UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


(Foto/VIDEO) Despre mănăstirile rupestre în Săptămâna Patimilor

14:13 Prin lume..., 3,816 afişări

„Mănăstiri Rupestre din Basarabia”. Este titlul expoziţiei cineastului şi fotografului de peste Prut   – Dan Bârcea, inaugurată astăzi la Chișinău şi care va dura până pe 4 mai. Puteți admira patruzeci de fotografii cu cele mai frumoase biserici de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Locul: în incinta Muzeului de Arheologie şi Istorie Naturală, transmite Jurnal TV.

Mănăstirea Peştera de la Butuceni, Biserica rupestră „Buna Vestire” de la Saharna sau Mănăstirea rupestră de la Ţâpova, sunt doar câteva dintre monumentele creştine imortalizate în fotografiile lui Dan Bârcea. Expoziţia a fost organizată de Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie în parteneriat cu Asociaţia „Fraţii Golescu” din România şi este cea de-a cincea manifestare dedicată mănăstirilor rupestre din Basarabia (Bucureşti 2008, Sulina 2009, Bucureşti 2010, Klosterneuburg-Austria 2010), transmite Romanian Global News.

În spaţiul românesc, fenomenul bisericilor rupestre e întâlnit în regiunea Mehe dinţi, munţii Buzăului, Moldova şi Dobrogea. În Basarabia au fost identificate mai mult de 42 de biserici rupestre situate în marea lor majoritate pe malurile Nistrului, între vărsarea Răutului, la sud şi cetatea Hotinului, la nord. Le găsim pe malul drept, cu excepţia mănăstirii Roghi aflată pe malul stâng, lângă Molovata. Deşi se află alături de Nistru, pe râul Răut, Orheiul Vechi a reprezentat pentru mult timp un adevărat „Athos ruprestru” al Basarabiei.

Unele biserici sunt menţionate încă din sec. al X-lea, când împăratul Constantin Porfirogenetul aminteşte în „De imperio administrato” despre crucile şi semnele lapidare cioplite pe stâncile din jurul o raşelor ruinate, aflate pe malul drept al Tyras-ului (Nistru).

Mănăstirile rupestre au jucat un rol semnificativ în istoria creştinismului de la miazăzi, constituind vreme îndelungată graniţa îndepărtată a Europei creştine.

Începând din secolul al XIV-lea mănăstirile rupestre cunosc o renaştere sub influenţa Sfântului Grigorie Palama şi a teologiei isihaste, pe care scrierile sale o legitimează. Potrivit RGN, expoziţia reprezintă un omagiu adus numeroşilor anonimi, care au contribuit la prefacerea unor peşteri reci, în lăcaşuri sfinte.

Dan Barcea, cineast şi fotograf român, este stabilit în Austria. A absolvit Academia de Film şi Televiziune din Viena. Filmografia sa cuprinde pelicule artistice, documentare şi publicitare, realizate atât în România, cât şi în Franţa, Italia, Japonia şi Statele Unite. În prezent, colaborează cu televiziuni din Austria şi Germania. A publicat (în colaborare cu Mihai Nicolae) volumul „Românitatea răsăriteană. Biserici rupestre din Basarabia”, Editura Semne, Bucureşti, 2006.

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Naţional de Arheologie şi istorie, sihăstriile rupestre aparţin creştinismului timpuriu.


PlayPlay

8 raspunsuri

 1. Napocel spune:

  Superbe fotografii. Am avut ocazia de a vedea alte fotografii ale maestrului Dan Bârcea. Expoziția e ca lumină blândă între umbrele lugubre ale Chișinăului sufocat de patriotsim, campanii electorale tragi-comice. Excelent articol. Românii de calitate trbuie prezentați cât mai des să vadă produsele made in USSR că nu suntem ameobe așa cum ne cred.

 2. Nagymama spune:

  Despre aceste comori inestimabile ale crestinismului timpuriu se stie demult. “Enciclopedia Romaniei “din 1939 editata sub egida marelui sociolog roman Dimitrie Gusti , le descrie destul de pe larg, plus ca are si bibliografia aferenta de pana atunci. Este exemplar insa gestul lui Dan Barcea de a restitui spiritualitatii romanesti si europene aceste nestemate ale crestinatatii de pe meleagurile noastre strabune!! Dupa parerea mea ele se cer a fi protejate de UNESCO si trecfute sub protectia monumentelor de exceptie ale civiliazatie umane.
  Ateismul comunist, ocupatia sovietica, dezinteresul cvasitotal al BOR a facut un rau imens acestor manastiri rupestre unice in lume. Alte tari sa fi avut asa ceva in patrimoniul lor ar fi organizat demult pelerinaje si locatii turistice de mare amploare si aducatoare de faima si bani!! Noi, romanii? Ne vaitam si ne impacam cu soarta de proscrisi si sclavi ai altora , uitand complect de propriile noastre comori de civilizatie!!!

 3. xyz spune:

  Anul acesta si la anul, asa cum se intampla din cand in cand, Pastele se sarbatoreste in aceeasi zi si de catre evrei si de catre catolici si de catre protestanti si de catre ortodocsi.

  In anii cand se intampla asta, este o asa o bucurie pentru toti si un spirit de fratietate cum poate a fost doar cand Sfantul Parinte Papa Ioan al II-lea a vizitat Romania, la invitatia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist ( doi inalti prelati care, ca doi batranei incercati de vremuri, toata viata au ramas sinceri si buni prieteni ). Cand a murit Papa, Patriarhul Teoctist a spus cu tristete: “A murit fratele meu. Dumnezeu sa-l odihneasca!” Iar actualul Patriarh, Prea fericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in frunte unei importante delegatii de ierarhi si de preoti ai Bisericii Ortodoxe Romane, prezent la funeralii, a igenunchiat cu respect si a pastrat un moment de reculegere in fata sicriului cu corpul neisufletit al celui care a denumit Romania “Gradina Maicii Domnului” ( ce frumos! ). Mi-aduc aminte ca atunci cand a venit in Romania iar papamobilul cu cei doi inalti arhierei rula incet pe Soseaua Kiseleff, spre arcul de triumf, mii de credinciosi, ortodocsi ( cei mai multi ), catolici ( multi veniti si din tarile majoritar catolice din jur ), protestanti ( veniti din Transilvania ), au strigat intr-un glas “unitate!”. Cele trei liturghii tinute in aer liber ( in rit ortodox, in rit romano-catolic si in rit greco-catolic ), de un fast nemaiintalnit, au adunat la un loc sute de mii de crestini. Si tot atunci am vazut, pentru prima data, zeci de cardinali catolici facand semnul crucii intrand in Catedrala Patriarhala, pentru a participa la liturghia ortodoxa de intampinare a Papei, iar preotii, si cei ortodocsi si cei catolici sarutand cu respect si cu evlavie si mana Papei si mana Patriarhului. Ce vremuri!

  Si imi mai aduc aminte ca, intr-un an, cu o asemenea ocazie, intr-un an cand pastele era sarbatorit de toti in aceeasi zi, vecinul meu, un batran evreu mi-a spus cu bucurie, cu emotie si cu lacrimi in ochi: “Dumnezeu vrea sa fim iarasi impreuna si ne trimite semne dar noi oamenii suntem prea pacatosi si prea trufasi ca sa-i intelegem mesajul. Ne-am cantonat in ura si intoleranta si acolo am ramas. Pacat!”

  Tuturor le urez un Paste fericit, cu pace si cu bucurie!

 4. xyz spune:

  Si tot ca un mesaj de “pace si de fratietate”, acum in Saptamana Patimilor, a transmis si mitropolitul cu epoleti, Vladimir, aruncand anatema asupra musulmanilor din RM, tara care s-adovedit, inca o data, a fi un sat fara caini, in care fanatismul pravoslavnic si sovinismul sunt la ele acasa si nu pentru prima data. Amintitiva de episodul cu menora de Hanuca din parcul public al Chisinaului. “Cand e dragoste putina lesne acata pricina.” Cand am scris despre costituirea, in Romania, a Consiliului Ecumenic Consultativ al Cultelor, la care au participat, prima data la Patriarhia Romana, ulterior la fiecare cult in parte, toti conducatorii cultelor religioase recunoscute de lege, inclusiv mozaicii si musulmanii, portalul UNIMEDIA mi-a sters postarea. Minunat!

 5. sideakin spune:

  Era o dată o insulă unde trăiau toate valorile şi sentimentele umane:Buna dispoziţie,orgoliul tristeţea ,bogăţia şi Iubirea.Într-o zi sentimentele fusese anunţate că insula sta să se scufunde.Şi tote valorile îşi găteau navele ca să plece numai iubirea numai Iubirea rămăsese la ultimul moment cînd insula fu să se scufunde şi Iubirea decise-se să ceară ajutor.Bogăţia trecu cu barca lucsoasă şi Iubirea îndrăzniră să ceară ajutor la care bogăţia îi răspunsese că nu are loc că de acum barca este plină cu de toate,dar loc pentru tine nu este.Atunci Iubire hotărîră să ceară ajutorul orgoliului care avea o navă luxoasă ,la care orgoliul îi răspunsese că n-o ia că-l poate deranja,ori crea incomodităţi.Iubirea ceru ajutor tristeţii la care tristeţea-i răspunseseră că preferă să fie singură,chear şi buna dispoziţie a trecut pe lîngă Iubire dar nici n-o auzit-o că striga.Dintr-o dată o voce :,,Vino Iubire că te iau cu mine!!”.Cel ce o chemase era un bătrîn.Iubire se simţiră atît de fericită încît uitase să întrebe pe bătrîn cum îl cheamă,dar ajungînd pe ţărm bătrînul pleca.Iubirea-şi dădu seama cît de îdatorată era şi întrebă cunoaşterea dacă cunoaşte cine o ajutat-o la care cunoşterea plină de înţelepciue răspunseseră :,,Era timpul!”Timpul? Dar de ce tocmai timpul ma ajutat? -întrebă Iubirea la care cunoşterea îi răspunsese că numai timpul e capabil să înţeleagă cît de importantă este dragostea în viaţă.
  Ce vrau să spun prin această povestire că dacă omul are iubire la urmă numai dragostea pe care el a iubit rămîne ,restul totul dispare

 6. AZUR spune:

  DECE

  niciodata politicienii MALDAVANI nu includ in crimele komunizmului numarul de basarabeni refugiati in Romania si in alte tari din cauza INVAZIEI rusesti din 1940 ???? si din 1945 ???????? SI a urmasilor lor.

  Este imperativ CA TOTI REFUGIATII BASARABENI SA CEARA tribunalului international REPUNERa IN DREPTURI IN basarabia A BASARABENILOR REFUGIATI IN 1940 SI 1945 precum si a urmasilor lor.

  Politicienii MALDAVANI dela putere sa permita revenirea in tara si repunerea AUTOMATA in drepturi a tuturor basarabenilor refugiati in 1940 si 1945 precum si a urmasilor lor.

 7. PERPLEX spune:

  ABERATIA fascismului continua. Creerele spalate de catre KOKO-i cu VODKA vorbesc numai de victoria asupra fascismului si inca a celui german care nu a existat niciodata.

  MALDAVANII inca nu au auzit de NAZISM ( national socialismul german ).

 8. mircea.ro spune:

  Sărbători fericite,multă sănătate şi lumină sufletească vă doresc domnişoară Stela Popa!

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA