UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Un 7 aprilie plouat și roșu

08:30 Articole, 3,852 afişări

100-DE-ZILE-roman-stela-popaE dimineață. Nu mă prinde somnul. Afară vântul șuieră supărat. Își zburlește coama precum un cal nărăvaș. Sună poetic, poetice sunt până aici și gândurile. E 7 aprilie. La Chișinău s-a întors 7 aprilie. De această dată unul ploios, fără chef, abătut și întristat. Întristat și dezamăgit ca și majoritatea dintre noi.

E 7 aprilie. Telefonul sună agitat. E unchiul de la țară. Mă roagă să-i schimb rublele rusești „la un curs cât mai omenesc”. Banii vin de la Moscova. Are grijă fiică-sa de asta. În 2009, ca astăzi, era studentă și era în Piața Marii Adunări Naționale. În 2015 este la Moscova. Sinistru, trist, adevărat. Știu oare despre asta Lupu sau Filat?… Sună poetic, dar nu e poezie. Patetic sună, ar putea să zică unii. Dar nu e. E pură nostalgie. Nostalgia după vremurile de odinioară. După curajul și îndârjirea sugrumate ale tinerilor ieșiți în aprilie 2009 în stradă.

Au trecut șase ani de la revolta tinerilor din 2009. În șase ani un cuplu se consolidează, în șase ani un copil merge la școală, în șase ani poți construi atâtea! Nu însă și în accepțiunea guvernanților noștri. În șase ani s-au scuipat și s-au certat ca la ușa cortului. În șase ani, ca imagine, am regresat cât în șaizeci și șase de ani. În șase ani au furat și au dezbinat cât pentru șase sute de ani. În șase ani ne-au mințit cât pentru șase mii de ani. În șase ani, în loc să fim mai mulți și mai uniți, suntem tot mai puțini și mai dezbinați. În șase ani, nimeni nu ispășește pedepse pentru crimele și atrocitățile de la 7 aprilie. În șase ani, guvernanții noștri i-au dezamăgit pe toți – electorat și europeni deopotrivă.

În șase ani, Voronin și comuniștii săi sunt din nou la guvernare. Nu există mai mare bătaie de joc de memoria tinerilor zdrobiți atunci în beciurile poliției lui Vladimir Nicolaevici Voronin și a Zinei pulimiotcița. Tinerii care v-au adus, atunci, la guvernare.

Să vă fie rușine!

Noapte bună, Republica Moldova!

 

 


64 raspunsuri

 1. Mihai Românul spune:

  Frumoase gânduri! Mult adevăr.

  Guvernanții fac o mare greșeală ignorând semnalul tinerilor din 2009. Oricând poate să reizbucnească spiritele.

  Nu se va ajunge la aceeași violență dacă nu-și bagă Moscova coada (ex. provocatorii, pușcăriașii, sau forțele de ordine care mai mult agitau decât să calmeze), dar presiune va fi.

 2. Dacian spune:

  Ocupatia Ruso-comunista din iunie 1940 în Dacoromania tyragetica continua.Iar martirii anticomunisti asasinati de slugile lui Voronin la 7 aprilie 2009 plâng din cer împreuna cu strabunii lor asasinati de NKVD în iunie 1940 si ceilalti de la Fântana Alba din aprilie 1941!
  Valeriu Boboc,Ion Tabuleac,Eugen Tapu,Maxim Canisev,Radu Ciobanu sunt tinerii care doreau sa traiasca acasa , fara sa cerseasca o bucata de pâine printre straini!
  Eroii nu mor niciodata!

 3. Ivan spune:

  Hey Dacian, oricine ai fi [roman sau moldovan], nu filosofa in afara competentelor tale, ca risti sa devii o eroare politizata precum sunt cei care conduc tzara noastra – Republica Moldova! Nu amestecati Rusia in tot bardacul care se petrece in MD, si nu are Voronin nimik comunist in el dekit numele, tot atit legatura cu Rusia are. Nu alimentati si insitagati propriile fobii prin incercarea de a le prezenta drept ale majoritatii. Suntem popoare crestin ortodoxe, si ne leaga foarte multe si cu Rasaritul si cu Romania pe de alta parte, asa ca avem nevoie de o guvernare inteleapta si diplomatica care sa foloseasca avantajele geopolitice ale tzarii noastre sper interesul cetatenilor si a bunastarii sociale, dar nu sa cerseasca fonduri prin propaganda anti-russia si kipurile iar interesa f mult valori europene, etc etc [tema cu valorile europene necesita alt topic, si e una care risca sa isi piarda actualitatea in urmatorii 2-3 ani daca UE va falimenta in calitate de Bloc Politic] asa ca back off si cautati de “draconii din cap” si de problemele in care traiesti fara sa faci rusii vinovati de mizeria in care traiesti, ca iti va trece viata printre degete in toata cugetarea sterila in care te afli. PS: eu am radacini Slave atit cit Germane, fiind an acelas timp mindru ca m-am nascut in MOLDOVA, si mindu sa ma prezint drep: MOLDOVEAN (si nu romani) kind interactionez cu colegii. (eu traiesc in USA, iar anterior am locuit in UK 6ani), asa ca apucati-va de viata voastra si termanati sa invinuiti pe oricine altcineva si noi pe voi insiva pt toate relele din viatza voastra!
  PS: articolul pe nota 11, conducerea tzarii e marele CANCER al natziunii, si asta e problema care ne pateaza numele!

 4. Ivan spune:

  PS2: cer scuze pt greselile din relatarea de mai sus, e din cauza la “predicitive text” activated in telefon in momentul redactarii! Peace and love ;)

 5. Lilia Sievers spune:

  Da , dargä Stela e trist in toatä lumea…Dar si mai trist e in Moldova….E sfirsitul, dragä Stela cum spun cärtile sfinte….E DIAVOLUL pe Pämint….Ei,sint DIAVOLII- lupu,filat, voronin (scris special cu mini)ecetera…..Nimic nu mä mi mirä….Nu mai pun intrebäri, pentru , cä NIMENI nu-mi mai räspunde…Am scris scrisori cätre Merkel, EU….Aceleasi räspunsuri ca si cele moldovenesti – BIROCRATICE , MINCIUNOASE ….Sintem naivi sä credem cä ceva se va mai schimba..Dar oricum VESNICÄ POMENIRE celor, ce au incercat…Si SPERANTA e tot mai micä…si e päcat de cei tineri…..

 6. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, e trist, te compatimesc, dar nu te pot alina – si eu sunt trist si diperat. Am fost la 7 aprilie curent la mitingul Societatii “Demnitate si Adevar”. Ma asteptam la o participare mai masiiva. Cu 2 mii de oameni nu faci prea mult. Dar e un inceput. Care trebuie continuat si amplificat.
  Inteleg bine pricinile situatiei deplorabile. Despre ele ti-am scris de multe ori. Dar ti-amintesc rezumatul: inca suntem sub ocupatie. Iar majoritatea liderilor nostri s-au conformat, s-au zapacit si s-au apucat lacom de a se imbogati. Guvernarea a putrezit.
  Un Gaburici mizerabil a devenit simbolul satiric al apogeului decadentei si degradarii “guvernarii democratice”.
  Dar ne paste un pericol si mai mare – se contureaza pierderea Capitalei la alegerile din iunie.
  Ce e de facut? Nu vad o alta alternativa decat cea din Marselieza interpretata patetic de Mirelle Matieu:

  https://www.youtube.com/watch?v=XcQNkJ50nJc

  Revolutie! La arme, cetateni! Jos guvernarea corupta si ticsita de agentura ruseasca!
  Daca in Piata Marei Adunari Nationale vom iesi 100 de mii si mai mult, atunci Victoria poate fi si pe cale pasnica.

 7. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, o alta solutie ipotetica ar fi Unirea cu Romania. Dar sper – cunosc realitatea mai bine decat cei care striga “Unire!” acum. De ce?
  1.Unirea pe cale pasnica necesita un referendum.
  In conditiile actuale el n-ar avea sorti de izbinda – sunt prea multe forte anti-Unire (din pacate, chiar si de multi moldoveni).
  2.O Unire fortata – sa presupunem – cu spriginul Romaniei (si poate si NATO – dar mai putin probabil) ar conduce imediat la o confruntare militara teribila – cu interventia Rusiei si Transnistriei. Tara noastra ar putea fi distrusa complet. Si fara a-si atinge scopul Unirii.

  Deci, concluzia poate fi numai una: Sa consolidam dinnou toate fortele patriotice si sa facem singuri ordine in Republica Moldova.
  Atunci si orizontul Unirii se va lumina.

 8. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, pe pagina ta nu se schimba numarul comentariilor – deja sunt 8, dar se indica numai 7 – si nu sunt sigur ca ai citit ultimul meu comentariu. Tare doresc sa privesti si sa asculti interpretarile muzicale din clipurile indicate.
  Aseara (la Jurnalul orei 19) in vesta (bluza?) alba te-ai prezentat asa de elegant!!! :)

  Dar sa nu crezi ca n-am obiectii :)
  Floarea mare rosie (nu te supara!) nu e cea mai potrivita…
  Mai bine mai mici … pentru chipul tau splendid :)

 9. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Vreau sa te rog ca Jurnal TV sa promoveze activ recenta manifestatie anuntata de Platforma “Demnitate si Adevar” pentru 3 mai. Ar fi bine sa se petreaca in Piata Marei Adunari Nationale cu o prezenta cat mai impunatoare.
  Presiunea Societatii asupra guvernarii putrezi actuale trebuie sa se amplifice rapid si rezultativ – spre o Victorie definitiva!

  Iar in moment de relaxare asculta cunoscuta melodie italiana, interpretata superb:

  https://www.youtube.com/watch?v=lCmGFTc4Ack

  O zi buna!

 10. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, aseara la Jurnalul orei 19, in bluzita roza deschis, te-ai prezentat perfect. Bravo!
  Nu mai am obiectii :)

  O rochita cocheta pentru “Australia” atrage toti barbatii de pe strada :)

  https://www.youtube.com/watch?v=IhQC8JK3XQE

 11. Mihail Gonta spune:

  Varianta mai completa umoristica :)

  https://www.youtube.com/watch?v=Imf4rGBoSm0

  Priveste pina la capat :)

 12. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! In tara se aprinde situatia revolutionara – poporul nu mai poate suferi afacerile murdare ale liderilor politicumului nostru, tradarea evidenta a idealurilor nationale, manevrele lor tacite si camuflate cu fraze proeuropene dar de fapt indreptate pe contrasens. Despre aceasta indica faptele lor antistatale – instrainarea Aeroportului de importanta strategica majora inamicului principal imperial putinist, jaful urias al multor banci si transferul miliardelor furate tot in contul aceluiasi Imperiu, consolidarea tuturor fortelor antieuropene proimperiale, forfoteala lor pentru a pune stapinire pe Capitala si multe altele.
  Mi-i in grija ca se fac eforturi sporite pentru a pune stapinire pe Armata si politie, care in momentele critice vor fi gata sa aplice forta impotriva manifestatiilor de protest, care vor avea loc in timpul apropiat.
  Sa fim vigilenti – vor aparea persoane si declaratii provocatoare cu scopul de a dezbina miscarile patriotice si de a le “conduce”, aplicand tactica lor de a duce masele in eroare. Si sa nu patim ca Ucraina, unde Maidanul a savirsit Revolutia, dar guvernarea a nimerit complet in mainile sioniste, care desigur are alte scopuri.
  Dalya Grybauscaite a inteles profund situatia si pericolul din partea oligarhiei din RM (tot timpul am spus respicat: sa nu-i credeti pe bogatasi!!!) si aproape direct a indemnat cetatenii nostri la revolta si necrutare contra acestor bande mafiotizate.
  Situatia poate fi schimbata numai printr-o noua Revolutie bine organizata si condusa cu pricepere si avint patriotic. Sa fim cu totii gata pentru a o sustine masiv si hotarit!

 13. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Vreau sa discutam o problema extrem de acuta pentru consolidarea corecta si efectiva a tuturor fortelor patriotice din Republica, legata de Manifestatia planificata pentru 3 mai.
  E vorba despre paradigma politica principala care trebuie abordata in cadrul acestei Manifestari si in general al cursului desfasurarii Revolutiei pentru toata perioada urmatoare. Sunt numai 2 variante:
  1.Salvrea si amplificarea Cursului European al RM
  2.Unirea cu Romania.
  Care dintre aceste directii politice e mai acceptabila si cu perspeciva de succes in conditiile actuale?

  Eu aleg, voi argumenta si promova prima varianta ci nu pe a
  2-a. De ce?

  - Cursul European e sustinut de un numar de catateni (chiar si de alte etnii) cu mult mai mare decat Unirea
  - Acest curs nu poate provoca o reactie atit de ostila, indirgita si agresiva din partea Rusiei putiniste si tuturor fortelor imperiale ca Unirea (Rusia considera Basarabia ca pe o cucerire (завоевание) a lor de la turci).
  - Eforturile pentru Unire ar trezi o ura majora nu numai a Rusiei putiniste ci si al unui numar impunator de cetateni ai RM (inclusiv de multi moldoveni rataciti).
  - Daca vom reusi sa instalam o noua guvernare patriotica pro-Europeana, atunci Miscarea patriotica in aceasta directie se va amplifica rapid (cu sustinerea majora a statelor UE si SUA)
  - Realizarea practica a Cursului European are mai multe sanse de a se produce pe cale pasnica, pe cand cursul spre Unire poate dezlantui un razboi periculos (mai ceva decat in Ucraina) (si fara o sustinere credibila si hotarita din partea altor state).

  Iata de ce consider Cursul European ca pe o paradigma politica prioritara in conditiile actuale.
  Unirea cu Romania se va realiza in viitor mai rapid (si fara mari piedici din partea Imperiului rus) – anume din interiorul cadrului UE ci nu din cadrul statutului actual al “Independentei” RM efemere si nesigure.

  In ce priveste Transnistria (mai corect – regimul de la Tiraspol) consider ca nu avem careva sanse vizibile pentru a convinge populatia lor – nici pentru o varianta – ei vor tinde hotarit spre Rusia si “russkii mir”.
  Deaceea trebuie sa procedam dupa modelul sopirlei – rupe coada si fugi! Avem si un proverb “…taie poala si fugi!”
  Ar fi bine sa recuperam Tighina, dar e putin probabil…
  Sa pastram macar cele 7-8 sate ale noastre din partea stinga a Nistrului (care desigur va fi greu de aparat in viitor).

 14. Mihail Gonta spune:

  Iata de ce sloganul “Unire acum!” nu poate fi productiv si mai degraba poate conduce la o dezbinare si slabire a Miscarii patriotice, ce e absolut de nedorit.

 15. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, guvernarea a inceput sa simpta presiunea Societatii si frica fata de o noua eventuala Revolutie.
  Deaceea deja a intiat unele manevre de a ne induce in eroare. E destul de deocheat jestul lui Candu (sluga lui Plahotniuc) de a sarbatori cu fast Ziua Tricolorului; deasemenea au lansat promisiuni ca la 6 mai vor discuta Raportul “Kroll” in Parlament, etc.
  Sa nu ne lasam ademeniti!
  Cerinta noastra ferma ramine in vigoare: Demisia!!! Nu le vom ierta niciodata afacerile murdare si tradarea idealurilor nationale!

 16. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, numai ce pe pagina mea de facebook

  https://www.facebook.com/mihail.gonta.37?fref=photo

  am plasat urmatorul apel:

  Ma adresez catre toti profesorii, studentii, elevii si tineretul Republicii noastre sa participe activ la Manifestatia de protest din 3 mai 2015 contra guvernarii actuale extrem de corupte, tradatoare si antinationale!
  Inceputul la ora 13.00
  Organizator – Platforma civica “Demnitate si Adevar” (cu lideri demni de incredere).
  Manifestatia va fi sustinuta si de Miscarea “Anti-Mafie”.

  Impreuna sa aparam Patria noastra de oligarhii obraznici, care incearca sa deturneze Cursul European si sa continuie fara frica afacerile murdare de jefuire a poporului nostru!
  Sa reintoarcem Patria poporului – adevaratului stapin al Republicii noastre!!!

 17. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Mi se face impresia ca activistii nostri nu inteleg corect scenariul adevarat al fortelor oligarhice de la guvernare. Toti analistii (inclusiv si la emisiunea “Cabinetul din umbra”) comenteaza numai afacerile murdare ale liderilor oligarhici, dar nu patrund in esenta scopului lor ascuns si bine camuflat. Scopul lor principal nu este atit “mimarea reformelor cu desene animate” ci un PLAN STRATEGIC diversionist bine conceput si promovat – de a finaliza cu succes Contrarevolutia fortelor reactionare proimperiale.
  Sa analizam faptele lor pe parcursul anilor.

  1.Inca in 2010 Plahotniuc cu Nariskin, Voronin si Misin puneau la cale o Alianta de guvernare a lor. Le-a incurcat poporul prin hotarirea Consiliului Partidului Democrat care a votat ferm pentru Alianta celor 3 partide (care impreuna au castigat alegerile parlamentare) – PLDM, PL si PD.

  2.Au urmat un sir de manevre ale fortelor reacionare de a destabilza situatia si a slabi guvernarea majoritara (manifestatii cu steaguri improvizate, formatiuni de tipul Congresul societatii civile si a.) dar nu le-a reusit.

  3.Prin radicalul Tcaciuc si acolitii lui au incercat sa provoace o “Revolutie de catifea”. La 23 noiembrie 2013 au mobilizat toate fortele lor cu un mars de proportii spre centrul Capitalei. Nu le-a reusit – in PMAN s-au concentrat nu destule forte – numai circa 50 de mii (inferior fata de 100 de mii de la 3 noiembrie a fortelor patriotice).
  Si au vazut ca nu vor avea succes.

  4.Atunci au recurs la un plan camuflat al lui Plahotniuc de a pune maina pe putere treptat – prin promovarea cadrelor lor si acapararea tuturor organelor din justitie si Procuratura, CNA, CNI, etc si canalele masmedia principale).
  Au recurs la izolarea completa a Partidului liberal si la diversiunile de jaf al bancilor cunoscute, acapararea Aeroportului si a.m.d.

  5.Acum suntem in faza finala a diversiunii lor – prin Alianta minoritara cu PCRM, cu Gaburici in fruntea Guvernulu si promovarea cadrelor lor in structurile de baza, stoparea Cursului European, etc. Fortele reactionare proimperiale s-au consolidat si sunt gata de a da ultima lovitura.

  La 3 mai avem ultima sansa de a consolida dinnou toate fortele patriotice si de a dejuca planul lor diabolic.
  Guvernarea actuala trebuie demisa!!!
  Cerintele noastre trebuie sa fie ultimative! – nu mai avem ce astepta de la ei – numai ne vor maguli cu promisiuni false si taraganari.
  Sa cerem DEMISIA neconditionata!!!
  Daca nu vom reusi la 3 mai, sa continuam lupta si prin alte metode – greve, blocarea Parlamentului si Guvernului, convocarea Marei Adunari Nationale!

 18. Mihail Gonta spune:

  Sa nu pierdem Capitala!
  S-o aparam cu toate fortele si prin toate metodele!

  Jos guvernarea actuala corupta si antinationala!!!

 19. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, te rog sa-i comunici Dlui Val Butnaru despre analiza si concluziile mele. Sa fie mai bine pregatit pentru Manifestatia din 3 mai.

  Sa pregatim un Plan bine chibzuit de indepartare revolutionara a guvernarii actuale reactionare, corupte si antinationale.

  Patria noastra e in primejdie si o poate apara numai poporul bastinas bine mobilizat, organizat si directionat.

  Sa constientizam cu totii ca nu e un protest ordinar ci o noua Revolutie – RVOLUTIA A 3-A pentru continuarea cursului de eliberare nationala totala si incadrarea in Marea Familie Europeana!

 20. Mihail Gonta spune:

  Avem nevoie de sustinerea Manifestatiilor noastre decisive din partea Armatei si Politiei.
  Liderii Revolutiei trebuie sa duca tratative intense cu conducarea Armatei si Politiei pentru a le convinge sa nu fie implicate de guvernarea actuala pentru represalii si aplicarea fortei contra demonstrantilor.
  Dorinta noastra majora desigur ar fi trecerea lor completa de partea poporului – atunci Revolutia se va incununa de succes deplin si fara careva jertve omenesti.

 21. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, tare am vrut sa te intilnesc in PMAN si sa te imbratisez – e si meritul mare al Jurnal TV pentru succesul Manifestatiei de azi – cu peste 50 mii de participanti. Care au venit din chemarea sufletului lor, cu spirit patriotic si hotariti de a pune capat dezmatului guvernarii actuale.

  Vom continua lupta pina la Victoria definitiva!

 22. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, Jurnal TV a relatat aseara la ora 19 foarte amplu si in stil patriotic Manifestatia, cu panorame complete ale PMAN si marsului protestatarilor pe prospectul central al Capitalei.
  Multimea a sustinut unanim prin aplauze pozitia politica corecta a Jurnalului si a cerut ca el sa devina canalul principal de informare a populatiei RM.
  Deaceea v-asi sugera sa refaceti programul activitatii pentru a multiplica emisiunile de stiri si a relata mai operativ situatia politica din tara, care devine tot mai turbulenta.
  Nu mi-a placut chiar nici reportajul PRO TV, care n-a transmis panoramele complete ale PMAN si ale marsului, si a comunicat cum ca din sursele politiei au participat circa 15 mii de persoane, ceea ce nu este adevarat. Cui serveste asa o dezinformare?
  Celelalte canale (Publica TV si a.) in general se ocupau de fleacuri, fara a relata ceva despre Manifestatie. Rusine lor!
  De multe ori am cerut sa fie creat un Minister special pentru propaganda si contrapropaganda (ca la Kiev – tot ideea mea transmisa prin Yulia Timosenco).
  In Republica noastra e desfasurat un razboi informational amplu si diversificat, iar canalele noastre masmedia se ocupa mai mult de dansuri si cantece populare, frigarui la natura, discoteci, palavrageli fara sens, etc. Tare mai suntem indiferenti, “mioritici” (sau chiar miopi), buni la suflet cu toti ratacitii si proimperialii – chiar parca multi nici nu observa agresivitatea si razboiul Rusiei putiniste contra Ucrainei (iar unii le si sustin – ce lasitate…).

 23. Mihail Gonta spune:

  Plahotniuc e dihania principala a tot raului din Republica. El dispune si de detasamente inarmate.
  Ar fi bine ca Platforma “DA” si Manifestatia de la 17 mai sa ceara respicat Presedintelui Timofti arestarea acestui criminal!

 24. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, ma doare sufletul ca sunt nevoit sa lupt si cu rude – Rita si Sveta sunt fiice ale fratelui mamei mele, care s-au nascut in Siberia, unde au fost deportati parintii si bunicuta lor (iar bunicul lor a fost omorit cu cruzime de adepti ai “reintoarcerii puterii sovietice” in a. 1944):

  https://www.facebook.com/buinciucmaria/posts/938627306167781?comment_id=939377052759473&offset=0&total_comments=9

  E mare dezastru in mentalitatea moldovenilor…

 25. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, unde a disparut Alecu Matraguna?

 26. Mihail Gonta spune:

  Daca guvernarea actuala nu va indeplini toate revendicarile protestului Manifestatiei din 3 mai in termenul stabilit – pina la 17 mai, si nu vor fi arestati toti liderii jafului de la bancile Republicii, atunci Marea Adunare Nationala trebuie sa declare solemn Unirea cu Romania!
  Alta posibilitate de a scapa de guvernarea corupta, tradatoare si antinationala – in conditiile actuale,- probabil, nu exista!

 27. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Voi argumenta mesajul de ieri despre necesitatea Unirii.

  1.Guvernarea actuala (coalitia monstruoasa cu PCRM) nu a fost votata de popor la ultimele alegeri parlamentare.
  De facto, prin tradare, s-a produs o lovitura de stat – contrar vointei poporului. Deci, poporul are tot dreptul politic si juridic la revolta si sa inlature aceasta guvernare!

  2.Guvernarea actuala e antinationala, a tradat interesele majoritatii alegatorilor, e criminal-corupta si nu mai poate obtine o noua incredere a poprului.

  3.Guvernarea actuala e ticsita de agentura straina proimperiala si, deci, nu reprezinta interesele statului nostru.

  4.25 de ani de independenta falsa a RM ne-a demonstrat convingator ca poporul nostru nu poate desinestator sa se debaraseze de presiunea coloniala masiva a Imperiului rus.

  5.Calea spre Marea Familie Europeana ne-a fost blocata obraznic de Rusia si fortele proimperiale, care domina net spatiul nostru politic.

  6.Tot sapatiul mediatic si propaganda nerusinata a Imperiului rus ne demonstreaza ca nu avem sanse pe cale democratica sa formam o guvernare in interesele nationale ale RM.

  7.Ocupatia brutala a Transnistriei si prezenta neclintita a trupelor rusesti si proimperiale pe teritoriul de dupa Nistru nu ne dau careva sperante de a solutiona pe cale pasnica (negocierile in orice formate bat pe loc 23 de ani) restabilirea integritatii teritoriale a RM.

  Asadar, ramine unica cale de a scapa de guvernarea actuala supercorupta, tradatoare si antinationala Re-Unirea cu Romania! – care trebuie proclamata la urmatoarea Mare Adunare Nationala!

  Acest Act istoric poate trezi o reactie agresiva din partea Rusiei putiniste, dar in conditiile actuale o alta cale, probabil, nu exista.

 28. Mihail Gonta spune:

  Domnul Dan Dungaciu! Sa incepem pregatirea (pe ambele parti ale Prutului) pentru proclamarea si realizarea noului Act istoric pentru Unire!

 29. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, Jurnal TV trebuie sa faca apel si sa promoveze unirea tutror fortelor patriotice intr-o singura formatiune.
  Mocanu acuza puternic guvernarea dar planifica manifestatii aparte (izolate) ale Miscarii “Anti-Mafie”. Lafel si Pavlicenco.
  Toata societatea trebuie sa fie concentrata intr-o singura Manifestatie puternica.
  Cerinta noastra catre guvernare e ferma: DEMISIA!!!

 30. Mihail Gonta spune:

  Trebue de format un Centru unic de planificare si coordonare a tuturor actiunilor si manifestatiilor de protest contra actualei guvernari. Actiunile razlete au numai efect negativ. Dece ieri a fost anuntata o Mare Adunare Nationla pentru 5 iulie – fara coordonarea cu Platforma DA? Aceasta mare manifestatie trebuie sa fie una decisiva cu participarea maximala a tuturor fortelor patriotice si populatiei RM – nu mai putin de 100 mii de cetateni! Si e mai rezonabil de realizat pina la 14 iunie (ziua alegerilor locale) – (1) vor fi si studentii, (2) Marea Adunare Nationala poate decide soarta alegerilor locale (sa fie anulate sau conduse spre victorie). Succesul depinde numai de initiativa noastra si modul sporit de organizare.

 31. Mihail Gonta spune:

  Fortele reactionare fac pasi spre consolidare http://ava.md/society/030144-v-respublike-formiruetsya-patrioticheskii-blok-spasem-moldovu.html
  Ei vor sa “salveze” Moldova de poporul bastinas cu idealurile lui nationale pro-Europene si s-o ofere dinnou Imperiului rus.

  Vor forma un nou Interfront. Iar noi CE vom face?

 32. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, am fi fost un bun Presedinte? :)

  http://scaytec.ucoz.ru/photo/2?photo=39

 33. Mihail Gonta spune:

  “… Presedintele tarii trebuie sa fie un om intelept. …
  Zinaida Greceanai? – … Nu! A spus ca va trage in elevi si studenti… – nici intr-un caz! … Marian Lupu? … Acesta nu va apara interesele nationale, va sovai… Nici unul din actualul Parlament nu merita sa fie Presedinte…” – din interviul cu Constanta Lungu, noiembrie 2011.

  http://scaytec.ucoz.ru/photo/2?photo=40

 34. Mihail Gonta spune:

  Zinaida Greceanai a fost botezata in popor ca Zina-Carabina :)

 35. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, am plasat pe pagina Platformei DA mesajul:

  Stimati concetateni! Va rugam sa participati in modul cel mai activ pentru a forma o miscare puternica de milioane de oameni strins uniti (in jurul Platformei DA) intr-un singur gind de a matura hotarit si definitiv haita oligarhica de la guvernare, care a uzurpat puterea din stat.
  Poporul este stapinul adevarat al Republicii noastre!

 36. Mihail Gonta spune:

  No comment…

  https://www.youtube.com/watch?v=8TbEQP4TMP4

 37. Mihail Gonta spune:

  Poporul la 30 noiembrie 2014 a votat Cursul European. Guvernarea actuala n-a tinut cont de vointa poporului si in mod nelegitim A UZURPAT puterea din stat, a jefuit nemilos tara si a tradat interesele nationale. Sa cerem in mod ultimativ DEMISIA ei imediata!

  Alegerile din 14 iunie nu mai au nici un rost. Tara e capturata de oligarhi si dusmani. In asa conditii nu pot fi nici un fel de alegeri! Moldova, mobilizare generala!

  O ura blagorodnica si energie megatonica a poporului trebuie sa mature definitiv guvernarea actuala supercorupta, antinationala si tradatoare!

  Sa nu admitem nici un fel de compromisuri cu aceasta guvernare! BASTA! AFARA!

 38. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Va rog impreuna cu Dl Val Butnaru sa convingeti avangarda Platformei DA ca:

  Poporul nu mai poate rabda taraganarea actiunilor – pierdem initiativa. E de dorit ca la 7 iunie sa fie nu inca o repetitie (generala), ci direct Marea Adunare Nationala!

  1.Pina la 27 august e prea tirziu – peste 2 luni. Studentii inca nu vor sosi, vor fi absenti.
  2.Drumul costa mult si majoritatea oamenilor nu are posibilitati de a cheltui atita pentru deplasari spre Capitala.
  3.Si mai important e ca la 7 iunie sa hotarim soarta alegerilor locale. Daca pierdem Capitala, atunci noul contingent al Primariei si guvernarea actuala pot bloca toate actiunile noastre.
  4.La 27 august e Sarbatoare nationala – Ziua Independentei si guvernarea nu va admite vre-o alta manifestatie.
  5.Eu cred ca toate lucrurile sunt clare si 2 saptamini sunt deajuns pentru organizarea Manifestarii decisive.

  Moldova, manifestare generala!!! La munca! Ne pregatim de actiune!

 39. Mihail Gonta spune:

  Sa va aduc un exemplu pentru comparatie.

  In noiembrie 1968 se contura pericolul (pentru SUA) ca URSS poate castiga zborul cosmic pilotat spre Luna cu corabia Zond si Alexei Leonov pe bord – pentru a trece pe linga Luna (pe partea invizibila de pe Pamint) si a se intoarce inapoi pe Tera. De a face mai multe rotatii in jurul Lunii, si mai ales – de a se cobori pe Luna, tehnica sovietica inca nu era gata.

  Pentru programul Apollo al SUA era planificata pentru decembrie 1968 o a doua testare a sistemului Saturn 5 – Apollo 8 pe orbita terestra. Si atunci conducerea NASA a recurs foarte riscant (dar indraznet!) de a refuza la aceasta testare si a lansa Apollo 8 la inceputul lunii decembrie direct spre Luna!

  Expeditia a reusit excelent – Apolo 8 cu 3 astronauti la bord a facut si 10 rotaii in jurul Lunii apoi s-a intors cu succes pe Pamint. Victoria!!!

  Iar la 20 iulie 1969 Neil Armstrong si Baz Aldrin au coborit pe Luna si s-au plimbat peste 2 ore pe terenul ei!

  Sovieticii asa si n-au mai fost in stare sa raspunda cu ceva asemanator pina in prezent. Racheta lor lunara a explodat de 4 ori la lansare si apoi programul lunar a fost abandonat definitiv.

 40. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Mobilizati compozitorii cu pasiune si talente patriotice sa compuna melodii si versuri pentru amplificarea sentimentelor patriotice si combatante. Acum avem nevoie acuta de ele!
  Sa ia exemple de la Ion si Doina Aldea-Teodorovici.

  (ideea fratelui meu Vasile, Telenesti).

 41. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, imi pare suspecta isteria cu bombe in Chisinau difuzata pe larg la Publica, Unimedia si Vesti – mai degraba e o inscenare a guvernarii oligarhice pentru a baga frica in oameni ca sa nu participe masiv la Manifestatia din 7 iunie.
  Vor fi tot mai multe provocari de tot felul…

  Sa fim vigilenti dar si FARA FRICA!
  Sa se teama ei de noi! Dreptatea e de partea noastra!

 42. Mihail Gonta spune:

  Discutii sterile si nefondate la Bucuresti (jurnal.md).

  Adevarul e cu mult mai simplu si brutal: oligarhatul in RM este o DIVERSIUNE POLITICA PRO-IMPERIALA! Cu scopul de a semana in societate neincrederea in guvernarea postrevolutionara (de eliberare nationala) si a readuce inapoi guvernarea proimperiala – sub dominatia totala a Imperiului rus (care considera Moldova своим завоеванием de la turci si o colonie vesnica a lui).

  Despre acest adevar am preintimpinat demult.

 43. Mihail Gonta spune:

  https://www.youtube.com/watch?v=RO9d8grBVf8&list=RDap8AHHxnrgs&index=10 -

  Moldova mea – Nadejda Chepraga

 44. Mihail Gonta spune:

  Sorry – Nadejda Cepraga

 45. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Ghimpu dinnou manifesta lipsa de intelepciune. De data aceasta – monstruoasa. Sa incerci sa blochezi Marele Protest – e o nerusinare si mare prostie. Fortele reactionare ale Contrarevolutiei lui Plahotniuc-Voronin-Dodon vor ca moldovenii sa se razboiasca intre ei. Nu le vom permite! Moldova, mobilizare generala! Poporul e stapinul situatiei si a Tarii!
  Daca Ghimpu nu se va ogoi, atunci el pune in pericol sansele lui Dorin Chirtoaca de a fi reales Primar al Capitalei. Primar va deveni un adept al Contrarevolutiei. Doar nu mai incape nici o indoiala ca aceste alegeri locale dinnou se acseaza pe linia politica VEST-EST.

 46. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, te voi intilni mine in PMAN? :)

 47. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Am observat demult lipsa de intelepciune a lui Mihai Ghimpu. Dar azi a fost apogeul – culmea obrazniciei lui – de a bloca Marele Protest al zecilor de mii de cetateni ai RM. Sansele lui Dorin Chirtoaca de a fi reales dinnou Primar al Capitalei au scazut drastic – si vina o va purta Mihai Ghimpu. Nu ma bucura deloc aceasta cotitura – deoarece Capitala poate nimeri in mainile candidatilor fortelor Contrarevolutiei – PSRM, PCRM, PD. RUSINE, ghimpule!

 48. Mihail Gonta spune:

  Stla-Steluta, presimt ca vom pierde Capitala. E o catastrofa pentru Republica, pentru noi toti si pentru Jurnal TV.
  Nu stiu ce se poate de facut pentru a salva situatia… :(

 49. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Platforma DA, cu regret, a pierdut initiativa – din cauza taraganarii luptei cu mafia pina la 27 august. “Bate fierul cat e fierbinte” – moldovenii stiu bine acest proverb si asteptau de la DA actiuni ofensive. Comportamentul ticalos al lui Ghimpu contribuie considerabil la esecul alegerilor primarului Capitalei. Daca pierdem Capitala la aceste alegeri, in concurenta cu puzderia de forte antinationale dusmanoase, atunci sansele Platformei DA pentru viitor vor scadea drastic… Nu ma bucura deloc :( Cu tristete constat adevarul… Aceste alegeri trebuiau aminate sau chiar anulate. Dar… trenul a plecat – si dinnou ne vom plinge si vom ofta neputincios…

 50. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, minutele s-au mai rotungit si-au devenit dragute :)

 51. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Ne-am jucat de-a democratia cu fortele reactiei. Cum am si prevenit cetatenii inca cu luni in urma – Contrarevolutia s-a mobilizat si e in ofensiva in toata tara. Moldovenii au cedat orasele Balti si Orhei. In Capitala va fi turul 2 intre Chirtoaca si Greceanaia.
  Suntem un popor ratacit… In AIE liderii tot timpul s-au hartuit intre ei pentru bogatie, lux si putere. Au castigat colonistii…

 52. Mihail Gonta spune:

  Daca prezenta la urne la 28 iunie va fi mica, atunci Greceanaia va castiga Primaria Capitalei.

  Iata la ce duce jocul nostru prostesc “de-a democratia” cu fortele reactionare proimperiale. In Pribaltica colonistii au fost lipsiti de cetatenie si n-au dreptul de a participa la alegeri.
  Fortele proimperiale au un potential politic cu mult mai disciplinat si organizat – si treptat revin la putere…

 53. Mihail Gonta spune:

  Capitala e in mare pericol – daca moldovenii nu se vor organiza sa voteze masiv si disciplinat pentru Dorin, atunci Zina poate castiga Primaria. Si atunci – finita cu Republica Moldova …

 54. Mihail Gonta spune:

  Ce rusine si durere in suflet – moldovenii “in mod legitim” au pierdut Cursul European, ieri au pierdut orasele Balti si Orhei, si peste 2 saptamini pot pierde Capitala si toata Tara…
  Eu urasc “mintea moldovenilor cea de pe urma”…

 55. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, pe tot parcursul vietii mele n-am comis erori politice majore – tot timpul am apreciat corecrt mersul evenimentelor si perspectiva lor. Am prezis corect dezastrele politice. Multi lideri de ai nostri se considera prea destepti, sunt aroganti si ingimfati, dar in momentele critice calca in strachini…

 56. Mihail Gonta spune:

  Moldovenii, avind majoritatea absoluta a populatiei din RM, pierd sigur lupta politica cu minoritarii …
  Numai Stefan cel Mare “cu forte mici obtinea victorii mari”.

  Cand moldovenii din zilele noastre se vor destepta? …

 57. Mihail Gonta spune:

  Multi dar prosti… Prostia continua…
  Tot timpul am fost contra stemei de pe steagul nostru al RM cu chip de … in centru – of, mi-i rusine sa-l numesc… :(

 58. Mihail Gonta spune:

  Drapelul nostru trebuie schimbat. Asi propune chipul stilizat al lui Stefan cal Mare.
  Sau o tufa de vie cu struguri frumosi :)

 59. Mihail Gonta spune:

  Sunt pierdute inca 3 orase mari: Rezina, Floresti, Falesti – unde in turul 2 vor candida proimperialii. In total 5 orase mari pierdute.
  Sa nu fie prea increzut Chirtoaca – Capitala e sub un mare semn de intrebare. Acum s-a votat nu pentru PL, Ghimpu si Chirtoaca – ci pentru Cursul European.
  Pentru a reusi in Capitala e necesara o prezenta masiva a moldovenilor la votarea din 28 iunie.
  Sa nu uitam si de pagina neagra din 28 iunie 1940…Nu cumva sa se repete …

 60. Mihail Gonta spune:

  … + Komrat, Taraclia, Basarabeasca si posibil si altele.
  Iata rezultatul guvernarii PLDM+PD+PL(+PCRM)…

 61. Mihail Gonta spune:

  … + si a Presedintelui “mut” Timofti…

 62. Melinte Florin spune:

  Ma bucur ca spuneti lucrurilor pe nume, si mereu graiti numai adevarul!

 63. Zidanne spune:

  Foarte frumos spus. Pacat pentru tinerii din ziua de azi.

 64. Bloguletz spune:

  Mare adevar!

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA