UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


/FOTO/ Vacanța perfectă – Paris și Bruxelles

10:13 Articole, Mai aproape de Europa, Prin lume..., 6,637 afişări

După patru ani de zile, am revenit la Paris. Acum am văzut orașul dragostei cu alți ochi.

De la început am remarcat că, spre deosebire de 2008, pe Turnul Eiffel nu mai erau stelele Uniunii Europene, iar pe Champs-Elysees, în seara de Revelion, au lipsit focurile de artificii. „Nu mai sunt la modă”, spun francezii zâmbind. Deh, și cum Parisul este cel care dă tonul în materie de modă, cine știe, poate că, pe bună dreptate, va schimba tradiția…

Dincolo de aceste mici detalii, Parisul rămâne mereu Paris. Iarnă, vară, primăvară, nu contează, una dintre cele mai mari metropole ale lumii continuă să fie punctul de atracație pentru turiștii dornici de a-i exploara frumusețile și, de ce nu, obiceiurile citadinilor.

Dovada, cozile infernale de la Tour Eiffel (vederea de pe turn merită însă efortul), Musee du Louvre, Notre-Dame sau aglomerația de la Arc de Triomphe, Champs-Elysees, Place de la Concorde, Moulin Rouge, Sacre Coeur sau impunătorul Versaille.

De sărbători, inclusiv Mona-Lisa a fost suprasolicitată. Louvre-ul mișuna de turiști, ca tot Parisul, de altfel. La închderea muzeului, cu greu puteau fi convinși să părăsească impresionantele săli cu tablouri sau statuile maiestuoase…

La trecerea dintre ani m-am convins încă o dată că francezii sunt ași în materie culinară, şi excelează mai ales la capitolul dulciuri. Vă las să sorbiți în pozele atașate câteva dintre deliciile pe care le-am avut pe masă. Păcat că pe la noi lipsesc cireșele din Chile. Mi-au adus în suflet un strop din aroma verii, deşi gustul era cam diferit de cel de la noi…

Dacă ajungeți în Franța, nu ezitați să răsfoiți sau să urmăriți presa franceză. Televiziunile îți fură ochii cu imaginea impecabilă și degajarea sau lejeritatea de care dau dovadă jurnaliștii pe ecran, iar presa scrisă, colorată cu gust, apare în pagină cu o alură caracteristică celor cu vechime și versați în domeniu. Am face bine să tragem cu ochiul și spre vest la acest capitol, nu numai spre est, de unde ne inspirăm încă cel mai mult.

La Paris se citește. Mult și diferit. Ultimul bestseller – pentru femei, cel puţin! -, este cartea semnată de Ines de la Fressange, „La Parisienne” (Trad. – Pariziana). O apariție făcută să îți placă de la prima atingere. Promit să împărtășesc din impresii și aici, pe blog, într-o viitoare postare.

A urmat apoi Bruxelles-ul, capitala „oficială” a Uniunii Europene.

Cu o emblemă puțin cam ciudată pentru cei care nu îi cunosc legenda – statuia Manneken-Pis, într-o traducere liberă, „pişălcosul”. Legenda spune că puștiul ar fi salvat Bruxelles-ul de la un mare incendiu și, astfel, a devenit emblema orașului.

Ceea ce mi-a plăcut în Bruxelles a fost arhitectura și străduțele cochete cu magazinele doldora de ciocolată de pe margini. O altă „specialitate a casei”, care m-a cucerit de la început, au fost scoicile, mâncare tradiţioală belgiană. Pentru turiștii ajunși în Grand Place fructele de mare sunt o binecuvântare şi nu le puteţi rata în niciun caz. Evident, prețul este pe măsură, iar turiştii din jurul pieţii principale a oraşului – Grand Place – sunt victime sigure. Nicio problemă însă, dacă prindeți perioada reducerilor, recuperați la shopping!

Enjoy!

 


5 raspunsuri

 1. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, imi pare bine ca te-ai plimbat cu placere prin Europa, dar evenimentele recente de la noi sunt mai importante.
  Vreau sa te rog sa transmiti lui Rita Ursalovschi felicitarile si multumirea mea personala pentru “Editia speciala” de azi a ei, care a tratat extrem de reusit incidentul tragic din “Padurea Domneasca”.
  Deasemenea sunt satisfacut de emisiunile voastre de stiri in comparati cu cele de la “Publika TV” si a.
  Guvernantii nostri se dau la distractii zgomotoase si periculoase, cu petreceri si “zile de nastere” luxoase, lipsite de modestie.
  Oare pentru acestea am luptat noi in Revolutiile de Renastere nationala? Oare pentru aceste persoane fara soveste si moralitate noi (si eu personal) am riscat cu viata in 1989, iesind in strada pentru a opri tancurile si blindatele sovietice, care se indreptau spre centrul Capitalei pentru parada de 7 noiembrie?
  Sa cerem respicat si hotarit demisia lui Plahotniuc, Lupu (care nu stie ce limba literara vorbeste), Zubco si acolitilor lor. Ei sunt personal vinovati de toate ce se intimpla in Republica noastra necajita…

 2. Mihail Gonta spune:

  Deasemenea transmite felicitari si D-lui Val Butnaru, pe care il cunosc si ma cunoaste personal.
  Succes si multa barbatie in lupte noastra comuna pentru purificarea societatii si informarea ei corecta si operativa!
  La multi ani tuturor!

 3. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, de ce siturile Unimedia si Vesti sunt inchise? Ce se intimpla in Moldova? Lovitura de stat?

 4. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, incidentul din Padurea Domneasca a polarizat extrem societatea noastra. Se contureaza rapid 2 tabere – ba chiar fronturi – de lupta politica. Moldova dinnou e in pericol. Mafia lui Plahotniuc – un “cal troian” al KGB-ului rusesc pentru distrugerea Aiantei din interior – e sustinuta de Marian Lupu si Dumitru Diacov – tot agenti KGB, plus o alta sumedenie de agenti si mancurti.
  Canalul Publica TV (care cu regret are acoperire pe tot teritoriul Republicii) e stapinit de Plahotniuc si Tira, si de facto exercita o diversiune masiva impotriva fortelor patriotice de renastere nationala si purificare a societatii. Induc populatia bastinasa in eroare si o fac sa se orienteze spre Uninea Euro-Asiatica – o noua editie a fostului Imperiu sovietic.
  Trebuie sa ne consolidam fortele si sa facem tot posibilul pentru a contracara actiunile lor destructive. Sa cerem insistent lustratia politicumului din toate structurile de guvernare. Altfel reformele nu vor avansa.

 5. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, e necesar sa iesim masiv luni, 21 ian. in fata Palatului Republicii pentru A CERE DEMISIA lui Plahotniuc! Fara o presiune masiva din partea societatii banda mafiotica nu va pleca de la guvernare.

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA