UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Suntem cetăţeni, nu posesori de paşapoarte

22:25 Articole, Mai aproape de Europa, 2,905 afişări

 Au fost alegeri, ecoul lor, va fi încă patru ani viu…

(parafrază după Grigore Vieru)

Se întâmplă ceva în Basarabia

Am ieșit de trei ori din casă ca să votez… Coada de la secția de votare de la liceul „Gaudeamus” de pe str. Petru Zadnipru din sectorul Ciocana era însă interminabilă… Aceeași situație a fost toată ziua în toate cele 4 secții de vot din Chișinău. Pe o vreme ca asta, totuși, basarabenii s-au mobilizat masiv. Sper ca Bucureștiul să ia în serios acest semnal. E clar, se întâmplă ceva în Basarabia!

…„Și se întâmplă demult”, adăugau prietenii mei de pe Facebook. Basarabia se mișcă și nu mai poate fi ignorată! Românilor basarabeni le pasă de ce se întâmplă peste Prut. Cei care au stat astăzi la cozile masive din capitala R. Moldova ca să-și exprime opțiunea de vot – fără să reuşească să voteze cu toţii – au dat un verdict politic care nu poate fi neglijat: fieful românismului este la Chișinău. Acum mingea este în terenul celor de la București. Pasul a fost făcut. Rămâne să ni se răspundă.

TVR „ocupat” la Chișinău cu filme rusești

Și ar face bine să răspundă inclusiv față de retransmiterea corectă şi completă a TVR-ului la Chișinău.  La ora 21.00, când toată suflarea românească era interesată de rezultatele Exit-poll-ului, 2 PLUS, postul care retransmite TVR-ul la Chișinău, difuza filme în limba rusă! Nimic despre alegeri, deși TVR 1 transmitea live declarațiile de la București. Sfidător! Așadar, TVR rămâne pe mai departe MARELE ABSENT la Chișinău…

Chiar și așa, fără TVR, oamenii s-au mobilizat și au votat. S-au interesat, au căutat și s-au informat, dar, repet, numai nu de la TVR. Postul public românesc de televiziune este ignorat cu insistență aici. Și nu e pură întâmplare… Sper ca cei care vor reprezenta basarabenii în Parlamentul de la București să rezolve cât mai curând posibil această anomalie.

Basarabenii reintră în viaţa politică a României!

Până una alta, conchid că basarabenii care au cetățenie română sunt primii care s-au trezit din „somnul de moarte”. Au răspuns ca niciodată mesajului de chemare la vot, popularizat foarte bine prin intermediul mass-media de la Chişinău (televiziuni, presă scrisă, internet, bloguri etc.). Din păcate nu ştim câţi ar fi votat, pentru că secţiile de vot s-au închis cu cetăţeni români care nu reuşiseră să intre…

Atmosfera, însă, de la Chişinău ne dă speranţe. Basarabenii au demonstrat astăzi că sunt cetăţeni, nu doar posesori de paşapoarte!

 

 


9 raspunsuri

 1. TATIANA spune:

  Suntem, multi romani care dorim schimbari radiacale, nu doar ce/i cu acte in regula. Poate sunt mai putin optimista,insa ce se petrece acuma in politica romaneasca,ma lasa fara mari sperante. Deoarece decand USL ,s/a redus la minimum acordarea cetateniei, s/au tinut doar de barfeli,nivelul de trai a scazut,investitiile s/au oprit. La ce sa ne mai astetam noi ce/i din Basarabia?

 2. Basarabean spune:

  Parafrazindu-l pe G>vieru(sper sa nu se adivereasca)
  -Stampile vechi,mai noi
  -Amara amintire de la …alegeri.

 3. Tury spune:

  E lăudabil interesul basarabenilor de a se informa chiar într-o plajă media săracă de canale românești.
  Mai de mult spuneam că și basarabenii trebuie să facă ceva, să dea un semnal, nu doar s-aștepte. România, încorsetată de obligații față de UE, NATO etc. nu prea poate să pună drapelul României la Chișinău dar basarabenii dacă vor cere în masă apropierea față de România, se schimbă ecuația.
  Bucureștiul, nu cred să răspundă concret prin ceva, părerea mea, tot la latitudinea basarabenilor rămâne să fie insistenți, convingători în aspectul apropierii, unirii.

  Cu privire la 2 PLUS, nu cunosc ce și cum prin bucătăria lor dar sugerez basarabenilor să-nceapă o investigație jurnalistică asupra contractului de retransmisie a TVR, ori mobilizarea basarabenilor pentru a cere autorităților retransmiterea integrală a programelor TVR. Prin TRM, prin stații de difuzare ale statului, trebuie să existe o posibilitate. Și politicul basarabean trebuie sensibilizat de societatea civilă în acest sens. Ori oameni de afaceri inimoși, cam utopic de a fi inimos un om de afaceri dar s-ar putea să se implice în retransmiterea TVR.

  În rest, felicitări basarabenilor pentru prezența la vot; aici lumea nu prea s-a dus, cozi la vot n-au mai fost de ani buni de zile. Ieri, de acasă la centrul d evotare și înapoi abia dacă mergeau, veneau 3-4 pensionari iar la momentul votării, în sală au fost pe lângă mine un cuplu de pensionari. Atmosfera din cercul meu d ecunoștințe, colegi, prieteni, vecini era de scârbă față de politic, de neîncredere, neinteres față de actul electoral.

 4. Tury spune:

  TATIANA

  … ” La ce sa ne mai astetam noi cei din Basarabia?”

  Să fiți mult mai insistenți. Alți sunt, de exemplu asociații, organizații din România legate mai mult ori mai puțin de Ungaria și păstorite de etnici maghiar desfășoară insistent (insistent) acțiuni de europenizare, informare a tinerilor din Basarabia. Interesant este că ei invită tineri basarabeni din Transnistria, Garda Tânără dodoniană, tineri patrioți moldoveniști ce au site-uri de știri etc. Parați aceste acțiuni prin a fi mai insistenți.
  Îți dau un exemplu despre insistența ciudată a maghiarilor, exemplu recent petrecut chiar aici la Cluj.

  Astfel aripa tânără a Asociației Economiștilor Maghiari din România, RIF a invitat din Basarabia tineri… dar ce tineri. Unul din ei românofob declarat, membru al Gărzii Tinere Socialiste din RM, pe nume Dima Roibu. Asociația o găsești pe facebook, contul acestui tinerel extremist îl găsești de asemenea pe facebook. Urmează să mai vină Pascaru și scriu foarte serios.
  Ia citește acest articol:
  http://vox.publika.md/media/politica/miscarea-voievod-la-tv-cluj-romania-mai-aproape-de-noi-290781.html

  Ciudat, nu-i așa?

 5. Diana Vasile spune:

  A fost o organizare proasta, am stat aproximativ 4 ore si jumatate in rand pentru a ajunge la sectia de vot, sunt sigura ca intentionat s-a creat si s-a dorit acest lucru, multa lume pur si simplu au facut cale intoarsa. De la tv nu am putut afla nimic despre alegerile parlamentare, m-am documetat singurica, cred ca nu este corect acest lucru ca cetatenii sa nu dispuna de informatii. Mai mult ca atat, cifra reala a cetatenilor care au dorit sa voteze, nu va corespunde cu cea care au votat si este regretabil acest fapt, cred ca oficialii romani trebuie sa i-a in serios ceea ce a fost ieri la Chisinau, sa creeze conditii normale cetatenilor si sa nu mai admita pentru viitor crearea cozilor interminabile. Am ramas profund dezamagita ca cetatenii romani din Basarabia au fost neglijati in cel mai josnic mod de catre autoritatile romane. Rusine sa le fie!!!

 6. Tury spune:

  Diana Vasile

  Scrieți, sesizați situația ministerului de externe român. Chiar așa alandala a fost organizarea?

 7. VVV spune:

  Stela, bravo.

  Chiar de la inceput 2+ isi bate joc de programul retransmis,
  adica retransmite ce vrea si nu integral, cum ar trebui.
  “Alianta” noastra cam schioapata in privinta aceasta…

 8. vasilenr5 spune:

  Mai Stela …se zice se “implinta”‘ ..nu “se intimpla”,eu asa zic ca e ghini di tat!Alegerile si la Bucuresti au fost o “varza” sau o “gasca pi varza”.De 200 de ani dureaza prostia asta de denumire cu Basarabia(detalii pe ro.wikipedia-basarabia),Sarbatori fericite!

 9. VS spune:

  chestia suna in felul urmator: NU cand iti vine chefu de cetatenie UE vi si depui acte. Trebuie ca acel cineva sa aiba un parinte de origine romana

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA