UNIMEDIA | Blogs.UNIMEDIA | Stela Popa       RSS


Cum îs românii?

17:49 Articole, Mai aproape de Europa, 4,425 afişări
razvan tiniche si antonia

Producatorul TVR Razvan Tiniche si fiica sa Antonia

De fiecare dată când ajung la Chișinău mi se pune aceeași întrebare: „Da, cum îs românii?” Și răspund: „Da, cum să fie? Cu un cap, două picioare și două mâini”.

Constat că și la 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, necunoașterea încă persistă între cele două maluri ale Prutului. Necunoaștere care se adâncește de la an la an, de la scrutin la scrutin, de la un deceniu la altul. Necunoaștere care crește în pofida televiziunii și a internetului și mă face să aud uneori la Chișinău fraze de genul: „Ap românii ne subapreciează. Se cred mai deștepți” și alte lucruri de genul acesta. Nimic mai fals.

Ei bine, hai să răspund, totuși, și să vă spun cum sunt românii. Românii mei. Cei de la TVR, cei din vecini, cei care-mi sunt prieteni. Dincolo, de cele două picioare, două urechi și un cap, românii sunt… români. Adică sunt oameni care știu bine de unde se trag și de unde au rădăcinile. Nu au două istorii, două limbi, două Mitropolii, două Crăciunuri, două cetățenii…

Nu exagerează cu patriotismul, dimpotrivă chiar. Sunt critici până la refuz. E bine și nu prea. „Lipsa” lor de patriotism pe mine uneori mă enervează… Românii nu sunt complexați. Nu au obsesia… statalității, pentru că nu trebuie să demonstreze nimănui nimic. Sunt extrem de receptivi când vine vorba de basarabeni și nu-i „subapreciază” în nici un fel. Avem șanse egale. Vezi cazul a mii de basarabeni de succes în România.

Românii sunt NATO. Românii sunt UE. Românii sunt 20 de milioane. Românii sunt ardelenii, oltenii, muntenii, bănățenii, bucovinenii, dobrogenii, moldovenii…

Românii mei de la TVR sunt prietenoși și săritori la nevoie. Sunt profesioniști. Sunt glumeți. Calitate pe care o apreciez enorm și care vine tot dintr-o lipsă de complexe. Sunt TVR! Vecinii mei români sunt la fel de primitori precum basarabenii din satul de lângă Prut unde m-am născut. Și vecinii mei au copii. Da, da, și românii fac copii. Și încă foarte frumoși și foarte reușiți. Și prietenilor mei români le place grătarul, micii și… vinul de Purcari!

Românii mai au o mare calitate. Își cunosc bine istoria și nu pot să uite de Basarabia. Românii vorbesc cu drag și nostalgie de Chișinău. Românii sunt mereu cu gândul la noi, cei de dincolo. Și-atunci, noi de ce după 99 de ani nu suntem cu gândul la ei? De ce ne este frică? De ce ne complexăm? De ce lăsăm prejudecățile sovietice și comuniste să ne mai bântuie mintea? De ce nu vrem acasă? De ce? Căci, vrem nu vrem, tot români suntem!


19 raspunsuri

 1. Filimon spune:

  Excelentă postare, dragă Stela! Chiar nu am nimic de comentat aici!

  Cu drag din Ardealul românesc!

 2. Istrate Virgil spune:

  Bună ziua stimata doamnă!
  Am urmarit cu drag interviul…
  Sa le spuneti va rog basarabenilor ca noi românii,frații lor de peste o apă îi iubim si îi asteptăm cu brațele deschise!
  Noi înțelegem rusificarea prin care au trecut in atâția ani( din acest motiv au si acel accent sovietic…numele sovietice…Igor,Vitali,Serghei…s-a încercat cu disperare sa fie colonizați si dezradacinati de tot ceea ce înseamna român si România) si cu toate astea dragostea lor nebună față de noi frații lor si de patria-mamă a dăinuit !
  Sunteți o frumoasă si un model demn de urmat pentru toți basarabenii care vor sa isi faca un viitor în România…sunt bineveniți în ȚARA LOR și trebuie sa lasa acasa orice complex daca vor sa reuseasca…de accent…de condiție materială…sunt zeci de mii de basarabeni în România care au reusit si au joburi bune si familii frumoase in România! A fii basarabean este egal cu a fii ardelean,oltean,bănățean,moldovean…sa nu se victimizeze!
  Sa luptati si sa fiti vizibila in Basarabia noastră frumoasă și sa le spuneți CÂT DE MULT ÎI IUBIM!
  Cu respect…
  Istrate Virgil…bucureștean…cu domiciliul temporar sper în Marea Britani!

  Stela Popa: Multumesc, stimate domn. Ganduri bune de acasa.

 3. Titirez spune:

  Demult nu am mai scris vreo propozitie , de aici din ARADUL meu natal , pe blogul dv. doamna Stela. Dar ati reusit sa ma emotionati cu adevarat si nu am ma rezistat cuvintelor ce isi cer prinosul inimii. 27 Martie – incepînad de azi este ZI NATIONALA pentru noi toti, ziua cand acum 99 de ani Basarabia a decis alipirea la TARA MAMA. CATEGORIC este o zi a mandriei, a dragostei noastre de tara. Acum cateva ore am participat la Sala Ferdinand a Palatului municipal Arad la marcarea acestei zile dedicate si lui Vasile Stroescu- marele meceana al acestor meleaguri unde s-a plamadit MAREA UNIRE. PAN HALIPA si ION INCULET au fost de trei ori oaspeti ai romanilor aradeni intre sfarsitul lui 1916 si inceputul lui 1917, purtînd discutii cu CC al PNR cu sediul la ARAD printre care Ioan SUCIU, VASILE GOLDIS, ST. CICIO POP ș.a.Cu mana pe inima va spun ca aradenii- banateni si ei – nu au dispret, nici aere de superioritate fata de basarabeni. Cum ar si putea fi altfel din moment ce aradenii mei au atat de vie in memoria lor, de generatii intregi, recunostinta arzatoare a CORIFEILOR UNIRII reuniti la ARAD intr-un atat de fericit complex de imprejurari care a condus la MAREA UNIRE ? Si la care BASARABENII si-au adus prinosul sufletelor lor?! CONSTANTIN STERE -alt fiu stralucit al BASARABIEI -fiind chiar cel care a contribuit decisiv intre 1904-1914 la revigorarea activismului politic al PNR si renuntarea la ”pasivismul” deceptionist care incepuse sa faca ravagii sub presiunea fara precedent a ofensivei de desnationalizare a guvernului contelui TISZA ?

 4. Rarița Sadoveanca spune:

  Uneori mai avem și pleavă-
  http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/24370-2017-03-27-07-12-38.html

  “În schimb Consulul General al României la Bălți, Mihail Baciu, odată urcat pe scenă, a bagatelizat momentul, sfidând audiența cu o serie de constatări personale jignind motivația românilor basarabeni de a-și obține cetățenia și pașaportul românesc.Discursul sau a cuprins îndemnuri nepotrivite momentului, la “neimplicare în politica Republicii Moldova”, confundând impardonabil, în mod evident, locul și momentul istoric evocat cu acest prilej si încheind discursul in limba rusa. Discursul său a siderat sutele de spectatori, majoritatea intelectuali români din Bălți și împrejurimi, aducând prejudicii de imagine atât diplomației române cât și României tocmai într-o asemenea zi importantă. Ca urmare a acestui fapt mai multe organizații civice de pe cele două maluri ale Prutului, ai căror reprezentanți au fost prezenți în sală, vor cere Primului ministru Grindeanu și Ministerului Afacerilor Externe, retragerea de la post a acestuia”.

 5. ion spune:

  Ar fi bine sa fie mai multa rigoare in istorie, nu cred ca au impuscat cu calasnicov pe bunicu, armata rosie inca nu era echipata cu arma aceasta in acele timpuri. Daca stiti si anul cand s-a intamplat ati putea verifica usor. Eu inteleg ca sunteti formata sa vorbiti prin metafore si sa nu atrageti atentia la detalii, eu insa sunt format (inginer) sa fiu atent la detalii, fiindca in lumea reala din detalii e compus totul.

  Eu mi-as dori sa existe niste filme documentare, artististice mai multe, care sa lumineze acea perioada, fiindca in moldova si romania lumea nu prea cunosc ce s-a intamplat. Nu isi dau seama, nu inteleg. Am intalnit chiar nepoti ca dumneavoastra ai caror bunici au fost impuscati de comunisti si ei tin cu dintii de propaganda comunista si se considera oameni din urss, desi traiesc in franta, elvetia, italia. Fiindca ei au crescut cu propaganda, ei altceva nu stiu. Eu cred ca ar fi foarte interesant pentru publicul din romania si moldova sa se cerceteze si popularizeze mult mai mult acest subiect. Sa se zica asa cum este, sa nu infrumuseteze sau tina partea cuiva, sa fie o fotografie corecta a cea ce s-a intamplat.

 6. ion spune:

  In privinta prezentatoarelor din moldova :) eu le compar cu prezentatoarele din vestul europei. E cer si pamant. Moldova copiaza modelul rus.

  1. in moldova cantitatea de machiaj, par vopsit este excesiva, in vest machiajul nu se vede, se vede fata omului, naturala, cu defecte cu tot, nu papusa! Mi se pare foarte important acest aspect. Pentru mine, din punct de vedere al abordarii relatiilor dintre oameni si exemplu pentru fete tinere si mici. Fetele, femeile nu sunt obiecte.

  2. in moldova toate fetele sunt tinere, in vest sunt de toate varstele. De acea in vest oamenii se simt tineri pana la moarte iar la noi dupa anumite etape se considera batrani.

  3. modul de a prezenta stirile ca pe o sensatie, se termina lumea, in vest sunt mult mai calmi, mai inteligenti, rationali

 7. ion spune:

  In privinta accentului, important e sa indrazniti, sa fiti deschisi si sa interactionati. El va dispare de la sine, fara efort.

 8. C-tin spune:

  Petru Ion. Bre Ioaene, inginerule, daca a spus fata ca pe bunicul ei l-au impuscat sovieticii, atunci ce importanta mai are cu ce l-au impuscat cand s-a tras in el si i-au luat viata!? Si ma gindesc ca totusi a auzit istoria asta din surse demne de incredere sau poate si de la martori oculari.

 9. Ion spune:

  sunt prea “țiganizați”, ingimfati, si pardon cam ticalosi…

 10. tzutz spune:

  Ai uitat “romanii nu trebuie sa stie o limba straina pentru a trai in tara lor”

 11. Fanica spune:

  Mult Succes ! F. frumos interviu. Mult Succes !

 12. ion spune:

  C-tin conteaza cand spui ceva sa spui corect, sa nu inventezi ce nu este, asa esti mai credibil si elimini posibilitatile sa te faca cineva mincinos. Era suficient sa spuna ca a fost impuscat, de ce sa pui calasnicov acolo? Te pricepi la arme? Acuma adversarii nostri vor avea argumentul ca nu te pricepi deloc si adaugi de la tine inventezi, dramatizezi si tratezi incorect evenimentele, le tratezi sentimental si cu prejudecati. Acuma pana le demonstrezi ca a fost o greseala acest cuvant consumi un secol.

  Citeste tot comentariu meu, eu nu pun la indoiala faptul. Acest detaliu insa arata ca autorul are cunostinte superficiale. Noi ne multumim cu cunostinte superficiale si poezii in loc sa fim rationali, sa studiem ce s-a intamplat, sa analizam si sa tragem concluzii. De acea reactionam sentimental si spunem prostii, nu actionam pana la capat.

  Acuma ca sa vorbim serios, noi nu stim ce s-a intamplat atuncea, noi nu avem arhivele deschise. Stim fragmente de la parinti si bunici. Si nici nu facem un efort sa aflam ceva mai mult, nu facem efort sa aratam lumii ce s-a intamplat. Nu facem efort sa curmam astfel de evenimente pe viitor. Am intalnit si pe unii care au bunicii impuscati de comunisti si ei sunt cu comunistii acuma! Fiindca nu cunosc istoria, ei nu au fapte, ei vad totul ca mai multe puncte de vedere, toate nebazate pe ceva real! Ca sa nu inghiti minciuni, trebuie sa stii niste fapte, sa stii cronologia evenimentelor si sa verifici discursul cu aceste fapte. Trebuie sa vezi cu ochii tai acele arme, haine, artefacte in muzee, sa intelegi ca atuncea nu era facebook si telefon mobil.

  Mergi in moldova si intreaba cand s-a inceput si terminat al 2lea razboi mondial si ce a fost si ai sa auzi legenda comunista. Asta stiu acolo de la mic la mare. Sunt sigur ca si autoarea in mare parte are aceasi legenda in cap. Modul acesta subiectiv si sentimental de a gandi e destul de rau pentru societate. Ai dori un doctor asa sa gandeasca? Ai fugi de acest chirurg ca de dracu, dar pentru un politician, jurnalist e norma.

  Mai putine laude, si mai multa analiza rece. Uite Dan Dungaciu imi place ca e printre putinii care se uita la fapte si detalii, din detalii e compus totul. Invatati si nu va suparati.

  Provocare pentru autoare. Stiti cand si unde s-a nascut bunelul? Ii stiti pe fratii parintii lui? Stiti biografia lui? Stiti unde a invatat, cum s-a indragostit de bunica? Stiti exact ce s-a intamplat acolo, data exacta, locul, cauza, cine era imprejur. Stiti cine au fost autorii? Ati incercat sa cautati ceva in arhive? Stiti exact in cadrul caror operatiuni evenimente s-a intamplat acest lucru? Sunt sigur ca au fost indreptati de cineva din sat catre el, cine? Eu cred ca ar fi momentul sa o facem si sa mediatizam aceste cazuri, poate ar trebui chiar scrise niste romane, facute niste filme, fapte seci fara mult bla bla si patriotism sau tenta politica, sa aratam ca au fost oameni ca si noi. Altfel ei raman anonimi carora li s-a intamplat ceva. Daca vom cerceta toate acestea si vom fi multi, aceste vor deveni fapte care nu pot fi negate, si poate dodon cu consilierii lui rusi sa ne povesteasca mult legende si sa interpreteze ei nu vor putea ocoli faptele!

 13. C-tin spune:

  Esti macinat de invidie,ai grija la inima.

 14. Turistbooking spune:

  Frumos articol. Felicitari!

 15. ion spune:

  C-tin nu am nici o invidie! Dimpotriva ma bucur foarte mult. Tu esti probabil poet sau suporter de fotbal care vede totul in alb sau negru, reactioneaza cu ura sau cu injuraturi. Tu privesti pe unii oameni de sus (pe ingineri) si pe altii de jos. Cuvintele de lauda sau de ura nu contin informatie pentru destinatar. E o stare a ta de spirit, sau vrei sa arati ca apartii unui grup.

  Tu nu stii ca cea mai mare bucurie e cand produsul tau e criticat si iti arata lumea greselile, acest lucru inseamna ca produsul e folosit, prezinta interes si poate fi imbunatatit si inca ai de invatat, adica nu te plictisesti. Greselile nu trebuie ascunse, dimpotriva trebuie analizate si corectate, noi toti facem greseli.

  Invidia e pentru oameni ca tine C-tin, care stiu doar sa invidieze sau sa laude, sunt emotionali si irationali. In ziua de azi avem sanse egale, fiecare isi alege drumul si il realizeaza cu fortele proprii, despre ce invidie poti vorbi? Eu am cu totul alt drum si ma bucur de el si de alegerile pe care le-am facut. Ma bucur si pentru Stela Popa, e pe drumul corect si vad ca ii place, incurajez ca toti oamenii sa mearga asa, cu pasiune si curaj.

  Asa ca ai grija la inima, lasa bautul, fumatul, sarea si grasimile, fotbalul, iesi 5km la alergat in parc in fiecare zi, si sa ai o atitudine pozitiva mereu :) Iti urez o zi buna!

 16. C-tin spune:

  La 75 numai 5km?

 17. Mda spune:

  Rarița Sadoveanca, cu ce-a gresit consulul roman la Balti, sau adevarul deranjeaza??? Romanii nu sunt fraieri, sau ai impresia ca ei nu stiu ce podoabe salasuiesc pe acest pamant intre Prut si Nistru. Culmea nesimtirii e ca unii care se duc in Romania sa studieze gratis pe locurile alocate de statul roman pentru romanii din afara granitelor sunt de alta etnie, dar profita cu nesimtire de locul gratuit de studiu, camin gratis pentru ROMANII DIN AFARA GRANITELOR, mai vor si burse si in jura Romania, la fel si aia care iau pensii si alocatii pentru copii cu adrese false, fictive in Romania. As propune o alta intrebare, cum este “moldovanul” pruto-nistrean, ca moldovenii sunt romani si majoritatea traiesc in Romania.

 18. Lecityna von Wytryon spune:

  Stela, ca de obicei de nota 10!

 19. Titirez spune:

  Nene Ioane,
  O dai inainte si tot inainte cu exactitatea dumitale inginereasca si grija pentru detalii. Romania se scrie cu R mare , ca si Moldova cu M mare(adica cu majusculă) Dar daca ar fi doar atît referinta la … detalii si ar fi ceva …”mai acceptabil”. Dar NU ESTE !AI INFORMATII CU TOTUL ANAPODA DESPRE PREA MULTE LUCRURI PRIVITOARE LA TOT CE TINE DE ROMANIA, informatii pe care le ambalezi intr-un mod …aparte.INTR-UN AMBALAJ FALS , cu alte cuvinte! Este vorba, nu ma sfiesc sa ti-o spun , de vechea meteahna a intelectualului statalist molotovean care traieste cu falsa impresie ca …romanul este arogant, discriminatoriu fata de basarabean, dă lectii de superioritate etc. etc. Ma rog, tot tacîmul educatiei comunistoide pe care a primit-o si i s-a turnat in constiintă.Asa ca, ori iti revizuiesti, daca poti, tot ce stii si ti-ai insusit despre RO, discutînd de la egal la egal despre toate, ori las-o baltă,că rața mai si măcăne nu e numai producatoare de oua, pene si jumări !

Lăsați un comentariu

Website

Comentariu:

NOTA: Moderarea comentariilor poate întârzia timpul apariției lor. Vă mulțumesc.Un produs New Media Group ©2008 Stela Popa | Blogs.UNIMEDIA | UNIMEDIA