UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Continuă să se tragă în Iurie Bodiu

11:40 Articole, 10,493 afişări

iurie-bodiu coscodeni singereiE vară. E luna lui cuptor. În arșița drumului se întrezărește o umbră. De parcă ar fi o nălucă, îmbrăcată în negru, cu bastonul în mână, o mamă merge spre… cimitir. Fie iarnă, fie vară, de douăzeci și ceva de ani face același drum. Și unde în altă parte să se ducă, dacă acolo îi este îngropat singurul fiu…

1992

Iurie Bodiu, un tânăr locotenent major, luptă pe Nistru. A plecat sperând și s-a întors tăcând, în sicriu. Și-acum îmi amintesc petele mari și vineții de pe chipul mortului. A avut o moarte cumplită. Avea numai 27 de ani. Era martie. Un martie ploios și… dureros. În ziua înmormântării tot satul, cu mic cu mare, pe o ceață deasă și lăptoasă, l-au lăsat în brațele pământului pe viitorul mire. Cine știe se s-a mai ales de logodnica lui…  A plecat atât de tânăr, atât de cuminte și atât de încrezător pentru cauza pentru care și-a dat viața.

1940

Nici bunicii lui Iurie nu au avut o soartă mai bună. Pentru că erau chiaburi români au fost ridicați și deportați…. Duși în Siberia de URSS-ul „eliberator” și care ne-a mutilat apoi nu doar trupurile, ci și conștiințele – identitatea și limba.

1950

În 1950, organele represive sovietice duc o luptă acerbă împotriva luptătorilor anticomuniști din grupul lui Filimon Bodiu. Țăranul basarabean Gavril Bodiu, rudă apropiată lui Iurie Bodiu, era unul dintre luptătorii anticomuniști și antisovietici care făcea parte din echipa legendarului Filimon Bodiu. Într-o noapte, ajuns fugar și urmărit de sovietici, Gavril este împușcat în spatele casei sale in satul Flămânzeni, actualmente Coșcodeni. Venise, pe ascuns, să-și vadă soția și copilul.

Iurie Bodiu era strănepot de pe frate al lui Gavril Bodiu…

2016

În 2016 Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului a fost din nou la Chișinău. A intrat în republică fără probleme, primit, ca de obicei, cu brațele deschise de către oficialii de la Chișinău. A trecut apoi peste Nistru, unde Iurie și-a dat ultima suflare. A mers la Tiraspol unde a stat mai mult decât la Chișinău…

Ce mai sfidare! Ce mai suveranitate! Cel care se laudă în memoriile sale că a luptat și a tras în tinerii moldoveni în războiul de pe Nistru este întâmpinat acum de către guvernanții de la Chișinău cu urale și cu pâine și sare. Iată pentru ce cauză și-a dat viața Iurie și strămoșii noștri, ca acum guvernanții „să-l pupe pe Rogozin în bot și să-i pape tot”.

Un Rogozin o fi tras și în Iurie Bodiu al nostru, iar un strămoș de-al lui Rogozin l-o fi împușcat pe Gavril Bodiu, iar altul l-o fi deportat pe bunicii lui Iurie… Și în străbunicul meu – Toadere Popa tot un Rogozin a tras în timpul războiului…

…E vară. E 2016. O bătrână mamă, fără fiu, fără nepoți, fără țară, văduvită de demnitate și pironită în singurătate merge spre cimitir. Unde în altă parte să se mai ducă?…


12 raspunsuri

 1. Filimon spune:

  Excelentă postare!

 2. gross spune:

  În ultimele zile, Rogozin impreuna cu rușii lui, au lansat o nouă ofensivă propagandistică impotriva Moldovei dar si a Romaniei sora.
  Asta si datorita faptului ca Moldova este inca o colonie rusesască unde nu funcţionează nici o regulă democratică iar indivizi pistolari precum Usatîi sau Dodon sunt calificaţi ca pretendenţi la conucerea guberniei Moldova.

  Mă revolta, foarte tare faptul că cei care astăzi au ajuns să conducă acest teritoriu, s-au imbecilizat atât de tare, încât trag spre Moscova şi nu spre Bucureşti. Comunismul este dragostea lor dintâi, după care pot ascunde bine beţia Puterii. Cetăţenii de rând ai Basarabiei sunt şi ei împărţiţi în tabere – cei mai bătrâni au crescut odată cu secera şi ciocanul şi altceva nu cunosc, iar cei mai tineri abia acum se trezesc la realitate şi vor o altă viaţă, mai bună, mai liberă.
  Îmi aduc aminte că, imediat după 1990, mulţi dintre români de dincoace, dar şi de dincolo de Prut, şi-au dorit revenirea Basarabiei acasă. Autorităţile române de atunci au spus, speriate, că nu este momentul. Poate aveau dreptate în acele clipe, iar răbdarea nu strică nimănui. Doar că, răstimp de 26 de ani, nu au făcut mai nimic, în afară de a mângâia pe creştet autorităţile moldovene atunci când acestea începeau să mârâie când li se părea că românii de ambele părţi se apropie prea mult.

  Romania a fost atat de mult agresata din toate directiile, ciuntita si siluita in 200 de ani incat doar spiritul tare, milenar, conservator, nedispus sa faca experimente, a reusit sa tina la un loc acest popor. Romanii din Romania, au inca foarte multe prejudecati si au o repulsie instinctiva fata de rusi, care au fost totdeauna un pericol si au facut atata amar de rau. Ei au impus comunismul cu tancurile, ei au omorat elita tarii, au deportat lumea, au jefuit tara si au siluit femeile in grup si in general pe pe toti romanii. Lucrurile astea nu se vor uita prea usor, nici in 5-6 generatii de acum. Dupa cum se procedeaza si acum cu ura, pentru tot ce-i romanesc, atitutinea nu se va schimba asa usor. Este nevoie ca Rusia sa-si schimbe politica, sa vina cu o altfel de politica, o politica de intelegere fata de suferintele pricinuite vecinilor si de facut dreptate, lasaind aroganta de mare putere! Jaful și toate „blăstămățiile“ au fost regula după care s-au ghidat „frații“ ruși de fiecare dată când au ajuns pe teritoriul locuit de români.

 3. moldovean din stramosi spune:

  terminati va rog cu ura acasta care o raspinditi peste tot … nu a fost nici o romanie de 200 de ani … sinteti amator… singele meu si acum clocoteste cind vine vorba despre romanii “pasnici” care au ocupat moldova noastra cu sila fara de voiea poporului si siau batut joc cum au vrut de popor. pentru ce sai iubesti ori macar sai stimezi:- pentru tradare, pentru lasitate, pentru ce…??? vam primit tot timpul cu bratele deschise ca pe frati, insa voi ati venit si vati urcat cu fundul nespalat pe masa si va razbunati pentru injosirea de pe timpul lui MARELUI STEFAN pentru ca si atuncia erati lasi si tradatori… deloc nui apar pe rusi, deoarece au si ei pacatele lor, dar ei nu numai au luat, cum voi faceti, dar si au dat ceva! Cu ei vedem soarele, cu voi- mizeria….

 4. moldovean din stramosi spune:

  SAL AIBA IN PAZA DUMNEZEU PE IURII SI PE TOTI RAPOSATII. Sai erte Dumnezeu.

 5. Alecu spune:

  Felicitări! Superb scrieți! Am observat și nu doar o singură dată că atunci când caut să accesez de pe Unimedia.info articole pe subiecte ceva mai sensibile cum este și acesta mi se afișează „Reported Attack Page!”. Să fie doar o simplă cioncidență? Mă bucur că am reușit săcitesc, într-un final, articolul dvs și vă felicit încă o dată pentru stilul elevat în care ați reușit să redactați articolul și, implicit, să transmiteți mesajul.

 6. Alecu spune:

  coincidență*

 7. Acaru Păun spune:

  @moldovean din strămoși – otreapă bolșevică, laș si trădător de Țară…

 8. Polilogu spune:

  IMPRESIONANT ! Scurt, clar si drept la tinta.
  Si totusi nu este suficient. Textul trebuie multiplicat la xerox si afisat in satele si orașele mult incercatei Basarabii. Merita ,gestul din plin ! CITESTE SI DA MAI DEPARTE !

 9. doamna Odarca din Herța/Bucovina spune:

  Martie-iulie 1992 -
  Războiul de la Nistru cu ocupanții ruși și ucraineni.
  O listă incompletă de nume
  din cele câteva sute ale eroilor est-moldoveni martiri,
  căzuţi pe câmpul de luptă pentru «INDEPENDENȚA» iluzorie
  a R. Moldova şi contra ocupaţiei ruseşti.
  Veşnica lor pomenire !
  http://treeniti.blogspot.com/

  fotografiile eroilor noștri-
  http://www.decebal.md/index.php?pag=news&id=492&rid=278&l=ro

  1. Agatiev Valentin Simion, serg. maj.
  2. Acriș Vasile Vasile, sergent
  3. Andreev Sergiu Victor, plutonier
  4. Antoci Iurie Vitalie, soldat
  5. Balaban Anatol Maxim, loc. inf. or. Căușeni
  6. Barabaș Nicolae Grigore, soldat
  7. Batrâncea Mihai Mihai, soldat
  8. Babinschi Alexandru Ion, sergent
  9. Bânzaru Ion Toader, sergent
  10. Bâtlan Ion Ion, soldat
  11. Bălțatu Mihai Ion, soldat
  12. Bălănuță Alexe Nicolae, soldat
  13. Belâi Mihai Vasile, soldat
  14. Beregoi Vasile Dumitru, plutonier /Chișinău,1965-17 iulie 1992,Tighina/
  15. Beșleaga Vasile, soldat
  16. Bordian Valeriu, soldat, Căușeni
  17. Borogea Petru, soldat
  18. Bodiu Iurie, locotenent major, s.Flămânzeni/Coșcodeni/Sângerei, rudă cu vesititul luptător anti-ocupație Gavrilă Bodiu din grupul de partizani anti-comuniști Filimon Bodiu din zona Băltilor din anii 1950.

  19. Boț Mihai, plutonier
  20. Boiarnițchi Vladimir, maior
  21. Borzeac Ion, soldat
  22. Botea Nicolae, soldat
  23. Bratușceac Gheorghe, plutonier
  24. Braga Ghenadie, soldat
  25. Brânza Veaceslav, soldat
  26. Brădescu Tudor, caporal
  27. Briceag Valeriu, polițist
  28. Buga Tudor, plutonier, Căușeni
  29. Buftic Iurie, caporal
  30. Budurin Anatol, soldat
  31. Bujac Valeriu, soldat
  32. Bunescu Petru, sergent
  33. Burcă Vladimir, soldat
  34. Burcovschi Oleg Valeriu, soldat
  35. Buruiană Pavel, soldat
  36. Butnaru Vladimir, caporal
  37. Buzu Gheorghe, sergent
  38. Calmaţui Anatol, locotenent maj. – Glodeni
  39. Caloş Dumitru, sergent

  40. Cara Dumitru, soldat
  41. Cara Ion, soldat
  42. Caracaci Valeriu, soldat
  43. Caragacian Boris, soldat
  44. Carp Igor, plutonier
  45. Carpov Vitalie, sergent
  46. Caşu Gheorghe, poliţist
  47. Cătană Grigore, sergent, Căușeni
  48. Cătruc Ilie, soldat, Căușeni
  49. Căruntu Grigore, soldat
  50. Ciobanu Alexei, locotenent, or.Căuşeni
  51. Ceban Constantin, soldat
  52. Ceban Sergiu, soldat
  53. Ceban Valeriu, soldat
  54. Ceban Viorel, soldat
  55. Ceban Vitale, soldat
  56. Cebanu Vasile, sergent
  57. Cebotari Iurie, soldat
  58. Cebotari Valeriu, soldat
  59. Cebotari Vasile, subloc.

  60. Cecati Ion, sergent
  61. Cerempei Octavian, caporal
  62. Cercas Vasile, soldat, or. Căușeni
  63. Cernei Vasile, soldat, Căușeni
  64. Cernei Dumitru, soldat
  65. Cimbir Dumitru, caporal
  66. Cimpoies Vladimir, caporal
  67. Ciobanu Ion A. soldat, Căușeni
  68. Ciobanu Ion V. soldat, Căușeni
  69. Ciorba Igor, sergent
  70. Codiţa Robertino, caporal
  71. Codreanu Iurie, sergent
  72. Codreanu Petru, soldat
  73. Cojocaru Ion, soldat
  74. Colnic Ştefan, soldat
  75. Curagău Valeriu Gheorghe, soldat, s.Zubrești / Strășeni
  76. Cordineanu Valeriu, poliţist
  77. Coşciuc Boris, sergent
  78. Coţofană Victor, subloc. Drochia /mort-20 iunie1992/
  79. Cotuc Gheorghe, plutonier

  80. Craciun Ştefan, plutonier
  81. Cristiuc Ghenadie
  82. Cucuietu Oleg, soldat
  83. Culaţchi Sergiu, sergent
  84. Darie Andrei, sergent
  85. Dârda Victorian Ion, poliţist, Floresti
  86. Diaconaş Vasile, sergent
  87. Digori Ion, caporal
  88. Doga Petru, soldat
  89. Donică Alexandru, sergent, s.Buşăuca / Rezina
  90. Donica Grigorie, sergent
  91. Danuţa Maria, angajat
  92. Doroşencu Sergiu, sergent
  93. Dorul Anatol, soldat
  94. Dovgani Boris, soldat, s. Pârâta / Dubasari
  95. Dumbravă Valeriu, sergent, din r. Nisporeni
  96. Enachi Vladimir, serg. maj.
  97. Eni Mihai, serg. maj.
  98. Fetenea Ion, soldat
  99. Fodor Sergiu, plutonier
  100. Fulga Ion, serg. maj. / impuscat in cap /
  101. Găină Gheorghe, caporal
  102. Gamangi Valentin, soldat
  103. Gargalâc Sergiu, serg. maj.
  104. Gavrilan Ion, soldat
  105. Gavrilovici Ghenadie, soldat
  106. Gazea Alexei Nicolae, soldat
  107. Gazea Petru Mihai, soldat
  108. Gâncota Valeriu, soldat
  109. Glodarencu Vasile, soldat
  110. Glinjeanu Mihai, soldat
  111. Gociu Vasile, soldat
  112. Godiac Ştefan, poliţist
  113. Godoroja Grigore, soldat
  114. Godoroja Ion, soldat
  115. Gojan Vasile, soldat
  116. Gongan Vasile, căpitan
  117. Grama Gheorghe, soldat
  118. Grecu Ionică, soldat-adolescent, s.Corjova
  119. Grijev Mihai, sergent
  120. Gruşevschi Grigore, serg. maj.

  121. Gurduială Mihai, sergent
  122. Harcencu Alexandru, soldat
  123. Iablocichin Ghenadie, sergent
  124. Iavorschi Vasile, soldat
  125. Iliev Sergiu, soldat
  126. Ioncu Vasile, soldat
  127. Isaicu Sergiu, soldat
  128. Iuraşcu Ion, loc. maj.
  129. Izbaş Andrei, plutonier
  130. Juravschi Semion, caporal
  131. Lavrenţov Victor, plutonier, ars în mașina blindată – BTR
  132. Lecicman Grigore, soldat
  133. Leon Iurie, serg. maj.
  134. Leu Igor, soldat
  135. Lisnic Vitalie, soldat
  136. Lisnic Ion, poliţist
  137. Levandovschi Iurie, soldat
  138. Lucianov Alexandru, plutonier maj.
  139. Lungu Anton, sergent
  140. Lupaşcu Filip, sergent
  141. Lupaşcu Alexandru, plutonier,s.Voloviţa/Soroca
  142. Lupu Anatol, sergent
  143. Macheev Alexandru, soldat
  144. Mafteluţa Tudor, soldat
  145. Macariuc Valeriu, căpitan
  146. Marâi Anatol, soldat
  147. Marcov Petru, soldat
  148. Marjanean Valeriu, soldat
  149. Martâniuc Anatol, soldat
  150. Mânăscurtă Igor, soldat
  151. Mereacre Ştefan, soldat
  152. Mereniuc Valentin, sergent
  153. Mereuţă Pantelei, soldat
  154. Migaevschi Petru, soldat
  155. Mihailov Boris, soldat
  156. Mihailov Nicolae, soldat
  157. Mihailachi Ilie, soldat
  158. Mocanu Ion, soldat
  159. Morga Alexei, soldat
  160. Moraru Grigore, soldat

  161. Moraru Mihai, loc. col.
  162. Moruz Vasile, soldat
  163. Muntean Nicolae, caporal
  166. Munteanu Constantin, soldat
  167. Munteanu Nichifor, soldat
  168. Murzin Boris, sergent
  169. Musteaţă Veniamin, sergent
  170. Nazarencu Valeriu, loc. maj.
  171. Nacu Eugen, sergent
  172. Neagu Petru, soldat
  173. Negară Igor, soldat, s.Piscăreşti / Rezina
  174. Nestor Tudor, soldat
  175. Nicolaev Ion, soldat
  176. Nicolaev Mihai
  177. Noroşan Iurie, sergent
  178. Nour Mihai, sergent
  179. Oglindă Mihai, soldat
  180. Olaru Mihai, soldat
  181. Osipov Anatol, soldat
  182. Osipov Ion, soldat
  183. Ostaf Sergiu, serg. maj.
  184. Orbu Eugen, serg. inf.
  185. Panţa Ion, caporal
  186. Pavaluc Vitalie, serg. maj.
  187. Pavlencu Anatol, soldat
  188. Pavlov Sergiu, soldat
  189. Para Ion, soldat
  190. Perju Iurie, maior
  191. Platon Nicolae, soldat
  192. Platonov Alexandru, soldat
  193. Popa Ion, loc. maj. din r. Nisporeni
  194. Popescu Anton, soldat
  195. Popescu Maria Dumitru, soldat
  196. Popovici Anatol, loc. maj.
  197. Popuşoi Valeriu, sergent major s. Boghenii-Vechi, jud. Ungheni
  198. Projica Vasile, poliţist
  199. Pruteanu Constantin, sergent
  200. Purice Vasile, caporal

  201. Purice Vitalie, soldat
  202. Puşcarencu Simeon, soldat
  203. Racoviţă Gheorghe, sergent
  204. Racu Alexei, soldat
  205. Railean Alexei, soldat
  206. Rău Vitalie, sergent
  207. Repida Pavel, soldat
  208. Reutchi Vladimir, sergent
  209. Rogozinschi Alexandru, sergent
  210. Roman Cezar, caporal / inecat in Nistru, veteran al razboiului din Afganistan /
  211. Roman Dumitru, caporal
  212. Roşca Anatol, soldat
  213. Roşca Dumitru, sergent major
  214. Roşcovan Grigore, sergent
  215. Rudi Petru, plut. maj.
  216. Rusu Sergiu, sergent
  217. Rusu Valentin, soldat
  218. Savoi Ion, sergent
  219. Sârbu Vladimir, soldat
  210. Sârghii Mihai, soldat
  211. Sârtmaci Gheorghe, sergent
  212. Sinigur Pantelimon, soldat
  213. Siniţin Veaceslav, soldat
  214. Slonov Petru, sergent
  215. Slobozencu Valentin, sergent
  216. Soltuz Andrei, soldat
  217. Sotnicencu Nicolae, plutonier
  218. Stepanov Valentin, soldat
  219. Starşii Mihai, soldat
  220. Stavilă Ion, soldat
  221. Stratan Feodosie, caporal
  222. Sprâncean Mihai, soldat
  223. Suvac Vasile, soldat
  224. Şargu Gheorghe, soldat
  225. Şevcencu Vasile, caporal
  226. Şevciuc Valeriu, caporal
  227. Stefârţă Valentin, soldat
  228. Tabac Mihai, soldat
  229. Targan Ion, soldat
  230. Tataru Anatol, caporal
  231. Ticot Alexandru, sergent
  232. Tamaşciuc Ion, soldat
  233. Tuchilă Anatol, loc. maj.
  234. Ţurcanu Nicolae, locotenent
  235. Ungurean Simeon, soldat
  236. Ungureanu Oleg Nicolae, caporal
  237. Ungureanu Eugen Ion, subloc.
  238. Urâtu Ion Vlad, soldat
  239. Ursu Victor, loc. maj.
  240. Ursul Victor, soldat

  241. Ursul Grigore, soldat
  242. Usinevici Grigore, soldat
  243. Vareaghin Boris Chiril, soldat
  244. Vartic Ion Vlad, soldat
  245. Vârlan Mihai Trofim, soldat
  246. Vârlan Alexandru, sergent
  247. Vâlcu Gheorghe, plutonier
  248. Vârtosu Grigore Petru, soldat
  250. Vâzâi Veaceslav Grigore, serg. inf.
  251. Voina Ion Nicolae, soldat
  252. Vozian Trifan Procope, soldat
  253. Vrabie Nicolae Mihai, poliţist
  254. Zaharov Vasile Filip, soldat
  255. Zaiaţ Nicolae Ion, soldat
  256. Zarniţchi Vladimir , plutonier
  257. Zgârcea Vasile Nicolae, căpitan – Glodeni
  258. Zop Petru Gherasim, subloc.
  259. Zudin Sergiu Alexe, sublocotent
  –––––––––––––––––—————————————————
  260. Agapi Ion Alexe, soldat
  261. Frunză Ion, soldat / Cavaler al ordinului “Ştefan cel Mare» (post mortem)
  s. Donici, județul Orhei
  262. Şeremet Ovidiu, loc. major
  263. Moraru Nicolae, locotenent / ars de viu /
  264. Budurin Anatolie, din s. Trifeşti / Rezina
  265. Zaiaţ Ion, din s. Solonceni / Rezina
  266. Bădan Iacob Grigore s. Horodişte / Rezina
  267. Bulicanu Valeriu, s. Bolduresti, r. Nisporeni
  268. Țărnă Tudor, din raionul Nisporeni
  269. Burcă Parascovia, Căușeni
  270. Burlacu Nicu, Căușeni
  271. Cazacu Valentin, Căușeni
  272. Ciobanu Alexei, Căușeni
  273. Adjen Veaceslav
  274. Arnăut Mihai Constantin
  275. Ungureanu Ștefan
  ——————————————————————————
  AMINTIRE VESNICA MUCENICILOR NOSTRI
  SI SA NE RUGAM PIOS
  PENTRU SUFLETELE LOR DINCOLO !

 10. Filimon spune:

  Măi, „moldovean din stramosi”, nici măcar recomandările maimuței ce se crede lingvist, adică: Vasile Stati nu le respecți… Și ne mai vii cu chestii despre istorie… Bietul de tine…

 11. Filimon spune:

  Și, apropo, „moldovean din stramosi”, Ștefan cel Mare al românilor cu cetățile lui de scaun ce-au fost pe actualul teritoriu al României, canonizat de biserica ortodoxă română, cu mormântul în România, ai cărui părinți nicidecum nu au vorbit limba maimuțărească cu fiul lor (așa-zisa moldovenească) chiar n-are de-a face cu unii ca tine.
  Eroii „neamului” tău sunt Rogozin, Stalin, Putin, Grigore Cotovschi etc.

  Înțelegi? A fost prea lung comentariul și te-a luat cu dureri de cap? Ai vreo farmacie-n apropiere?

 12. apolodor spune:

  rogozin este mongol

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA