UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Când te gândești să pleci…

12:40 Articole, 6,135 afişări

copii republica moldova europaEl, un foarte bun specialist IT, ea, sociolog de profesie, isteață foc, dacă trebuie, face pe dracu în patru și rezolvă orice problemă. Acum câțiva ani s-au întors din Marea Britanie cu ceva bani în buzunar, cu multe speranțe și planuri de viitor.

Au trecut aproape șase ani de la… revenirea acasă. Azi, ei stau pe picior de plecare și cu bagajele la ușă. În două săptămâni vor zbura cu cele două copile ale lor în Canada. Se pare că R. Moldova nu are nevoie de o familie tânără și de doi specialiști înalt calificați – puțin îi pasă. Canada însă îi așteaptă cu brațele deschise pe cei patru, care vor contribui din plin la viitorul altui stat.

Probabil nu puțini vor fi cei care o vor da pe unda patriotismului acuzându-i de lașitate pe cei plecați în căutarea unei vieți mai bune. Dar, vorba ceea, o viață are omul și, să recunoaștem, de la o vreme patriotismul acesta devine greu de susţinut. Ţi se apleacă de atâta mizerie și sărăcie.
Nu-și poate cineva petrece cei mai frumoși ani ai vieții în continuă revoltă, supărare și frustrări. Să spunem lucrurilor pe nume, într-o societate bolnavă și săracă, oricât ar încerca oamenii să fie mai buni, nu prea au cum. Mai ales că problemele noastre cresc, nu scad, iar calitatea vieţii nu sporeşte, ci, dimpotrivă, se înrăutățește. Ce poţi să-i spui unui tânăr care pleacă? Să-i spui să rămână pentru că va fi bine în viitor?! Care viitor?! Al cui?

E greu de trăit într-o psihoză continuă. Se fură ca în codru, se minte peste tot, se mituiește la greu, salariile sunt derizorii, iar prețurile nesimțit de mari. În aceste condiții, cum, Doamne, iartă-mă, să-i mai ardă lui Gheorghe sau Vasile de bunătate? Evident că scuipă și ei cu lehamite, bagă capul în umeri și-și văd de sărăcia lor. Că, de, numai de maniere şi de civilizaţie nu-i arde lui Ion pe stomacul gol…

La noi oamenii nu trăiesc, ci supraviețuiesc!

Da, da, asta fac. Pe lângă profesiile de bază, moldovenii mai au una: abilitatea de-a supraviețui. De parcă ne-am juca de-a țara-n bunghi, nu alta. Cobai, asta suntem și nimic mai mult. Doare, ştiu, dar acesta este adevărul gol-goluț.

La moldoveni plecarea a ajuns a fi percepută ca ceva firesc, necesar chiar. Pe alocuri, ca un fel de izbăvire de sine. Și, pe bună dreptate. Cum să stai cuminte și înfometat în banca ta, când peste gard vezi ceea ce-ți dorești și e firesc să vrei și tu la urma urmei?!

În ultimul an am văzut cum, rând pe rând, au plecat, continuă să plece și vor mai pleca zeci de prieteni și colegi. Întâlnirile plăcute de odinioară, face to face (trad. din engl. – față în față), s-au transformat în întâlniri face-book-iste. Tot cu face încep, dar un altfel de face. Unul în care râsul lor de altă dată nu îl mai aud și admir, ci văd în locul lui doar niște sinistre smile-uri computerizate. Gesturile lor nu îmi mai bucură ochiul ca altădată, ci văd în schimb niște animații zbenguindu-se caraghios pe ecran. Într-un cuvânt, ne-am emancipat, dar totodată ne-am izolat fiecare în căsuța lui facebook-istă. Și, dacă în realitate toți suntem nefericiți, măcar pe facebook ne merge bine. Uneori exagerat de bine…

Ceea ce se întâmplă este grav

La început au plecat părinții noști, acum ne-a venit și nouă rândul. Două generații au calicit guvernările tranzitorii de până acum. Alarmant este că urmează o a treia! Așa, micuță și puțină cum e ea, dar are deja pusă pe umeri o imensă datorie – recuperarea unui unui milliard furat. 700 de lei trebuie să achite fiecare cetățean al Republicii Moldova pentru a acoperi furtul secolului de la Chișinău! Apoi, cum vine asta? Nici nu a apucat să vină copilul pe lume și să se dezmeticească bine, că deja e îndatorat la stat pentru că cineva a băgat mâna și s-a lăcomit la banii publici?! Banii noştri şi ai copiilor noştri. Ce fel de stat e acesta care, în loc să-i dea copilului, îi ia?!

Nu știu cum credeţi voi, dar eu nu voi permite nimănui să-mi calicească ce am mai scump pe lume. Să rămână și să plătească cei care au furat, copiii lor care se scaldă în șampanie. Eu, nu am de gând să le întrețin luxul și lăcomia.


23 raspunsuri

 1. Stela Popa dedică un editorial moldovenilor rămași acasă: „Când te gândești să pleci…” - ea.md spune:

  [...] Citiți continuarea editorialului pe blogul Stelei Popa. [...]

 2. Mihail Gonta spune:

  Nu vom mai permite bandelor politico-oligarhice si tradatoare sa ne hotarasca destinul. Poporul are prioritatea absoluta pentru a fi stapinul adevarat al tarii noastre.
  O noua Revolutie de eliberare nationala pina la Anul nou va face ordine deplina in RM. Politicumul actual s-a discreditat complet si nu mai are nici un drept de a pretinde sa mai continuie dezmatul, care a adus statul la cea mai mare criza politica de dupa 1991 incoace.

 3. Ludmila spune:

  Mie …una……. foarte rau imi pare ca familia in cauza pleaca. Chiar daca am cunoscut-o pe EA acum 2 zile a fost suficient sa mi fac o imagine si sa apreciez multe calitati.Face exceptie din marea majoritate a moldovenilor si bucura aceasta generatie prin mod de gindire si abordare in anumite situatii. Daca Tu ANA, citesi aceste rinduri….iti multumesc pentru tot ce ai facut. Sper sa aud de la tine doar de bine in cel mai curind timp.

 4. rodica spune:

  Niste oameni foarte frumosi si deschisi…o familie draga noua…ne bucuram pentru ei…si totodata ne e foarte trist…pacat ca nu sintem apreciati in tara noastra…

 5. sandel spune:

  sunt frustrat….recunosc….am”fugit” demult de acasa…acum cit de cit stau bine mersi…dar sunt frustrat amarit, trist ….vreau ca cei ce ne-au dus in ripa mai adinc si ne-au furat sa plateasca…nu vreau nimic mai mult…

 6. Mircea Popescu spune:

  Doamna Stela Popa,
  Acest articol pleaca de la o premiza gresita. Gesita din start. Nimeni nu te asteapta undeva in lumea larga, fie in Canada, fie in Statele Unite, fie in ce tara o fi cu bratele deschise. V-o spun eu, emigrant in Statele Unite care am trecut prin toate fazele emigrantului, de la disperarea inceputului pana la linistea pe care ti-o da o stare financiara stabila. Stabila, nu extraordinara.
  Pentru a ajunge la aceasta ultima stare, am muncit din greu, pornind de la 12 ore pe zi 7 zile pe saptamana intr-o munca necalificata care s-ar traduce pe romaneste “baiat de pravalie”. Si in toata aceasta perioada am facut si niste cursuri tehnice de seara intr-un domeniu pe care-l stapaneam doar pentru a avea o “patalama” castigata in America. Nu-mi este rusine de toata aceasta etapa din viata mea, etapa care s-a consumat pe la varsta de 46 de ani, varsta la care multi dintre compatriotii din tara se gandeau sa iasa la pensie. In Romania eram inginer, fost sef de departament (pana am fost respins de “sectorul de partid” deoarece nu am fost membru de partid), am avut casa mea, pozitia mea sociala. De ce am plecat? O intamplare a vietii asa cum intamplari neprevazute sunt in viata fiecaruia.
  Vreau sa spun ca fara a da din coate, fara a strange din dinti cand iti este greu, fara sa-ti urmaresti cu perseverenta telul, vei fi toata viata frustrat ca altul are mai mult decat tine.
  Credeti ca in America, sau Germania, sau Canada nu exista coruptie rampanta, ca nu exista “bande politico-oligarhice” care sa hotarasca destinul popoarelor? Exista si acolo, ca doar nu s-au inventat in Basarabia, Romania, Rusia sau mai stiu eu ce tari abia iesite la lumina. Dar oamenii se preocupa mai putin de “dreptatea sociala” a primitului unei parti cat mai mari din produsul social, preferand sa lupte pentru a-si face singuri viitorul si pentru a se ridica si material si social. Pentru ei, nu statul este sursa venitului, ci munca si perseveranta proprie.
  Nici in America, nici in Anglia, nici in Canada, nici in Germania nu te asteapta cineva cu bratele deschise, nimeni nu-ti ofera o slujba ci trebuie singur sa incepi de undeva pentru a ajunge unde vrei. Trebuie sa-ti dovedesti tie ca poti sa te ridici la un anume nivel trecand prin toate treptele scarii sociale si astfel sa dovedesti si societatii ca esti competitiv.
  Citesc pe forumurile romanesti exprimarea derogatorie a multora ca emigrantii romani/basarabeni ii spala la fund pe batrani sau ca sterg pe jos laturile din restaurante sau closetele publice. De unde atata aroganta cand aceiasi se plang ca nu pot sa traiasca in tara lor la un nivel corespunzator? In tara lor, unde sunt in mediul lor cultural, in societatea lor, unde vorbesc limba lor, unde au casa lor, unde-si au parintii si prietenii!
  Cum este posibil sa se planga dar, in acelas timp, sa dea cu pietre in cei care pleaca intr-o lume straina si, dupa o munca, sa-i zicem, injositoare, se ridica in picioare si isi croiesc o viata demna? Iar din agoniseala asta facuta cu sange si sudoare ii ajuta si pe cei care din tara ii aratau dispretuitor cu degetul cand erau jos spaland closete si batrani la fund.

  Doamna Stela Popa, nu doar sistemul este gresit, un sistem care bajbaie inca in cautarea unei stabilitati sociale pe care doar experienta, traditia si timpul o pot crea.

  Este gresita si mentalitatea oamenilor, pe care doar adevaratele greutati ale vietii o schimba dintr-o mentalitate de frustrat si asistat social, intr-o mentalitate de luptator, invingator si filantrop.
  Iar pentru ca mentalitatea sa se schimbe, dumneavoastra, formatorii de opinie ar fi bine sa parasiti genul acesta de populism care va ridica “ratingul” personal, pentru a deschide ochii oamenilor si pentru a-i transforma in luptatori si invingatori.

  Mircea Popescu

 7. ion spune:

  cei care au furat nu vor mai plati nimic, vor plati toti aceia care sunt acolo sau vin in vizita

  700 de ce o fi …. nici nu e asa de mare suma … :)

  copii lor nu vor ramane sa plateasca sampania, ei nici nu mai sunt in moldova, sampania e platita de voi deja, si inca nu s-a terminat, fiti atenti ce se intampla mai departe, ca ei fura in continuare

  sincer sa fiu, eu nu inteleg radio, tv moldovenesc, muzica, distractii, dar unde sunt dezbaterile? unde e informarea populatiei? unde e creierul, vorba? am dat din curiozitate pe un canal moldovenesc de stiri recent, si am inceput sa rad, pai toate prezentatoarele sunt vopsite … ia sa ne uitam la stiri similar in FR, CH, BE, CA, UK, culori naturale, oameni naturali, nu stiu, mai dureaza mult timp pana se va imbunatati ceva …

 8. Andy spune:

  Dupa cite am inteles 700 lei este suma care o vom achita anual (nu total). Asta pentu 3 miliarde care se vor achita anual din bujetul statluiu + 600 milioane rata de dobinda pentru deservirea creditului pentu BNM. Si asa cred ca vre-o 10 ani. Nu va imbatati cu apa rece…

 9. Marishka spune:

  Imi pare foarte rau, dar totodata ma bucur pentru ei. Pacat ca “Gradina Domnului” de alta data, isi pierde din roada buna. Pleaca familii bune, in cautarea Binelui, pe care “unii” au avut grija sa il piarda. Pleaca pentru ca nu vad un viitor pentru copiii lor…si multi dintre noi stam pe bagaje si asteptam ziua plecarii. Ramina in tara doar hotii si odraslele lor si rasplateasca datoriile, ca de ajuns s-au “lafait” in lux!!!

 10. Mircea Popescu spune:

  Articolul ”Cand te gandesti sa pleci” al doamnei Stela Popa, m-a determinat sa finalizez astazi un punct de vedere asupra diferentelor atat de disputate intre romanii din tara si diaspora, pe de o parte, si sa punctez necesitatea unei reforme profunde a procesului electoral si de revizuire a Legii Electorale, dincolo de superficiala problema a votului prin corespondenta.
  Parerea me se afla in ”Emigrantul” la adresa (https://mipopescu.wordpress.com/2-reflectii/emigrantul/)

  Mircea Popescu
  30 Octombrie 2015

 11. Mihail Gonta spune:

  Sunt de acord cu parerile exprimate de Mircea Popescu – nicaieri si nimeni nu ne asteapta cu bratele deschise.
  Deaceea trebuie sa depunem toate eforturile pentru a schimba radical principiile de baza de functionare a societatii – IN TARA NOASTRA! Asa principii teoretic exista! Principalul este Principiul Bunastarii Rationale – nimeni nu trebuie sa fie considerat “traitor din ceruri” (небожителем).
  Nicaieri in Constitutie (a tuturor tarilor!) nu exista asa legi! Dece atunci noi le permitem celor ce ajung in structurile de guvernare ca isi pot permite asa ceva???
  Asa cum Marea Revolutie Franceza din 1789 a terminat cu dinastiile regilor – care se considerau trimisi ai lui Dumnezeu pentru a conduce cu tara si societatea – asa si Revolutia noastra trebuie sa puna capat dezmatului si nedreptatii sociale actuale!

 12. EA spune:

  Viață…. un fel de exil pentru suflet. Însă doar cu iubirea mea față de Basarabia nu-mi pot pune la cale familia. .. iar la bătrânețe nu vreau să merg în Italii ca să-mi ajungă de bomboane la nepoți ….

 13. sideakin spune:

  Doamnă( deprins cu domnişoara)Stela am citit articolul duneavoastră,este cam idea la toţi moldovenii de la noi.
  dar imi pun inrebarea:-unde-i inceputul şi unde-i sfirşitul?Consecinţele după ani şi ani care vor fi?Aceasta ne-am dorit noi?Desigur că nu..Am vrut o ţară prosperă,cu valori şi trai decent…Idea care-ila noi este amestecat totul.oamenii după credinţa in Dumnezeu sunt credincioşi,agnostici şi atei.la noi trecutul sovietic a creat oameni agnostici şi atei in suflet majoritate.De aici şi consecinţele.Toţi se dau după partea materială uitînd de partea sufletească,deacea partea materială ne face să umplem lumea, alergînd după bunăstare uitînd că ţările cu trai decent pe primul plan au pus valorile spirituale şi etice, deacea au ajuns la nivelul de viaţă cre îl au.Noi in goana noastră după bunăstare şi aici în Europa şi America uităm că suntem in primul rînd oameni,şi putem călca peste capuri numai să ne satisfacem egoul nostru,cea ce nu le place la băştinaşi.Prin educaţia lor, ei nu-şi permit să ne puie pe calea cea dreaptă ,dar î-şi arată indiferenţa faţă de noi.Plasîndu-ne în păturile de jos ale societăţii lor.Oamenii cu valori spirituale,şi educative la nivel de la noi ajug să fie respectaţi şi li s-e permite să facă parte din societatea de mijloc.Să nu uităm că rădăcinile ne sunt în Moldova.Noi doar suntem un popor sedentar nu nomad.Deacea ,cît nu ne v-om stărui, dar rădăcinile ne vor trage inapoi.

 14. Blog de Filimon spune:

  Bună constatarea cu Facebook-ul…

 15. ddu spune:

  El este deja “fostul” meu coleg. L-am petrecut cu lacrimi in ochi, cand se duc cei buni de la noi – ne doare pe toti. Deseori imi povestea prin ce a trecut in Marea Britanie, cum au cumparat doar “aerul” de la compania de constructii si cum intorceau datoriile nefiind siguri daca constructia casei va fi finalizata. Au izbutit, au revenit acasa, au dat viata la 2 fetite minunate, cea mai mare este eminenta si ii place foarte mult matematica. Cu cata mandrie ne povestea el de fiica sa si cum ii sclipeau ochii in acele momente… Si uite ca acum, ei lasa tot, vand ce le-a mai ramas si pleaca… spre noi provocari, spre noi cuceriri si noi inceputuri. “Cat timp sa mai lucrez ca sa intorc datoriile celor ce fura statul?” Asta mi-a spus la urma… e tris si adevarat. Good luck Oleg!

 16. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, nu te-am vazut la jurnalul orei 19, oare deacum ai plecat?… M-a cuprins tristetea… si mila de voi – ca sunteti nevoiti sa plecati din tara aceasta necajita si buimaca, care nu-si mai poate reveni la normal, nu mai promite nici o speranta oamenilor si mai ales tinerilor, care nu mai vad nici o licarire cat de mica pentru un viitor mai blind si cu careva bucurii… Numai necaz, saracie crasa, zbucium, umilinta si deznadejde…
  Va inteleg si va compatimesc, aveti tot dereptul la fericire proprie si a copiilor vostri, dar aici nu aveti sanse de a o gasi – nici pina la batrinete, care, mai probabil, pot fi si mai miserabile…
  Cu adinca tristete in suflet iti scriu “adio” – nu stiu daca te voi mai vedea undeva si daca vei continua acest blog…

  Eu ramin aici, nu plec nicaieri, niciodata nu m-au atras alte locuri de trai, mai ales in strainatate, voi continua ocupatiile mele cu probleme stiintifice (unica sursa de inspiratie, creativitate si satisfactie spirituala), voi continua lupta informationala si cetateneasca cu politicumul nostru ticalos si ratacit – sperind totusi ca toate au sfirsit si Patria mea se va renaste si va deveni candva cu adevarat infloritoare, stimata si atractiva.
  Nu voi mai avea ani in plus pentru a va astepta sa va reintoarceti… Adio!

 17. Mihail Gonta spune:

  S-a restabilit. Bine. M-a pus in garda…

  Imi retrag “Adio!” pentru alta data :)

 18. Sergiu spune:

  Moldovenii tot vorbesc de Stefan Cel Mare si alti voievozi care au facut lucruri mari pentru tara, dar multi nu isi dau seama cite jertfe umane au fost necesare pentru a crea ceea ce acei mari domnitori au reusit. Oamenii de atunci mergeau la jertfe pentru a cladi ceea ce noi avem acum. Dar se vede ca spiritul de luptator din noi a cam murit. Mai mult ne plingem decit sa facem ceva. Prin doar votul nostru nu se face mare treaba. In multe cazuri suntem ignoranti si indiferenti. Noi, toti, acei care ramin si care pleaca suntem de vina. Acum, in perioada asta, nu e nevoie de jertfe umane ci de mobilizare. Si trebuie sa facem asa ca jertfele umane din trecut a stramosilor nostri sa nu fie in zadar. Oara ei s-au jertfit pentru nimic?

  Ignoranta naste monstri!!!

 19. Mihail Gonta spune:

  4 Noiembrie 2015, ora 16:55

  DECLARAŢIA Uniunii Scriitorilor din Moldova privind Unirea

  Uniunea Scriitorilor din Moldova ia atitudine şi condamnă cu fermitate ultimele evoluții (de fapt, involuţii) de pe scena social-politică a Republicii Moldova. Revendicările populare privind tragerea la răspundere a beneficiarilor jafului secolului și restituirea Miliardului furat din buzunarul cetățenilor, în ultimă instanță, sunt, pur şi simplu, ignorate de oficialităţi. Aservită oligarhilor mafiotizaţi ce se ascund după imunitatea parlamentară, justiţia e ca şi inexistentă.

  Este fără rost să mai aşteptăm de la aşa-zisa „clasă politică” anumite viziuni clare și salvatoare privind destinul nostru istoric. Suntem, în schimb, forţaţi să tot urmărim spectacole stupide de răfuială meschină interpartinică, de exerciții demagogice, de mimare a luptei cu corupția, de manifestări organizate de agenți sub acoperire ai FSB-ului etc. Observatorii străini remarcă faptul că Republica Moldova s-a transformat rapid dintr-o „poveste de succes” în ”horror story”.

  Căderea în lanţ a aşa-ziselor guverne europene şi jocurile parlamentare de culise au compromis în fapt ideea europeană şi au sporit decepţia populaţiei până la cota critică de circa 80 % de neîncredere faţă de clasa politică şi instituţiile statului, conform ultimelor sondaje.
  Mai mult, după nesfârşitele crize din scurta perioadă de existenţă a Republicii Moldova este evident că proiectul statal RM a eşuat, statul devenind captivul oligarhilor şi politicienilor corupţi.

  În aceste condiţii, luând în calcul numeroasele apeluri şi iniţiative civice, Uniunea Scriitorilor consideră că singura soluție salvatoare pentru Republica Moldova, unica modalitate de a evita un colaps economic și social este Reunificarea cu România.

  Primul pas, în viziunea noastră, ar fi reconstituirea, după exemplul reconstituirii Declaraţiei de Independenţă, arse de comunişti, unui nou Sfat al Ţării, aidoma celui din 1917-1918, pe aceleaşi principii de reprezentativitate politică, socială, etnică şi confesională. Considerăm că tocmai reconstituirea Sfatului Ţării ar conferi legitimitatea istorică şi geopolitică a continuităţii noastre în timp şi nu existenţa artificială şi efemeră a actualei statalităţi captive.

  Această idee este subliniată şi în Declaraţia de Independenţă de la 27 august 1991, în care se cere explicit denunţarea consecinţelor Protocolului secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, în urmă căruia Basarabia a fost ocupată, la 28 iunie 1940, de URSS, şi în urma acestei ocupaţii, Sovietul Suprem al URSS, precum se subliniază în Declaraţie „încălcând chiar prerogativele sale constituţionale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea URSS Cu privire la formarea RSS Moldoveneşti unionale”, în nişte frontiere reduse arbitrar, care nu coincid cu frontierele Basarabiei istorice, în hotarele căreia s-a format, în 1917, Republica Democratică Moldovenească. Cu atât mai mult că declararea RSSM s-a făcut fără desfăşurarea unor alegeri democratice şi existenţa, cel puţin formală, a unor instituţii statale care ar fi conferit o oarecare legitimitate unei ilegitimități transformate în timp în actuala republică.

  Urmărind modelul sud-coreean, dar și exemplul german, această structură, civico-politică – Sfatul Ţării-2 – s-ar concentra pe direcțiile:

  — consultări cu partenerii externi, europeni și americani;
  — inițierea și realizarea unor proiecte româno-europene între Moldova, România și UE;
  — accelerarea procesului de integrare sub scutul de securitate euro-atlantică;
  — ridicarea standardelor de viaţă;
  — explicarea populației de diferite etnii din Republica Moldova a beneficiilor valorilor româno-europene;
  — convocarea unui Congres civic reprezentativ care ar instituţionaliza noua direcţie etc.

  Facem apel către întreaga societate, uniunile de creaţie, instituţiile de învăţământ, savanţii, pedagogii şi oamenii de afaceri, ONG-uri, persoanele de bună-credinţă să se implice şi să sprijine această idee. Înțelegem asumarea acestei mari responsabilităţi, faptul că moștenirea ideologiei sovietice, dar și confruntarea cu separatismul şi ideologia Federației Ruse au creat suficiente bariere care, totuşi, pot fi depășite printr-un efort comun, consecvent şi tenace.

  În situația în care un sfert de secol de independență a Republicii Moldova a însemnat, de fapt, o mișcare din neunde spre nicăieri, datoria noastră ca intelectuali, ca oameni ai cetății este să atragem atenția întregii populații a Republicii Moldova asupra singurei căi de izbăvire – integrarea în Europa, prin reunificarea celor două state româneşti, Republica Moldova şi România, într-un singur stat.
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  Uniunea Scriitorilor din Moldova

 20. Mihail Gonta spune:

  Eu sustin acest APEL! Soseste timpul favorabil pentru Reunire!

 21. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta! Am prticipat la Marsul Unirii – cu regret, au fost circa 1000 de persoane. Trecand pe linga “oraselul demnitatii” i-am invitat pe cei prezenti acolo (personal – pe Dinu Plingau) sa mearga la Mars. Au tacut, n-au zis nimic, uitindu-se cu neincredere si indiferenta. Iata asa suntem noi, “moldovenii”…
  Azi le-am scris pe pagina lor un protest hotarit – il voi prezenta in comentariul urmator.

 22. Mihail Gonta spune:

  Lideri ai Platformei DA, va condamn deschis pentru “separatismul” vostru plin de miopie politica – DECE NU ATI PARTICIPAT ieri la Marsul Unirii? Dece contribuiti la dezbinarea poporului nostru si asa destul de dezbinat? Ce folos aveti din aceasta? Oare nu intelegeti ca toate guvernarile noastre s-au discreditat complet, au esuat si n-a mai ramas nici o speranta ca in conditiile actuale in RM POATE FI FORMAT un Guvern patriotic care sa fie in stare sa continue cu succes Cursul European? Sau poate vreti dinnou un Guvern mixt, plin de mancurti si tradatori alde Lupu, Diacov, Strelet, Dodon, Greceanaia, Ion Ceban, Candu, Lazar, etc., care cu siguranta vor torpila Cursul European? Majoritatea poporului NOSTRU intelege ca RM SINGURA nu poate, nu dispune de potentialul necesar pentru a continua acest curs, revenind dinnou si dinnou la inceputul anilor 90… A ramas UNICA varianta sigura – ReUnirea cu Romania si formarea unui Guvern COMUN – asa cum au si scandat participantii Marsului!
  Inca odata va chem sa va debarasati de iluzii si sa faceti totul pentru a uni TOATE FORTELE sanatoase ale societatii si sa le concentrati spre SCOPUL COMUN – UNIREA!
  Ajunge sa ne zbatem cu fortele proprii si mereu sa comitem aceleasi erori! In conditiile actuale fortele proimperiale (necatind ca sunt in minoritate) sunt cu mult mai bine organizate, cu lideri autoritari si puternici, spriginiti extrem de catre guvernarea putinista de la Moscova si “russkii mir” al lor, care nu vor sa cedze Basarabia.
  Numai formind urgent un nou Sfat al Tarii si impreuna cu Romania noi avem sanse reale de a ne desprinde definitiv de fostul Imperiu!

 23. Mihail Gonta spune:

  Stela-Steluta, am nevoie de parerea ta si, poate, de un punct de vedere al generatiei voastre, mai tinere.
  Ce e de facut? Cat o sa ne mai zbatem asa?
  Pe la ora 12 am fost in PMAN. La intrebarea mea Andrei Nastase
  mi-a raspuns asa: noi nu mergem cu unionistii.
  - Dece, care e motivatia?
  - Noi avem tara noastra si vrem o noua guvernare aici – a zis el.
  Iata asa…

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA