UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


(Fotoreportaj) Un oraș imperial

12:12 Prin lume..., 5,086 afişări

După ce am întâmpinat Învierea Mântuitorului la Cluj (vezi foto de ma jos), alături de alte câteva mii de credincioși, am luat calea spre una dintre cele mai frumoase orașe ale Europei – Viena.

Nu pretinde să fie „cel mai frumos oraș de pe planetă” și nu are afișe care să susțină acest lucru la fiecare pas. Dar are ce arăta, iar celor care au făcut ceva pentru acest oraș și oamenii săi le este cinstită memoria prin statui și monumente. Și sunt o mulțime!

Viena are construcții masive, imperiale, liniare și bine așezate. Acest oraș e ca un puzzle pe care dacă reușești să-l străbați cât de cât îți dai seama de ordinea instaurată aici. Iar ordinea vine nu atât de la clădiri, cât din mentalitatea și comportamentul oamenilor. La care se adaugă restul: curățenia stradală, transportul public (în care e o adevărată plăcere să circuli), așteptatul cuminte la semafor (chiar dacă nicio mașină nu trece pe roșu). Totul crează spațiul urban civilizațional care face orașele occidentale atât de diferite – și de care are atâta nevoie Chișinăul!

Evident nu pot compara Viena, unde mă aflu în aceste zile, cu „cel mai frumos oraș de pe planetă” sau „cel mai verde” – cum spun afișele din Chișinău (pentru a cărui fotoliu își rup limbile și mințile actualii candidați la primărie). Dar e la fel de evident că prea curând Chișinăul nu va arăta nici pe departe ca Viena! Civilizația se obține greu…

Revenind la orașul mustind de istorie și grandoare. Viena e o chestie de gust, arhitectural vorbind. Unora le place, altora mai puțin. Pe unii îi încântă, iar alții spun că bătrâna capitală imperială le obosește ochiul. Cert este că trebuie să o vizitezi. Dincolo de parfumul istoric pe care îl resimți la fiecare pas și verdele crud al numeroaselor parcuri de aici, înțesate de flori multicolore, pe mine m-a încântat ordinea acestui loc. Totul este calculat și bine pus la punct. Vezi asta și pe drumurile din Austria. Corectitudinea și curățenia, acumulate și educate cu perseverență, sunt o chestie națională aici. În plus, pentru oricine străbate această țară este clar că austriecii știu „să facă pactul cu natura”- cum spune un afiș de aici – și să tragă foloase. De la recoltele care arată impecabil până la giganticele mori de vânt… Iar șirul poate continua. La fel ca și drumul meu. Peste câteva zile vin cu alte impresii.

Găsiți și o galerie foto. Merită să o priviți.

 


15 raspunsuri

 1. Sefu' spune:

  Catedralele gotice impresioneaza!

  Si acum despre noi: nu vom avea asa ceva niciodata! totul a fost distrus. Monumentele istorice sunt inlocuite cu “zgaraie nori” din sticla…Vorba aia:”rubla sa iasa, restul…”
  La ce sa vina turistii la noi? Ce sa vada? Doar una pot vedea: evolutia inversa a omului in primat. Asta da senzatie! :(

 2. moldoveanul spune:

  mmmmm, gata următorul oraş de vizitat e Viena.

 3. mos spune:

  Ce as putea spune despre Viena…

  Este un oras foarte frumos, curat, plin de cladiri vechi dar impresionante, are muntii la marginea sa, este locuit de germani si alte minoritati.

  MERITA SA-L VEDETI, EU L-AM VAZUT.

  Din Viena sunt autostrazi, avioane directe, trenuri directe catre toata Austria plus tarile vecine.

  VIENA NU SE COMPARA CU NICI UN ORAS DIN EST.

 4. stalinus spune:

  Eu unul inca nu am intalnit pe nimeni care sa spuna ca nu i-a placut Viena este un oras aerisit ,frumos si civilizat ,un muzeu in aer liber ,desi in ultimul timp a cam inceput sa puta de la gazele de esapament..

 5. toma necredinciosul spune:

  vienezii sunt austrieci , sau germani ?

 6. xyz spune:

  Intre Austria si Basarabia este o diferenta esentiala. Austria a muls un imperiu. Basarabia a fost mulsa de un imperiu. Austria a exportat civlizatia unui intreg imperiu. Basarabia a importat primitivismul unui intreg imperiu. Comparati, de exemplu, in Romania, zonele aflate sub influenta Austriei ( Transilvania, Banat, Bucovina ) cu cele aflate sub influenta Rusiei si Turciei ( Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea ). Sigur, in timp, diferentele s-au mai atenuat dar diferentele inca se mai resimt inca destul de puternic, inclusiv la capitolul mentalitati. Vorbeam despre faptul ca Viena a fost capitala unui imperiu. Depinde insa care imperiu. Si Austria, si Franta, si Anglia au avut imperii ( ultimele doua au avut imperii coloniale ) si s-a simtit asta.Insa si Rusia, si Turcia, si Spania, si Portugalia au avut si ele imperii ( ultimele doua au avut si ele imperii coloniale ) si nu s-a vazut mare lucru. Comparati enclava portugheza Macao din China cu enclava britanica Hong Kong din China si veti vedea imediat diferentele. Nenorocirea Basarabiei este ca a facut parte dintr-un imperiu de la care nu a avut prea multe nici de invatat si nici de preluat. Spuneti asta “moldovenistilor”, care s-au invatat cu traiul rau precum viermele in hrean si veti vedea exemplu de reactie violenta, oarba, impinsa pana la absurd. Ce s-a intamplat in Austria nu este un miracol generator de invidii ci urmarea fireasca a unei atitudini. Austriecii, pe langa multe rele pa care le-au facut, au civivilizat totusi un sfert de Europa. Praga, Bratislava, Budapesta, Zagreb, Ljubliana, Timisoara, Sibiu, Oradea, Cluj, Brasov si multe, foarte multe altele, sunt toate niste splendide orase europene care au facut parte din fostul Imperiu Austro-ungar dar care nu se gasesc pe teritoriul Austriei. Altii nu prea au facut la fel. Din pacate. Si cu toate astea nu se dau duse din vechile teritorii ca hiena de pe hoit. Mare blestem pe fostele gubernii si “republici unionale”…

 7. xyz spune:

  Pentru “toma necredinciosul”,
  Am inteles aluzia de doi lei. Adevarata intrebare care se pune este ce limba vorbesc cei din Ostereich ( adica statul, provincia ca diviziune federala, din est… din estul cui? )? Austriaca sau germana? Asa pusa problema cred ca deja nu prea va mai convine. Pentru ca, in cazul Republicii Moldova, nu cum se cheama cetatenia este marea problema ci cum se cheama limba oficila, limba care din punst de vedere stiintific, oricat s-ar stradui unii sa clameze contrariul, cu un ton de stentor, nu exista. Cititi documentele Uniunii Europene, ale Comisiei Europene de la Bruxelles, privitoare la capitolul limbi oficiale, cu referire directa la Republica Moldova si pe urma mai vorbim.

 8. Micael Nicolas spune:

  Hristos a Înviat ,Stela !

  Hristos a Înviat ,Basarabia !

  Stela Popa: Adevarat a Înviat, Michael!

 9. Tillbuhoglindă/drACro spune:

  În perioada interbelică, Cernăuţi-ul era supranumit Mica Vienă. Atunci civilizaţia ere mai proape, mai tangibilă. Dar situaţia a evoluat – în rău.

 10. Tillbuhoglindă/drACro spune:

  Errata: Ere=era, proape=aproape

 11. Napocel spune:

  Stela Popa

  Hristos a Înviat!

  Noah așe. Fost-ai-n Cetatea Clujului! Și io tăt la Catedrala Arhiepiscopală fost-am în no’pte’ Învierii! Acole-n spate lângă Teatrul Național eram, în fața statui lui Eminescu!

 12. sorel szeged hungary spune:

  Eu as sugera sa vizitathttp://www.tvl.ro/turism/105-budapesta-perla-dunarii/obiective_turistice_budapesta.htmli si Ungaria,merita:

 13. sorel szeged hungary spune:

  Eu as sugera sa vizitati si Budapesta http://www.tvl.ro/turism/105-budapesta-perla-dunarii/obiective_turistice_budapesta.htmli si Ungaria,merita:

 14. AZUR spune:

  DOMNUL PRESEDINTE LUPU,

  Merita toata admiratia ca a INDRAZNIT sa faca o vizita de bun simt in TARA SA, ROMANIA. Insa bucuria noastra cat va dura ??????????

  Daca va fi iarasi cu picioarele in doua sau trei luntri totul va ramane balta ca pana acum.

  In ce masura DOMNUL LUPU a avut acordul MOSCOVEI in aceasta vizita ???????????

  DOMNUL LUPU a avut discutii cu DOMNUL BASESCU privind UNIREA BASARABIEI cu ROMANIA ??????

 15. SOARE spune:

  Fratii mei basarabeni, nu toti dar o imensa majoritate, au suferit o metamorfosare ciudata dupa 50 de ani de KOKO-munism.

  DIN EROI care au luptat pe doua fronturi contra KOKO-munismului si apoi contra NAZISMULUI s-au transformat in PADUCHI.

  CEi care citesc putina literatura au inteles ca fac aluzie la scriitorul EVREU KAFKA care ne prezinta cazul unui individ ce s-a vazut dintr’o data devenind PADUCHE.

  Asa sunt si MALDAVANII care au descoperit fericirea de a fi PADUCHI ::::::::::::: Nu vor sa fie mari, prefera sa fie cat mai mici, chuiar cu riscul de a fi striviti la fiecare moment sub talapa ELIBERATORULUI , ei se simt fericiti si nu vor sa le vorbesti de NATIE, ADEVAR ISTORIC, MANDRIEE NATIONALA, UNIRE si alte “” baliverne “”.

  Iar marii chefi ai tuturor acestor paduchi sunt ::::: TAVARICII DODONOFF, VORONOFF si COMPANIA.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA