UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Poziția copilului

01:20 Articole, Mai aproape de Europa, 2,508 afişări

pozitia-copilului- golden-bear-berlinNe tot lamentăm că nu ne place viața pe care o avem, înjurăm și scrâșnim din dinți când vedem lupta acerbă dintre politicienii pe care i-am ales și care, între timp, ne-au dezamăgit crunt; unii dintre ei, cel puțin. Cumulate toate, ne scufundă parcă și mai mult în nebuloasa mediocrității zilnice. Cât despre ieșire? Prea puțină speranță. Ne apărăm cum putem.

Există însă o parte a publicului care a găsit o cale din impas, cel puțin pentru câteva ore. Adică recursul firesc la marea cultură europeană. Acest public a putut fi văzut duminică seara la cinematograful „Gaudeamus” din capitală la premiera filmului românesc „Poziția copilui”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în acest an și rulat în cadrul Festivalului de Film European de la Chișinău.

Numai mamă să nu fii

pozitia copiluluiAcesta pare a fi, în aparenţă, mesajul filmului. O producție care ţine spectatorul cu sufletul la gură de-a lungul celor 116 de minute în primul rând prin jocul măiestrit al foarte talentatei actrițe din România – Luminița Gheorghiu (pe care am intervievat-o în 2009). Un film regizat de Călin Netzer, cel despre despre care „The Economist” scrie că face parte din noua generație de regizori “perle” a cinematografiei românești. Și pe buna dreptate! Pentru că, odată intrat în tensiunea narațiunii filmului, realizezi complexitatea portretului psihologic al chipurilor afișate în ecran și nu te mai poți desprinde din lumea și zbuciumul lor.

Chiar dacă pe alocuri se exagerează cu trivialitatea replicilor, emoțiile personajelor domină și nu te lasă mult în șocul primit chiar de la începutul filmului. Dimpotrivă. Ești pus față în față cu realitatea zilnică, crudă, binecunoscută. În plus, măiestria artistică, tehnica cinematografică, jocul actorilor, precum şi autenticitatea povestirii bine desprinsă dintr-o societate post-comunistă nu fac decât să ne prezinte mișcător tragedia personală a eroinei, dar și societală actuală.

Într-un cuvânt, un film care merită să fie urmărit și care nu se înscrie în categoria celor “cu subtitrare în limba de stat a R. Moldova”, cum este scris pe programul evenimentului.


1 comentariu

  1. Tury spune:

    Supermichteaux filmul! Acu’ suntem trendy cu Berlinul ori Cannes-ul. “Poziţia copilului”, filmat hand-held cu multe close-up-uri, urmărindu-se expresivitatea actorilor, a ridicat în 8 martie a.c. sala-n picioare aici, la Cluj-Napoca în cinematograful Florin Piersic (fostul Republica). Clujenilor, ne-a plăcut, ne-a atras filkmul întratât, încât la sfârşit am uitat că există mai multe ieşiri ieşiri astfel ne-am îmbulzit majoritatea doar pe una. :lol:

    Am rămas PAF. Cum adică, celor “cu subtitrare în limba de stat a R. Moldova”???? :lol: :lol: :lol:
    Stela? Dă-mi o fotografie cu programul evenimentului! Hahahaha, nu se poate aşa ceva. Cine-a tipărit, realizat afişele?

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA