UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


/FOTO/ Prin Cadiz, Gibraltar și Malaga

19:08 Prin lume..., 6,748 afişări

caatorii andaluzia spania stela popaÎn aceste zile, când la Chişinău e înnorat și rece, vă invit să ne amintim de vară și de temperaturile calde. Cam repede vine toamna prin părțile noastre, nu-i așa?…

În a doua parte a periplului prin însorita Andaluzie vă propun să ne plimbăm prin Cadiz, Gibraltar şi Malaga.

Cadiz sau granița cu lumea arabă

Este impresionant să treci prin unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei şi una dintre cele mai vechi aşezări ale Peninsulei Iberice.

Cadizul, alb, cu străzi cochete şi cu briza adiind uşor te face să te îndrăgosteşti de el de la început. Catedrala, impunătoare, ne găzduieşte la umbra-i umedă şi ne îmbie să o admirăm din preajmă. Asta şi facem.
Comandăm bere şi supă din fructe de mare. Delicios! Sorbim şi citim.
cadiz

Ghidul ne spune că în cripta Domului se află mormântul binecunoscutului compozitor Manuell de Fala. Turiştii se perindă continuu. Ne încadrăm şi noi în acest circuit uman lent şi admirăm obiectele din ceramică africană adusă de către un arab tânăr, oacheş, îmbrăcat în port tradiţional. Şi numerele maşinii arată că a străbătut ceva cale pentru afacerea sa. Simțim că suntem la frontiera cu zona arabă, a cărei influență, dincolo de arhitectură, se simte tot mai puternic.

O zi de plimbare ne-a fost suficient. Părăsim, așadar, cel mai important port militar de altădată şi ne îndreptăm spre o nouă destinaţie.

Gibonii, Gibraltarul şi englezii

stela popa la gibraltarOdată ce ajungi în Gibraltar și treci de granița Spaniei, realizezi cât de diferiţi sunt britanicii de spanioli, sau cât de diferiți vor să fie! Aici diferențele sunt subliniate cu atenție, scoase în evidență, expuse ostentativ. Pe această palmă de pământ, la aproape fiecare a treia fereastră atârnă câte un steag britanic.

Dincolo de asta, în Gibraltar apusul de soare e mai frumos parcă decât în oricare alt colţ al lumii. La orizont navele lucioase sclipesc ca nişte nasturi asortaţi la o jachetă bleumarin. Peisajul merită imortalizat. Am umblat prin tot Gibraltarul și a meritat fiecare picătură de efort. În partea de sud a insulei se înalţă falnic o moschee albă ca neaua care priveşte neobosită spre lumea musulmană a Africii. În giboni gibraltarbătaia apusului ferestrele sale mijesc precum cele ale unei frumoase arăboaice. Lăsăm valurile să plescăiască liniştit la talpa insulei şi urcăm cu telefericul spre vârf, la rezervația care găzduiește celebrele maimuțe devenite brand-ul celebrei stânci.

Dacă ajungeţi vreodată aici, aveţi grijă, mare grijă, la… giboni. Fiinţele acestea sunt pline de surprize, chiar de la sosire. Doamne fereşte să vă vadă cu vreo pungă de plastic în mână, că nu mai aveţi linişte până le-o cedați lor. Adevărate cerşetoare profesioniste, aşa par la o primă impresie. Să nu vă lăsaţi însă înduioşaţi, altfel riscaţi o amendă de 500 de lire. În ciuda gibonul din gibraltaramenințărilor autorităților, turiștii nu se prea lasă impresionați.

Dincolo de asta, atât pentru maturi, cât şi pentru copii, maimuțele sunt o adevărată distracţie. Taximetriştii care sosesc aici cu turiştii nu mai au pace. Gibonii au o slăbiciune specială pentru acoperişurile maşinilor, sar pe ele chiar şi când mașinile sunt în mers, iar soferii nu îi pot da jos decât cu păpuși de plastic care imită aproape perfect șerpii… Hârjoneala lor este un adevărat spectacol.

Stăm două zile în zonă, iar peste alte două zile de la plecarea de pe pământul britanic aflăm de la televizor că, din cauza neînţelegerilor diplomatice, a fost interzis accesul în Gibraltar.

Ce norocoşi am fost!

gibraltar corabii OK

Malaga – orașul lui Picasso este plin de viață

De cum ajungi în Malaga îţi dai seamă că parcatul maşinii e o mare problemă, mai ales pentru străini. Orașul este în general scump, hotelurile, parcările, restaurantele, cam totul… Prima destinaţie a fost Alcazaba, care formează împreună cu Castillo de Gibralfaro un complex monumental. În sfârşit am găsit unde să ne parcăm automobilul! Am admirat peisajul matinal al oraşului chiar de pe platforma cea mai înaltă, de altfel o destinaţie populară pentru turişti. Remeniscenţele maurice sunt vizibile în arhitectura importantului centru comercial. Printre destinațiile zilei a fost muzeul Pablo Picasso -“Museo Picasso de Málaga”, inaugurat în 2003 de regele Juan Carlos și regina Sofia și care se află în în Palacio de Buenavista. De fapt, în Malaga totul este strâns legat de Picaso, mai cu seamă că urbea este locul unde celebrul artist s-a născut, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa.

malaga stela popa

În Malaga, în centru, orașul îmbracă haina distracției dis-de-dimineață. Sute de oameni sunt în carnaval și zeci de formații încântă ochiul turiștilor prin coloritul prestației lor. E frumoasă și plaja orașului Malaguetta – portul, corida – aici depinde de gusturi, eu nu sunt amatoare! -, dar două nopți petrecute acolo sunt suficiente.

Dincolo de cuvintele mele, las mai jos fotografiile să vorbească de la sine.


2 raspunsuri

 1. Tury spune:

  Mihail

  :) ) Decat spaniolul mai bine cu englezu’!

 2. ion spune:

  neintelegeri dimplomatice :) glumiti …

  gibraltar este echivalentul transnistriei, pentru spania

  de ce credeti ca uk nu se baga sa ne ajute in rezolvarea problemei transnistrene? fiindca e si ea cam ca rusia, imperie, si procedeaza similar

  in cazul dat tin cu spania, au ocupat englezii on coltisor acolo, ca sa poata avea o baza militara si controla intrarea in marea mediterana, in mod normal ar trebui dat peste maini

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA