UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Pentru mine acasă nu e acasă!

13:41 Articole, 3,922 afişări

emigrantiAcum trei ani mă întorceam acasă cu gândul la schimbările care se produceau la Chişinău. Eram optimistă. Era primăvară, natura îşi schimba haina şi se descătuşa din ghearele iernii, precum R. Moldova ieșea de sub dominația comunistă. Eram aproape sigură atunci că moldovenii și-au scos ochelarii de cal şi vor, sincer, după atâţia ani de comunism dezolant și ineficient, încheiat cu morți pe stradă, libertate de exprimare, de circulație sau de oricare fel ar fi ea. Libertate să fie, ca să putem și noi, politicienii și alegătorii lor, să facem din bucata asta de pământ un loc european, civilizat, prosper, decomunizat, care să știe cine este și încotro vrea să meargă. Tinerii erau optimiști, îndârjiți, eu în rând cu ei.

Am vrut prea mult?

Numai că, de la primăvară la primăvară, entuziasmul a scăzut, apoi a trecut în nostalgie şi, mai nou, într-o perpetuă febrilitate. Explicabil şi execrabil.

Politicienii de la Chişinău sunt departe de ceea ce așteptam atunci. Nu numai că nu au fost pe măsura aşteptărilor, ba dimpotrivă, au făcut tot posibilul să îndepărteze electoratul anticomunist și care, atunci, i-a susținut. S-au preocupat în primul rând de propriile interese şi, din când în când, şi-au mai amintit de vechea, întortocheata şi trista poveste a RM – drumul european. Şi, deşi au repetat ca patifonul stricat că mergem spre Europa, au continuat vechea teorie a „suptului de la două vaci”, au lustruit sârguincios ciubotele Kremlinului, au crezut că îi păcălesc pe toți, pe cei de la Moscova, pe cei de la Bruxelles, pe cei de la București, încât de multe ori ne-au dezgustat prin atâta exces de zel. Au lăsat R. Moldova confuză şi au muls din ea după puterea şi bunul plac. Vorba ceea: „Numai cui nu i-a fost lene nu s-a înfruptat”. Ultimele isprăvi, cele cu aeroportul și Banca de Economii sunt cireașa de pe tort.

Am aşteptat cu toţii atât de mult schimbările, încât uneori mi se creează impresia că i-am speriat pe mai marii statului cu aşteptările noastre. Am vrut prea mult de la început sau ei nu sunt în stare să ne ofere nimic? De fiecare dată guvernanţii au dat din colţ în colţ când a venit vorba să ia decizii importante sau, mai nou, se spală repede pe mâini şi, una două, dau fuga fuguliţa la… Curtea Constituţională. E drept că nu e uşor să fii în fruntea unei populaţii dezbinate, dar confuzia din interiorul ei este consecința lipsei de curaj și de verticalitate a politicienilor. De unde să știe oamenii ce vor sau încotro să meargă, când nici politicienii nu pot răspunde la aceste întrebări! Când se răzgândesc de la o zi la alta, când sunt anticomuniști, dar votează cu comuniștii, când vorbesc de corupție, dar stau cu ea la masă, când spun că se fură, dar nimeni nu a fost pedepsit vreodată… Astfel, ni se pare din ce în ce mai clar că în toți anii de guvernare democrată, mai mult ni s-a cerut decât ni s-a dat.

Noi cu patriotismul, ei cu furatul?

Cetăţeanului RM continuă să i se ceară cu insistenţă şi pe un ton aproape imperativ să fie patriot. La televiziuni, la radio, în presa scrisă, dacă e să alegem tema principală astăzi, apoi aceasta este cu certitudine patriotismul. Sunt campanii peste campanii, cuvintele Moldova, moldoveni, ai noștri și multe altele sunt peste tot. Ni se cere să fim mândri, să le cerem celor plecați să se întoarcă, să stăm acasă. În schimb, pe lângă asemenea campanii, ni se oferă o degringoladă politică totală, o rată a criminalităţii tot mai ridicată, preţuri de-a dreptul fabuloase, salarii mizere, condiţiile de trai din lumea a treia şi… mult supt din deget la capitolul limbă română, care se vorbește tot mai rău pe micile ecrane și tot mai puțin în societate, iar limba rusă devine în spațiul public „limbă de stat”. Într-un cuvânt, avem întregul „buchet Moldavii”.

Şi, Doamne fereşte să ne îndârjim cumva şi să strigăm că Regele e gol! Ştiu, vor apărea voci care vor spune că patriotismul nu trece prin stomac şi nu trebuie condiţionat. Așa o fi. Dar nici să nu dai nimic populației, dar să îi ceri să se mai și bucure și să fie mândră că nu are nimic nu se poate!

Întrebarea şi ideea principală a acestui text este: De ce se supără mai marii noştri, dar nu numai, că lumea pleacă? Nu este aici o mare ipocrizie? Nu este aceasta marea ipocrizie patriotică a moldovenilor de azi? De la bine nimeni nu se duce! Mamele și tații nu și-au lăsat copiii aici filosofând despre patriotism, ci pentru că nu aveau ce să le pună pe masă sau cu ce să îi îmbrace la școală! Întâi de toate, domnilor politicieni, creați condiții elementare de trai în R. Moldova și abia după aceea burzuluiți-vă și dați-vă mari patrioți! De ce trebuie să fie patriot cetăţeanul R. Moldova și să se manifeste ca atare, dacă nu simte niciun motiv să o facă, mai ales în condiţii de subexistenţă în care se mişcă?

Ce ne oferă în schimb mai marii noştri ca să ne facă să rămânem acasă în RM? Care „acasă”? Dacă tragi un pic cu urechea prin „casa” noastră, constați că nici limba română nu se mai simte acasă în R. Moldova. Cinci canale numai în limba română pe lângă alte 65 în limba rusă câte am eu în apartament? Postul TVR1 este încă prohibit, pe când Pervii Canalul rusesc este stăpânul televiziunilor! Halal „acasă”! Chișinăul se lamentează că găgăuzii încearcă să elimine limba română din actele oficiale. Bine, domnilor, dar din Constituția RM, limba română e eliminată demult! Și cei care ne cer să fim patrioți nu se prea sinchisesc de asta. Pentru asta să fim patrioţi, domnilor?!

Suntem patrioții care supraviețuiesc din… banii celor plecați

Procesul de epurare în masă a populaţiei, început în 1998, continuat pe vremea comuniştilor, nu are cum să fie stopat, dimpotrivă. Repet, ni se cere să fim patrioţi, chiar dacă stăm „cu sărăcia în băţ”, iar populația este rasă din toate părţile ca peştii de solzi. Ceea ce este inexplicabil e că, deşi remitenţele continuă să fie un pilon important al economiei noastre, unii tot se burzuluiesc împotriva celor care pleacă. Deh, cum de şi-au permis să lase „frumuseţea” asta de țară şi să ia drumurile străinătăţii?! Păi, domnilor, dacă ei nu ar pleca, nu ar mai supraviețui pământul acesta și nu veți mai avea unde să fiți voi patrioți!

Acum, să stăm drept, să gândim tot drept și să o spunem verde în ochi: Suntem patrioții unei republici care supraviețuiește din… banii celor care au părăsit-o! Mă întreb repetat: cam de ce ar fi motivat omul să rămână într-o ţară unde se fură ca în codru, unde limba rusă are statut mai mult decât oficial, unde rusificarea prin media este mai intensă decât pe vremea URSS, unde produsele proaste şi exagerat de scumpe din magazine te lasă cu stomacul întors pe dos şi unde e „kruto să fii novâi moldovan”?!

Nu ştiu alţii cum sunt, vorba poetului, dar eu când mă uit la aceste toate, îmi dau seama că pentru mine, acasă nu-i acasă! Cel puțin nu acum. Şi, în aceste condiții, nu ştiu dacă mai merită să mai stau „acasă”, chiar dacă îmi pasă!


19 raspunsuri

 1. God spune:

  Lucru binestiut si previzibil in conditiile Moldovei.
  Va spun ceva care toti il stiu, dar se tem sa spuna cu voce tare – pana in 2050 cu Rep. Moldova e amin. Amin.
  Conducerea o stie asa ca fura cum poate pana poate.
  Asa ca voi, cei de rand, fugiti cat picioarele o mai pot face! Sa nu fie prea tarziu – pentru ca tarile EU, Americii de Nord si Oceaniei au inasprit deja conditiile de emigrare. Multa minte si un pic de noroc. Nu invers!

 2. sharp-sharp spune:

  Trist….

 3. Alina spune:

  Daca m-ar fi intrebat cineva acum un an ” ai pleca din Moldova”?, cred ca-l ” scuipam” intre ochi….Acum insa sint de alta parere. Fiind crescuta intr-o familie de profesori, si in special de istorie, pentru mine tara mea era ceva sfint! Am crescut la sat, unde totul era frumos si pur. Am venit in Chisinau prin anul 1998,am facut o facultate,m-am angajat si aveam un salariu de 500 lei. Muream de foame, dar eram optimista…Am hotarit sa mai fac o facultate si ma gindeam ca poate imi gasesc un loc de munca mai bine platit, dar nu a fost sa fie. Da, un salariu mai mare, dar 2000 lei sint insuficienti sa-mi cresc un copil. Si am ajuns la 30 ani, sa ” apuc” si eu drumurile. Iar cel mai dureros a fost cind m-a intrebat copilul: ” Daca esti mama mea, de ce nu traiesti cu mine”? si, ” de ce nu am un frate sau o surioara”?…mai faci si copii in saracia asta! Iar pe Domnii guvernanti, ii doare in basca…de problemele poporului…asa ca luati-va familiile si plecati, chiar daca este greu, mai greu decit acasa nu-i! Copiii nostri nu au viitor! Dureros , dar adevarat!

 4. Ludmila spune:

  Da este unlucru dureros pentru toti cei care se simt patrioti. Cu cita nerabdare am asteptata schimbare puterii. ? cum stataeam si visam la binele care ne asteapta, schimbarile celea care ni le citeau EI de pe foaie. Ca copii cei mici am crezut. Si , chiar astazi in cancelarie vorbeau cu colegii de nedreptatile care sunt in tara , de leafa care o avem. Si directorul, intrind ne aude si ne zice,, Da cine va tine in invatamint daca nu va place leafa , lumea e mare dute si cistiga,,
  Si eu ii zic ,, dar de ce nu ati zis asa cind ne spuneati cu cine sa mergem la votare?Dar ne-ati spus verzi si uscate? ,,
  Da e o poveste foarte, foarte trista.

 5. Mircea Popescu spune:

  Urmaresc cu placere articolele Stelei Popa. Si asta, deoarece spre deosebire de majoritatea altor jurnalisti preocupati de realitatile basarabene, Stela Popa nu cade in capcana lansarii unor atacuri minore la adresa unuia sau altuia dintre actorii politici.
  Articolele sale nu sunt incrancenate, rabufniri de ura si spirit de contradictie, ci descriu pe ton critic situatii generale si indeamna la meditatie asupra racilelor care macina societatea basarabeana.
  Asemenea articole sunt, ca sa ma exprim astfel, pansamente puse pe rani sangerande si care atrag atentia asupra pericolului repetarii greselilor care au dus la accidentele ce lasa societatea in suferinta.
  Pot zice, ca Stela Popa incearca sa tina lectii de morala sociala cu trimitere spre politic.

  Mircea Popescu
  California
  (http://mipopescu.wordpress.com)

 6. Elena spune:

  Steluta am citit deja de 5 ori pagina si ma regasesc in fiecare cuvintel al tau!!!E trist sa stii ca esti acasa dar sa nu te simti ca “acasa”…Asa o ajuns tara noastra durere in sufletele oamenilor de ceea ce se face…trist,foarte trist!!!

 7. maria herţa spune:

  Stimată doamnă, e atât de mult adevăr în tot ce-aţi scris, că …rămâi mut şi îngândurat!! Vă apreciez mult…
  Şi totuşi… care-i ieşirea, doar plecarea? Nu putem pleca toţi- pe mâna cui lăsăm această palmă de pământ?
  Cu siguranţă, ceia ce întreb pare a fi un idealism şi patriotism ieftin, deja demodate, dar nu putem pleca toţi, chiar dacă ne sufocăm la noi…Acasă-un colţ frumos din CASA NOASTRĂ de ACASĂ!!!!!!!!!!!!!

 8. Ludmila spune:

  este o poezie la tema actuala.
  “Constantin Tănase: Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii

  Ne-am trezit din hibernare
  Si-am strigat cât am putut:
  Sus Cutare! Jos Cutare!
  Si cu asta ce-am făcut?

  Am dorit, cu mic, cu mare,
  Si-am luptat, cum am stiut,
  S-avem nouă guvernare,
  Si cu asta ce-am făcut?

  Ca mai bine să ne fie,
  Ne-a crescut salariul brut,
  Dar trăim în săracie,
  Si cu asta ce-am făcut?

  Ia coruptia amploare,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Scoatem totul la vânzare,
  Si cu asta ce-am făcut?

  Pentru-a câstiga o pâine,
  Multi o iau de la-nceput,
  Rătăcesc prin tări străine,
  Si cu asta ce-am făcut?

  Traversăm ani grei cu crize,
  Leul iar a decăzut,
  Cresc întruna taxe-accize,
  Si cu asta ce-am făcut?

  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte,
  Si cu asta ce-am făcut?

  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Tara-i plină de vedete,
  Si cu asta ce-am făcut?

  Pleacă-ai nostri, vin ai nostri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarăsi am votat ca prostii,
  Si cu asta ce-am făcut?

 9. Tatiana spune:

  E super articolul, dar moldovenii niciodata nu vor fi patrioti atata timp cat sunt cu doua fete, pe de o parte isi fac pasapoarte romanesti si pe de alta parte ii perie re rusi, deci iubim rusii si asteptam ajutor, dar ne facem si pasaport roman sa ne asiguram, in cazul in care se impute cu rusii sa avem trecere in Europa, care patriotizm?

 10. remus spune:

  indirjirea tot timpul a nascut ceva bun ,nu cred ca putem prelua exemplul Allei Albot. Mintea noastra tre de intors de pe dos pe fata .EU nu pot pleca ,nu ma dizolv in alta lume nu vreau sa ma pulverizez.Tre sa continuam sa zidim civilizatia noastra

 11. Mircea Popescu spune:

  @remus
  Sunt plecat de 22 de ani, din Romania si nu m-am pulverizat. Din contra, de la distanta am reusit sa vad lucrurile in ansamblu, nu in amanunte de multe ori nesemnificative. Este ca si cum as fi iesit din ograda sa vad si ce este in cealalta parte a satului. Sa vad si alte case, si alte ograzi, si alte fete de oameni.

  Dar de aici, am avut timp sa-mi “intorc mintea de pe dos pe fata”, cum frumos spuneti, si sa apreciez adevaratele valori ale neamului nostru, sa vad discrepantele intre aceste valori si noile valori care se doresc a fi implementate noilor generatii si sa ma exprim fara frica atunci cand vad alterari ale acestor valori.

  Da, sunt si critic al realitatilor romanesti (de pe amandoua malurile Prutului), dar asta deoarece imi place sa cred ca ajut la indreptare, nu la demolare.
  Si aceasta atitudine critic-constructiva, am impresia ca o vad si la Stela Popa, care are avantajul de a nu fi atat de departe de plaiurile natale.

  Mircea Popescu
  California
  (http://mipopescu.wordpress.com)

 12. Babacu spune:

  Cat e de trist, dar si de adevarat… Sunt unul din cei plecati, de 4 ani sunt in Italia, si-mi amintesc cu tristete acel sentiment de “strain la mine acasa”… Aici barem stiu ca chiar sunt strain, si sunt tratat ca un strain, dar uneori mai bine ca acasa.

 13. Teodor spune:

  Mi-a placut foarte mult.
  Si sunt ferm convins, ca atit timp,cit nu avem
  un lider national-situatia nu se va schimba spre bine.

 14. Tury spune:

  De groază acele campanii în special ale postului Publika “Eu sunt Moldova”, foarte penibilă tot a Publikăi cea cu susţinerea calităţii produselor basarabene faţă… hahahaha faţă de Moscova! Era să pic din scaun când am văzut campania. Altă perlă în acelaşi stand e a Unimediei, să fie şi ea-n trend sau i s-o fi comandat din câte ştiu.

  Dragă Stela, “acasă” e România aşa că te aşteptăm cu foarte mare drag în ACASĂ.

  “Patrioţii” bouldovani au ajuns şi-n România aciuindu-se pe lângă protestatarii anti-Roşia. Duminică seara ieşind de la serviciu, blocat fiind în centru de protestatarii anti-Roşia am rămas uimit văzând 6 tinerei ce vorbeau ba ruseşte, ba româneşte cu accent evident basarabean purtând drapele ngere-roşii. Am numărat 6 astfel de drapele (anarhisto-socialiste). Am filmat şi fotografiat, materialel le găseşti la mine pe wall-ul Facebook.

  Acel patriotism băgat pe gât e o altă strategie a Moscovei pentru a insufla starea de pe vremea sovietelor. Când îi atenţionezi, sesisezi, nu-ţi răspund (başcanii Unimedia şi Publika respectiv Ti Doare Carie, Cumătru Şorici şi cel de la Rusika TV, Uluit Berc… hahahaha, ăsta de la Rusika, clar e din neam unguresc; berek-dumbravă, oaie ştirbă etc.). În fine, am rămas cu greţuri când aud de Publika şi unimedia. Chestia cu popoul în 2 luntrii nu merge la nesfârşit. În continuare reproduc un fragment dintr-o şueta a mea cu vecina (unguroaică ca naţie, pensionară văduvă, acum are 87 de ani):
  “-Hat Orthur drago, cum putut dat la ele aşe mult ajutor şi ele se ţine moldov limb la constituţie?” Hahahahahahaha, pe scurt:
  “-Păi dragă Arthur, de ce naiba România sprijină BAsarabia din moment ce nici acum n-au fost în stare să introducă clar în constituţie limba română?”. Bestială babeta. Menţionez că atunci cu acele evenimente din 7 aprilie i-a “colindat” pe ruşi şi comunişti magna cum laude, au podidit-o şi lacrimile când a auzit că au fost tineri maltrataţi. Vecina are amintiri nu prea roz faţă de ruşi care imediat după război au luat-o pe sus de pe stradă s-o foreţeze a munci la ridicarea monumetului cu tancul svoietic din spatele Catedralei Ortodoxe din Cluj… în plu… au şi violat-o animalic…

 15. Tury spune:

  Pt. Gonţa

  … “patrioţilor noştri”… ??
  … “Apararea Patriei”… ????
  :mrgreen:

  Ce patrie? Patrioţii cui?? :lol: Te-ai sovieto-moldovenizat Mihaile? :lol:

 16. Tury spune:

  Pt. Gonţa “marele patriot al Patriei”

  Pot să-ţi demonstrez prin 4 declaraţii ale unor bune cunoştinţe ale mele din sistemul de învăţământ că au fost obligate (obligate!!) să participe cu clasele de elevi la acea “Mare Adunare Naţională” pro-europeană. Îţi pare normal?
  Ia un clonţ de vodcă şi calmează-ţi spiritul, dragă “mare patriot al Patriei”! :lol:

 17. Tury spune:

  Pt. sharp-sharp

  Ei na: “trist”… e prea elegant: lugubru, mai degrabă. :D

 18. Tury spune:

  Pt. Teodor

  “Lider naţional”? Al cărei naţii??? :mrgreen:

 19. Tury spune:

  Pt. Ludmila

  LIKE

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA