UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


InDEPENDENȚA noastră cea de toate zilele

14:29 Articole, 3,525 afişări

fasolePeste cimitirul din sat adie un vânt ușor. În jur, spicele coapte plesnesc de auriul și povara roadei. Boabele se lasă grele și încovoiate ca niște plete de fată mare.

-A rămas roada pe câmp. Nu a mai apucat nepotu-miu să-l secere. I-a venit documentul și a fost bun plecat. Nici nu s-a uitat în urmă. A vândut tot: și cățel, și purcel, tot laolaltă. A rămas pământul de izbeliște. Cine să-l grijească dacă s-au împrăștiat toți ca potârnichile prin lume?

Bătrânul își șterge sudoarea frunții cu dosul palmei. O palmă bătută și brăzdadă de negurile vremii. Are aproape 83 de ani. Se ține încă bine.

Clopotele bisericii încep să dangăne agitate.

-Iaca, au mai adus unul în sicriu.

Mă vede pusă în încurcătură și explică fără să se lase rugat.

-Un băietan de vreo douăzeci și ceva de ani. L-au găsit mort, la Moscova.

Se lasă liniște. O liniște ca cea de pe lângă mormintele din preajmă. Văntul continuă să-și facă treaba. Amestecă după bunul plac capetele spicelor răscoapte, le agită, le scutură nemilos.

De sub genele scurtate și arse de vremi răsar în colțurile ochilor lacrimi amare. Întoarce capul. Nu vrea omul să-l văd dărâmat. Lacrimile însă nu-l ascultă. Se rostogolesc neascultătoare pe obrajii scofâlciți precum niște boabe în coș.

-Era băitan bun. Avea și-o fată dintr-un sat de după deal. Voia să se însoare la toamnă. Cică trimisese cu vreo două săptămâni bani maică-si pentru vin la nuntă. N-a mai apucat să guste din el sireacu. Or gusta alții de la îngropăciunea lui.

Simt un gust amar în gură. Un gust care coboară încet și apăsat pe esofag în jos. Chiar spre locul unde se spune că s-ar afla sufletul. În piept. Simt cum mi se mărește pulsul de la durerea care mă copleșește.

-Și nu e primul, continuă moșul cu glasul stins.

Mângăie gânditor spicele cu palma. Le atinge ca pe ceva sfânt. Oftează greu. Atât de greu încât îi aud șuieratul din coșul pieptului. Și sufletul lui suferă.

Se aud plânsete în depărtare. Din ce în ce mai tare. Din ce în ce mai tânguitoare. De printre casele pitulite pe marginea unei fâșii subțiri de ape apare convoiul funerar. Satul arată parcă mai bătrân și mai înfundat în tristețea lui. Sinistră priveliște.

*

cu pantalonii rupti in fundE o povestea adevărată. O poveste de 27 august. Povestea independenței noastre cea de toate zilele… După 24 de ani de joacă de-a independența, R. Moldova pare mai fără speranțe ca niciodată. Leul se prăbușește. Rubla abia de se târăște. Dolarul crește. Euro se întărește. Lumea fuge peste hotare unde vede cu ochii. Nici gând să mai revină. Miliardul rămâne îngropat prin off-shor-uri. Televiziunile rusești fac legea în audiovizual, hoții se plimbă în mașini sfidător de luxoase, trăiesc în case de milioane și guvernează liniștiți. Vorba vine, guvernează.

Ne vor spune și în acest an că suntem cei mai destepți, frumoși și puși pe creștere economică. Ce mai, o adevărată Elveție a Estului. Elveție care își închide băncile! Ar fi comic, dacă n-ar fi tragic…

Și tot tăcem. Tăcem ca muții. Tăcem pentru că la altceva nu ne pricepem. Misiunea noastră este cea de cal de bătaie. Mai bine zis de gloabă. O gloabă înglobată în nevoi.

E simplu. Din 90 încoace nu am știut nici cine suntem și nici ce vrem. Nici cine ne sunt prietenii și nici cine ne sunt dușmanii. Noi suntem… „republica fără dușmani”, doar cu prieteni. Cu toți suntem prieteni!

O turmă suntem. Una confuză, speriată și… behăitoare. Stăm pe la colțuri și ne tot tânguim bocind singuratici „la un colț de masă”. Bocetul a ajuns caracteristica noastră națională. A căpătat proporții îngrijorătoare. Și tot răbdăm. Răbdăm, pentru că așa am fost învățați. Răbdăm, pentru că… așa se cuvine.

Și stăm cuminți și așteptăm. Cu mințile confuze și „blurate” stăm. Prostiți și amăgiți ne complacem în umilința și sărăcia zilelor noastre. În schimb, măcar independență avem! Ce mai contează ocupația rusească, ce mai contează miliardul, ce mai contează că am rămas un pumn de oameni, ce mai contează sărăcia lucie și salariile mizere când ai… inDEPENDENȚĂ! 24 de ani de independență față de UE, dar niciodată de independență față de Rusia și CSI.

Asta ne-a adus aici, la capăt de drum. Mergem spre cimitir?


7 raspunsuri

 1. Marușca din Dobrica spune:

  Nu, nu mergem spre cimitir,

  ci spre Re-Unirea noastră cu Patria-mamă,
  România Mare europeană !

  Dea Domnul cât mai repede !

 2. ion spune:

  moldova e pusa la murat in borcan …

 3. Sergiu spune:

  Da ce sa mai zic si eu, e bine sa ne recunoastem situatia si sa tragem concluziile…sa adaptam un colportament nou

 4. Tury spune:

  Absolut penibile manifestațiile de astăzi, bani aruncați aiurea. Practic, politicul actual susține ce au creat sovieticii, „țara”, „Republica” Moldova. Cum s-aibă ei adevărata dragoste de țară și să solicite unirea cu România? Cum?

 5. Monte Cristo spune:

  Despre Libertate si inDEPENDENTA.

  LIBERTÁTE s.f. 1. Posibilitatea de acțiune după propria voință sau dorință; posibilitatea de acțiune conștientă a oamenilor în condițiile cunoașterii din ce în ce mai profunde a legilor de dezvoltare a naturii și societății. 2. Situația unei persoane libere. 3. Independență, neatârnare.

  INDEPENDÉNȚĂ f. 1) Caracter independent. 2) Stare de independență; libertate de a acționa sau de a judeca independent. 3) Stare de libertate (politică, economică, națională) a unui stat sau popor; suveranitate; neatârnare. 4) Statut internațional al unui stat în care suveranitatea sa este recunoscută și de celelalte state.

  deci sa o incepem cu Libertatea ca sa ajungem si la in-Dependenta.Nu poate o comunitate de oameni ce formeaza un stat,sa se declare independenti,daca nu au “supt” starea de libertate din “tita”(laptele) mamei!Libertatea se transmite prin intermediul Mame-i,care este Dependenta de barbat(mascul).La bazele in-DEPENDENTEI noastre au stat “masculii” lipsiti de “masculism”,ce-i care sau imperecheat destinul cu “femele”(femei)straine spiritului acestui pamint si neam.”Masculii” ce au stat la baza in-Dependenta,au fost ‘maritati”cu “femele” de singe strain si i-au facut DEPENDENTI,de ele,adica de situatia de a se bucura de pozitia parintilor.Si acesti “masculi” au ales trupul si au uitat de spiritul poporului pe care, ,chipurile” l-au adus la in-Dependenta! Paradox! Nu poate un Om,sa-i inspire altui Om,spiritul Libertatii,daca el a fost,inrobit cu spiritul,de privelegii-le,aduse de “femela” ce avea un statut,social mai innalt.Principiul de imperechere naturala,sa inversat.
  De la 1940,pina in prezent(1941-1944)am fost condusi si indrumati de “MARITATI”!Ultimul nu e exceptie.

  Dupa 90,incoace a devenit o moda,in acest teritoriul,sa se scrie istoria localitatilor.Moldovenii cu “carte” in domeniu sau pus pe triaba.Prostolanii de ei nu intelegeau ca,scriu pentru instrainarea de neam.Luati de esemplu,Ochiul Alb si Sadova!Ve-ti observa ca cele mai mari succese in dezvoltare socio-economica,aceste localitati,le-au obtinut in perioada de ocupatie sovietica.
  L-am cunoscut personal pe autorul cartii despre Ochul Alb.La intrebarea me-a:-cind va scri partea a doua?,dumnealui ma intrebat:care parte a doua? I-am sugerat:
  Istoria adevarata si nu ce-a scrisa de interes pecuniar-economic.Dar ce-a mai mare timpenie la moldoveni,cind intimpul restructurarii,au inceput a redenumi kolhozuri-le,cu numele innaintasilor.Exemplu,acelasi Ochiul Alb,gospodaria agricola “N.Testemiteanu”??? ce avea marele savant cu agricultura?

  Un bun prieten de-al meu a avut marele nenoroc sa fie deportat cu parintii in 1949,tocmai in reg.Tomsk.Mi-a povestit multe despre viata din timpul deportarii! Dar,l-am intrebat:
  Cind a aparut decretul de eliberare-slobozire din Deportare,cind te-ai intors acasa? La care,el m-ia raspuns in 1962!!!!
  intrebare:-De ce,doar a fost publicat Decretul in 57?(daca ma gresesc cu anul sa fiu corectat)
  raspuns:-apoi tata nu putea vinde vaca,i-ar eu lucram “uciotcik” la “lesopoval” si cistigam bine!!!
  intrebare:-dar balticii,polonezii,germanii,ucrainenii din apus si alte popoare,tot au ramas sa-si vinda vacile si bordee-le ridicate?
  Interlocuitorul meu prieten,a rasuflat adinc,si dupa o pauza mare a spus.- a doua zi dimineata toti erau in gara ca sa plece acasa,si numai ai nostri,in proportie de 99% au ramas sa-si vinda vacile si sa mai lucreze la “lesopoval”.A rosit,si a tacut.

  Un popor ortodox nu poate fi Liber si INdependent!
  Romania moderna a fost zidita dupa principii-le Marii revolutii franceze!

  Francezii si alte popoaea erau libere in mintea lor,in cuget,spirit.Nu are burta si interesul supravetuirii biologice cu Libertatea si Independenta!

  In 1991,dupa multa vinzoleala de renastere nationala,am ales calea Dependentei de “marele frate eliberatorul” si ne-am declarat independenta de Patria istorica! tot cu ajutorul moldovenilor scoliti in scolile “eliberatorului!

 6. Monte Cristo spune:

  La moment suntem guvernati de aripa tinara a maretului-PCUS.
  Acei titani “batrin” si cu putin bun simt,au fost adusi la tacere de “elevii”lor,car le mai strecoara si lor cite ceva,din furatul Poporului.
  La mare pret sunt posturile pentru “copiii”lor.sa nu slabeasca,sa aiba obragii rumiori si dolofani!

  Alt exemplu de psihologie moldoveneasca,totala umilinta si ascultare de “SEF”,superior.Numai superiorul graeste adevarul si doctorul si preotul! Invatatorul-profesorul nu mai renteaza.Seful poate sa-ti arunce ceva,”doftorul” sa te mai scuteasca de achitarea servicii-lor,i-ar preotu sa-i erte Pacatele!

  Tragedia ce-a mare sa abatut peste capul moldovenilor si celorlalte etnii,dupa 7 aprilie 2009,cind “ai nostri tineri si frumosi”au preluat Volanul(ruliul) si hai la condus!

  Sa nu va plictisesc.La popoarele intelepte,guverneaza Inteleptii,i-ar cei tineri muncesc si se invata de la ce-i Intelepti!

  La moldoveni e totul inversat.In loc de cap Cur,in loc de Cur Cap!
  Pentru mine ce-a mai mare sarbatoare este 31 august 1989!
  Ziua de 27 august 1991,este o zi de DOLIU!
  Dependenti de Rusi,si INDEPENDENTI de Patria natala.

 7. Monte Cristo spune:

  precizare: a nu se intelege gresit Titanii intelepti,snegur,lucinski,voronin si alte lepadaturi de sorginte comunisto-comsomolisto-KGB-sto!
  Titanii intelepti este o mare parte a Poporului!

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA