept consecință în lumea modernă ridicarea femeii de asupra bărbatului si disprețuirea autorității lui data de către Dumnezeu.
  În cazul dat este un regres evident al relațiilor dintre bărbat și femeie si poziția dată acesteia de către Dumnezeu, adică rebeliunea femeii împotriva voii Domnului.
  Ceea ce reprezintă aceasta zi este de fapt una din consecințele lucrării de sute de ani legată de răzvrătirea femeii , de a ocupa locul care nu i-a fost atribuit, dreptul la salariu etc. a fost de fapt un paravan, in realitate aceste femei emancipate au dorit locul de frunte in societate, alături de bărbați, mai ales în politică , să devina factori de decizie. Cu alte cuvinte o lucrare “neroditoare a întunericului” la care nu trebuie ” să ei parte” ba mai degrabă ”s-o osândești”. ”Si nu luați deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiți-le. (Efes.5:11)
  Tendințele emancipării au avut, în fașă , un început aparent inofensiv, însă orice început are și o evoluție și nu tot timpul evoluția este un progres. În cazul dat este un regres evident. Ce avem astăzi cu privire la poziția femeii, este roada acestui început “inofensiv”, care a degradat în a transforma femeia din una casnică, într-un mutant pervertit, fără nici un principiu moral, fără rușine instinctivă și total deplasată de partea care îi aparține ei într-o relație bărbat-femeie.
  Mai în scurt, o ființă răzvrătită care nici nu-și dă seama cât de departe a deviat de la ADEVĂR și ORIGINAL. Consecința? rata impunătoare a divorțurilor, infidelității, infracțiunea juvenilă, alcoolism, avorturi, depresii, sinucideri….. etc., dar cel mai grav, idolatrizarea femeii, în sens că toți umblă în jurul imaginii ei, ei să-i fie bine, să-i compună cântece, inclusiv să i se închine, cum ar fi cultul Mariei.
  Imaginea veacului de azi este cel al femeii, nu vezi o reclama fără să bage femeia semidezbrăcată, e cel mai întrebat brand, imaginea ce reprezintă generația de azi, să fie atenți politicienii care e procentajul femeilor în partidul lor, câte funcții ocupa, din ce în ce mai frecvent tot femei vezi în funcții cheie.
  Făcând abstracție de origini, pare o sărbătoare cam tristă, pentru că pare a insufla un mesaj precum că femeia este de categorie inferioară sau cel puțin diversă și deci are nevoie de o sărbătoare dedicată ei, ca un mod de a o face să se simtă aparent importantă, dar în același timp este declarată inferioritatea/diversitatea femeii. De ce bărbatul să nu acorde dragoste, felicitări etc. femeii în fiecare zi? De ce doar o singură zi pe an?
  La ce se asistă in restul zilelor din an? Bărbații își schimbă soțiile, având relații cu alte femei(sau bărbați), sunt în stare de ebrietate aproape tot timpul, bat copii, soțiile, vine însă ziua felicitărilor de 8 martie, ca mai apoi să se reia totul din nou.
  Problema e că cei ce sărbătoresc se bat cu pumnul în piept că sunt creștini (adevărați), dar sărbătoresc o sărbătoare cu mai multe amestecuri de obiceiuri, păgânism, socialism, comunism etc. Un motiv pentru a consuma alcool, a acorda un cadou sau niște felicitări formale șotiei(femeii), ca mai apoi să se înșele unul pe altul etc., săvârșind și multe alte fapte care nu au nimic comun cu numele de creștin.

 11. sorel sezged hungary spune:

  Sunt de acord ca ziua de 8 martie sa se sarbatoreasca,dar de aici si pana la declararea acestei zile libere este o cale lunga,oamenii pot sarbatori si in cadru privat
  Mai bine a-ti pune Rusaliile si SF MARIA ca zile libere

  http://www.youtube.com/watch?v=nGR2Yr7qAyc&feature=related

 12. pe invers spune:

  Inversarea rolurilor traditionale nu si-o doreste cu adevarat nimeni, cu f. mici exceptii. Problema apare in societatea industrializata in recesiune, când nu prea mai exista joburi traditionale barbatesti, ci doar o masa de someri de ambele sexe in cautare de orice job pica. In aceasta situatie femeile se adapteaza mai usor, pot sa aibe grija de batrâni, bolnavi, copii; sa faca curat in birouri sau menajul unei familii mai instarite. Meseriile tipice pentru care ele ar pleca in Italia sau Spania de exemplu. Sau la un nivel ceva mai ridicat de calificare, ar putea gasi ceva de lucru in invatamant sau ocrotirea sanatatii, domenii care in mod traditional apartin femeilor. Totusi cineva trebuie sa aibe grija de copii, sa faca curat si ceva de-ale gurii, si in lipsa bunicii, (care in occident iisi vede de gospodaria ei si nu prea-i mai ajuta pe copii adulti) barbatul somer e ales cu unanimitate de voturi sa joace rolul de bona si menajera voluntara.

 13. dracula spune:

  sorel sezged hungary, nu stiu in ce tara traiesti tu acum dar in Romania ziua de Rusalii este declarata zi nationala, deci este zi libera… :) )

 14. Ionut spune:

  Acum cativa ani am citit pe internet despre casatoria profetului Mahomed cu o fetita de 6 ani!!!.El era trecut de 50 de ani ,iar casatoria sa terminat cand ea avea 9 ani.Mi sa parut ceva incredibil,de neimaginat,chiar daca musulmanii spun ca a fost o casatorie din interes,adica el vroia sa impuna religia lui, tribului din care ea facea parte.

  Cat despre ziua de 8 martie, nu stiu daca poate fi considerata chiar ziua femei, in unele tari precum cea din poveste,unde femeile nu prea conteaza.Din pacate.

 15. anti-feminst spune:

  Bravo Stela,
  e un feminism de bun simt si ai dreptate!
  Asta eu sustin si sunt alaturi de tine.

 16. BARITON spune:

  Politrucii MALDAVANI trebue sa puna aceste chestiuni Domnului BIDEN ::::::: Ne-ati vandut rusilor la un pret bun ???????????? Sau ne propuneti, cum o speram de multa vreme, UNIREA cu ROMANIA ??????????

  Numai naivii mai cred ca americanii nu stiu si nu au stiut totdeauna ce s’a intamplat si ce se intampla in republica fantoma MALDAVANIA.

  Toata suflarea romaneasca din Basarabia si din ROMANIA spera ca partidele pro romanesti ::::::::: PNL, PL , vor fi invitate de Domnul Biden la o discutie si nu numai KOKO-ii renegatului VORONOFF.

  In ce priveste confuzia pe care americanii o fac intre budapesta si Bucuresti acesta este voita si ironica. Ei stiu antagonismul ireductibil intre aceste doua tari si fac confuzia pentru a se amuza.

  De altfel circulati prin europa si peste tot veti auzi aceeasi gluma de prost gust.

 17. Maria Mirabela spune:

  « Singurul domeniu in care segregarea rasiala si cea sexuala nu are ce cauta este creatia artitica »

  De acord. Cat citeam mesajul, asteptam acest rand…Insa si aici sunt niste nuante. Desi nu se spune oficial, câti barbati (iau exemplul Frantei, ca o cunosc mai bine) scot carti pe an si cate femei? In Franta femeile scriitoare trebuie (de preferinta) sa lucreze la France Culture sau moderatoare de emisiunii culturale la radio, sa aiba ateliere in arta scrisului p/u a fi mediatizate (ex. Paula Jacques, B. Le Callet, Fabienne Jakob), iar barbatii, pot trai din scris, pur si simplu: Laurent Gaudet (Goncourt, 2004), Guillaume Musso, Marc Levy, B. Weber… nu cunosc la ora actuala in Franta o femeie scriitoare care sa traisca numai din scris, e 100% barbati.
  din pacate machismul exista si in domeniul artistic… chiar daca mâine, sa zicem, o femeie va fi supra-recunoscuta pe plan literar (vezi cazul lui Colette la vremea ei, celebra scriitoare din sec. 19, in cuplu cu un tip care scria si el) oricum va fi « pusa la punct », mai intai de partenerul ei (nu vorbesc de exceptii). Cel mai celebru caz : JP Sartre cu Simone de Beauvoir (desi de notorietate mondiala amandoi, S de Beauvoir astepta « biencuvântarea » si aprobarea lui Sartre)…. in general, femeilor le lipsesc increderea in sine… si devin vulnerabile…
  ca sa revin la subiectul articolului, nu cred ca e mare diferenta atitudinii musulmanilor fata de femeie, cu cea a celor din RM. Da, in MD de Est, femeilor nu li se taie nasul, nu sunt poate violate, maritate la 10 ani, dar sunt la fel de roabe (sunt total anti-feminista cand spun asta) fata de soti. Ma refer la partea psihologica. N-am sa inteleg niciodata DE CE fetele de la noi isi rup gatul sa se vada maritate la 20 de ani ? De ce e tragedie (sau cel putin lumea isi pune intrebari) daca la 25 de ani esti celibatara (nu e acelasi caz p/u un baiat)? De ce femeia e vazuta ca o masina de facut copii (sa taci, sa fii sclava si sa faci copii), de ce, de ce…. faceti un simplu calcul : pana la 23-24 de ani o tanara e studenta, dupa care incepe sa activeze profesional. Daca ea se marita (face copii, obligatii cu sotul, treburile casnice…) incat tocmai in momentul cand sa-si ia avântul si sa inregistreze niste performante profesionale, îsi pune lantul (de plumb de 10 tone) dupa gât…ce ramane din viata ei? Poate oare o tanara de 20-25 de ani sa aiba la varsta ei studii bune, niste economii strânse, sa calatoreasca un pic, sa aiba un mic confort material, o masinuta (din banii ei), nu ai partenerului ? …. eu cred ca respectul vine fata de o femeie atunci cand aceasta nu e intretinuta total de barbat (or, in RM toate viseaza la « unul cu bani », e mentalitate ruseasca, am observat atitudinea asta la rusoaicele din Occident). Multe de spus la acest subiect….

 18. asd spune:

  Sistemul asta de caste e specific pakistanezilor, indienilor si a celor din bangladesh , adica a vechilor inzi. Cele mai de jos caste ale inzilor se numeau “cei de neatins” , in greaca tradus ca “atsiganoi”, de unde si cuvantul tigan, tiganul/rrromul fiind originar din India. Sistemul asta nenorocit al castelor e pe cale de disparitie, dar trebuie distrus definitiv,pentru ca situatii ca ale femeii din articol sa nu se repete.

 19. Berenice spune:

  Pai, Maria Mirabela, uita ca tu nu esti maritata, desi trecuta de 25 de ani, n-ai copii si nu te forteaza nimeni nici sa te mariti si nici sa faci copii. Ai toate cararile deschise sa ajungi o Francoise Sagan a limbii romane (dar mai intai va trebui s-o mai inveti putin). Mi se pare cam puerila interventia asta, iar discutia despre conditia femeii in societatea musulmana cere, totusi, o abordare mai putin emotiva.

 20. Maria Mirabela spune:

  @Berenice,
  merci pentru comentariu :) deosebit de inspirat:)
  femeea în societatea musulmana mai mult suporta decât îsi alege conditia… unde au fost pomenite (in ceea ce ma priveste) varsta, copii…? sau n-ai dreptul sa vii cu o abordare generala? nu este o interventie puerila, ci trunchiata. cam cât poti spune in 10 rânduri, cand sari “du coq à l’âne”, cu ideile? oricum, felicitari pentru “detectari”. pot spune ca-s nule? (n-au nimic cu realitatea) P.S. referitor la greselile mele de româna, citeste-i pe Saramago, Kundera, Lescure…. si poate-mi explici si mie (ca tot n-am inteles) chestionarile lor asupra limbii (lor) materne…

 21. Berenice spune:

  Eu discursurile astea sexiste nu le accept. Sunt de secolul XIX. Conteaza individualitatea nu genul, mai cu seama in creatie. Evident, cine nu se realizeaza in niciun fel gaseste toate pretextele pentru a-si tamadui frustrarile : ca-i femeie, ca nu-i european, ca nu scrie intr-o limba de circulatie, ca-i de stanga, ca-i tigan etc, etc.

 22. AZUR spune:

  Cat timp o sa-si mai bata joc de noi Basarabenii acesti occidentali si mai ales jurnalistuu american Gordon F. dela Wall street jurnal ???????????

  Vrea sa ne faca sa credem ca vizita Domnului Biden este o provocare lansata Moscovei !!!!!!!!!! cand in acelasi timp linisteste Kremlinul afirmand ca republica fantoma MALDAVANIA FACE PARTE din SFERA de INFLUENTA RUSEASCA.

  ATENTIE !!!!!!!!!!! NU din sfera de influenta ROMANEASCA !!!!!!!!!!!!!

  Pe de o parte ne ia de PROSTI spunand ca DOMNUL BIDEN provoaca Moscova iar pe de alta parte jurnalistul se adreseaza VOALAT rusilor :::::::: Stati linistit pentruca acesti MALDAVANI, asa cum am decis impreuna cu voi, vor ramane in sfera de influenta a KREMLINULUI.

  Raspunsul jurnalistului Gordon la mesajul meu ???????

  ESTE acesta ::::::CE-am avut si ce-am pierdut. Sa faca bors rusii cu acesti MALDAVANI de o rasa NON IDENTIFIE si care vorbesc o limba care nici EI nustiu de unde vine.

  Asteptam cu nerabdare intalnirea DOMNULUI BIDEN cu Societatea Civila printre care PNL-ul si PL-ul penntru a ne spune opinia DOMNIEI SALE cu privire la UNIREA BASARABIEI cu ROMANIA.

 23. Vasile Niculita spune:

  XYZ.Iată sa încheat vizita lui Baidon.Care-s rezultalele.Tu doar făceai nişte pronosticuri.

 24. Vasile Niculita spune:

  Referitor la articol.Noi ne mirăm de femeile la Musulmani.Dar în ce condiţii sunt puse femeile noastre aflate la lucru peste hotare.

 25. Vasile Niculita spune:

  Către Maria Mirabela .
  Femeile acuma caută să facă carieră.Fac cartieră pînă ajung să devină fete bătrîne.Dar nu-i mai bne să te căsătoreşti mai devreme să începi de la zero totul .La 23 de ani să ai primul copil .La 43 să ai de acum copii mari ,care să-ţi aducă nepoţi la 45 de ani de acum să fii bunic .Cît este de bine ,te bucuri şi de viaţă şi tot o dată n-o trăeşti degeba.Iată dacă aşa duci viaţa, dar nu umbli din s. în s.Aceasta este cariera de care nu-ţi este ruşine .În viaţă nu totul se măsoară în bani şi în postul care-l deţii.Mult mai bine să ai familie împlinită.

 26. ORION spune:

  BIG BIDEN.

  Ne surprinde tacerea ziaristilor asa zisi DOMOCRATI dela noi cu privire la vizita DOMNULUI JOE BIDEN.

  Insa urletele furibunde ale fituicilor KOKO-muniste impotriva Vicepresedintelui american este un foarte bun semn pentru Maldavanii nostri.
  Aceasta vrea sa spuna ca Extrema stanga TOTALITARA , incet-incet ,trebue sa dispara din Republica fantoma MALDAVANIA, un foarte bun semn transmis de JOE BIDEN DOMOCRATILOR din ALIANTA.

  Un alt semn fara echivoc este ca Politicienii nostri trebue sa inteleaga ca drumul spre Europa NU se poate FACE fara ADERAREA la NATO.
  Implicit MALDAVANII trebue sa termine cu jumatatile de masura, cu suptul la TREI OI , adica CSI, UE si SUA caci veti nprimi COPITE in burta dela fiecare.

  Rezulta ca rusia trebue sa pun un bemol la amestecul ei in treburile MALDAVANIEI caci drumul trasat de AMERICA este EUROPA si nu rusia iar regimul separatist din TRANSNISTRIA trebue inlaturat chiar cu forta daca va fi necesar, pentru a asigura SECURITATEA REGIUNII si a EUROPEI.

  Dar Romania in toata aceasta AFACERE ???????????
  EU cred ca ALIANTA a inteles ca alta cale nu exista pentru prosperitatea Cetatenilor decat UNIREA GRABNICA cu ROMANIA iar AMERICA va SALUTA aceasta decizie INTELEAPTA.

  TOTI cetatenii ROMANIE, FARA EXCEPTIE, doresc UNIREA IMEDIATA cu MALDAVANIA . SACRIFICIILE nu conteaza pentru o cauza atat de MAREATA.

  Recunostinta ETERNA DOMNULE BIDEN, viitor PRESEDINTE al STATELOR UNITE.

 27. Maria Mirabela spune:

  Dle V. Niculita,
  Stiti ce ma deranjeaza la moldoveni(români)? Presupunerile si prejudecatile. Spui o parere la general si ti se arunca in nas totul. De parca te-ar viza pe tine. Oare nu e clar ce-am vrut sa spun? Nu exista o regula p/u toti, fiecare face dupa cazul lui. Insa ma refeream la marea majoritate a tinerilor de astazi (din MD sau din lume) care demareaza in viata fara sustinerea parintilor si trebuie sa-si construiasca singuri viitorul. In acest caz, DA, versiunea ideala, e ca o tanara sa nu mizeze pe nimeni si sa-si construiasca ea insasi viitorul. Ceea ce spuneti D-voastra e fff frumos, insa câti de la noi pot sa-si realizeze acest vis (la 23 de ani sa poata fi si independent financiar si cu o familie? cine? poate fiica lui Oleg Voronin, sau a lui Filat? sau a Ludmilei Balan, sora lui Dan Balan, maritata la 17 ani? ) daca era o fata distr-o familie modesta finaciar oare putea sa aiba aceste conditii? Nu. dar nici sa faci copii si dupa asta sa-ti moara de foame, tot nu vrei. Ce viitor, in acest caz? Sa-i creasca bunicii si tinerii nostri instruiti sa mearga peste hotare, slugi in Occident(femeile-menajere si barbatii la maturat strazi). La asta m-am referit si in postarea de sus, dar se vede ca aceasta “Berenice” (care de fapt e acelasi XYZ) n-a prea inteles. In fine, am constatat ca lumea nu accepta cand esti sincer : ceea ce spun eu, o gandesc 80% dintre tinerii occidentali. Plus la asta, ti se arunca prejudecati. A fi liber, nu inseamna a fi depravat (cum ati folostit D-voastra expresia vulgara). A fi liber, inseamna a fi constient ce viata vrei sa-ti alegi. Si, a propos, dle V.N., daca imi permiteti sa fiu sincera pana la sfarsit : e mai multa “destrabalare” (folosesc expres un cuvant din vocabular “basarabean”, ca sa ma intelegeti) in MD decat in Occident. tot ce e interzis, sa stiti ca e facut cu mai multa vointa (pe ascuns). nu vreau sa deschid nici o paranteza, insa cunosc perfect societatea occidentala si cea de la noi din MD. si sunt impartiala cand o spun : in occident lumea mai are valori (inclusiv ale familiei si ale cumsecadeniei). la noi banul conteaza, ca in orice tara saraca.

 28. Vasile Niculita spune:

  Maria Mirabela, dar ce fac tinerile noastre la care mama lor de 10 ani au plecat şi au rămas singure ori cu tatăl.Cresc şi la 18 -20 de ani sunt nevoite să muncescă peste hotare cot la cot cu mama ei.Problema este statul şi nuştiu cine în care s-au distrus valorile.Aşa cum gîndeşti tu gîndesc fetele din familii bune ,dar cele vulnerabile lor lii tot una şi plodesc copii inclusiv de la taţi diferiţi şi ne măresc electoratul PCRM.Fondul genetic al naţiunii se deteorează.Cei mai groaznic că familiile tinere cu bunăstare majoritatea nu au copii în cel mai rău caz un copil doi .
  Majoritatea familiilor la moment sunt solitare şi cei mai straşnic ,vin valorile occidentale ,nu cele bune de care s-ar întări societatea dar vin cele perverse .Valorile homosexualilor.Şti cum se distruge o naţiune ? Distrugi căminul familial ,se distruge şi naţiunea.

 29. PERPLEX spune:

  Constat Domnule MINISTRU TANASE

  ca in lista cu probleme pe care o enuntati privind preocuparile MALDAVANILOR nu figureaza UNIREA cu ROMANIA. Nu figureaza pentru ca aceasta problema vreti cu tot dinadinsul sa o scoateti din constiinta MALDAVANILOR, asa cum vrea EXTREMA STANGA a lui VORONOFF.

  Care este pozitia DVS in ce priveste UNIREA cu ROMANIA ???????????

 30. sisi spune:

  Am citit comentariile si vrteau sä-i intreb pe cei ce gindesc sä ducä flori iubitelor Femei in fiecare zi de ce nu o fac , cine si ce ii impedicä?! In ce priveste tema abordatä de Stela vreau sä spun cä Europa este atit de procupatä de musulmani cä mi se face face greatä. Cu ce se deosebesc femeile noastre?! Nu o sä vä scriu cum am luptat 15 ani in urmä cu f. sot , cind cite 2-3 luni nu ni se dädea salariul si fostul ducind tigäri in Romänia cu concubina träiau bine -mersi si nici un Guvern si nici un procuror nu mi-a fäcut dreptate. In RFG cind scrii o scrisoare anonimä in ce priveste furtul statului in mai putin de 24 de ore toate instantele de resort iti intorc casa cu fundul in sus. E mult de spus ,desi femeile in Vest fac copii färä tati dau mina ca bärbatii totusi salariul femeilor diferä de cel al bärbatilor, si totusi Maria M-a multe lucriri din Occident ne vor duce la peire, da ei incearcä acum sä facä ce noi am avut in comunizm dar nu-i usor, femeile fumeazä si beau ca bärbatii , de la 12 ani fac sex, fac copii crezind cä un copil are nevoie numai de mamä, vor ca bärbatii sä le aducä si bani si dragoste si sä le gäteascä…Nu , multe lucruri din Vest nu-mi plac, am crezut cä la noi a fost totul räu, dar nu-i adevärat, dacä am lua ce a fost bun in sistemul socialist si ce e bun in cel capitalist poate reusim ceva perfect, nu , nu , nu, lumea s-a stricat, apocalipsul s-a inceput, totul e cu fundul in sus, gindul numai la bani ne va ucide, Dumnezeu ne va da bani dar vom dori altceva…..

 31. ORION spune:

  Pentru NEA GICA si altii,

  Este LOGIC si NORMAL sa nu fiu de acord cu opinia DVS.
  Marea Unire s-a facut intre romani dar si cu milioane de rusofoni, huno-mongoli, turcofoni. Ati auzit de conflicte cu rusii sau rusofonii din Basarabia dupa Reunificare ?????????????????

  JAMAIS.

  Deaceea cu toate ca sunt basarabean privesc cu mare simpatie si incredere pe toti rusii ( necomunisti ) care vor fi cu noi in Romania.

  Am auzit pe TAVARICI Lucinski spunand cu emotie in glas, tremurand, ca rusia este un mare stat si trebue tinut seama de opinia lor.

  Daca Romania trebuia sa tina seama de opinia imperiilor austro-hungar, turc si rus Unirea nu s-ar fi facut niciodata. Popoarele trebue sa stie sa-si ia DESTINUL in propriile lor maini, sa se uneasca spre a fi mai puternici, fara a astepta benedictia ocupantilor de ieri.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA